Фацебоок квиз „најчешће коришћене речи“ је ноћна мора о приватности

вонвон квиз

УПДАТЕ 24. новембра @ 12: 22х: Вонвон је одговорио на овај чланак рекавши да не продаје податке трећим лицима. Погледајте одговор компаније у наставку. Овај чланак је уређен како би одражавао њихову изјаву.

У последње време вероватно сте видели пар својих Фацебоок пријатеља како објављују резултате апликације за квиз која открива ваше најчешће коришћене речи у статусима. Или сте га можда сами објавили. Изгледа овако:

вонвон фб сс

„Квиз“, креиран од компаније зване Вонвон.ме, порастао је на преко 16 милиона акција у неколико дана. О томе је писало у Индепендент, Цосмополитан-у и ЕлитеДаили-у. Звучи забавно, зар не?

Погрешно. То је преко 16 милиона људи који су се сложили да се готово сваки приватни детаљ о себи предају компанији о којој вероватно ништа не знају.

„Ооо! ако кликнем овде и пријавим се на фацебоок, скенират ће моју читаву годину постова, похранити податке и рећи моје најчешће кориштене ријечи. пријави ме!"

- Савед Иоу Цлицк (@СаведИоуАЦлицк) 19. новембра 2015

Апликација, као и многе апликације за квиз Фацебоока, представља ноћну мору о приватности. Ево листе информација које квиз захтева од играча који откривају Вонвон.ме:

 • Име, слика профила, старост, пол, рођендан и друге јавне информације
 • Читава листа пријатеља
 • Све што сте икада објавили на својој временској траци
 • Све ваше фотографије и фотографије на којима сте означени
 • Образовање Историја
 • Родни град и садашњи град
 • Све што сте икада волели
 • ИП адреса
 • Информације о уређају који користите укључујући прегледач и језик

Белешка: У светлу овог чланка, Вонвон је смањио број потребних дозвола.

Прочитајте још: Како уклонити апликације са Фацебоока ради боље приватности

Оксиморонска политика приватности

Чак и ако се обратите приватности „Ја немам шта да кријем“, апликација такође прикупља прилично мало информација о вашим пријатељима. Вонвонова политика приватности оставља много тога да се жели. Прођите кроз то да видимо зашто бисте се требали клонити овог квиза или било којег од више десетина на Вонвоновој веб локацији. Прво, за оне који су већ одиграли квиз, нема повратка:

[…] Прихватате и сагласни сте да можемо и даље користити било које информације које нису личне идентификације у складу са овом политиком приватности (нпр. У сврху анализе, статистике и слично) такође након престанка вашег чланства на овом вебсајту и / или употребе наших услуга, из било којег разлога.

Ваши подаци могу се чувати било где у свету, укључујући земље без јаких закона о приватности. Вхоис претрага открива да је Вонвон.ме регистрован у Јужној Кореји, али делује на неколико језика, укључујући енглески, вијетнамски, малезијски и корејски:

Вонвон обрађује личне податке на својим серверима у многим земљама широм света. Такве информације се могу чувати на било ком нашем серверу, на било којој локацији.

Вонвон је слободан продати ваше податке коме год то жели ради зараде, иако су од тада потврдили да немају намеру да то чине. Вонвон каже да неће делити личне податке са трећим лицима без дозволе, већ само играјући квиз који сте му технички дали дозволу јер претпоставља да сте одговорна особа која чита политику приватности. Наравно, већина људи који играју квиз нису одговорни.

[…] Не делимо ваше личне податке са трећим лицима, осим ако нисмо добили ваше дозволу за то, или да вас обавестимо о томе (на пример тако да вам кажем о томе у овој политици приватности) […]

Да, то заправо пише. Најгоре од свега, Вонвон сноси одговорност пошто је ваше податке предао трећим лицима, која могу с њим учинити шта год хоће:

[…] Ова се политика приватности не односи на праксе ентитета које Вонвон не поседује или контролише, нити на појединце којима Вонвон не користи или не управља, укључујући треће стране којима Вонвон може открити личне податке […]

Компаније које никада нисте срели сада могу да приступе вашем целокупном Фејсбук профилу - пријатељима, фотографијама, статусима и свима - и користе их на начине на које никада нисте директно пристали. Успут, ако уредите дозволе пре него што је аутентификовао апликацију помоћу Фацебоока, Вонвон вам неће дозволити да играте квиз. Уредити: Можете уклонити све дозволе осим јавних јавних профила и објављених на Фацебоок-у и даље играти квиз. Међутим, већина људи који играју вероватно се неће мучити.

Апстиненција је најбоља политика приватности

Издвојили смо Вонвон, јер је недавно постао вирални, али Фацебоок је препун сјеновитих дилера података који се маскирају иза млина за квиз вируса. Фацебоок је рај за велики број таквих компанија и, искрено, није учинио довољно на едукацији или упозоравању корисника о ризицима. Социал Свеетхеартс, слична компанија са седиштем у Немачкој, ствара квиз апликације које су толико смеле да прикупљају вашу адресу е-поште. Надам се да волите нежељену пошту, кретене!

Па како се можете заштитити? Најлакши начин је избјећи онлине квизове за које је уопште потребна провјера аутентичности Фацебоока. Идите на одељак са апликацијама на свом Фацебоок профилу - где ти рудари података често бораве - и уклоните све у шта не верујете 100%. Многи од њих могу чак да отму ваш Фацебоок и објаве у ваше име. Придржавајте се квизова који вам омогућавају да делите резултате без пријављивања са својим Фацебоок налогом, попут оних на Буззфеед-у.

Ако инсистирате на аутентификацији апликације за квиз за Фацебоок, будите сигурни да проверите дозволе и прочитајте политику приватности или услове коришћења.

Вонвонов одговор:

Здраво,

Ја сам Јонгхва Ким, генерални директор компаније вонвон, инц.

Вонвон је старт-уп у Кореји, већ око мање од годину дана, али срећом имали смо добру вучу широм света са више од 100 милиона јединствених посетилаца из САД, Велике Британије, Француске, Бразила, Кине, Јапана, Кореје, Тајланд итд. Са 15 језика.

Иако знам да је могло доћи до неспоразума, дубоко сам забринут због ваше лажне оптужбе.

1. Да ли чувамо ваше личне податке?

Ваше податке користимо само за генерисање ваших резултата, а никада их не чувамо у друге сврхе. На пример, у случају Ворд Цлоуд-а, слика резултата се генерише у корисничком Веб претраживачу, а информације прикупљене из корисничке временске траке за креирање персонализованих резултата чак се не шаљу на наше сервере. Такође, у случају нашег квиза „Шта људи причају иза мојих леђа?“ Користимо корисничку школу и родни град како бисмо у резултатима могли да привучемо блиске пријатеље, а не да упаримо случајну особу међу ваших 500 фб пријатеља. Те податке користимо само за обраду познанства пријатеља, а опет, информације се никада не похрањују у нашим базама података.

2. Зашто тражимо личне податке који нису везани за квиз Ворд Цлоуд?

Као што је већ споменуто, вонвон.ме креира разне квизове само у забавне сврхе и користи разне корисничке податке како би створио најзанимљивији и прилагођени резултат. (** ИЗНАЈМЉУЈЕМО ПРОТИВ САМО КОРИШТЕЊА КОРИСНИЧКИХ ПОДАТАКА ЗА ПРОДУКЦИЈУ САДРЖАЈА И НИКАДА ЊИХУ СПАСАВУЈЕМО **) Затражили смо од наших корисника свеобухватни списак приступних привилегија како би могли што несметаније да уживају у нашој огромној библиотеци квизова. Међутим, ми схватамо да су неки наши корисници забринути због своје заштите приватности. Да би се ови проблеми прилагодили проактивно, прилагодили смо опсег захтева за подацима минималним захтевима да произведемо сваки одвојени садржај од 21:00 по стандардном пацифичком времену, 23. новембра..

3. Да ли продајемо ваше личне податке трећој особи?

Како не чувамо никакве личне податке, немамо шта да продамо. Раздобље.

4. О политици приватности

Чини се да сте извукли речи из контекста ради ваше оптужбе.

-
[…] Прихватате и сагласни сте да ћемо и даље моћи да користимо било које информације које нису личне идентификације у складу са овом политиком приватности (нпр. У сврху анализе, статистике и слично) такође након престанка вашег чланства на овом вебсајту и / или коришћење наших услуга из било којег разлога.

-> Информације које нису личне идентификације нису исте са „личним“ подацима. Да ли смо једина компанија на овој планети која користи аналитичке алате како би боље разумели наше кориснике са кумулативним подацима о понашању?

-
Вонвон обрађује личне податке на својим серверима у многим земљама широм света. Такве информације могу се чувати на било којем од наших сервера, на било којој локацији.

-> Наш сервис је на Гоогле Апп Енгине-у и вршимо услуге на 15 језика, укључујући јапански, француски, немачки. Ово је такође прилично стандардна клаузула у многим политикама приватности у овом времену рачунања у облаку. Не мислите ли да је помало дотјерана идеја коју стављамо у ову клаузулу о "извозу" личних података у "жупаније без јаких закона о приватности"?

-
[…] Не делимо ваше личне податке са трећим лицима, осим ако нисмо добили ваше дозволу за то или вам дали обавештење о томе (као што смо вам рекли о томе у овој политици приватности) […]

-> Повољно сте пропустили следећи одељак у коме смо навели да личне податке делимо само у случају поштовања закона. Нема клаузуле да личне податке делимо другим предузећима

-
[…] Ова се политика приватности не односи на праксе ентитета које Вонвон не поседује или контролише, нити на појединце које Вонвон не запошљава или не управља, укључујући било која трећа лица којима Вонвон може открити личне податке […]

-> Опет сте изоставили „(као што је дефинисано доле)“ као у „укључујући било које треће стране којима Вонвон може открити личне податке (као што је дефинисано у даљем тексту)“, што доводи до истог одељка који каже да делимо личне податке само када је то према закону захтевано.

У ствари, имали смо клаузулу која каже да можемо да делимо личне податке поузданом пословном партнеру пре неколико месеци - унели смо их без пуно размишљања с обзиром да већина медијских веб локација има сличне смернице.

Али у Јапану је пре неколико месеци узвратила сличном гласином да ћемо можда продати личне податке и одлучили смо да избришемо клаузулу пошто никада нисмо продали и немамо план да продајемо личне податке шта год.

Ваш стил доводи у заблуду читаоце и наноси велику штету нашој репутацији и поверењу.
Било би ми драго ако поново узмете ову погрешну оптужбу.

Најбоље,
Јонгхва

Како могу да заштитим своју приватност?

Ако вас је овај чланак натерао да критичније размишљате о својој приватности на мрежи, добро. Ако сте већ играли Вонвонов квиз или нешто слично, можете прочитати наш водич о управљању и уклањању Фацебоок апликација повезаних са вашим налогом. Поред тога, постоји неколико једноставних корака које можете предузети како бисте побољшали своју приватност и заштитили податке од корпорација, хакера и влада.

Наша главна препорука је да користите ВПН. ВПН шифрира сав интернет саобраћај на рачунару или паметном телефону и усмерава га преко сервера на локацију по вашем избору. Шифрирање спречава вашег Интернет провајдера да снима оно што радите на мрежи, а посреднички сервер помаже анонимизирати ваше активности тако да веб локације и апликације не могу прецизно одредити ИП адресу ваше локације или уређаја. Поврх тога, ВПН-ови се могу користити и за деблокирање географски ограниченог садржаја, као што је амерички Нетфлик каталог.

На свој прегледач можете да инсталирате и неколико додатака како бисте спречили компаније и оглашиваче да вас прате, као што су Бадгер приватности или Прекини везу. ХТТПС Анивхере је још једно добро проширење које приморава ваш прегледач да учита сигурне, шифроване верзије веб локација кад год су доступне. Ако је анонимност оно што тражите, погледајте Тор претраживач.

На крају, увек читајте фину штампу. Погледајте политике приватности да бисте видели које се информације прикупљају и са киме их деле. Будите критични према дозволама апликација за које изгледа да траже више информација него што им је потребно. И никада не одустајте од података о личности које се могу идентификовати никоме на мрежи у које не верујете 100%.

ТАКОЂЕ ВИДЕТИ:

 • Најбоље услуге заштите крађе идентитета
 • Најбоље ВПН услуге
 • Најбољи антивирус
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 77

Adblock
detector