Је ли прегледавање Гоогле Цхроме анонимног прегледа заиста приватно?

анонимно

Недавна студија приватног претраживача ДуцкДуцкГо каже да, међу осталим налазима, режим прегледника Гоогле Цхроме није тако приватни или анонимни као што бисте могли очекивати када покренете Гоогле Сеарцхес. У студији, објављеној у децембру 2018., наводе се резултати претраживања прилагођавања Гоогле претраге појединачним корисницима без обзира да ли користе Цхроме-ову функцију приватног прегледавања:

„Приватни режим прегледавања и одјава из Гооглеа нудили су врло малу заштиту филтера. Ове тактике једноставно не пружају анонимност коју већина људи очекује. Заправо, једноставно није могуће користити Гоогле претрагу и избећи њен филтер филтер. "

Најједноставније речено, студија закључује да различити људи који претражују идентичне речи и изразе могу добити различите резултате претраживања и / или исте резултате рангиране у различитом редоследу, на основу својих личних података. Могло би се очекивати да ће коришћењем начина анонимног уклањања уклонити било какве пристраности настале из личних података, али изгледа да то није случај.

Студија наставља: ​​"Ове одступања не могу се објаснити променама локације, времена, пријављивањем на Гоогле или променом алгоритма Гоогле тестирања малог подскупина корисника."

Студија компаније ДуцкДуцкГо усредсређена је на оно што назива "филтер мехурићи", при чему су корисници усмерени према садржају који је већ усклађен са њиховим сопственим идеалима и уверењима и супротстављеним гледиштима уклоњени или девалвирани. Гоогле потискује резултате претраге за које верује да нећете вероватно кликнути у корист оних на којима сте засновани на личним подацима које је прикупио. „Уређивани резултати […] могу значајно утицати на политичке исходе“, каже се у студији.

ДуцкДуцкГо је за своју студију одабрао политички осетљиве фразе за претраживање као што су „контрола оружја“, „имиграција“ и „вакцинације“..

Како функционише анонимни начин рада Гоогле Цхроме (а.к.а. приватно прегледавање)

Наводи се документација за подршку Гоогле Цхроме-а,

Када приватно прегледате, други људи који користе уређај неће видети вашу активност. Цхроме не чува историју прегледавања или податке унете у обрасце. Колачићи и подаци о веб локацијама памте се током прегледавања, али бришу се када изађете из начина анонимности.

Имајте на уму да је анонимни режим намењен вашем веб претраживању да постане приватним од других корисника на истом уређају, а не приватним са веб локација и услуга којима приступате на мрежи. Међутим, уобичајено је мишљење да претрага док анонимно уклања идентификаторе које би Гоогле користио за персонализацију резултата претраживања.

Да би прилагодио резултате, Гоогле мора да идентификује корисника. Веб странице обично имају два начина идентификације појединог корисника: колачиће и ИП адресу. Цхроме такође омогућава корисницима пријавите се у прегледач за синхронизацију ознака, проширења и подешавања на уређајима, функција која се такође може користити за надгледање појединих корисника.

Одјава са Цхроме-а и коришћење анонимног режима вероватно уклања много идентификатора који би били смештени у вашем прегледачу. Међутим, ДуцкДуцкГо наводи да су резултати Гоогле претраге и даље прилагођени без обзира на то да ли се одјавите и користите режим анонимности..

Па како Гоогле препознаје анонимне кориснике? Можемо бити прилично сигурни да анонимни прозор не задржава трајне колачиће из стандардног Цхроме прозора. Слично томе, одјава из прегледача требало би да спречи Цхроме да снима активности и чува га у профилу вашег Гоогле налога. То нас оставља ИП адресе као највероватнијег кривца за то како Гоогле идентификује анонимног корисника.

Да бисмо тестирали ову теорију, извели смо неколико властитих експеримената.

Да ли Гоогле персонализује резултате претраге на основу ИП адресе?

Укратко: Гоогле локализује резултати претраге на основу ваше ИП адресе чак и ако сте одјављени из Цхроме-а и анонимног система, али нисмо пронашли доказе да се ИП адресе користе за персонализацију резултата или праћење корисника на појединачном нивоу. Другим речима, Гоогле користи вашу ИП адресу за идентификацију ваше локације, а не вашег одређеног уређаја. Остале уочене пристрасности у резултатима претраге могу бити резултат рандомизације, а не персонализације.

Наша хипотеза била је: када се одјавите са Цхроме-а и употребите анонимни прозор, Гоогле претрага ће користити ИП адресу као средство за идентификацију уређаја и прилагођавање резултата претраживања.

Стога, сви остали фактори константни, промена наше ИП адресе ће произвести различите резултате за исте појмове за претрагу.

Гоогле рандомизира резултате претраживања без обзира на све

Али пре него што смо и започели овај експеримент, погодили смо снагу: Гоогле ће произвести различите резултате претраге и рангирања, чак и ако сви фактори остану стални. Када се одјавимо из Цхроме-а, повежемо са ВПН-ом, отворимо анонимни прозор и претражимо „контролу пиштоља“, добијамо мало другачије резултате него када неколико секунди касније покренемо потпуно исту претрагу под истим условима. Један или два резултата претраживања су обично различити. У једном примјеру видјели смо чланак десног националног прегледа, а у сљедећем линк умјесто лијево нагнутог чланка Аљазеере.

Без поузданих константи, немогуће је да покренемо добар експеримент који би верификовао или одбацио налазе ДуцкДуцкГо-а..

Чини се да Гоогле тестира различите резултате претраживања и рангирање донекле насумично, могуће да би сазнао на шта корисници кликну и према томе успео да успешне везе. Без обзира на случај, тестирање прилагођавања на основу ИП адресе чини веома тешким. Ако су резултати помало случајни без обзира на то да ли се ИП адреса мења или не, како ћемо знати да ли промена ИП адресе заиста има ефекта и да је тај ефекат резултат персонализације засноване на корисничким подацима? Нисмо сигурни да ли је или како ДуцкДуцкГо у својој студији превазишао ову препреку.

Гоогле локализује резултате претраге на основу ИП адресе

Једини јасан знак прилагођавање се заснива на локацији. ИП адресе одговарају приближним локацијама у земљама и градовима. Будући да сам у Канади, иако претражујем Гоогле.цом (не Гоогле.ца), и даље добијам пуно резултата са канадских веб локација због моје канадске ИП адресе.

Ми смо тестирали ову хипотезу помоћу ВПН-а или виртуелне приватне мреже. Између осталих погодности, ВПН ће маскирати ИП адресу нашег уређаја са ИП на ВПН серверу, па ће Гоогле видети другу ИП адресу након што смо повезани на ВПН.

Изабрали смо да користимо ЦиберГхост, који има пуно сервера и зарадио је савршени резултат у нашој процени приватности и безбедности ВПН-а.

Забиљежили смо домене на првој страници резултата Гоогле претраге за „контролу оружја“, „имиграцију“ и „вакцине“ под четири различита сценарија:

  1. Пријављени сте у Цхроме, стандардни Цхроме прозор, без ВПН-а
  2. Одјављени сте из Цхроме-а, анонимно, без ВПН-а
  3. Одјављени сте из Цхроме-а, анонимно, повезани ВПН (Ванцоувер)
  4. Одјављени сте из Цхроме-а, анонимно, повезани ВПН (Ванцоувер, други сервер)
  5. Одјављени сте са Цхроме-а, анонимно, повезани ВПН (Сеаттле)

Открили смо то Гоогле је произвео јединствени скуп резултата претраге за сваки тест. Али као што смо већ поменули, то је вероватније због рандомизације, а не персонализације засноване на личним подацима. Првих неколико резултата готово су увек исти, а одступања се почињу појављивати у доњој четири или пет веза прве странице резултата.

Једина значајна разлика настала је када смо вршили претраге користећи ВПН повезан с другом државом, у ком случају смо видели различите локализоване резултате.

Резултате наших тестова можете погледати у наставку:

Пријављени сте у Цхроме, стандардни прозор, нема ВПН-а одјављен из Цхроме-а, анонимни прозор, нема ВПН-а одјављен из Цхроме-а, анонимно, Ванцоувер ВПН 1 одјављен из Цхроме-а, анонимно, Ванцоувер ВПН 2 одјављен из Цхроме-а, анонимно, амерички ВПН
контрола наоружања Википедиа.орг википедиа.орг википедиа.орг википедиа.орг википедиа.орг
ЦНБЦ.цом цнбц.цом цнбц.цом цнбц.цом процон.орг
Вок.цом вок.цом гунцонтрол.ца вок.цом вице.цом
Гунцонтрол.ца глобалневс.ца глобалневс.ца глобалневс.ца нитимес.цом
Процон.орг гунцонтрол.ца вок.цом гунцонтрол.ца ајазеера.цом
НПР.орг процон.орг процон.орг процон.орг јустфацтс.цом
НИТимес.цом нитимес.цом усатодаи.цом натионалревиев.цом пропублица.орг
Невиоркер.цом невиоркер.цом нитимес.цом нитимес.цом невиоркер.цом
Смитхсонианмаг.цом смитхсонианмаг.цом невиоркер.цом невиоркер.цом тхегуардиан.цом
тиме.цом тиме.цом британница.цом
политицо.цом
имиграција Цанада.ца цанада.ца цанада.ца цанада.ца усцис.гов
Википедиа.орг википедиа.орг циц.гц.ца циц.гц.ца википедиа.орг
циц.гц.ца циц.гц.ца википедиа.орг википедиа.орг уса.гов
циц.гц.ца уса.гов стате.гов стате.гов стате.гов
уса.гов воркпермит.цом економист.цом тхеатлантиц.цом ице.гов
стате.гов цфр.орг тиме.цом економист.цом вхитехоусе.гов
тиме.цом тхегуардиан.цом тхегуардиан.цом тиме.цом нцсл.орг
економист.цом васхингтонпост.цом цфр.орг
тхегуардиан.цом певресеарцх.орг
политицо.цом
вакцинације имунизебц.ца имунизебц.ца имунизебц.ца имунизебц.ца вакцине.гов
царингфоркидс.цпс.ца царингфоркидс.цпц.ца царингфоркидс.цпс.ца царингфоркидс.цпц.ца хеалтхлине.цом
википедиа.орг википедиа.орг википедиа.орг википедиа.орг хисториофваццинес.орг
вакцине.гов вакцине.гов вакцине.гов вакцине.гов процон.орг
новатравелцлиниц.цом цанада.ца пасспортхеалтхглобал.цом пасспортхеалтхглобал.цом цдц.гов
цанада.ца новатравелцлиниц.цом хеалтх.гов цанада.ца вебмд.цом
пасспортхеалтхглобал.цом пасспортхеалтхглобал.цом цанада.ца травел.гц.ца нвиц.орг
травел.гц.ца куебец.ца них.гов
пасспортхеалтхуса.цом

Такође је вредно споменути ранију студију коју смо спровели, а која није открила пристрасности против америчког председника Доналда Трумпа, што се тиче Гооглеа, из ширег погледа на резултате претраживања. Та студија анализирала је главне резултате претраживања „адутских вести“ и њихов просечан број референтних домена.

Да ли ће ВПН спречити пристране резултате претраживања?

Није тачно, али може да промени резултате које видите на Гоогле-у.

Ако се повежете са ВПН сервером на другој локацији, посебно у другој земљи, добићете локализоване резултате претраге, ако је применљиво. Ти резултати претраге су и даље персонализовани, на неки начин, на основу локације са којом се повезујете, али изгледа да се не заснивају на вашој појединачној ИП адреси.

Локализација на страну, ДуцкДуцкГо тврди да Гоогле персонализује резултате претраге чак и ако сте у режиму анонимности. Нисмо нашли битне доказе за то, али чак и ако је тачно, изгледа да се персонализација не заснива на појединачним ИП адресама.

Ако желите заиста непристрасне резултате претраге без персонализације и локализације, мораћете да употребите нешто друго осим Гоогле претраге. Погледајте нашу листу алтернатива за Гоогле претрагу за више информација.

Експерименталне белешке

Користим Гоогле.цом (не Гоогле.ца) из Канаде.

Ако није другачије наведено, користио сам ВПН сервере у оближњем Ванцоуверу да минимизирам било какве варијације у резултатима претраге због локације. У ствари, два ВПН сервера које сам користио били су од истог провајдера у истом граду).

Датум претраге је 28. децембра 2018.

Нису укључени спонзорисани резултати, резултати на Твиттеру и вести; последња два нису укључена јер се пречесто мењају да би извршили поуздане тестове.

Ако су наведена два резултата из истог домена, у резултате смо их укључили само једном.

Отворио сам нови анонимни прозор за сваку претрагу.

Како вас Гоогле прати на мрежи

Када користите Гоогле услуге и производе као што су Сеарцх и Цхроме, компанија бележи вашу активност и спрема је у профил. Ови профили су повезани са идентификаторе сачуваног у вашем веб претраживачу, као колачиће, или идентификаторе специфичне за ваш уређај, попут ан ИП адреса. Чак и када експлицитно не користите Гоогле производ или услугу, толико веб локација користи Гоогле Аналитицс и друге Гоогле алате и додатке да Гоогле може пратити вашу активност на вебу са алармантним степеном тачности.

Када користите Гоогле претрагу, Гоогле види резултате претраживања идентификатора и кројача на основу повезаних информација о профилу које је прикупио. Ова тактика је прилично честа на интернету и за њу се често користи оглашавање сврхе. Фацебоок и Амазон, на пример, користе сличне технологије за праћење.

Инцогнито и слични начини прегледавања из других веб прегледача уклањају колачиће и друге идентификаторе који су смештени у вашем прегледачу. ИП адресе се не чувају у вашем прегледачу и зато су и даље видљиве када се користи анонимни режим.

Јединствена ИП адреса додељена је сваком уређају који се повезује на Интернет. Уређаји повезани на вифи рутере често имају исту јавну ИП адресу која је видљива на свим осталим рачунарима повезаним на Интернет. За већину корисника интернета јавне ИП адресе су само привремене и мењају се периодично, али не тако често да их се не може користити за праћење некога. Повезивање са ВПН-ом ће маскирати ИП адресу вашег уређаја са ИП адресом ВПН сервера.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − 59 =

Adblock
detector