Google Analytics i privatnost: što trebate znati

Google Analytics i privatnost.

Google Analytics navodno se koristi na više od polovice svih web stranica. To znači da tijekom bilo kojeg razdoblja pregledavanja vjerovatno je da vlasnike web stranica prate barem neke aktivnosti tog korisnika, a podaci se šalju Googleu.

Popularnost Google Analyticsa ne iznenađuje s obzirom da sadrži moćan paket alata, prilično je jednostavan za početak i besplatan je. Kao što je ova usluga korisna za vlasnike tvrtki, moćna je i za sam Google. Pokreće prikupljanje i izvještavanje o ogromnim količinama podataka i doprinosi Googleovoj poziciji kao moćnog podatka.

Kada govorimo o podacima, također moramo razgovarati o privatnosti. Naravno da se ne trebaju brinuti kupci Analitike (vlasnici web lokacija). Umjesto da se korisnici (posjetitelji web stranice) prate. Iako postoje pravila o privatnosti, opće je poznato da ih vlasnici web stranica ne pridržavaju. Kao takva, velika većina korisnika može dati Googleu više informacija nego što su svjesni.

U ovom ćemo članku istražiti Google Analytics i pridružene politike i smjernice o privatnosti. Pregledat ćemo kako se informacije prikupljaju i koriste. Konačno, ponudit ćemo uvid u to što vlasnici web mjesta mogu učiniti kako bi osigurali da se pridržavaju pravila i što posjetitelji web mjesta mogu učiniti kako bi zaštitili svoje podatke.

Uvod u Google Analytics i privatnost podataka

Osnovni način rada Google Analytics je da kupci prikupljaju podatke putem svoje web stranice i oni se šalju Googleu na analizu. Zatim se korisniku vraćaju podaci radi uvida u promet na njihovim web stranicama (npr. Zemljopisna regija i vrsta uređaja koji se koristi) i korisničku aktivnost (npr. Prikazi stranica i klikovi na veze).

Sučelje korisnika usluge Google Analytics.Nadzorna ploča Google Analytics koja prikazuje podatke po korisniku.

Kada je u pitanju privatnost, postoje naravno potencijalne brige za posjetitelje web stranica. Mnogi pružaju osobne podatke, poput adresa e-pošte i podataka o naplati, vlasniku web mjesta. I mogu se pitati prima li te informacije Google. Uostalom, Google prikuplja što više osobnih podataka o što većem broju korisnika. Zapravo se oko toga vrti cijeli njegov poslovni model. U pretpostavci da bolje služimo kupcima, u osnovi se gradi detaljan profil svakog internetskog korisnika kako bi se prodala reklama.

Google je o tome vrlo izričit u svojoj deklarativnoj politici privatnosti (ne postoji zasebno za Google Analytics) gdje detaljno opisuje kako se informacije prikupljaju i za što se koriste. Međutim, kad je u pitanju Google Analytics, izgleda da su tablice okrenute. Google navodi da ne želi pristup osobnim podacima o korisnicima putem kupaca. Uz to, kupci ne bi trebali sami pohraniti ili pratiti takve podatke putem analitičke platforme. To je potrebno za usklađivanje s različitim propisima (ovisno o državi) koji se odnose na pohranu osobnih podataka.

Napad je na kupcima

Umjesto toga, Google poručuje kupcima (vlasnicima web lokacija) da budu sigurni da neće poslati nikakve osobne podatke (PII) putem usluge Analytics. Kao takav, vlasnici snose glavnu odgovornost kada je u pitanju anonimni podatak:

"Nećete i nećete pomagati niti dopustiti trećoj strani da prosljeđuje Googleu podatke koje Google može upotrijebiti ili prepoznati kao osobne podatke."

Google pruža razne alate za pomoć u tome i utvrđuje pravila u uvjetima pružanja usluge. Jedna od najznačajnijih smjernica kaže da svaki korisnik Google Analytics-a mora imati svoju politiku privatnosti na svojoj web stranici koja uključuje spominjanje činjenice da web lokacija koristi analitiku.

"Morate objaviti Pravila o privatnosti i da Pravila o privatnosti moraju obavijestiti o vašoj upotrebi kolačića koji se koriste za prikupljanje podataka. Morate otkriti uporabu Google Analytics i način prikupljanja i obrade podataka. To se može prikazati istaknutom vezom na web mjesto "Kako Google koristi podatke kada koristite web lokacije ili aplikacije naših partnera", (koje se nalazi na www.google.com/policies/privacy/partners/ ili bilo kojeg drugog URL-a Google može pružaju s vremena na vrijeme). "

Odjeljak o privatnosti i uvjetima usluge Google Analytics.Web stranicu koju Google predlaže vlasnicima web lokacija povezati u svojim pravilima o privatnosti.

Naravno, odredba se uglavnom ignorira ili se uopće ne čita, što nije sjajan početak.

Korisnici mogu učiniti nekoliko stvari za zaustavljanje otkrivanja osobnih podataka, uključujući maskiranje IP adresa i onemogućavanje praćenja na određenim stranicama.

Opet, većina to zapravo ne čini, pa čak i ne može pročitati dovoljno dokumentacije da bi znala njihove mogućnosti. Moguće je da se Google oslanja na činjenicu da su vlasnici nemarni, jer to znači da ima pristup više osobnih podataka, dok teret odgovornosti leži na drugoj strani.

Ako Google ne želi pristup podacima, mogao bi mu omogućiti kontrolu privatnosti, poput IP maskiranja i onemogućenog praćenja, prema zadanim postavkama. Na ovaj bi način vlasnici morali ručno isključiti takve kontrole, što bi moglo drastično povećati usklađenost. Govoreći vlasnike o tome što mogu, a što ne mogu i pružajući alate za to, Google se oslobađa odgovornosti i može nastaviti prikupljati korisničke podatke.

U Postavke dijeljenja podataka U odjeljku pravila, jasno je da stvarni ljudi imaju pristup korisničkim podacima koji su im poslali vlasnici: "Svi Googleovi predstavnici koji mogu pristupiti podacima računa, uključujući dobavljače, moraju se složiti s uvjetima i pravilima internog pristupa. Za pristup podacima potrebna je odgovarajuća provjera autentičnosti; sav je pristup preko SSL-a i prijavljen je radi provjere sigurnosti, a predstavnici mogu koristiti računala odobrena od strane Googlea samo kad pristupaju podacima kupaca. "

Dok Google ima puno toga za reći kada je u pitanju tema vlasnika koji ne šalju PII, ne može se puno reći što se događa kada Google nehotice primi takve informacije. Njegova politika kaže da bi pohranjivanje takvih podataka od strane vlasnika web mjesta moglo rezultirati ukidanjem njihovih računa. Ali s obzirom na navodno nisku usklađenost, malo je vjerojatno da se to događa tako često. Uz to, još uvijek ne otkriva što Google može učiniti s tim informacijama. Nedostatak komentara o posljedicama nepoštivanja vjerojatno ga najviše zabrinjava.

Google Universal Analytics

Google Universal Analytics vlasnicima web stranica donosi koncept korisničkog profila. To u osnovi znači da će vlasnici steći uvid u korisnike na temelju više sesija kako bi stekli bolji uvid u to kako svaki pojedini kupac interaktivno djeluje s njihovim poslom. Ovo ne treba biti vezano za bilo koji PII, ali umjesto njega može se dodijeliti korisnički ID (koji se ne smatra PII).

Što to znači za korisnike, još jednom se o njima gradi profil. Ovo je mač s dva oštrica. Iako tvrtkama može pomoći da bolje služe korisnicima, na primjer stvaranjem personaliziranijeg iskustva na web mjestu, može se osjećati i kao narušavanje privatnosti.

Vrste informacija koje se prikupljaju

Pa što točno vlasnici i Google vide kada ste na web lokaciji koja koristi Google Analytics? Ovdje ćemo objasniti koje informacije korisnici odustaju i kako se prikupljaju.

keksi

Kako je navedeno u Zaštita podataka odjeljak odgovora, "Google Analytics uglavnom koristi kolačiće prve strane za izvještavanje o interakcijama korisnika na web stranicama korisnika Google Analytics." Kolačići su mali dijelovi podataka koji web stranice koriste za praćenje posjeta i aktivnosti određenih korisnika. Kolačići koje koristi Google Analytics prate ID-ove korisnika i podatke o kampanji o svakom korisniku.

Evo nekih stavki koje se prate:

  • Praćenje stranice: Korisnici mogu pratiti prikaze stranica na općenito ili za korisnika
  • Praćenje događaja: Događaji mogu biti stvari poput preuzimanja, reprodukcije videozapisa i klikova na mobilne oglase.
  • Društvene interakcije: Ovo je specifičnija inačica praćenja događaja koja se usredotočuje na elemente društvenih medija, poput Facebook-a "Likes".
  • Praćenje aplikacija / zaslona: To prati koji dio sadržaja korisnici pregledavaju.

Općenito, korisničke aktivnosti na određenoj web stranici mogu se pratiti na vrlo određenoj razini.

Kolačići Google Analytics samo su jedna od nekoliko vrsta kolačića koje koristi Google. Oglašivački kolačići druga su vrsta koja bi mogla biti zabrinuta. Oni pokrivaju stvari poput prethodnih Google pretraga i interakcija s oglasima. Kada kupci koriste Googleove značajke oglašavanja, pristaju na upotrebu tih kolačića na svojoj web lokaciji. Opet, oni bi trebali to otkriti u svojim pravilima o privatnosti, ali mi ne bismo zadržavali dah.

Protokol mjerenja

Google također nudi uporabu Measurement Protocol. To uključuje slanje HTTP zahtjeva neobrađenih podataka o interakciji s korisnikom iz bilo kojeg okruženja. Jedna od primjena toga je omogućiti klijentima da se "povezuju na mreži i izvanmrežno ponašanje". Kako to? Pa, u doba Interneta stvari (IoT), nisu samo radna površina, tablet i pametni telefon povezani na internet.

Measurement Protocol prevazilazi web stranice i mobilne aplikacije za slanje Googleovih podataka o događajima izvan web mjesta poput otvaranja e-pošte, klikova URL-a, skeniranja QR koda i izvanmrežne kupnje. I tu se ne zaustavlja. Također bi moglo biti povezano sve od televizora i ozvučenja do mikrovalne pećnice i perilica rublja.

Podaci se mogu poslati s bilo kojeg od ovih uređaja putem Google Analyticsa putem Measurement Protocol, što znači da bi tvrtke mogle zaista saznati o vašem izvanmrežnom ponašanju. Oni koji imaju takozvane 'pametne domove' mogli bi im preslikati cijeli dan, od kada piju kavu do kojeg dana peru svoje delicije. Možda malo previše jezivo.

Štoviše, Google se hvalio u jednoj od svojih studija slučaja da je Measurement Protocol pomogao "hvatanjem prometa koji dolazi s mobilnih uređaja koji ne podržavaju (ili su onemogućili) JavaScript." Ironično je da je jedan od glavnih razloga onemogućavanja JavaScripta na mobilnom uređaju uređaj je da se spriječi da se ne prate u prvom redu.

Kako se sve to zbližava

Google je izvor podataka i iako ova industrija prolazi kroz neke promjene, ne pokazuje znakove usporavanja. Glavni tok prihoda tvrtke je oglašavanje i on koristi korisničke informacije za pokretanje svojih vrlo unosnih Google Adwords. Ogromna količina podataka koju je prikupio pomaže tvrtkama da ciljaju svoje oglase na vrlo specifičnoj razini, što Googleu donosi ozbiljno ogromnu zaradu.

Analytics je besplatan za upotrebu i nudi savršen kompliment modelu Adwordsa, omogućavajući kupcima da vide koliko su njihovi oglasi učinkoviti. Za upotrebu usluge Analytics (i obrnuto) ne morate biti Adwordsov klijent. Ali ako već upotrebljavate Google Analytics i želite pokretati plaćene oglase, šanse su da će se AdWords činiti kao prirodni napredak. Dvije su lako integrirane i pristupiti se preko istog sučelja.

Integrirajući AdWords i Google Analytics.Analytics i AdWords mogu se povezati sa samo nekoliko klikova.

Google već ima toliko informacija o korisnicima vaše web stranice da može pomoći pri pokretanju visoko ciljanih oglasa. Osim toga, čak i ako korisnik ne diplomira na Adwords, Google još uvijek ima pristup zbiru podataka o web lokaciji koji može koristiti u korist drugim kupcima Adwordsa..

U programu AdWords Google nudi značajku za remarketing. To pomaže kupcima da preusmjere na prošle posjetitelje web mjesta potiskivanjem oglasa na svim uređajima tog korisnika. To znači da kad posjetite web mjesto na radnoj površini, jednostavna činjenica kojoj ste pristupili toj web stranici može značiti da počinjete vidjeti oglase za tu tvrtku koji se pojavljuju svuda, na radnoj površini i mobilnim uređajima.

To se može osjećati ozbiljno invazivno. To nije samo nezgodno i neugodno, već može stvoriti probleme s privatnošću, posebno ako neke uređaje dijelite s drugima. Želite iznenaditi svoju djevojku prijedlogom za vjenčanje? Tada definitivno izbjegavajte gledati kolutove na mreži ili vaša tajna neće dugo ostati sigurna.

Kako zaštititi svoju privatnost

Srećom, ne morate činiti tonu kopanja i podešavanja kako biste bili sigurni da su vaši podaci što sigurniji. Bez obzira jeste li korisnik Google Analytics ili posjetitelj web lokacije, na raspolaganju su kontrole koje vam mogu pomoći.

Kupci (vlasnici web lokacija)

Spomenuli smo neke od opcija koje su bile dostupne ranije, ali detaljnije ćemo detaljnije objasniti ovdje. Ponovo se težište kupaca usluge Google Analytics kako bi bili sigurni da osobni podaci ne dolaze do Googlea.

Prikaz pravila o privatnosti

Kada postanete Google Analytics korisnici, prihvaćate uvjete koji uključuju da na svojoj web stranici objavljujete pravila o privatnosti. Ovo ne uključuje samo spominjanje činjenice da upotrebljavate Analytics. Morate objasniti i koje se značajke koriste i što se događa s podacima. Ako koristite značajke oglašavanja, morat ćete to otkriti i vi.

Ukloni PII iz podataka

Iako može biti težak zadatak, uklanjanje PII-a iz podataka s vaše web stranice je neophodno ako se želite pridržavati pravila. Bez obzira na to koji podaci se prikupljaju s vaše web lokacije, bilo da su to imena, adrese e-pošte ili telefonski brojevi, treba ih ukloniti prije nego što se podaci pošalju Googleu.

Anonimirajte IP

Ako vlasnik web mjesta zatraži anonimizaciju IP adrese, Google će krajnji dio svake korisničke IP adrese postaviti na nula tako da se puna adresa nikada ne pohrani. Međutim, budući da IP adresa ako se koristi za geografsko izvješćivanje, maskiranje IP-a može to učiniti manje preciznim.

Onemogući praćenje

Na određenim stranicama ili za određene korisnike postoji mogućnost onemogućavanja praćenja. To znači da bi vlasnici potencijalno mogli korisnicima ponuditi mogućnost isključivanja (ili je postavljen na takav način) praćenja usluge Google Analytics.

Korisnici (posjetitelji web lokacije)

Budući da je iz studija jasno da se mnogim vlasnicima ne može vjerovati da slijede postojeće smjernice, korisnici bi bili oprezni da uvedu vlastite mjere kako bi se spriječilo praćenje i prikupljanje njihovih podataka.

Google kontrola privatnosti

Google je postavio čitav odjeljak za kontrolu privatnosti koji će vam pomoći u odlučivanju o stvarima poput podataka koje Google prikuplja, vrsti podataka povezanih s vašim računom i prikazuju se oglasi. Iako je ovo sjajno, postoji nekoliko problema. Prvo, za pristup kontrolama morate biti vlasnik Google računa (npr. Klijent Gmail ili G Suite), što znači da biste mogli predati više osobnih podataka. Drugo, zadane su postavke prilično postavljene na najmanje privatne mogućnosti. Morate ručno ući u svaki odjeljak i promijeniti sve ako se nadate održavanju neke privatnosti.

Dodatak preglednika za isključivanje usluge Google Analytics

Ako se radi samo o Analyticsu, možete upotrijebiti dodatak preglednika za isključivanje usluge Google Analytics. To će spriječiti da Google Analytics prati aktivnost vaše web lokacije. Međutim, to ne zaustavlja vlasnike web lokacija kako bi prikupljali informacije drugim metodama.

Proširenja treće strane

Ako želite opširniji dodatak preglednika, na raspolaganju vam je puno proširenja trećih strana. To će vam pomoći blokirati praćenje obrasca Google Analytics, kao i druge uobičajene web lokacije za praćenje.

Koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN)

Konačno, jedan od najboljih načina bezbrižnog pretraživanja je korištenje virtualne privatne mreže (VPN) poput ExpressVPN ili CyberGhost. Oni pružaju IP maskiranje pružajući vam potpuno drugačiji IP od mjesta na poslužitelju po vašem izboru. Na taj se način ne morate pouzdati u vlasnike web mjesta da biste anonimili vaše podatke. Uz to, VPN-ovi imaju i puno drugih prednosti, uključujući osiguranje otvorenih WiFi veza i deblokiranje geo-ograničenog sadržaja. S nekim cijenama koje počinju od ispod 3 USD mjesečno, vrijedno je mira.

Završni komentari

U današnjem je krajoliku mnogim tvrtkama, a posebno on-line, bilo teško natjecati se bez upotrebe softvera za analitiku. Zapravo, uspjeh mnogih tvrtki ovisi o njihovoj sposobnosti praćenja kako klijenti komuniciraju s njihovim web mjestima. Stoga se prikupljanje barem nekih anonimnih podataka može smatrati presudnim.

Uz to rečeno, privatnost i dalje ostaje stvarna i valjana briga za potrošače. Kao takav, za tvrtke je sve važnije uspostaviti ravnotežu između praćenja aktivnosti potrošača i poštivanja njihove privatnosti. Kao što je gore naglašeno, to je moguće jasnim saznanjem o tome koje se informacije prikupljaju, poduzimanjem mjera za anonimnost podataka i objašnjenjem kako se čovjek uopće može isključiti..

"Google Analytics" tvrtke Negative Space licenciran pod CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 − 50 =

Adblock
detector