AIM je obustavljen, isprobajte ove sigurne alternative

AIM je obustavljen, isprobajte ove sigurne alternative

U prosincu 2017. godine AOL Instant Messenger (AIM) isključen je zauvijek. Voljeli mnogi, ovo je bila prva platforma koja je ponudila internetsko razmjenu trenutačnih poruka, a vijek mu je trajao više od dva desetljeća. Mnogi će se prisjećati sramotnog imena ekrana i povezivanja telefonskih linija svojih roditelja, ali naravno, svim dobrim stvarima treba doći kraj. S drugim aplikacijama za razmjenu poruka koje su zauzele središnje mjesto, bilo je jednostavno vrijeme za crtanje zavjesa na eri AIM-a.

Srećom, mnoštvo drugih opcija vani je dobro opremljeno da zamijeni AIM kao svima omiljeni glasnik. Doista, tijekom njegovog neprekidnog pada posljednjih godina, već su se pojavili mnogi favoriti, uključujući WhatsApp, Messenger i Telegram. Iako većina ovih sustava nudi sigurnost bolju od one AIM-a, svaki od njih ima svoj niz prednosti i nedostataka.

U ovom ćemo postu objaviti deset alternativa AIM-u i opisati što oni mogu ponuditi. Budući da privatnost i sigurnost shvaćamo izuzetno ozbiljno (i vjerujemo da bi i vi trebali), dodatni ćemo naglasak staviti na one aspekte svake platforme. Započnimo!

Što tražiti u AIM alternativama

Prije nego što skočimo na opcije, razmotrit ćemo najvažnije stvari koje treba tražiti prilikom odabira prave za vas.

Sigurnost i privatnost

U prvom planu je sigurnost i privatnost. Osim što je prva aplikacija za razmjenu poruka koja je stekla široku privlačnost, AIM se ponosio što nudi šifrirane poruke. Iako je, zabilježio je metapodate kao što su vrijeme za prijavu i korisnička IP adresa.

Kao i u bilo kojoj aplikaciji koju danas koristite, htjet ćete znati kako se s vašim podacima upravlja. Ne samo da su sustavi za razmjenu poruka ugroženi od presretanja, već postoji i opasnost da bi drugi osobni detalji mogli pasti u pogrešne ruke.

Najvažnije je pogledati nudi li vaša odabrana platforma krajnje kriptiranje. Ovom značajkom samo pošiljatelj i primatelj mogu pregledati sadržaj svake poruke. U idealnom slučaju, čak ni tvrtka koja je vlasnik aplikacije ne može vidjeti što ima. Dobro je pročitati sitni tisak kako biste bili sigurni. Neke aplikacije oglašavaju šifriranje od početka do kraja, ali zapravo samo kriptiraju određene oblike medija, a ne druge. Na primjer, tekst i fotografije mogu biti šifrirani, ali ne i glasovni ili videopozivi.

Sadržaj poruka nije jedino što biste trebali zaštititi. Neki davatelji evidentiraju metapodatke poput pošiljatelja i primatelja i vrijeme slanja svake poruke. Ako su te datoteke pohranjene, potencijalno ih mogu predati treće strane ili im na drugi način mogu pristupiti. To može uključivati ​​policiju, oglašivače ili hakere.

Još jedna velika prodajna značajka nekih sustava za razmjenu poruka jest ta što su open source. To znači da svatko može pregledati svoj kôd, a doista su mnogi veliki igrači pregledali industrijske stručnjake za sigurnost.

Popularnost i praktičnost

Osim sigurnosti i privatnosti, na vašu odluku utjecati će i mnogi drugi faktori koji su najbolji sustav za korištenje. Ako je to osobno, jedno od prvih pitanja koja ćete sebi postaviti bez sumnje će biti: "Što koriste moji prijatelji?" To je važno jer većina aplikacija zahtijeva i pošiljatelja i primatelja da imaju račun.

Nadalje, morat ćete osigurati da platforma ima klijenta kompatibilnog s uređajem koji koristite. Na primjer, neki nude samo iOS i Android aplikacije i ne mogu se koristiti sa stolnim računalom. Istim redovima, ako redovito redovito prelazite između uređaja, morat ćete znati mogu li se razgovori sinkronizirati između njih.

Ostala razmatranja

Konačno, razni sustavi imaju niz značajki koje možda smatrate važnima ili ne. Na primjer, ako volite dijeliti videozapise, morat ćete znati koje vrste medija su podržane. Neki pružatelji usluga nude različite verzije za poslovne ili poslovne korisnike s dodatnim pogodnostima kao što su veliki kapacitet dijeljenja datoteka i konferencijski pozivi. Na toj bilješci također treba uzeti u obzir troškove. Iako je većina usluga osobne upotrebe besplatna, možda ćete morati platiti premiju za alternative bogate značajkama.

10 sigurnih alternativa AIM-u

Postoji mnoštvo aplikacija za razmjenu poruka za odabir, a prava će vam stvar ovisiti o načinu na koji ga planirate koristiti. Kao što je spomenuto, na vrhu popisa značajki koje se moraju imati je šifriranje od početka do kraja. Sve aplikacije na popisu idu za njih. Pored toga, svi imaju za ponuditi nešto malo drugačije. Pogledajmo što možete očekivati ​​od svakog!

1. Signal

Početna stranica signala.

Signal je poznati i cijenjeni softver besplatnih poruka uglednih Open Whisper Systems. Na početnoj stranici web-lokacije, ova tvrtka s ponosom pokazuje svoje priznanje poznatog zviždača i zagovornika privatnosti, Edwarda Snowdena.

Jedan od glavnih prednosti ovog jest to što je open source. To znači da bilo koji stručnjak može pristupiti softveru i pregledati njegovu kompetenciju. Koristi vojnu enkripciju s novim AES ključevima koji se koriste za svaku pojedinu poruku.

Aplikacije su dostupne za Android, iOS, MacOS, Windows i Linux. Podržavaju tekst, glas, videozapise, slike, dokumente i grupe. Jedna korisna značajka - koju nudi nekolicina drugih na ovom popisu - je mogućnost postavljanja određenih intervala da poruke nestanu. Uz to, svaki razgovor ima "sigurnosni broj" koji vam omogućuje provjeru je li vaš kontakt siguran.

2. WhatsApp

Web stranica WhatsApp.

Nema sumnje da je WhatsApp pobjednik na prvom mjestu popularnosti, s 1,3 milijarde korisnika od srpnja 2017. Ova besplatna aplikacija, čiji je vlasnik Facebook, koristi isti protokol kao i Signal od travnja 2016. Međutim, to ne čini znači da je jednako siguran.

Kao što je istaknuto u WhatsApp pravilima o privatnosti, on prikuplja podatke o korištenju i zapisnicima. To znači da, iako ne može čitati sadržaj poruka, on pohranjuje podatke o vezi, uključujući vašu IP adresu. Nadalje, nedavne studije sugeriraju da postoji mogućnost ranjivosti u WhatsApp-ovom softveru koji bi hakeri mogao omogućiti ulazak u privatne grupne razgovore. Iako, WhatsApp negira da je to izvedivo. Osim toga, ovo nije prvi put da su WhatsApp ranjivosti objavile vijest.

Aplikacija uključuje glasovne i videopozive kao i tekstualne, video, slike i glasovne poruke. Ima ugrađenu kameru i diktafon, tako da ne morate prebacivati ​​aplikacije za slanje medija. Kapacitet dokumenata je 100MB. Grupni chatovi mogu primiti do 256 ljudi i možete sinkronizirati chatove na različitim uređajima. Značajno je da sinkronizacija preko uređaja nije nešto što je moguće iskoristiti s šifriranom verzijom Facebookove druge aplikacije za razmjenu poruka, Messenger.

Verzije su dostupne za Android, iOS, Windows, MacOS i Windows Phone. Pored toga, razgovorima možete pristupiti putem WhatsApp Web-a skeniranjem QR koda telefonom. WhatsApp nudi poslovnu verziju za Android koja je uglavnom usmjerena na vlasnike malih poduzeća.

3. Telegram

Početna stranica Telegrama.

Telegram trenutno donosi vijesti o njegovom usponu na tržište kriptovaluta. No, mnogo prije toga, stekao je priznanje kao kreator sigurnog i široko korištenog sustava besplatnih poruka.

Žalbe ove aplikacije uključuju jednostavnost upotrebe i mogućnost sinkronizacije na svim uređajima. Može raditi s različitim vrstama medija, uključujući fotografije, videozapise i datoteke. Ima potencijalnu uporabu u poslovnom okruženju s mogućnošću stvaranja grupa do 75 000 članova. Poruke možete uništiti pomoću tajmera ili pohraniti medije u oblak. Aplikacije su dostupne za Android, iOS, Windows Phone, Windows, MacOS i Linux, ili se možete prijaviti putem interneta.

Kad je riječ o sigurnosti, Telegram tvrdi da je "sigurniji od glasnika masovnog tržišta poput WhatsAppa i Linea." Ovo zvuči kao malo poteza. Pruža krajnje kriptiranje, ali ne i zadano. Morat ćete koristiti značajku "sigurnih chatova" i izgubit ćete mogućnost sinkronizacije na svim uređajima.

4. Ceerus

Web stranica Ceerus.

Britanska tvrtka SQR Systems prodaje Ceerus za poslovne i vladine klijente, tako da to zapravo nije opcija za pojedinačne korisnike. Međutim, sigurno je. Nudi cjelovitu enkripciju za glas, video i poruke i koristi Mikey-Sakkea kojeg je britanska vlada odobrila za upravljanje ključevima. Iako, s obzirom na nedavne zahtjeve vlade Velike Britanije, njegova potvrda možda i nije najbolje prodavano mjesto.

Još jedna glavna značajka Ceerusa je upotreba kompresije kako bi se osigurala pouzdanija usluga. S tim ne biste trebali imati problema s kašnjenjem s kojima se susreću mnoge druge govorne i video usluge.

Možete koristiti besplatnu standardnu ​​aplikaciju koja je dostupna za iOS i Android ili platiti naknadu za licenciranje i stvoriti vlastitu prilagođenu aplikaciju prema vašem poslovanju..

5. Pryvate

Početna stranica Pryvate.

Pryvate tvrdi da je "jedina potpuno sigurna platforma za mobilne enkripcije koja omogućava da poslovne i osobne komunikacije ostanu privatne i bez hakiranja." Koristi ZRTP protokol koji je razvio autor PGP-a Phil Zimmerman i koristi Silent Circle (vidi dolje ).

Tvrtka Pryvate tvrdi da apsolutno ne bilježi nikakve komunikacije, jer nema pristup nikakvim informacijama. Uz Pryvate, poruke, slike i glasovni pozivi su besplatni. Ako želite dodati video pozive, to će koštati 5,62 USD (3,96 GBP) mjesečno. Ovaj plan uključuje i druge značajke kao što su privatna e-pošta i siguran prijenos i pohrana datoteka.

6. Tišina

Web stranica Silence

Silence (ranije SMSSecure) je još jedan softver otvorenog koda koji nudi enkripciju od kraja do kraja. Slično kao i WhatsApp, usvojio je protokol šifriranja signala. Tišina ne prikuplja i ne šalje osobne podatke. Čita samo kontakte, ali ih nikad ne prenosi sa uređaja.

Trenutno je ova aplikacija dostupna za Android i radit će samo za SMS / MMS poruke. To je daleko od mnogih konkurenata koji nude multimedijske poruke i pozive, kao i druge integrirane značajke. Sa pozitivne strane je besplatno, ali prihvaća bitcoin donacije.

7. Tihi telefon

Stranica s podacima o nečujnom telefonu.

Silent Circle je možda najpoznatiji po svom vodećem proizvodu Blackphone, pametnom telefonu izgrađenom u potpunosti s obzirom na privatnost. Ista tvrtka nudi upravljanje sigurnošću u obliku Silent Managera i sigurnog sustava za razmjenu poruka koji se naziva Silent Phone.

Aplikacije su dostupne za iOS i Android, kao i za Silent OS (vlastiti softver temeljen na Androidu Silent Circle).

Ovaj program omogućuje vam slanje tekstualnih poruka i upućivanje govornih i video poziva, uključujući konferencijske pozive do šest ljudi. Mogu se slati i primati datoteke veličine do 100 MB. Uključuje značajku funkcionalnosti snimanja što znači da možete odabrati kada se poruka briše.

Ovo je solidna opcija za one koji traže maksimalnu privatnost, ali dolazi po cijeni. Po 9,95 USD (7,00 GBP) mjesečno, trebalo bi ponderirati ako biste se mogli dogovoriti s nižim troškovima ili besplatnom opcijom.

Prije nego što krenemo, postoji još jedna stvar koju ovaj može ponuditi. Kao dodatak možete se odlučiti za upotrebu tihog telefona sa konvencionalnim pozivima. To znači kad zovete mobilne ili fiksne brojeve; kraj vašeg poziva bit će šifriran, tako da ne morate brinuti o prisluškivanju.

8. Wickr

Web stranica Wickr.

Wickr nudi tri proizvoda za glasnike, ovisno o vašim potrebama. Postoje Wickr Me za pojedinačnu upotrebu, Wickr Pro za tvrtke i Wickr Enterprise za korporacije većeg razmjera. Prva je besplatna, a poslovne verzije počinju od 25 USD (£ 17,60 GBP) po korisniku mjesečno. Kompatibilan je s iOS-om, Androidom, Windows-om, Macom i Ubuntu.

Wickrov krajnji softver za šifriranje otvoren je izvor i dostupan je za pregled javnosti. Doista, to su potvrdili stručnjaci za informacijsku sigurnost. U pravilima o privatnosti izričito je navedeno da ne pohranjuju nikakve metapodatke, tako da se nikada ne morate brinuti da će podaci procuriti.

Slično drugim na popisu, ova aplikacija ima značajku samouništavanja koju je ovaj dobavljač nazvao "trajnom efemernošću". To vam omogućuje kontrolu vremena u kojem su vaše poruke i datoteke dostupne. Wickr djeluje s savršenom tajnošću naprijed i natrag, tako da nijednom korisničkom sadržaju ne može pristupiti. Svaka poruka ili poziv generiraju novi ključ.

Wickr Pro nudi neke dodatne značajke. Omogućuje provjeru autentičnosti kontakta koja upozorava korisnike u slučaju da kontakt ne bude potvrđen. Ima mogućnost sigurne sobe i omogućuje dijeljenje datoteka veličine do 5 GB.

9. Glasnik

Stranica s podacima o Messengeru.

Slično kao i Telegram, koristeći zadane postavke, Facebook Messenger nije šifriran od početka do kraja. Umjesto toga, možete uključiti značajku nazvanu "Tajne poruke" koja će osigurati da su vaše poruke zaštićene od presretanja. Budući da se šifriranje događa na razini uređaja, nećete moći vidjeti tajne poruke na više uređaja. Nadalje, grupno slanje poruka krajnjim šifriranjem nije podržano.

Ako ručno ne uključite tajnu značajku, tada se sve vaše poruke pohranjuju na Facebookovim poslužiteljima. Ipak, s 1,2 milijarde korisnika od travnja 2017. možda ćete nekoga prisiliti na besplatnu aplikaciju prijatelja. Aplikacije se mogu preuzeti za iOS, Android i Windows Phone, a porukama se može pristupiti putem interneta.

10. Threema

Web stranica Threema.

Threema je vjerojatno jedan od najvažnijih sustava na ovom popisu u pogledu onoga što može ponuditi. Na površini je sličan ostalim po tome što šifrira poruke, glasovne pozive, grupne chatove i datoteke.

Jedan od najvećih nacrta ove aplikacije je da stvara nasumični Threema ID. Ne trebate vezati telefonski broj ili adresu e-pošte osim ako ne želite da vas ljudi lako pronađu. Ostali podaci poput grupa i popisa kontakata nalaze se samo na korisnikovom uređaju, a poruke se brišu odmah nakon isporuke. Nema prikupljenih metapodataka.

Kriptografska knjižnica Threema otvorena je i dostupna za pregled. Platforma se može koristiti s iOS, Android i Windows Phone, a Threema Web znači da možete pregledavati poruke u bilo kojem trenutku. Ako tražite nešto za posao, postoji Threema Work koji počinje s 1,40 CHF (1,48 USD ili 1,04 GBP) mjesečno.

Sve ove platforme sigurno nadmašuju mogućnosti AIM-a. Vjerojatno ste već isprobali nekoliko stvari za sebe. Mnoge od tih mreža s vremenom će se mijenjati, pogotovo jer vlade donose nove propise koji se tiču ​​privatnosti i nadzora.

Kao takvo, važno je biti u toku s onim što se događa u svijetu sigurnosti podataka i ručno odabrati opciju za slanje poruka koja je prava za vas. Jesu li vaši prijatelji ili kolege oklijevajući slijediti primjer? Sada ste naoružani svim podacima potrebnim da biste ih uvjerili u prelazak!

Savjeti za održavanje sigurne i privatne komunikacije

Osim traženja sigurnog sustava za razmjenu poruka, postoji još nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste svoju komunikaciju učinili sigurnom i privatnom:

  • Koristite VPN: VPN kriptira vaš promet i usmjerava ga preko posredničkog poslužitelja. To znači da vašu IP adresu ili treće strane više ne mogu pratiti vašu aktivnost. Dostupno je puno besplatnih opcija, mada su plaćeni planovi tipično daleko bolji i neće vam toliko vratiti.
  • Šifrirajte svoju e-poštu: Čak i ako koristite sustave za razmjenu poruka za neke komunikacije, velika je vjerovatnost da ćete koristiti e-poštu za druge. Šifriranje e-pošte šifrira njegov sadržaj tako da ga, čak i presretnut, može čitati samo njegov predviđeni primatelj.
  • Koristite jače lozinke: S toliko zaporki koje se pamte, primamljivo je upotrijebiti iste ili vjerodajnice koje se lako pamte. Očito će ovo ugroziti sigurnost vašeg računa. Vrijedno je stvoriti jake lozinke i eventualno koristiti upravitelja lozinki koji će vam pomoći u praćenju.
  • Slijedite najbolje prakse tijekom putovanja: Bez obzira koristite li cybercafe ili pristupate javnom wifiju tijekom putovanja, komunikacije su u opasnosti. Slijedite najbolje prakse za povećanje sigurnosti i privatnosti. To se ne odnosi samo na odlazak u inozemstvo; čak i korištenje WiFi-a u vašem lokalnom Starbucksu moglo bi vas učiniti ranjivima.

Dopisivanje”Autor Keith Roper pod licencom br CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 71 = 72

Adblock
detector