Да ли је бујица сигурна? Да ли је то илегално? Да ли сте вероватно ухваћени?

шта мучи
Три питања која ми се често постављају су: да ли је бујица сигурна, је ли бујица легална и шта се догађа ако ме ухвате? Овај пост одговара на та питања и разматра начине које бујице користе да би остали сигурни и анонимни.


Сигурност и законитост бујица: Укратко

Да ли је бујица легална или нелегална? Само преношење није противзаконито, али преузимања материјала који нису заштићени ауторским правима је. Није увек одмах очигледно који је садржај правни за торент, а који није. Неки падају у сиво подручје, па ћете се можда ненамерно наћи на погрешној страни закона.

је бујица илегалнаВаш добављач интернетских услуга (ИСП) и тролови који се баве ауторским правима који надгледају БитТоррент мрежу могу подузети мјере ако вас ухвате илегално. То може варирати од упозоравајућег писма и пригушивања (успоравања) ваше интернетске везе до правног поступка - мада је ово последње све ређе.

Торренти који се баве приватношћу користиће ВПН или виртуелне приватне мреже како би своје интернет активности скривали од свог даватеља интернетских услуга. Са широким спектром апликација, неки ВПН-ови су погоднији за бујице него други. Ако желите да заштитите од вашег давања интернетских провајдера о својој активности, изаберите ВПН који: а) не води евиденцију ваше активности, б) није базиран у земљи у којој правни систем може да се користи за тражење података о клијентима и ц) је довољно брз да неће успорити преузимања. Заокружили смо провајдере који одговарају овим критеријумима и остале на нашој листи најбољих торрент ВПН услуга.

како торент сигурно

Како торент сигурно

Релативно је једноставно торент сигурно и одржавати приватну активност на мрежи. Имајте на уму да иако ВПН чува вашу активност приватном и сигурном од знатижељних очију, можда ћете и даље бити подложни злонамјерном софтверу са неких торрент локација. Слиједите ових 5 корака до торента приватно с ВПН-ом.

Ево како да се бујица сигурно:

  1. Преузмите и инсталирајте ВПН који одговара горе поменутим критеријумима. Препоручујемо ЕкпрессВПН.
  2. Омогућите прекидач за уклањање ВПН-а, ако га има (ЕкпрессВПН ово назива „мрежно закључавање“)
  3. Повежите се на ВПН сервер, по могућности у земљи прилагођеној П2П
  4. Једном када се веза успостави, отворите торрент клијент и почните преузимати као и обично
  5. Ваше мрежне активности сада шифрује ваш ВПН

Торрентинг без ВПН-а

Торрентинг без ВПН значи да ваш провајдер интернетских услуга (ИСП) може видјети ваше мрежне активности, укључујући веб странице које посјетите и садржај који прегледавате. У неким земљама, укључујући САД, даватељи интернетских услуга имају могућност да деле ове информације са трећим странама. ВПН ће задржати вашу интернетску активност приватном од вашег даватеља интернетских услуга.

Је ли уТоррент безбедан?

уТоррент је званични клијент торрента од творца БитТоррент протокола. То је власнички, а не отворени изворни софтвер, који одржава легална америчка компанија. Попут БитТоррент-а, и сам уТоррент софтвер је легалан, иако се може користити за пиратство. Службени уТоррент је без злонамјерног софтвера и може се сигурно и приватно користити у комбинацији са ВПН-ом. Међутим, то не спречава кориснике да преузимају злонамерне датотеке које могу заразити њихов уређај.

Је ли уторрент безбедан

Детаљно

БитТоррент протокол порастао је као најпопуларнији медиј за пеер-то-пеер датотеке у свету након пропадања централизованих сервиса попут Напстера и Лимевире-а. За разлику од тих сервиса, бујица је готово у потпуности децентрализована уштеда за пратиоце који корисницима омогућавају претраживање и преузимање торрент датотека и магнетних веза. Торрент датотеке и магнетне везе користе се за проналажење других корисника на мрежи који имају жељену датотеку или датотеке, али заправо не смештају те датотеке за преузимање.

Да ли је БитТоррент сигуран и легалан?

БитТоррент протокол сам по себи није илегалан или небезбедан. То је само средство за дељење било које врсте датотека, а постоји много легалних сервиса за мучење. Међутим, најпопуларнији трацкери, попут ТхеПиратеБаи и КицкассТоррентс, раде у легалној сивој зони, нудећи корисницима бесплатан приступ садржају заштићеном ауторским правима. Дељење и преузимање садржаја заштићеног ауторским правима путем БитТоррент-а или на други начин је незаконито у многим земљама и може бити небезбедно јер је показано да на веб локацијама укључујући КицкассТоррентс постоји злонамерни софтвер.

је бујица сигурна

Ти би трагачи тврдили да једноставно проналазе и организују информације које су већ тамо, и на сопственим серверима нелегално налазе било какав садржај заштићен ауторским правима. Баш као што је и сам БитТоррент протокол, они су средство за постизање циља. Нису сви уверени. Главни пратиоци су под великим правним надзором стваралаца и дистрибутера садржаја који тврде да следбеници омогућавају и потичу крађу.

Кривица се на крају пребацује на кориснике, на милионе појединаца који налазе датотеке на својим личним рачунарима, преузимају и преносе филмове, игре, софтвер, музику, е-књиге и још много тога. Корисници повезани на исти трацкер се називају вршњаци и они се сврставају у две категорије. Пијавица користи торрент датотеку или магнетну везу за преузимање датотеке од других корисника на мрежи који је већ имају. Ови корисници који већ имају датотеку називају се семеном. Када пијавица доврши преузимање датотеке (или чак само дела датотеке), он постаје она, што омогућава другим пијавицама да преузму датотеку са свог рачунара. Као опште правило, сматра се да је прави гусарски етикет да семе онолико колико лешните.

Цомпаритецх не одобрава нити подстиче било какво кршење ограничења ауторских права. Прије преузимања материјала заштићеног ауторским правима без дозволе размотрите закон, жртве и ризике од пиратерије.

Правно гледано, материјал за сејање и лизање заштићених ауторским правима спада у различите криминалне категорије. Замислите то као куповину илегалних дрога: куповина дроге за личну употребу дефинитивно је злочин, али релативно мали. Окретање и продаја тих дрога другима много је озбиљнији прекршај. Проналазак оригиналног извора дроге, или у овом случају ХД ријалити новог филма о Осветницима, био би најбољи сценарио за спровођење закона, али то није увек могуће. Трагачи се понашају као сјеновита тржишта на стражњим уличицама на којима падају све ове трансакције, али они лично не поступају ни са једним лијеком.

Шта се догађа ако вас ухвате како буји?

Прогон корисника бујица је спорадичан. Шансе да се заиста иде на суд или да се плати нагодба су прилично мале, али казне могу бити изузетно велике. Учесталост власника ауторских права који туже бујица због пиратерије достигла је врхунац крајем 2000-их. Пирати су тужени због дивље несразмерне количине новца, а већина се измирила ван суда.

Те јавне тактике застрашивања лоше су засијале у индустрији снимања и филма јер су представљени као ситни милионери који малтретирају сиромашне студенте. Директне тужбе су данас много ређе, али кампања против бујица далеко је готова.

Ауторска права тролови

Сада посао после појединачних гусара додељен је све већем броју малих предузећа која су позната као ауторска права. Ове компаније лоцирају торрентере који илегално преузимају садржај заштићен ауторским правима путем својих ИП адреса. Затим приступају власницима ауторских права и потписују уговор који им омогућава да предузму правне радње у њихово име. Остале компаније директно ангажују холивудске продукцијске компаније да нањуше пирате.

Са правним средствима и списком имена, тролови који се баве ауторским правима потом иду путем бујица путем поште, е-поште или чак пролазећи од врата до врата и предајући слова о нагодби. Ова писма нису правно обавезујући документи или забране. Тролови који се баве ауторским правима користе застрашивање, страх и срамоту да би бујица платила без икаквог суђења. Уобичајена тактика је да се прети тужбом за преко 100 000 УСД, али да се у нагодби тражи само 3000 долара или слично. Због тога 3000 долара изгледа као добар посао, али одлазак на суд је скупо и ризично за њих, тако да немојте да предајете ако примите такво писмо.

Шта да радите ако добијете писмо о нагодби

Најчешћи начин за примање писма о нагодби је путем вашег Интернет провајдера. Тролл због кршења ауторских права проћи ће кроз судски систем како би позвао вашег даваоца интернетских услуга и присилио га да пошаље е-пошту купцима са правном претњом и предао личне податке.

Према америчком закону, ИП адреса није особа. Ако је било контактирано од стране вашег даватеља интернетских услуга, велике су шансе да тролл због ауторских права још не зна ваш стварни идентитет. Ако писмо не садржи идентификационе податке о вама, задржите га на тај начин и не предузимајте ништа. Ваш случај би могао бити одбачен пре датума када је ваш ИСП постављен да открије ваше личне податке тролу. Ако одговорите и идентификујете себе, то даје тролу директније средство да вас усмери.

Ово је игра вероватноће за ауторе са троловима. Ако пошаљу 1.000 претећих е-маилова и 50 људи одговори, њима је потребна само шачица да би стварно искупили новац како би учинили да вреди свог времена. Вероватно је да им је исплативије да пређу на следећи рој бујица него што истрају преосталих 950 људи.

Ако ствари ескалирају и ви одлучите да предузмете мере, адвокати. Ево листе адвоката састављених од стране Фондације Елецтрониц Фронтиер који су специјализовани за овакве случајеве.

Казне за ИСП

У зависности од вашег даватеља интернетских услуга, може предузети акције против вас у своје име. То може значити да ћете угасити интернетску везу или запријетити да ћете личне податке предати тролу за ауторска права. Зашто се ваш Интернет провајдер уопште брине? Јер бујица заузима пуно пропусног опсега и та ширина појаса кошта новац интернетских провајдера. Поврх тога, ИСП би могао примати повратне информације од власника садржаја и њихових сарадника.

Како се заштитити

Да бисте избегли било какве законске последице, најбоље је да једноставно не бујите. Међутим, ако инсистирате на бујици, одвојите време да заштитите своју приватност и задржите тролове о ауторским правима.

Користите ВПН приликом бујања

Најбољи начин за бујицу сигурно је коришћење ВПН-а. ВПН остварује две ствари: прво, усмери сав ваш интернет саобраћај преко сервера на локацију по вашем избору, која вашу ИП адресу мења у ону коју користе стотине или хиљаде других људи (под претпоставком да ваш ВПН користи дељене ИП адресе, што већина и чини). Ово додаје значајан слој анонимности и чини да је било много теже да вас неко прати. Друго, ВПН криптира сав ваш саобраћај пре него што изађе из рачунара. То значи да ваш ИСП не може надгледати вашу активност, нити било ко други. Будући да сав ваш саобраћај прво иде ка ВПН серверу, ИСП-ови не могу чак ни рећи куда иде.

Коришћење квалитетног ВПН-а је кључно; не слажите се са „бесплатном“ услугом или ВПН-овима који бележе вашу активност, ограничавају ширину опсега и податке или не пружају довољну ДНС заштиту од цурења. Не подржавају све ВПН-ове бујице. Овде можете погледати нашу листу најбољих ВПН-ова за торрентинг, а то су услуге са великим брзинама и фокусом на приватност, сигурност и анонимност попут ЕкпрессВПН, ИПВанисх и НордВПН, између осталих.

Друге алтернативе

Ако не желите да платите ВПН, можда ћете размотрити Тор. Тор је сличан ВПН-у по томе што усмјерава ваш промет кроз неколико волонтерских „чворова“ док шифрира промет. Из неколико разлога препоручујемо ВПН преко Тор-а. Прво, Тор је спор, и обично је најбољи за једноставно прегледавање и друге активности слабог пропусног опсега. Друго, повезивање с Тором заправо би могло привући више пажње од вашег даватеља интернетских услуга и провођења закона, јер је то добро познато средство за хакере и криминалце.

Друга популарна апликација међу бујица је Пеерблоцк. Пеерблоцк је фиревалл за радну површину са редовно ажурираном црном листом ИП адреса. Ове ИП адресе припадају ентитетима који покушавају пратити вашу активност на мрежи, посебно на пеер-то-пеер мрежама. Нажалост, црна листа се ажурира само једном након инсталације. Након тога, корисници морају платити да би били у току. Чак и ако сте вољни да платите, мало је вероватно да би црна листа могла садржавати сваку могућу ИП адресу за тролове који се баве ауторским правима, универзитетима и спровођење закона. Тролл за ауторска права треба само да се повеже са ројем - сви уређаји повезани на један торент - са ИП који није на тој црној листи да би добио вашу ИП адресу.

Усенет

Уместо да бури, друга алтернатива је Усенет. Усенет је услуга која се плаћа, обично између 10 и 20 УСД месечно - где преузимате датотеке са централизованих сервера уместо мреже вршњака. Преузимања Усенета су много, много брже; често онолико брзо колико ваш ИСП може поднијети. Усенет је такође приватнији. Веза се одвија између вас и сервера провајдера, а најбољи провајдери нуде ССЛ шифровану везу. Неки чак бацају ВПН-ове за добру меру. Торренти, с друге стране, захтевају да делите барем неке идентификационе информације како бисте се повезали са трацкер-ом и вршњацима.

Напокон, преузимање Усенет датотеке не значи да морате касније да је поставите за остале кориснике. Правно, то вас чини мање циљаним јер не испоручујете странцима садржај заштићен ауторским правима, истовремено трошећи мање рачунарских ресурса и интернетске пропусности..

Усенет провајдери стављају датотеке на располагање током одређеног броја дана. Колико зависи од провајдера, али стандард је 1.200 дана након оригиналног слања. До истека времена, корисници имају потпуни приступ тој датотеци. Торренти остају само док људи семе датотеку.

Овде смо заокружили неке од најбољих Усенет провајдера.

Јавни вс приватни трагачи

"Трагач" је попут претраживача који индексира датотеке на БитТоррент мрежи. Трагачи могу бити приватни или јавни, а први обично захтева позив постојећег члана.

ТхеПиратеБаи, КицкассТоррентс и Демоноид су све примери јавних трагача. Свако може само да оде на одговарајуће веб локације и да претражује без пријављивања или захтева било какву аутентификацију. Исто тако, свако може учитати датотеке које други могу преузети. Ови преноси нису модерирани, тако да корисници морају да процене да ли је преузимање сигурно и тачно на основу коментара и репутације преносиоца..

Приватни пратиоци су ексклузивнији у погледу тога ко може да отпреми и ко може да преузме унутар групе. Дивно се разликују у смислу садржаја и квалитета, али многи чланови приватних пратилаца потврђују да имају датотеке вишег квалитета, брже преузимања, дуже чување и свеукупније конзистентније и сигурније искуство.

Закон сматра да су приватни следбеници исто као и јавни следбеници. Пиратство је пиратство без обзира да ли се бавите јавно или унутар приватне групе.

Стреаминг вс торрентинг

Многи људи су се одмакли од преузимања читавих датотека путем БитТоррент-а и одлучују се уместо тога да стримују садржај било на својим веб прегледачима или кроз прилагођене програме као што је Коди. Када је у питању безбедност и закон, у чему је разлика?

Правно гледано, вероватно и даље кршите закон када преносите садржај заштићен ауторским правима из пиратског извора. Међутим, то у великој мери зависи од ваше земље. У Великој Британији је то потпуно илегално. У Индији је суд пресудио да то апсолутно није незаконито. У САД-у је то још увек сива зона, јер није било преседан да је неко осуђен због пиратерије након стриминга заштићеног ауторским правима видеозаписа из ненаменског извора.

Они који видео записе пренесу без компензације или тражења дозволе од власника ауторских права то чине илегално. То је прилично стандардно без обзира где се налазите.

Не само да су закони склонији струјању, већ је теже и троловима који се баве ауторским правима и полицијским органима теже ухватити кориснике на делу. Када преузмете бујицу, можете видети ИП адресе свих осталих које преносите или са којих преузимате садржај. Али стриминг видео преноси видео директно са веб локације на ваш уређај, без укључивања трећих страна.

Међутим, немојте се превише осећати удобно јер и даље постоје ризици. Веб локација може да биљежи ИП адресе или друге информације о својим корисницима које би потом могла предати полицији или тролу о ауторским правима. Ваш ИСП може да надгледа вашу активност и види да гледате пиратски садржај. Ово су ризици који се могу ублажити повезивањем на угледни ВПН.

Што се тиче сигурности, стриминг носи једнако толико ризика колико и бујица. Веб локације које стрширају пиратски садржај обично се прекривају наметљивим огласима, злонамјерним софтвером и претњама давањем пхисхинга. Корисници Коди-а подлежу нападима „човека у средини“ (МИТМ) и другим претњама из додатака које преузму.

Још савета

По правилу, избегавајте преузимање филмова који су објављени на ДВД-у и Блу-Раи-у у последњих 60 дана, посебно великих хит-хитова. Тада филмови врше огромну већину свог новца на поштама, након чега им приходи значајно опадају. Носитељи ауторских права уложит ће већину својих ресурса против пиратерије у потрагу за бујицама нових издања, како би умањили финансијску штету. Исто важи и за ТВ емисије и видео игре.

Корисници Попцорн Тиме, бесплатне апликације за стриминг филмова, требали би да се газе једнако пажљиво као и бујице. Многи корисници Попцорн Тиме не схватају да апликација заправо струји директно из торента, па ће чак и подметнути датотеку тако да је учитана другим корисницима. Сви ризици повезани са Попцорн Тиме у једнакој мери се односе на бујице. То значи да би Попцорн Тиме корисници такође требало да користе ВПН.

Бирајте паметно своје бујице. Најпопуларнији торенти на ТхеПиратеБаиу и КицкассТоррентсима вероватно су они који највише пазе од стране тролова о ауторским правима. Међутим, немојте бирати ни потпуно непопуларне. Прочитајте одељак са коментарима, где корисници често покрећу скенирање вируса при преузимању и објављују резултате. Они ће вам дати и општи преглед квалитета.

Чак и ако су коментари позитивни, покрените и сопствено скенирање вируса. У идеалном случају користите више антивирусних програма да бисте покренули низ скенирања, јер се свака њихова библиотека вируса може разликовати. Међутим, не дјелују сви антивирусни програми па се мешање два или више мора обавити пажљиво. Препоручујемо Битдефендер-у да скенира сва преузимања пре отварања. Ово је посебно важно приликом преузимања игара и софтвера које учитавач често "пукне". Пукотине олакшавају заобилажење ДРМ шема које валидирају садржај код издавача, али исто тако олакшавају дистрибуцију скривеног злонамјерног софтвера, шпијунског софтвера и вируса. Погледајте одјељак рецензије Цомпаритецха о антивирусима овдје.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1