ExpressVPN radi u Kini, ali pročitajte ovo prvo

ExpressVPN radi u Kini, ali pročitajte ovo prvo


Kineska vlada nameće tešku cenzuru na korištenje interneta u zemlji. Ta se ograničenja nazivaju Veliki kineski vatrozid i predstavljaju stvarni problem putnicima i prognanicima koji borave ili žive u Kini. No, možete zaobići Veliki vatrozid pomoću virtualne privatne mreže (VPN) poput ExpressVPN. Danas ćemo detaljnije objasniti kinesko blokiranje interneta i pokazati kako sigurno koristiti ExpressVPN u Kini.

Internet cenzura nije ništa novo; većina zemalja, na primjer, blokira pristup web mjestima na kojima se nalazi ilegalni materijal. U tom su smislu ograničenja Kine brojna i dalekosežna. Web lokacije na društvenim mrežama i aplikacije za razmjenu poruka poput Facebooka, Instagrama, Twittera i WhatsApp blokirane su, tako da je teško ostati u kontaktu s prijateljima i obitelji u drugim zemljama. Nadalje, s drugačijim mišljenjima koja su lako ukinuta putem internetskih i glavnih zapadnih vijesti nepristupačno je izuzetno teško pronaći nepristrane informacije o širem svijetu.

Ipak postoji zaobilazno rješenje: prijavom na radni VPN prije putovanja možete pobijediti Veliki kineski vatrozid i pristup blokiranim web mjestima. Ove usluge funkcioniraju tako što kriptiraju vaš promet i usmjeravaju ga kroz međunarodne poslužiteljske mreže. Prednosti su dvostruke: imate pristup web lokacijama koje su u Kini obično blokirane i vaše aktivnosti postaju skoro nemoguće nadgledati vašeg davatelja internetskih usluga (ISP) ili vladu.

Kako ExpressVPN može pobijediti kineska ograničenja interneta?

Iako većina VPN-a više ne radi u Kini, ExpressVPN i dalje to radi. Ovaj davatelj nema poslužitelje u Kini, tako da ne mora pratiti aktivnosti svojih korisnika ili u skladu s drugim aspektima kineskog zakonodavstva o zadržavanju podataka. Uz to, to čini daleko manje vjerojatnim da će vladini operativci prisluškivati ​​hardver usluge. Nažalost, ovo nije rubna teorija zavjere, a nedavno se dogodilo s Apple i Amazonovim poslužiteljima.

Zašto koristiti ExpressVPN u Kini?

ExpressVPN

ExpressVPN je jak izbor za korisnike u Kini iz brojnih razloga. Prvo, to je vrlo brzo i nudi pristup više od 2.000 poslužitelja u 94 različite zemlje. Drugo, ima izvrsnu podršku za više platformi, pa čak uključuje i prilagođeni firmver kako bi se instalacija na mrežnim usmjerivačima učinila što jednostavnijom..

Ova usluga ozbiljno shvaća vašu sigurnost. Koristi 256-bitnu AES enkripciju, savršenu tajnu naprijed i zaštitu od curenja DNS-a, IPv6-a i WebRTC-a kako bi vaše aktivnosti uvijek bile privatne. Postoji i prekidač za isključivanje (samo za radnu površinu) koji odmah zaustavlja sav promet ako vaša veza iznenada padne. Najbolje od svega, ExpressVPN ne bilježi nikakve osobne podatke. To vam čak omogućuje plaćanje u Bitcoin-u zbog povećane anonimnosti.

BESPLATNO PRIJAVITE EXPRESSVPN: Obično VPN-ovi spremaju najniže cijene za korisnike koji su spremni na obvezati godinu dana ili više unaprijed. Međutim, ako vam je potrebna samo kratkoročna pokrivenost, možete ih koristiti ExpressVPN-a 30-dnevna garancija povrata novca umjesto toga. Ovo zahtijeva trenutno plaćanje, ali možete ga otkazati u bilo kojem trenutku kako biste vratili svoj novac, omogućujući vam da ga isprobate besplatno.

Pročitajte našu cjelovitu ExpressVPN recenziju.

Kako se koristi ExpressVPN u Kini

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ExpressVPN-om je ta da za povezivanje u Kini nisu potrebni posebni koraci. Samo odaberite željeni poslužitelj kao uobičajeni i trebali biste moći slobodno pregledavati web. Međutim, web mjesto ExpressVPN trenutno je blokirano u Kini. Kao rezultat toga, toplo preporučujemo da se registrirate i instalirate uslugu prije putovanja u zemlju.

Budući da Kina tako pomno nadgleda pristup građana svojim građanima, preporučujemo nekoliko koraka prije nego što se prvi put povežete. Za početak, osiguravamo da ExpressVPN automatski poveže vaš uređaj s VPN-om kad god je uključen. Na glavnoj stranici kliknite ikonu izbornika (tri retka) u gornjem lijevom kutu, a zatim odaberite Opcije.

Ispod Općenito omogućite prve dvije mogućnosti. To će osigurati da nas slučajno nikada ne pregledate bez zaštite. Ako koristite radnu verziju aplikacije, preporučujemo da je omogućite Zaustavite sav internetski promet ako se VPN neočekivano prekine.

ExpressVPN-Kina-postavljanje

Zatim prijeđite na prolaz Napredna karticu i provjerite je li IPv6 zaštita od propuštanja i DNS opcije su provjerene. Kada završite, kliknite u redu.

Sada se slobodno spajate kao i obično. Da biste to učinili, vratite se na početni zaslon i kliknite veliki gumb u sredini. To će vas automatski povezati s najboljim poslužiteljem za vašu trenutnu lokaciju. Možete odabrati i određenu zemlju s kojom ćete se povezati klikom na Odaberite lokaciju gumb i odabir jednog s popisa s desne strane.

ExpressVPN-odabrati-lokaciju

Zašto Kina tako jako ograničava internet?

Teoretski, kineska internetska ograničenja trebala bi zaštititi građane od materijala koji bi mogli pokvariti, podijeliti, zavesti ili poticati mržnju. Problem je što su ideje otvorene za interpretaciju, ali samo kineska vlada mora odlučiti koji sadržaj spada u koju kategoriju. Kao takav, Veliki vatrozid redovito se koristi kao alat za ušutkivanje političkih protivnika i osoba sa različitim mišljenjima.

Ne pomaže to što je relevantno zakonodavstvo (Pravilnik o računalnoj informatičkoj mreži i Internetu o sigurnosti, zaštiti i upravljanju, 1997.) dvosmisleno formulirano i čini se da je osmišljeno da dati vladi što više načina za cenzuriranje sadržaja. Na primjer, svatko tko objavljuje sadržaj kritičan prema vladi (čak i ako je to uravnotežen članak o vijestima) može biti kriv za „poticanje na podjelu“, „otvoreno vrijeđanje drugih ljudi“, „nanošenje štete ugledu državnih organa“ ili „aktivnosti protiv vlasti Nadalje, uz potpuno zabranjene glasine, čak i aktivnosti nižih uloga poput razgovora o vijestima o slavnim osobama na mreži mogu se smatrati zločinom.

Kakve su usluge blokirane u Kini?

Kini nije zabranjen pristup samo onom političkom sadržaju. Iako ne postoji opsežni popis svake blokirane web stranice, nedavne procjene govore da je oko 10 000 domena trenutno nedostupno s kopna. U nastavku pogledajte popis nekih blokova Kine:

  1. Usluge razmjene poruka (WhatsApp, GMail, Slack, Telegram)
  2. Platforme društvenih medija (Facebook, Instagram, Twitter)
  3. Platforme za strujanje (YouTube, Twitch, Netflix, Spotify)
  4. Web stranice s vijestima (Guardian, BBC, NYTimes)
  5. Tražilice (Google, Yahoo, DuckDuckGo)
  6. VPN i proxy web lokacije (tutorijali, vodiči za konfiguraciju)
  7. Spremnik u oblaku (Google disk, Google dokumenti, Mega, Dropbox)
  8. Spremišta informacija (Wikipedia, Quora, Arhiva)

Rade li bilo koji drugi VPN-ovi u Kini?

Kineska vlada uložila je mnogo napora kako bi spriječila VPN-ove da osiguraju put oko njihovih internetskih ograničenja. Nadalje, čuli smo od nekih službi da ih lokalni davatelji internetskih usluga vlastito blokiraju. Kao takav, nema mnogo VPN-a koji i dalje rade u Kini, a još je manje onih koji su pouzdani.

Trenutno su jedine usluge za koje znamo da u Kini pouzdano djeluju: ExpressVPN, NordVPN, Ivacy, StrongVPN i VyprVPN. No, kako je glavna web-lokacija za svaku od ovih usluga trenutno blokirana, morat ćete pronaći web mjesto koje radi kako biste se prijavili u Kini. Kako ta ogledala također mogu postati nepristupačna, toplo vam savjetujemo da se registrirate prije nego što posjetite zemlju.  

VPN-ovi u Kini: Često postavljana pitanja

Mogu li provjeriti je li određena web lokacija blokirana?

Zapravo imamo sjajni alat za zaštitni zid koji vam omogućava da provjerite je li određena web lokacija u Kini trenutno blokirana ili ne. Međutim, vrijedno je napomenuti da se ograničenja u Kini često ažuriraju. To znači da čak i ako je web lokacija trenutno dostupna, to možda neće biti do trenutka kada stignete.

Što trebam učiniti ako je web mjesto moje VPN neočekivano blokirano?

Ako ste u Kini i iznenada vam se ne uspijeva povezati s VPN-om ili pristupiti web mjestu vašeg davatelja usluge, jedini pravi postupak je pričekati i vidjeti hoće li se usluga vratiti na mrežu. U skladu s tim, prije početka putovanja možete poduzeti nekoliko koraka kako biste smanjili vjerojatnost da ćete biti nasukani.

Iako ExpressVPN i ostale gore navedene usluge pouzdano djeluju u Kini, preporučujemo da zabilježite zrcalne stranice VPN-a, adrese e-pošte za podršku i upute za ručnu konfiguraciju za vaš uređaj, za svaki slučaj. Nećete moći pristupiti bilo čemu pohranjenom u oblaku, stoga je najbolje zadržati kopiju tih podataka na uređaju zaštićenom lozinkom..

Da li je sigurno koristiti VPN u Kini?

Pristup VPN-ovima je uveliko ograničen u Kini, ali sama tehnologija nije ilegalna. Na primjer, zemlja omogućuje tvrtkama da odaberu popis prethodno odobrenih lokalnih pružatelja VPN-a kako bi mogli raditi s međunarodnim zaposlenicima.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − 73 =