Гоогле аналитика и приватност: Шта треба да знате

Гоогле аналитика и приватност.

Гоогле аналитику наводно користи више од половине свих веб локација. То значи да током било ког периода прегледавања вероватно је да власнике веб локација прате неку од активности тог корисника, а подаци се шаљу Гоогле-у.

Популарност Гоогле Аналитицс-а не чуди с обзиром да садржи моћан пакет алата, прилично је једноставан за почетак и бесплатан је. Колико је ова услуга корисна за власнике предузећа, такође је моћна и за сам Гоогле. Покреће прикупљање и извештавање о огромним количинама података и доприноси Гооглеовој позицији као моћног податка.

Када говоримо о подацима, такође морамо да причамо о приватности. Наравно да не треба бринути баш клијенте Аналитике (власнике веб локација). Умјесто тога, корисници (посјетиоци веб страница) су праћени. Иако постоје правила о приватности, опште је познато да их власници веб локација не придржавају. Као таква, велика већина корисника може давати Гооглеу више информација него што су свесни.

У овом чланку ћемо детаљно истражити Гоогле Аналитицс и придружене политике и смернице о приватности. Погледаћемо како се информације прикупљају и користе. Коначно, понудићемо вам увид у то шта власници сајтова могу да ураде да би били сигурни да се придржавају правила и шта посетиоци веб локација могу да раде како би заштитили своје податке.

Увод у Гоогле аналитику и приватност података

Основни начин на који функционише Гоогле Аналитицс јесте да купци прикупљају податке путем своје веб локације и они се шаљу Гооглеу на анализу. Затим се подаци враћају кориснику ради увида у саобраћај на веб локацији (нпр. Географска регија и врста уређаја који се користи) и корисничку активност (нпр. Прикази страница и кликови на везе).

Интерфејс корисничког прегледача Гоогле аналитике.Надзорна плоча Гоогле аналитике која приказује податке по кориснику.

Када је реч о приватности, постоје наравно потенцијалне бриге за посетиоце веб локација. Многи пружају личне податке, као што су адресе е-поште и подаци за наплату, власнику веб локације. И могу се питати да ли Гоогле прима те информације. На крају крајева, Гоогле прикупља што више личних података о што већем броју корисника. У ствари, око тога се врти цео пословни модел. Под претпоставком да клијентима боље служимо, у суштини се гради детаљан профил сваког корисника интернета у циљу продаје реклама.

Гоогле је о томе врло изричит у својој деци у политици приватности (не постоји посебна за Гоогле Аналитицс) где детаљно описује како се информације прикупљају и за шта се користе. Међутим, када је у питању Гоогле Аналитицс, изгледа да су табеле окренуте. Гоогле наводи да не жели приступ личним подацима о корисницима путем купаца. Поред тога, купци не смеју сами складиштити или пратити такве податке путем аналитичке платформе. Ово је неопходно за усклађивање са различитим прописима (овисно о држави) који се тичу складиштења личних података.

Напад је на купцима

Уместо тога, Гоогле поручује купцима (власницима веб локација) да буду сигурни да неће послати никакве личне информације (ПИИ) путем Аналитике. Као такав, власници сносе главну одговорност када је реч о анонимним информацијама:

„Нећете и нећете помагати нити дозволити било којој трећој страни да прослеђује Гоогле-у информације које Гоогле може да користи или препозна као личне податке.“

Гоогле пружа различите алате који ће им помоћи да то ураде и утврди правила у својим условима услуге. Једна од најзначајнијих смерница каже да сваки клијент Гоогле аналитике мора да има политику приватности на својој веб локацији која укључује и напомену да веб локација користи аналитику.

„Морате да објавите Политику приватности и да Политика приватности мора да обавештава о вашој употреби колачића који се користе за прикупљање података. Морате открити употребу Гоогле аналитике и начин на који она прикупља и обрађује податке. То се може постићи приказивањем истакнуте везе на веб локацију „Како Гоогле користи податке када користите веб локације или апликације наших партнера“, (која се налази на ввв.гоогле.цом/полициес/приваци/партнерс/ или било коју другу УРЛ адресу Гоогле пружати с времена на време). "

Одељак о приватности и условима Гоогле аналитике.Веб страница на коју Гоогле предлаже власнике веб локација повезује у својој политици приватности.

Наравно, одредба се у великој мери игнорише или уопште не чита, што није сјајан почетак.

Корисници могу учинити неколико ствари да зауставе откривање личних података, укључујући маскирање ИП адреса и онемогућавање праћења на одређеним страницама.

Опет, већина то заправо и не ради, па чак ни не може прочитати довољно документације да би знала њихове могућности. Могуће је да се Гоогле ослања на чињеницу да су власници немарни, јер то значи да има приступ више личних података, док терет одговорности лежи на другој страни.

Ако Гоогле није хтео приступ подацима, могао би да омогући контролу приватности, као што су маскирање ИП-а и праћење онемогућених подразумеваних вредности. На овај начин, власници би морали ручно искључити такве контроле, што би вероватно драстично повећало усклађеност. Говорећи власницима шта могу а шта не могу и пружајући алате за то, Гоогле се ослобађа одговорности и може наставити са прикупљањем корисничких података.

У Подешавања дељења података У делу политике, јасно је да стварни људи имају приступ корисничким подацима који су им послали власници: „Сви представници Гооглеа који могу приступити подацима налога, укључујући добављаче, морају се сложити са условима и правилима интерног приступа. За приступ подацима потребна је одговарајућа аутентификација; сав приступ је преко ССЛ-а и регистрован је ради безбедносног прегледа, а представници могу да користе рачунаре које је одобрио Гоогле само када приступају подацима о клијентима. "

Иако Гоогле има пуно тога за рећи када је у питању тема власника који не шаљу ПИИ, не може се пуно рећи шта се дешава када Гоогле нехотице прими такве информације. Његова политика каже да складиштење таквих података од стране власника веб локација може резултирати укидањем њихових рачуна. Али с обзиром на наводно ниску сагласност, мало је вероватно да се то догађа тако често. Поред тога, још увек не открива шта Гоогле може да уради са тим информацијама. Овај недостатак коментара о последицама неусклађености вероватно је највише забрињавајући.

Гоогле Универсал Аналитицс

Гоогле Универсал Аналитицс власницима веб локација доноси концепт корисничког профила. То у основи значи да ће власници стећи увид у кориснике на основу више сесија како би стекли бољи увид у то како сваки појединачни купац комуницира са својим послом. Ово не треба да буде везано за било који ПИИ, али уместо њега може се доделити кориснички ИД (који се не сматра ПИИ).

Оно што за кориснике то значи је, опет, да се о њима гради профил. Ово је мач са две оштрице. Иако може да помогне предузећима да боље служе корисницима, на пример стварањем персонализованијег искуства на веб локацији, може се осећати и као инвазија на приватност.

Врсте информација које се прикупљају

Па шта тачно власници и Гоогле виде када сте на веб локацији која користи Гоогле Аналитицс? Овде ћемо објаснити које информације одустају и како се прикупљају.

Колачићи

Као што је наведено у Заштита података одељак одговора, „Гоогле аналитика углавном користи колачиће првог лица за извештавање о интеракцијама корисника на веб локацијама корисника Гоогле аналитике.“ Колачићи су мали делови података који веб локације користе за праћење посета и активности одређених корисника. Колачићи које користи Гоогле Аналитицс прате корисничке ИД-ове и информације о кампањи о сваком кориснику.

Ево неких ставки које се прате:

  • Праћење странице: Корисници могу пратити приказе страница на целокупној основи или за корисника
  • Праћење догађаја: Догађаји могу бити ствари попут преузимања, репродукције видео записа и кликова на мобилне огласе.
  • Друштвене интеракције: Ово је специфичнија верзија праћења догађаја која се фокусира на елементе друштвених медија, попут Фацебоок-а „Ликес“.
  • Праћење апликација / екрана: Ово прати који део садржаја корисници прегледавају.

Све у свему, корисничке активности на одређеној веб локацији могу се пратити на врло специфичном нивоу.

Колачићи Гоогле аналитике само су једна од неколико врста колачића које користи Гоогле. Оглашивачки колачићи су друга врста због које би потенцијално могли бити забринути. Они покривају ствари попут претходних Гоогле претрага и интеракција са огласима. Када купци користе Гоогле-ове функције оглашавања, они пристају да ове колачиће садрже на својој веб локацији. Опет, они би требали то открити у својим политикама приватности, али ми не бисмо задржавали дах.

Меасуремент Протоцол

Гоогле такође нуди употребу Меасуремент Протоцол. Ово укључује слање ХТТП захтева необрађених података о интеракцији корисника из било којег окружења. Једна од апликација је да се купцима омогући да се „повезују на мрежи и ван мреже“. Како? Па, у доба Интернета ствари (ИоТ), нису само радна површина, таблет и паметни телефон повезани на Интернет.

Меасуремент Протоцол превазилази веб локације и мобилне апликације за слање Гоогле података о догађајима ван места као што су отварање е-поште, кликови УРЛ-ова, скенирање КР кода и куповина ван мреже. И ту се не зауставља. Све, од телевизора и озвучења до микроталасних и веш машина, такође може бити повезано.

Подаци би се могли послати са било којег од ових уређаја путем Гоогле аналитике путем Меасуремент Протоцол, што значи да би предузећа могла заиста да сазнају о вашем изванмрежном понашању. Они са такозваним 'паметним кућама' могли би читав дан да им се пресликају, одакле врелу кафу и до који дан перају своје деликатесе. Можда мало превише језиво.

Штавише, Гоогле се хвалио у једној од својих студија случаја да је Меасуремент Протоцол помогао „хватањем саобраћаја који долази са мобилних уређаја који не подржавају (или су онемогућили) ЈаваСцрипт.“ Иронично, један од главних разлога за онемогућавање ЈаваСцрипта на мобилном уређају Уређај је да спречи праћење.

Како се све то зближава

Гоогле је извор података и иако ова индустрија пролази кроз неке промене, не показује знаке успоравања. Главни ток прихода компаније је оглашавање и он користи корисничке информације за покретање својих врло уносних Гоогле Адвордс. Огромна количина података коју је прикупио помаже предузећима да циљају своје огласе на врло специфичном нивоу, тако да Гоогле доноси озбиљно огромне приходе.

Аналитика је бесплатна за употребу и нуди савршен комплимент Адвордс моделу, омогућавајући клијентима да виде колико су ефикасни њихови огласи. Не морате бити Адвордс клијент да бисте користили Аналитику (и обрнуто). Али ако већ користите Аналитику и желите да покрећете плаћене огласе, велике су шансе да ће се Адвордс чинити природним напредовањем. Њима се може лако интегрисати и приступити се преко истог интерфејса.

Интегрисање АдВордс-а и Гоогле аналитике.Аналитика и АдВордс могу се повезати са само неколико кликова.

Гоогле већ има толико информација о корисницима ваше веб локације да има моћ да вам помогне у приказивању високо циљаних огласа. Поред тога, чак и ако корисник не дипломира на Адвордс, Гоогле и даље има приступ тону збирних података о веб локацији који може да користи другим клијентима Адвордса..

У оквиру АдВордс-а, Гоогле нуди функцију за ремаркетинг. Ово помаже купцима да преусмере досадашње посетиоце веб локација потискивањем огласа на свим уређајима тог корисника. То значи да када посетите веб локацију на радној површини, једноставна чињеница којој сте приступили тој веб локацији може значити да почињете да видите огласе за тај посао који се појављују свуда, на радној површини и мобилним уређајима.

Ово може бити озбиљно инвазивно. То није само незгодно и неугодно, већ може створити проблеме са приватношћу, посебно ако неке уређаје делите са другима. Желите да изненадите своју девојку предлогом за венчање? Тада дефинитивно избегавајте гледање прстенова путем интернета или ваша тајна неће дуго остати безбедна.

Како заштитити своју приватност

Срећом, не морате радити тону копања и подешавања да бисте били сигурни да су ваши подаци што сигурнији. Без обзира да ли сте купац Гоогле аналитике или посетилац веб локације, на располагању су контроле које вам могу помоћи.

Купци (власници сајтова)

Споменули смо неке од опција које су биле доступне раније, али детаљније ћемо о њима овде. Опет, онус је на Гоогле Аналитицс купцима како би били сигурни да лични подаци не долазе до Гоогле-а.

Прикажи политику приватности

Када постанете купци Аналитике, прихватате услове који укључују да на вашој веб локацији објављујете политику приватности. Ово не укључује само спомињање чињенице да користите Аналитику. Такође морате објаснити које се функције користе и шта се догађа са подацима. Ако користите опције оглашавања, мораћете то да откријете.

Уклоните ПИИ из података

Иако то може бити тежак задатак, уклањање ПИИ-а из података са веб локације је обавезно ако желите да се придржавате правила. Без обзира на то да ли се подаци са ваше веб локације прикупљају, било да су то имена, адресе е-поште или телефонски бројеви, требало би их уклонити пре него што се подаци пошаљу Гооглеу.

Анонимујте ИП

Ако власник веб локације захтева анонимизацију ИП адресе, Гоогле ће поставити коначни део сваке корисничке ИП адресе на нуле тако да се пуна адреса никада не сачува. Међутим, будући да се ИП адреса ако се користи за географско извештавање, маскирање ИП адресе може учинити ово мање тачним.

Онемогући праћење

Постоји могућност онемогућавања праћења на одређеним страницама или за одређене кориснике. То значи да би власници потенцијално могли понудити својим корисницима могућност да се искључе (или се укључе ако је тако постављено) праћење Гоогле аналитике.

Корисници (посетиоци сајта)

Пошто је из студија јасно да се многим власницима не може веровати да следе смернице, корисници би били опрезни да уведу своје мере како би спречили да се њихове информације прате и прикупљају.

Гоогле контрола приватности

Гоогле је поставио читав одељак за контролу приватности који ће вам помоћи да одлучите о стварима као што су информације које Гоогле прикупља, врста података повезаних са вашим налогом и који огласи се приказују. Иако је ово сјајно, постоји неколико проблема. Прво, морате бити власник Гоогле налога (нпр. Гмаил или Г Суите купац) да бисте приступили контролама, што значи да бисте могли предати више личних података. Друго, подразумевано су подешавања прилично подешена на најмање приватне могућности. Морате ручно да уђете у сваки одељак и да све промените ако имате наде да ћете одржати одређену приватност.

Додатак прегледника за искључивање Гоогле аналитике

Ако се ради само о Аналитики, можете да користите додатак за прегледач за одјављивање Гоогле аналитике. На тај начин ће се онемогућити праћење активности ваше веб локације у Гоогле аналитици. Међутим, то не спречава власнике сајтова да прикупљају информације другим методама.

Проширења треће стране

Ако желите свеобухватнији додатак за прегледач, на располагању вам је пуно проширења трећих страна. Они ће вам помоћи да блокирате праћење обрасца Гоогле Аналитицс, као и друге уобичајене веб локације.

Користите виртуелну приватну мрежу (ВПН)

Најзад, један од најбољих начина за безбрижно прегледавање је коришћење виртуелне приватне мреже (ВПН) попут ЕкпрессВПН или ЦиберГхост. Оне омогућавају маскирање ИП-а пружајући вам потпуно другачији ИП од локације на серверу по вашем избору. На овај начин, не морате се ослањати на власнике сајтова да би анонимили ваше податке за вас. Осим тога, ВПН-ови имају обиље других предности, укључујући осигурање отворених вифи веза и деблокирање гео-ограниченог садржаја. С неким ценама које почињу од испод 3 УСД месечно, исплати се мира.

Финални коментари

У данашњем пејзажу, многим предузећима, посебно он-лине, било би тешко такмичити се без употребе софтвера за аналитику. Заиста, успех многих компанија зависи од њихове способности да прате како клијенти комуницирају са њиховим веб локацијама. Стога се прикупљање барем неких анонимних података може сматрати пресудним.

Уз то речено, приватност и даље остаје стварна и ваљана брига за потрошаче. Као такво, све је важније да предузећа успоставе равнотежу између праћења активности потрошача и поштовања њихове приватности. Као што је горе назначено, ово је могуће тако да се јасно разјасни тачно које се информације прикупљају, предузму мере за анонимност података и објашњење како се неко може потпуно искључити..

„Гоогле Аналитицс“ компаније Негативе Спаце лиценциран под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + = 15

Adblock
detector