Да ли је коришћење ВПН-а легално или незаконито? Да ли је ВПН безбедан за употребу? Ево шта треба да знате

Је ли ВПН легална и сигурна
Виртуелне приватне мреже или ВПН-ови тренутно су прилично згодне услуге карата. А с обзиром на све већу забринутост због приватности корисника на мрежи, посебно у Сједињеним Државама, далеко више људи се бави овим врстама услуга. Када је у питању ВПНС, два питања која се често постављамо у Цомпаритецх-у су: „Да ли је ВПН законит или нелегалан?“ И „Да ли је ВПН безбедан за употребу?“ Једноставан одговор на оба ова питања је „ДА“, иако, као и у свему, постоје значајни упозорења.

Прво, истражимо своја највећа питања о ВПН-овима. Затим ћемо доћи у проблематична подручја која бисте можда желели размотрити пре него што се пријавите на било који ВПН сервис.

Повезан: Студија: Америка мрзи укидање приватности широкопојасне приватности

Укратко: Да ли су ВПН незаконити или легални? Да ли су сигурне за употребу?

Уз неколико изузетака (као што је Иран), употреба ВПН-а је легална свуда у свету. Поред тога, не постоје ограничења у начину на који можете користити ВПН услугу. Већина ВПН услуга пружаће различите методе за очување вашег идентитета док сте повезани као начин да гарантујете да ћете остати безбедни и анонимни.

Иако је употреба ВПН-а потпуно легална, свака незаконита активност извршена путем интернета остаће илегална без обзира да ли користите ВПН или не. На пример, док ВПН може да покрије ваше записе и задржи вашу активност скривену од свог Интернет провајдера, торрентинг неселективног материјала заштићеног ауторским правима, док користите ВПН, није законит.

Шта је ВПН? Како то функционише?

За просечног корисника оно што се заправо дешава када се повежете на виртуелну приватну мрежу у најбољем случају може бити збуњујуће, а у најбољем сумњиво. Можда користите ВПН услугу да бисте радознале очи држали подаље од своје веб активности, али шта се догађа испод хаубе? Како знате да је сама услуга поуздана?

ВПН-ови постоје већ деценијама. Дуготрајни ослонац за банке и велике корпорације да помогну повезивању запослених раширених по целој земљи, виртуалне приватне мреже у основи су приватни тунели између вашег рачунара и сервера који се налази негде другде.

Повезивање на интернет без ВПН-а

Када се повежете на Интернет, добијате приступ директно путем мрежне приступне тачке провајдера интернетских услуга (ИСП-а). Ово је технологија коју посједују и подржавају сви даваоци интернетских услуга која вам омогућава приступ Ворлд Виде Вебу. Када то учините, ИСП додељује ИП адресу било ком уређају који користите за повезивање са модемом који вам пружа. У већини случајева ИП адреса коју вам је дао ИСП припада само том модему.

Кад повежете усмјеривач на свој модем, тада рутер може додијелити локалне ИП адресе, које све спадају под главни усмјеривач. Чак и тада, иако различити уређаји могу имати различите локалне ИП адресе, ваш ИСП види сав тај саобраћај који долази кроз ИП адресу додељену вашем модему.

Генерално, ваш ИСП може да види сву вашу интернет активност када сте повезани на његову мрежу. Иако већина даватеља интернетских услуга има одређене заштитне мјере како би се осигурало да њени професионалци за заштиту мреже не шкљоцају на ваше активности и краду приватне податке, за њих је сигурно могуће да то чине. Мере заштите, као што су ССЛ енкрипција и аутентификација, постоје на већини заштићених веб локација како би се осигурало да чак ни ваш ИСП не види све што радите. Ове сигурне веб локације означене су са „хттпс“ на почетку УРЛ траке вашег веб прегледача, често заједно са зеленом иконом катанца.

На овај начин, не требате бринути о томе како ће на пример неки запослени даватељ интернетских услуга красти ваше лозинке. Даватељ интернетских услуга лако може да прати шта све што радите и које веб локације посећујете. Нека активност може покренути одређене протоколе које има ваш ИСП и активирати упозорења. Ово може укључивати приступ веб локацијама које су у вашој земљи илегалне или су укључене у велике активности преузимања и слања.

Повезивање са Интернетом путем ВПН-а

ИПВанисхИзвор: ИПВанисх

Када се повежете са виртуелном приватном мрежом, везу рачунара усмеравате преко сервера који се налази негде другде први. Након тога приступате интернету са тог сервера. Када то учините, удаљени сервер на који сте повезани додељује вам нову ИП адресу. Кроз овај напор и даље сте повезани са својим кућним даватељем интернетских услуга, а подаци су јако шифрирани (обично ССЛ или АЕС енкрипција). Међутим, када сте повезани на ВПН сервер, поменути слојеви заштите значе да ваш ИСП не може видети шта радите, осим што идентификује колико података се преузима и преузима..

Повезан: Комплетни водич за почетнике за ССЛ шифрирање

Такође је важно да схватите да удаљени сервер на који сте повезани можда приступа интернету путем различит ИСП од вашег. На пример, ако сте становник Васхингтон Д.Ц.-а који користи Цомцаст и повежете се на ВПН сервер који се налази у Њујорку, уместо огласа за игре Редскинс можете да почнете примећивати рекламе за Гиантс карте на веб локацијама које посећујете..

Да ли је то проблем? Нимало! ВПН услуга коју користите плаћа ИСП-у за повезивање са Интернетом на том серверу. Било који промет који пролази тамо, укључујући и ваш, само је део договора.

Колико су сигурни ВПН-ови? 

Угледне виртуалне приватне мреже изузетно су сигурне за употребу. Добра услуга ће заштитити вашу анонимност и укључиваће безбедносне функције високог нивоа које спречавају разне врсте хакерских напада. То обично укључује стандарде војне шифрирања који онемогућавају уљезима да уђу у приватни тунел и прате вашу активност или украду ваше податке. Овде имамо преглед неких од најбољих ВПН услуга.

Ваши уређаји повезани са Интернетом користе интернетску везу вашег даватеља Интернет услуга како би приступили удаљеним серверима ВПН-а. Тај приватни тунел је дубоко сигуран и заштићен од клизања и провале од стране готово свих, укључујући владе. У међувремену, ваше активности прегледавања и преузимања које пролазе кроз тунел немогуће је открити даље од тога колико се података учитава и преузима. Ваш ИСП може имати ограничења података која се примењују, али било који одређени подаци које желе да прате могу се регистровати.

Док сте у сигурним рукама с реномираним плаћеним ВПН провајдером, бесплатни ВПН-ови морају негде зарадити новац и обично не нуде исте нивое сигурности као и плаћене услуге. Још горе, у оптицају су лажни ВПН-ови који су отворена превара. Бесплатни ВПН-ови често зарађују од оглашавања или чак продаје ваших података, зато будите сигурни да користите бесплатни ВПН којем можете вјеровати ако не можете сами платити један.

Да ли интернетски понуђач ВПН сервера може пратити моју активност?

Ево којих би се неки корисници могли забринути. Иако повезивање са ВПН сервером скрива вашу активност према вашем даватељу интернетских услуга, ИСП који испоручује Интернет на ваш ВПН сервис и даље може да види вашу интернет активност када сте повезани на њега.

ВПН-ови имају три основне заштитне мере за клијенте како би помогли ублажавању ове ситуације.

  • Политика без евиденције. Ово је можда најбоље решење ВПН услуга које је прво место осмислило да помогне у осигуравању анонимности корисника чак и када се надгледање врши од ИСП-а. Неки ВПН сервиси одржавају политику у којој неће водити записнике који би идентификовали ко сте. Иако још увек могу чувати мета податке, ти подаци неће имати личне идентификационе податке. Погледајте наш круг за доњи преглед најбољих ВПН услуга без грешке.
  • Анонимни начини плаћања. Неке ВПН услуге неће прикупљати ваше име ако их не желите да им дате. Уместо тога, они ће користити е-адресу за корисничко име и дозволити корисницима да се региструју користећи сигурне и анонимне начине плаћања, као што су ПаиПал, унапред плаћене дебитне картице или Битцоин.
  • Дељене ИП адресе. Већина угледних ВПН услуга користиће заједничке ИП адресе као начин да обезбеде анонимност корисника. Додјељивањем исте ИП адресе више корисника који се повезују са различитих локација, ВПН услуга може ефикасно анонимизирати кориснике. С обзиром да ИП адреса није повезана ни са једним корисником, власти су ефективно немогуће пратити активност према једној особи.

Шта је са захтевима за спровођење закона?

Горе наведене методе ће такођер заштитити поједине кориснике ВПН-а од захтјева за провођење закона. Ако агенција за провођење закона или влада затраже личне идентификације корисничких података из дневника или налога, ВПН услуга се не може придржавати ако ти подаци не постоје.

А ако агенција за спровођење закона одлучи да изда налог тој ВПН услузи да започне праћење дневника, већина угледних сервиса ће прије угасити своје сервере или услугу у потпуности него што је удовољила. Ипак, још увек је могуће да се ВПН услуга може удовољити захтевима за спровођење закона и у ситуацијама у којима ВПН услуга то чини не Придржавајте се строге политике забране евиденције, корисничке податке прилично је лако добити једноставним налогом.

Ако могу да сакријем своју активност са ВПН-ом, да ли је легално користити је?

Да! ВПН-ови су легални за употребу скоро свуда, чак и у многим земљама у којима је много ВПН-а блокирано, као што је Кина. За то постоје и добри разлози.

Пре свега, сва употреба ВПН-а није за илегалне активности. У ствари, добар део ВПН промета се односи на пословање. Предузећа и пословни купци често се морају повезивати са ВПН-овима као мером заштите.

За оне који желе да користе ВПН из својих разлога приватности, ВПН су добра опција. Иако је тачно да се ВПН-ови могу користити за скривање нелегалних активности прегледавања и преузимања, ова врста коришћења у потпуности зависи од корисник а не оно ВПН компанија. Влада која настоји да ВПН употреби илегално мора размотрити како овај потез може утицати на предузећа која користе ВПН у законите сврхе и како ће се сличне мере применити на друге врсте предузећа.

Незаконита ВПН мрежа неки појединци који их користе у илегалне сврхе такође би значили да би компаније за дрогу могле бити сматране одговорним за илегалну продају дрога, продавнице оружја за које се сматра кривичним активностима, или баштенске залихе за које се сматра одговорним када неко прави бомбу користећи ђубриво. Проглашавање ВПН-а незаконитим у суштини би био клизав нагиб за било коју владу.

На скоро исти начин, свако може нормално користити интернетску везу и у незаконите сврхе. Мало је вероватно да ћете забранити приступ интернету због неких корисника који одлуче да злоупотребе Интернет.

Постоје неки државе у којима је забрањена добра количина ВПН-а. Овде, наравно, долазе очитији осумњичени. На пример, у Ирану се употреба ВПН-а сматра илегалним. Земља намјерно блокира употребу ВПН-а као део својих шире интернет методе цензуре. У међувремену, у УАЕ је употреба ВПН-а вероватно незаконита, мада је закон помало нејасан. Иако у УАЕ нико није процесуиран због употребе ВПН-а, један службеник за спровођење закона из УАЕ-а изјављује да је употреба ВПН-а нелегална ако се користи за ВоИП позиве. Ограничења УАЕ-а на ВоИП-у јединствена су за ту земљу и створена су да би се телекоми у земљи изоловали од јефтиније конкуренције.

Повезан: Најбољи ВПН-ови за УАЕ и Дубаи & правни положај о употреби ВПН-а

У Кини су питања око ВПН-а мало сложенија. Почетком 2017. земља је учинила илегалним ВПН услуге да раде без лиценце. Корисници, међутим, не прети ризик од правних последица за коришћење ВПН-а, иако Кина чини приличну количину ВПН-а који се блокира унутар својих граница како би смањила колико појединаца приступа бесплатном вебу. Већина медијских кућа погрешно је пријавила последња ажурирања кинеског закона о ВПН-у. Више о теми можете прочитати овде.

Питања о торрентингу и ауторска права

Иако је коришћење ВПН-а и даље легално, важно је приметити да је нека активност и даље незаконита. Кориштење материјала заштићеног ауторским правима или преузимање и преношење материјала заштићеног ауторским правима уопште је и даље незаконита активност. Многи ВПН корисници ће се обратити ВПН-у како би помогли да остану анонимни како би се могли ефикасно укључити у илегалне или легално активности стриминг подручја..

ВПН услуга ће сакрити активности кршења ауторских права, али неће заштитити кориснике који буду ухваћени чак и након што користе ВПН услугу. Многи сервиси ће, међутим, одржавати политике забране евиденције и заштиту од цурења ИП адресе како би се спречиле ситуације у којима идентитет корисника може бити угрожен. Овде можете видети неке од најпопуларнијих ВПН-ова за бујицу и овде прочитајте више о правним проблемима око торрентинга. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 8

Adblock
detector