ExpressVPN vs privatni pristup internetu (PIA)

Korištenje virtualne privatne mreže (VPN) jedan je od najlakših načina da se zaštitite putem interneta. No, zbog ogromnog broja različitih usluga na raspolaganju, odabir jedne usluge je posebno težak. Da bismo vam pomogli da se odlučite, na test smo stavili dva popularna VPN-a kako bismo vidjeli koji je bolji. Ovoga puta to je ExpressVPN nasuprot privatnom pristupu internetu (PIA).

ExpressVPN vs privatni pristup internetu: usporedba

Expressvpn vs PIA

Svaki VPN je malo drugačiji. Na primjer, neki daju prednost visokim brzinama nad naprednom sigurnosnom funkcionalnošću. Temeljito smo uspoređivali različite presudne aspekte usluga ExpressVPN i privatnog pristupa internetu. To daje jasnu sliku obojega i omogućava nam da pokažemo u kojim se područjima izvrsno ističu, a da pritom ne zanemarimo područja koja bi možda trebala malo raditi.

Naglasci

ExpressVPN

  • Izvrsne mogućnosti za deblokiranje
  • Podrška korisnicima 24/7 live chat
  • Idealno za upotrebu s kućnim usmjerivačima
  • Aplikacije za Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Amazon Fire TV

PIA

  • Visoke performanse, niske cijene
  • Moguća je anonimna registracija i pregledavanje
  • Aplikacije za Windows, MacOS, Linux, Android, iOS

Cijene i popusti

ExpressVPN PIA
Periodi pretplate 1 mjesec 1 mjesec
6 mjeseci 1 godina
1 godina 2 godine
Posebna ponuda Tri mjeseca besplatno uz godišnju pretplatu 58% popusta na dvogodišnji plan
Najviša cijena mjesečno $ 12,95 $ 6,95
Najniža cijena mjesečno $ 6,67 $ 2,91
Cijena jedne godine 99,95 $ $ 39.95
Povrat novca zagarantovan 30 dana 7 dana

I ExpressVPN i PIA nude tri različite duljine pretplate, ali postoji jasna razlika u pogledu cijene. Treba imati na umu da gore navedene cijene ne uzimaju u obzir nikakve ponude i popuste: ExpressVPN trenutno nudi popust od 49% što zatvara jaz u cijenama donekle, ali čak i bez slične ponude, PIA ostaje jeftinija opcija. Međutim, ExpressVPN ima 30-dnevno jamstvo povrata novca, dok PIA nudi samo sedmodnevno jamstvo.

EXPRESSVPN POSLOVANJE: Uštedite 49% i dobijte 3 mjeseca besplatno

PRIVATNI INTERNET DOZVOLA: Uštedite 58% (2,91 USD mjesečno) na dvije godine plan

Možete platiti bilo VPN koristeći popularne kreditne ili debitne kartice (Mastercard, American Express itd.), Bitcoin, PayPal ili Mint. U skladu s tim, PIA vam omogućuje plaćanje šireg raspona kripto valuta, uključujući eterij, litecoin i NEO.

Značajke

ExpressVPN PIA
Istovremene veze
5 5
Aplikacije operativnog sustava
Windows, macOS, Linux, Android, iOS, usmjerivač rajčice, Amazon Fire Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Ručno instalirajte uređaje
Priručnici Set-top box, usmjerivači
Split tuneliranje
Da Ne
Besplatni dodaci
Proširenje preglednika za Firefox, Chrome i Safari Proširenje preglednika za Firefox, Chrome i Opera

Ubrzati

Prije nego što počnemo mjeriti brzinu ova dva VPN-a, prvo smo morali uspostaviti osnovnu liniju za našu vezu. Da bismo bili što je moguće empirijskiji, tri puta smo napravili test brzine i usporedili rezultate. Koristili smo Ooklu, a ne Comparitechovu službu za testiranje brzine, kako bismo stvari učinili nepristranim.

najbrži rezultati prije

Prosječni rezultati ispitivanja brzine (bez VPN-a)
Ping 19ms
preuzimanje datoteka 25.88Mbps
Učitaj 8.92Mbps

Prvo, to je ExpressVPN. Nismo vidjeli primjetno usporavanje tijekom pregledavanja interneta ili gledanja YouTube videa, čak ni u 4K.

brzina - expressvpn

ExpressVPN
Prosječni rezultati ispitivanja brzine (ExpressVPN) UK server
Ping 20ms
preuzimanje datoteka 28.58Mbps
Učitaj 7.74Mbps

Kao što vidite, postojalo je neznatno smanjenje brzine prijenosa. Međutim, primjetite da se čini da se naša brzina preuzimanja poboljšala. To vjerojatno nije zbog VPN-a, već zbog fluktuirajuće prirode bežičnih mreža zbog koje se brzine neprestano mijenjaju. U ovom slučaju, kod korištenja ExpressVPN brzine pregledavanja ostaju manje ili više neizmijenjene.

Kad smo istim testom proveli s Private Internet Accessom, primijetili smo vrlo slične rezultate.

najbrži rezultati privatni pristup internetu

PIA
Prosječni rezultati ispitivanja brzine (PIA) UK server
Ping 19.6ms
preuzimanje datoteka 24.27Mbps
Učitaj 8.66Mbps

Važno je napomenuti da rezultati ispitivanja brzine nikako nisu jedini način da se vidi koji je VPN brži. U skladu s tim, korisnici daju naznaku hoće li određena usluga negativno utjecati na njihovu brzinu ili ne.

Podrška na više platformi

Obje usluge imaju solidnu pokrivenost na više platformi s podrškom za sve najpopularnije operativne sustave. Svaka sadrži posebne programe za Windows, MacOS, Android i iOS, kao i instalacijsku datoteku za sustave temeljene na Linuxu.

Postoji jedna mala razlika: iako oba nude proširenja preglednika za Chrome i Firefox, ExpressVPN uključuje i jedno za Safari, dok PIA umjesto toga ima proširenje za Opera. Međutim, umjesto da kriptirate promet preglednika izravno, ExpressVPN proširenja omogućuju vam kontrolu VPN klijenta bez otvaranja aplikacije ručno. Dodana pogodnost je što ExpressVPN proširenja prilagođavaju pojedinosti vašeg preglednika o zemljopisnoj lokaciji prema vašoj odabranoj zemlji..

Privatni pristup internetu i ExpressVPN omogućavaju do pet istodobnih veza. Imajte na umu da se vaš kućni usmjerivač smatra jednim uređajem. Obje usluge nude unaprijed konfigurirane usmjerivače, ali ExpressVPN se lakše instalira na vaš postojeći usmjerivač. Ovaj VPN nudi vlastiti firmver jednostavan za korištenje s kojim možete fleksirati ruter.

U paketu ExpressVPN također se nalazi aplikacija ExpressVPN Media Streamer koja je Smart DNS proxy. To vam omogućuje deblokiranje geo-ograničenih platformi, ali ne šifrira vaš mrežni promet, stoga je idealno ako se brinete o brzini većoj od privatnosti.

Postoji nekoliko razlika između ExpressVPN radne površine i mobilnih aplikacija. Neke funkcije, poput testa brzine i pametne lokacije nedostaju u mobilnoj aplikaciji, a izbornik postavki je pojednostavljen, ali o tome se radi. Aplikacije su čiste i bez davanja, pa lako možete pronaći sve što tražite. Ne bi trebalo biti nikakve zabune; s glavnog zaslona možete se povezati s poslužiteljem u samo jednom ili dva klika.

expressvpn-mobilne aplikacije

Poput ExpressVPN-a, PIA nudi vezu s dva klika na poslužitelj po vašem izboru. Opet, većina funkcionalnosti koja se nude u verziji za stolna računala prisutna je u mobilnoj aplikaciji. To znači da su izbornici malo messijskiji nego kod ExpressVPN-a, ali to je relativno mala cijena koju treba platiti za veći raspon kontrole. Postoji samo jedan mali problem - prema zadanom je mobilna aplikacija postavljena da koristi 128-bitnu AES enkripciju umjesto 256-bitnu i SHA-1 provjeru autentičnosti umjesto SHA-256. Ovo je manja pritužba i jednostavno je riješiti, ali je još lakše slučajno zanemariti.

pia mobilna aplikacija 1

Poslužitelji i performanse

ExpressVPN trenutno ima više od 2.000 poslužitelja koji su raspoređeni u 94 zemlje. Za usporedbu, privatni pristup internetu ima gotovo 4.000, ali obuhvaća daleko manje mjesta (samo 33 zemlje). Uz to, više od polovice ovih servera (2.176) nalazi se u SAD-u.

expressVPN-home-screen-i-lokacije

Na prvi pogled može se činiti da je PIA bolji izbor za pristup samo sadržajima u SAD-u. Međutim, mnogi popularni američki servisi, uključujući NHL.TV, nacionalna komunikaciona mreža i DZS ograničiti neke od njihovih pokrića na pojedine države, a ne samo na određenu zemlju. PIA vam ne dopušta da odaberete s kojim se gradskim poslužiteljima povezujete, tako da tom sadržaju jednostavno ne možete pouzdano pristupiti.

Odabir lokacije PIA

deblokiranja

Kada je riječ o zaobilaženju regionalnih ograničenja, ExpressVPN ima prednost. Glavne platforme poput Netflixa i BBC iPlayera u posljednje vrijeme povećavaju svoje mogućnosti geo-blokiranja. Kao rezultat, samo najveći VPN-ovi koji si mogu priuštiti da troše vrijeme i resurse pronalazeći zaobilazno rješenje, pouzdano im mogu pristupiti izvan zahtijevane emitirane regije.

ExpressVPN PIA
Netflix DA NE
BBC iPlayer DA NE
Amazon Prime Video DA NE
Hulu DA DA
PlayStation Vue DA NE
Čvorište ITV DA DA
HBO Idi DA DA
Radi u Kini DA DA

VAŽNO: Iako je privatni pristup internetu tehnički sposoban zaobići kineski Veliki vatrozid, tvrtka priznaje da je vrlo teško osigurati dosljedne veze sa i sa zemlje. Kao takav, može biti blokiran ponekad i na njega se ne smije pouzdati.

sigurnosti

Svaki VPN vrijedan soli uključivat će širok spektar sigurnosnih opcija, a ove dvije nisu iznimka. U nastavku smo stvorili pregled detalja upravo onoga što nude privatni pristup internetu i ExpressVPN.

ExpressVPN PIA
Šifriranje 256-bitni AES 128-bitni, 256-bitni AES
Ovjera SHA-256, RSA certifikat (4.096 bita) SHA-1, SHA-256, RSA certifikat (4.096 bita)
protokoli UDP, TCP, L2TP-IPsec, PPTP, SSTP UDP, TCP, L2TP-IPsec, PPTP
Zaštita od curenja IPv6, DNS, WebRTC IPv6, DNS
Dodatne mogućnosti Kill prekidač, split tuneliranje Prekidač za zaustavljanje, automatsko blokiranje oglasa / zlonamjernog softvera

mogućnosti pia radne površine

Čini se da privatni pristup internetu nudi vrlo slične mjere sigurnosti ExpressVPN-u, ali također omogućuje korisnicima da prave kompromis između sigurnosti i brzine pregledavanja koristeći 128-bitnu enkripciju umjesto 256-bitne. Uz to, značajke automatskog blokiranja oglasa zasigurno će se svidjeti korisnicima s manje tehnologije.

Obje usluge uključuju mogućnost povezivanja putem PPTP-a; međutim, ovo je stariji, manje siguran protokol. ExpressVPN omogućuje vam upotrebu novijeg SSTP protokola, koji vam omogućuje upotrebu VPN-a čak i ako vaš vatrozid blokira L2TP ili PPTP veze.

expressVPN-desktop-opcije

ExpressVPN i privatni pristup internetu imaju nekoliko zajedničkih značajki dizajniranih tako da vašu stvarnu IP adresu uvijek možete sakriti. Na primjer, oba dolaze opremljena prekidačem za isključivanje. Ovo automatski zaustavlja sav prijenos podataka ukoliko izgubite vezu s VPN-om. Uz to, svaka se aplikacija može postaviti za automatsko pokretanje i povezivanje s poslužiteljem pri pokretanju, čime se sprječava slučajno pregledavanje bez zaštite. ExpressVPN se također može pohvaliti split-tunnelingom, što omogućuje određenim programima koje je odredio korisnik zaobići VPN.

Privatnost

Ni ExpressVPN ni privatni pristup internetu ne bilježe osobne podatke. Međutim, to ne znači da uopće ne prikupljaju nikakve podatke.

ExpressVPN ne prati web stranice koje posjećujete, puta kada koristite uslugu ili ne snimate svoju izvornu IP adresu. Bilježi samo lokaciju korisnika poslužitelja, količinu prijenosa podataka, datum veze i verziju aplikacije. Nijedna od ovih informacija ne može se koristiti za povezivanje s određenim web lokacijama ili aktivnostima, što je bila činjenica dokazano tijekom policijske istrage u Turskoj.

Privatni pristup internetu ide još dalje: jedino što pohranjuje je adresa e-pošte s kojom se korisnik registrirao. Ako se korisnik prijavi s odbačenom e-poštom i plati u kripto valuti, ne bi bilo načina da se prate njihove aktivnosti. Pravila o evidentiranju PIA-e testirana su na sudu najmanje dva puta i tvrtka nije uspjela pružiti relevantne informacije ni u jednom slučaju.

Svaka država ima različite zakone o tome koje informacije VPN usluge trebaju pohraniti. Uz to su se neke zemlje (poznate kao 14 očiju) složile da omoguće nadgledanje vlastitih građana od strane drugih vlada u njihovom savezu. To znači da ako se vaš VPN nalazi u jednoj takvoj regiji, na njih bi se moglo izvršiti pritisak da pomognu pronalaženju određenog korisnika.

PIA ima sjedište u SAD-u, jednoj od 14 zemalja očiju, ali budući da ne vodi evidencije, jednostavno ne može pomoći vladinoj istrazi svojih kupaca. ExpressVPN, međutim, nalazi se na Britanskim Djevičanskim otocima, mjestu bez zakona o zadržavanju podataka, izvan nadležnosti 14 Oči.

Konfiguracija

Svaka od ovih VPN-ova nudi vatrozid mreže Net Address Translation (NAT). U praksi to znači da će većina neželjenog dolaznog prometa biti automatski blokirana. Ovo, međutim, nije sveobuhvatno rješenje, a najbolje funkcionira kada je uparen sa sekundarnim vatrozidom poput onog koji je uključen u najpopularnije operativne sustave.

Ako želite statičku IP adresu, možete je dobiti pomoću PIA. To vam olakšava praćenje s jedne na drugu web lokaciju, pa se ne preporučuje za općenito web pregledavanje. Umjesto toga, možete pristupiti određenim uslugama pomoću statičkog IP adrese da izbjegnete aktiviranje automatiziranih sustava upozorenja i zaključavanja računa. Na primjer, ako se uvijek prijavite u internetsko bankarstvo iz SAD-a, ali se slučajno prijavite tijekom upotrebe ruskog poslužitelja, možda ćete pronaći pristup računu privremeno ograničen. ExpressVPN ne nudi takvu funkciju, umjesto toga daje prioritet sigurnosti redovitim rotiranjem svojih IP adresa.

Iako ni VPN ne nudi određene anti-DDoS poslužitelje, oni pružaju određenu razinu zaštite. Napadač može vidjeti samo vašu privremenu IP adresu, tako da su zapravo preplavili vašu VPN mrežu zahtjevima umjesto vašim.

Kako velike VPN usluge imaju razvijene mreže, mogu apsorbirati DDOS napad malih razmjera bez previše problema. U stvari, ExpressVPN zapravo preporučuje svoju uslugu osobama koje očekuju da budu napadnuti na ovaj način. Isto tako, privatni pristup internetu tvrdi da ima vlasničke metode rješavanja DDoS napada, iako razumljivo, nije mogao pružiti određene detalje.

Korisnička podrška

ExpressVPN PIA
Live chat DA NE
Prosječno vrijeme odgovora uživo <20 sekundi N / A
Podrška putem e-pošte DA DA
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 1 sat 20 minuta 7 sati 30 minuta
Telefonska podrška NE NE
Pretražujuća baza znanja DA DA
Video vodiči DA NE
Pitanje broj e-mailova Pitanje je odgovoreno?
ExpressVPN Automatski se obnavlja mjesečna pretplata? 1 Da
PIA Može li PIA deblokirati PlayStation Vue? 2 Ne

Isprobali smo korisničku podršku svake usluge slanjem e-pošte poprilično jednostavno pitanje. ExpressVPN je brzo odgovorio sažetim odgovorom i vodičem za otkazivanje pretplate.

Međutim, čini se da je postojala neka zbrka u vezi s PIA-om, budući da su odgovorili da igranje putem VPN-a može uvelike povećati vaše kašnjenje. Kad su vas lagano podsjetili da je PlayStation Vue usluga struje, pružili su konzervirani odgovor o tome koliko usluga na crnoj listi koristi VPN. Nije bilo dodatnih detalja posebno u vezi sa PlayStation Vue.

Uz to, zapaženi propust PIA-ovih ponuda podrške je 24/7 chat uživo. To je nešto što većina vrhunskih pružatelja usluga nudi ovih dana i što su korisnici očekivali i na koje se oslanjaju.

ExpressVPN olakšava dobivanje podrške, a čini se da osoblje zapravo poznaje uslugu, a ne da jednostavno kopira i lijepi unaprijed napisane odgovore. Suprotno tome, PIA nudi podršku samo putem e-pošte i često može potrajati nekoliko sati da dobijete odgovor.

Oba VPN-a nude baze znanja koje se mogu pretraživati, ali samo ExpressVPN uključuje video upute za postupak konfiguracije. PIA ima slične vodiče sa snimkama zaslona umjesto videozapisa.

Pobjednik: ExpressVPN

ExpressVPN- (1)

Iako privatni pristup internetu nudi sličnu funkciju kao ExpressVPN, postojalo je nekoliko područja u kojima nam je malo nedostajalo. Uključuju njegove mogućnosti za deblokiranje, mrežu poslužitelja i korisničku podršku. Važno je zapamtiti da je ovo jeftin VPN, no jeftin, siguran VPN s provjerenom politikom bez zapisivanja je prilično rijedak.

Za većinu ljudi ipak je ExpressVPN bolji izbor, a nekoliko je čimbenika koji ga čine snažnijim VPN opće namjene. Ima servere na daleko više lokacija i može deblokirati čak i najtvrdokornije streaming platforme. No što je još važnije, ExpressVPN olakšava pomoć ako naiđete na bilo koji problem.

I na kraju, ova vam usluga pruža dulji probni rok. To znači da ćete imati više mogućnosti da je isprobate i vidite da li je prikladna za vaše potrebe. S pravilima povrata bez pitanja, ne postoji apsolutno nikakav rizik i nijedan razlog da to učinite.

Vidi također: Najnoviji ExpressVPN kuponi

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 + = 71

Adblock
detector