Cyberghost vs privatni pristup internetu (PIA)

Odabir VPN-a može biti težak s obzirom na broj opcija na tržištu. Čak je i uspoređivanje dvije različite usluge izazov. Uzmimo za primjer CyberGhost i privatni pristup internetu (PIA): snažne usluge koje imaju mnogo toga za ponuditi. U ovom postu uspoređujemo ove VPN-ove pored kojih ćemo odlučiti koji je od ova dva bolje za prosječnog korisnika.

Čitajte dalje kako biste vidjeli koji je VPN izašao na vrh u našem Cyberghostu vs PIA-u.

CyberGhost vs privatni pristup internetu (PIA)

Naglasci

Cyberghost

  • Deblokiranje jednim klikom za popularne servise za strujanje
  • Jednostavan dizajn
  • Zapisnik nema osobne podatke
  • Aplikacije za Windows, MacOS, iOS, Android

Privatni pristup internetu

  • Širok raspon sigurnosnih opcija
  • Jeftin
  • Isprobana i testirana pravila nulte evidencije
  • Aplikacije za Windows, MacOS, iOS, Android

Cijene i popusti

Cyberghost PIA
Periodi pretplate Jedan mjesec Jedan mjesec
Jedna godina Jedna godina
Dvije godine Dvije godine
Tri godine n / a
Posebna ponuda Popust od 79% na trogodišnje planove 65% popusta na dvogodišnju pretplatu
Najviša cijena mjesečno $ 12,99 $ 9,99
Najniža cijena mjesečno $ 2,75 $ 3,49
Jednogodišnja cijena $ 71.88 $ 71.88
Povrat novca zagarantovan 14 dana za mjesečnu pretplatu, 45 dana za ostale 7 dana

CyberGhost je skuplje ove dvije usluge ako tražite kratkoročno pokrivanje. Pri tome se razlika u cijenama znatno smanjuje tijekom dužeg razdoblja.

Uz to, CyberGhost nudi daleko dužu garanciju povrata novca.  Daje mjesečnim pretplatnicima mogućnost da zatraže povrat nakon dva tjedna, a onima koji imaju šestomjesečnu ili godišnju pretplatu, to se produžuje na 45 dana. Suprotno tome, privatni pristup internetu omogućuje vam samo traženje povrata u prvih sedam dana od prijave. Sa pozitivne strane, niti jedna usluga ne zahtijeva da navedete razlog za otkazivanje.

CYBERGHOST DEAL: Uštedite preko 70% trogodišnjim planom CyberGhosta.

PRIVATNI INTERNET DOZVOLA: Uštedite 65% dvogodišnjim planom Privatnog pristupa internetu.<

Značajke

Cyberghost PIA
Istovremene veze 7 5
Aplikacije operativnog sustava Windows, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire Windows, MacOS, Android, iOS
Ručno instalirajte uređaje Linux, usmjerivači, televizijski prijemnici Linux, usmjerivači, televizijski prijemnici
Split tuneliranje Ne Ne
Besplatni dodaci Blokiranje oglasa, skeniranje zlonamjernog softvera, proširenja preglednika za Chrome i Firefox Blokiranje oglasa, skeniranje zlonamjernog softvera, proširenja preglednika za Chrome, Firefox i Opera

Oba ova VPN-a nude sličnu kompatibilnost, ali CyberGhost ima aplikaciju u službenoj trgovini Amazon Fire, pa tu ima prednost. CyberGhost vam također omogućuje povezivanje do sedam uređaja odjednom, tako da je manje vjerovatno da ćete morati deaktivirati jedan da biste koristili drugi. Ako želite zaštititi sve svoje uređaje, možete ručno instalirati bilo koju uslugu na usmjerivač.

PIA i CyberGhost nude automatsko skeniranje zlonamjernog softvera i blokiranje oglasa. To čini bilo koji servis snažnim izborom za korisnike koji manje štede tehnologiju. CyberGhost, posebno omogućava boravak na mreži što je lakše, budući da možete odabrati zadatak (poput anonimnog pregledavanja, deblokiranje stranica za streaming ili torrenting) umjesto da odaberete poslužitelj direktno.

Uz to, PIA uključuje i proširenje za Opera. Međutim, važno je primijetiti razliku između VPN aplikacija i proširenja preglednika. VPN aplikacije kriptiraju sav promet na i sa vašeg uređaja, dok proširenja samo kriptiraju promet preglednika. Kao rezultat, proširenja preglednika ne dopuštaju vam sigurno korištenje P2P mreža, zaštitu od DDoS napada ili zaštitu web prometa od ostalih aplikacija.

Deblokiranje mogućnosti

Cyberghost PIA
Streaming usluga
Netflix Velika Britanija, SAD, Danska,
Njemačka, Francuska, Italija,
Španjolska, Nizozemska, Australija,
i nekolicina drugih
Velika Britanija, SAD, Kanada
Hulu SAD, Japan SAD, Japan
Sky Go Da Da
Amazon Prime Video Da Da
BBC iPlayer Da Ne
abeceda Da Ne
DZS Da Da
nacionalna komunikaciona mreža Da Da
Čvorište ITV Da Da
Kanal 4 (svih 4) Da Da

PIA može deblokirati nekoliko popularnih streaming platformi izvan svojih emitiranih regija. Međutim, CyberGhost ne samo da deblokira širi spektar usluga, već to može učiniti u jednom kliku. Korisnici jednostavno pronađu uslugu kojoj žele pristupiti u CyberGhostu Deblokirajte strujanje popisu i kliknite ga, nakon čega će se automatski povezati s odgovarajućim poslužiteljem.

Kao što CyberGhost i privatni pristup internetu omogućuju korisnicima da odaberu ne samo željenu zemlju, već i svoj grad, čak možete i deblokirati struje specifične za grad ili državu. To je posebno korisno za pristup lokalnim TV streamovima ili zaobilazeći regionalne nestanke koje su nametnule televizijske stanice poput NHL ili MLB..

Kina

Nijedna od ovih usluga ne preporučuje se za upotrebu u Kini. CyberGhost nam je rekao da njegov softver rijetko radi u ovoj zemlji i da je problem složeniji od samo zaobilaženja Velikog kineskog vatrozida. Prema timu za korisničku podršku, čak i neki lokalni davatelji internetskih usluga blokiraju pristup web mjestu CyberGhost. Nema službenih web mjesta s ogledalima, pa je izuzetno teško čak i instalirati softver u Kini, a kamoli koristiti ga.

Privatni pristup internetu povremeno radi u Kini, ali na njega se ne može pouzdati. Tvrtka je priznala da je pružanje njihove usluge bilo "vrlo teško", te preporučuje korištenje L2TP veza za najbolju priliku povezivanja na VPN. Međutim, glavna web stranica trenutno je nedostupna i nema dostupnih službenih zrcala. To čini preuzimanje zakonite verzije softvera kad je u Kini pravi problem.

Pogledajte ovaj članak za pregled VPN-ova koji rade u Kini.

Postavljanje i sučelje

Cyberghost PIA
Čarobnjak za automatsko postavljanje Windows, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Fire stick Windows, MacOS, Android, iOS
Odabir glavne lokacije Na temelju popisa ili sa zadacima Lista se temelji
Stranice dodatnih postavki Da Da
Mobile friendly Da Da

Desktop aplikacija CyberGhost prilagođena je korisnicima, pojednostavljena je i dolazi do prave točke. Izabrati je pet zadataka (Surfajte anonimno, Deblokirajte strujanje, Zaštitite Wi-Fi, Torrent Anonimno, i Deblokirajte osnovne web stranice) ili možete odabrati poslužitelj za sebe. Izbornik postavki je prilično barebones, s samo nekoliko mogućnosti konfiguracije koje možete odabrati.

Radna površina zaslona CyberGhost

Ako ne promijenite postavke ili se prijavite, rijetko ćete vidjeti PIA-ino aplikaciju za radnu površinu. Jednom kada se usluga pokrene, možete promijeniti lokaciju i povezati se jednostavnim klikom na ikonu na traci sa zadacima. Napomena: iako vam PIA omogućuje povezivanje s određenim gradom, morat ćete ući u izbornik postavki aplikacije i promijeniti Poveži se s opcija za Regija prvi.

Izbornik PIA trake

Oba ova VPN-a nude jednostavne mobilne aplikacije za povezivanje u jednom kliku. Na manjim ekranima CyberGhost zamjenjuje svoj pločasti dizajn za kliznu ploču koja omogućava korisnicima da brzo odaberu željeni zadatak. I dalje možete odabrati određeni poslužitelj ako želite; CyberGhost čak prikazuje relevantne informacije o svakom od njih. To uključuje trenutačno učitavanje poslužitelja i dopuštaju li P2P dijeljenje datoteka ili koriste značajke praćenja.

CyberGhost redizajn zaslona

Na mobilnom je glavni zaslon PIA-e jednostavan kao i oni koji dolaze. Sadrži klizač veze jednim dodirom i padajući izbornik za odabir regije i prikazuje vašu trenutnu javnu IP adresu. Drago nam je što smo otkrili da je većina funkcionalnosti ove usluge sačuvana u mobilnoj aplikaciji; na primjer, korisnici se i dalje mogu automatski povezati, omogućiti prekidač kill, promijeniti protokol i blokirati oglase ili zlonamjerni softver.

PIA snimke zaslona za mobilne uređaje

Poslužitelji i performanse

Cyberghost PIA
Zemlje poslužitelja 61 33
Ukupni broj poslužitelja 3064 3160

Iako PIA i CyberGhost imaju sličan broj poslužitelja, CyberGhost pokriva gotovo dvostruko više zemalja. Također, gotovo polovica (1.450) dostupnih poslužitelja PIA-e nalazi se u SAD-u, što drastično smanjuje vaš izbor ako ste negdje drugdje u svijetu.

Iako CyberGhost ima veće klasterske servere u područjima s velikim prometom poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, on ne raspoređuje toliko mreža samo na ove lokacije. Umjesto toga, CyberGhost se u tim područjima smješta za nekoliko stotina poslužitelja kako bi mogao pokriti više svijeta. Korisnici čak mogu odabrati da koriste najbrži dostupni poslužitelj ako žele, što je vrlo dobrodošao dodatak.

CyberGhost i PIA uvijek nude najmanje osam poslužitelja na svakoj od njihovih lokacija, ali manje zemlje u potražnji poput Vijetnama ili Srbije obično imaju poslužitelje samo u jednom gradu.

Pogledajte tablicu u nastavku da biste vidjeli gdje svaki od ovih VPN-a ima poslužitelje:

CyberghostPIA
Albanija
Argentina
Australija
Austrija
Bjelorusija
Belgija
Bosna i Hercegovina
Brazil
Bugarska
Kanada
Čile
Kolumbija
Kostarika
Hrvatska
Kipar
Češka Republika
Danska
Estonija
Finska
Francuska
Njemačka
Grčka
Hong Kong
Mađarska
Island
Indija
Indonezija
Italija
Irska
Izrael
Japan
Kenija
Letonija
Litva
Luksemburg
Makedonija
Malezija
Meksiko
Moldavija
Nizozemska
Novi Zeland
Norveška
Pakistan
Poljska
Portugal
Rumunjska
Srbija
Singapur
Slovačka
Slovenija
Južna Afrika
Južna Korea
Španija
Švedska
Švicarska
Tajvan
Tajland
purica
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ujedinjene države
Ukrajina
Vijetnam

sigurnosti

Cyberghost PIA
VPN protokoli OpenVPN, L2TP, IKEv2 OpenVPN, L2TP, PPTP
Šifriranje podataka OpenVPN AES-256 AES-256
Šifriranje upravljačkog kanala OpenVPN RSA-4096 RSA-4096
Nakriva tehnologija nijedan nijedan
Sigurnost aplikacije Automatska wifi zaštita, prekidač za ubijanje Ubojiti prekidač
DNS status Privatni DNS Privatni DNS

CyberGhost i privatni pristup internetu omogućuju vam povezivanje pomoću OpenVPN i L2TP protokola, ali CyberGhost također uključuje IKEv2, dok PIA nudi mogućnost korištenja PPTP-a. IKEv2 je brz, siguran protokol s dobrom podrškom za mobilne platforme, dok PPTP omogućava korisnicima da povećaju brzinu, ali i smanje svoju sigurnost.

Postavke zaslona za postavke zaslona CyberGhost

Obje usluge koriste 256-bitnu AES enkripciju i 4096-bitne RSA ključeve, što znači da je u trenutku pisanja njihova enkripcija učinkovito neraspadljiva. Uz to, PIA i CyberGhost svaki koristi svoje DNS poslužitelje. To uklanja DNS hostove treće strane iz jednadžbe i osigurava da nitko osim vas i VPN davatelja nikada nema pristup vašem web prometu.

Izbornik postavki PIA

Obično ćete primijetiti da VPN-ovi gube određenu funkcionalnost u svojim mobilnim aplikacijama, ali postoje minimalne funkcionalne razlike između različitih verzija PIA i CyberGhost. Možda je najvažnije da je prekidač kill prisutan u svakoj aplikaciji svake usluge. Nadalje, CyberGhost vam omogućuje da automatski zaštitite bilo koju WiFi mrežu na koju se povezujete, što je posebno korisno ako putujete i koristite potencijalno nesigurne javne mreže.

Privatnost

Cyberghost PIA
HQ baza Rumunjska Ujedinjene države
Zapisnici veza Neki nijedan
Evidencije aktivnosti nijedan nijedan
Podaci o korisniku za prijavu Email adresa Email adresa
Anonimne mogućnosti plaćanja Bitcoin Mint, BitPay, 32 kripto valute, uključujući Bitcoin, Litecoin i Ethereum

CyberGhost ima sjedište u Rumunjskoj, koja je članica Europske unije. Budući da je EU 2016. smatrala neovlašteno čuvanje skupnih podataka (osim u vrlo specifičnim okolnostima), samo vi i CyberGhost ikada imate pristup vašem prometu. S druge strane, PIA je sa sjedištem u SAD-u, jednoj od zemalja Pet očiju. Teoretski, to znači da bi i druge države Pet očiju mogle istražiti američkog državljanina i podijeliti te informacije sa američkom vladom.

No, kako vam obje ove usluge omogućavaju da se registrirate anonimno i ne bilježite nikakve osobne podatke, ne postoji rizik da se vaše aktivnosti otkrivaju, čak i ako se pravni pritisak vrši na vašeg davatelja VPN-a.

CyberGhost čuva neke zapise veza, ali samo u statističke svrhe. Provjerava da li ste se prijavili jednom dnevno i briše te podatke na kraju mjeseca. Međutim, on ne prati mjesta koja posjećujete, dužine sesija, javne IP adrese ili vremena povezivanja.

Privatni pristup internetu nedvosmislen je u vezi s njegovom politikom prijavljivanja. Stranica često postavljana pitanja usluge tako opisuje: "PIA apsolutno ne vodi bilo kakve zapisnike, bilo koje vrste, razdoblja." Nije neobično da VPN-ovi to tvrde, ali u slučaju PIA-e imamo dokaz. U dva navrata od usluge se tražilo da pruža korisničke zapisnike za trajnu istragu, a oba puta nisu pružili ništa od koristi.

Konfiguracija

Cyberghost PIA
Dodjela adrese Zajednički Zajednički
Moguća je statička IP adresa Ne Ne
DDoS zaštita Ne Ne
NAT vatrozid Da Da

Ove usluge djeluju na vrlo sličan način. Na primjer, oboje koriste dodjelu dijeljenja adrese. To znači da će svi koji se povezuju s određenim poslužiteljem istovremeno dobiti istu IP adresu. U praksi to znači da, čak i ako su dostupni podaci o prometu (imajući u vidu da niti CyberGhost niti PIA ne bilježe ove podatke), bilo bi sve samo nemoguće reći koji je povezani korisnik posjetio određenu web lokaciju.

Iako nijedan od ovih VPN-a ne nudi specijalizirane poslužitelje zaštićene DDoS-om, možete ublažiti štetu na jednostavan način koristeći VPN. DDoS napadi preplave IP adresu sa zahtjevima dok sustav više ne može odgovoriti. Međutim, kada je spojen na VPN, napadač bi vidio samo IP adresu poslužitelja, a ne vašu. VPN mreže mogu širiti teret na stotine poslužitelja i obično mogu bez problema ukloniti ove napade.

I CyberGhost i PIA uključuju NAT vatrozid. Vaš bežični usmjerivač ima i jedan, ali budući da VPN-i šifriraju i dolazni i odlazni promet, usmjerivači ne mogu vidjeti gdje dolazni paketi trebaju biti poslani.. Vatrozid VPN-a upravo pregledava ulazne pakete, odbacujući one koji izgledaju sumnjivo i preusmjeravajući one koji nemaju odgovarajuću adresu. Ovi vatrozidi hvataju većinu neželjenih paketa, ali nisu bez gluposti. Kao rezultat, trebali bi biti upareni s sekundarnim vatrozidom na razini OS-a za najbolje rezultate.

Služba za korisnike

Cyberghost PIA
Live chat Da Ne
Podrška za ulaznice Da Da
Podrška putem e-pošte Da Da
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 9 sati, 40 minuta 4 sata, 12 minuta
Telefonska podrška Ne Ne
Pretražujuća baza znanja Da Da
Video vodiči Da Da

Pored podrške putem e-pošte i ulaznica, CyberGhost nudi 24/7 chat uživo. To smo testirali u različito doba dana i otkrili smo da u većini slučajeva agent reagira u roku od minute. Nažalost, PIA ne nudi chat uživo, što je razočaravajuće i za početnike i za napredne korisnike. Obje usluge imaju video vodiče, vodiče i bazu znanja.

Da bismo testirali vrijeme odgovora svake e-pošte, poslali smo tri upita svakom putem e-pošte. Prva dva su prilično standardna, a timovi za korisničku podršku vjerojatno imaju unaprijed pripremljene odgovore za njih. S druge strane, posljednje je pitanje malo nejasnije i ima namjeru vidjeti koliko su zaposlenici spremni pomoći u objašnjenju složenijih pitanja.

Cyberghost
Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Kakve zapise čuva CyberGhost? 9 sati, 47 minuta 1 Da
Mogu li instalirati CyberGhost na DD-WRT usmjerivač? 15 sati, 20 minuta 1 Da
Koja je razlika između aplikacije CyberGhost i proširenja za preglednik? 4 sata, 4 minute 1 Da
PIA
Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Kakve zapise vodi PIA? 5 sati, 37 minuta 1 Da
Mogu li instalirati PIA na usmjerivač DD-WRT? 3 sata, 49 minuta 1 Da
Koja je razlika između PIA aplikacije i proširenja preglednika? 3 sata, 11 minuta 1 Da

Privatni pristup internetu bio je daleko brži za odgovor nego CyberGhost. U stvari, u prosjeku su bili oko dvostruko brži. Međutim, to bi moglo biti zato što CyberGhost pruža veću količinu podrške putem svoje chat chat usluge, što je značajka koju PIA nema.

Na svako gornje pitanje dobili smo sažet, odgovor u jednom ili dva stavka. Da bismo zaslužili PIA i CyberGhost, oni su uvijek uključivali informacije (ili veze do relevantnih vodiča) koje smo tražili. Nadalje, osoblje se postaralo da nas uvijek pita postoji li još nešto s čime imamo problema.

Pobjednik: CyberGhost

Snimka zaslona početne stranice Cyberghost

Iako bi bilo koja od ovih usluga bila snažan izbor, u to vjerujemo CyberGhost je za dva prosječnog korisnika bolji.

Ova je usluga dizajnirana s obzirom na novajlije, ali ne žrtvuje sigurnost radi korisnosti. Najbolje od svega, potrebno je vrlo malo postavljanja: korisnici samo odlučuju što žele raditi, a softver vodi računa o ostalom.

Tada postoji njegova mreža Ovaj VPN pokriva gotovo dvostruko više zemalja od PIA, što znači da ga možete koristiti za deblokiranje daleko šireg raspona web lokacija s ograničenom geološkom lokacijom. Osim toga, s do sedam istodobnih veza, CyberGhost vam omogućuje da zaštitite većinu svojih uređaja bez potrebe za instaliranjem na usmjerivač. Čak je i dobivanje podrške jednostavno, zahvaljujući 24/7 live chat podršci i širokoj bazi znanja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − = 88

Adblock
detector