Губитак неутралности мреже значи да би више Американаца требало да почне да користи ВПН. Ево зашто

ајит паи фцц

Недавна одлука ФЦЦ-а да укине правило Обамине ере којим су провајдери интернетских услуга класификовани као уобичајени превозници из наслова ИИ нанијели су тежак ударац неутралности мреже. ИСП-ови су одувек имали и техничку способност и пословни подстицај за блокирање, искључивање, цензуру и / или убрзавање одређених веб локација и услуга. Сада имају и законско право на то.

Битка је изгубљена, али рат још није завршен. Заговорници неутралности мреже изазиваће ФЦЦ на судовима и на Цапитол Хиллу. Али у међувремену, можемо очекивати да ће интернетски провајдери почети са капитализацијом укидања. Ово је друга велика политичка побједа за даватеље интернетских услуга ове године; још једно укидање прописа раније ове године лабало је правила о томе како даваоци интернетских услуга могу да прикупљају, користе и деле податке о прегледавању корисника.

Сада када ИСП поседују све картице, ВПН су важнији него икад за кориснике интернета у Сједињеним Државама. Краће од виртуалне приватне мреже, ВПН шифрира сав интернет промет уређаја и усмјерава га преко посредничког сервера на локацију по вашем избору.

Ако се повежете на ВПН, ваш ИСП више не може прескакати садржај вашег интернет саобраћаја нити где се креће. Сви ИСП виде шифриране податке који иду на и са сервера. Када је ријеч о неутралности мреже, ИСП не може више дискриминирати одређене веб странице, услуге или мрежне активности. А што се тиче приватности, даваоци интернетских услуга не могу сакупљати никакве корисне информације попут ваше веб историје, куповине или садржаја е-порука и порука. Исто тако, надзор који ће водити влада много ће теже пратити вашу активност и где се налазите.

Укратко, коришћење ВПН-а задржава мрежу неутралном и приватном, барем за себе.

Одабир правог ВПН-а

Стотине ВПН апликација и услуга сметају резултате претраживања и продавнице апликација. Многи од њих су бесплатни. Велика већина не вреди вашег времена.

Топло вам препоручујемо коришћење реномиране ВПН услуге. Бесплатним ВПН-овима недостају неопходне мере безбедности да би ваша активност била приватна. Можда неће користити довољно јаку енкрипцију или чак не. Бесплатни ВПН-ови често намећу строге границе пропусности или ограничење података. Неки захтевају од корисника да седе у редовима чекања пре повезивања, а већина има веома ограничен избор сервера.

Ако то није довољно да вас убедимо, знајте да неке ВПН апликације могу бити контрапродуктивне за ваше напоре у одржавању приватности. Они могу уметати рекламе у веб странице, убризгавати колачиће за праћење у ваш претраживач или рударити ваш саобраћај због личних података који се могу продати трећим лицима.

Зато прескочите бесплатне опције и плаћајте неколико долара месечно да бисте добили праву заштиту. Пронађите ВПН са ажурним стандардима шифрирања, великим брзинама и строгим правилима о непојављивању података. Будите упозорени да многи ВПН-ови тврде да на површини имају правило без записника, али у ствари политика има неколико упозорења када прођете мало дубље. Иако можда не могу да прикупе садржај вашег интернет промета, могу да забележе које веб локације посећујете или вашу стварну ИП адресу. Ово им не би било боље од прескакања ИСП-ова.

Иако не постоји загарантовани начин да сазнате да вас ВПН не прати или не прикупља личне податке, репутација и транспарентност ВПН провајдера често су јаки показатељи. Ако ВПН има хиљаде или чак милионе клијената и нико се никада није јавно жалио на њихово преношење или дељење са трећим лицима, то је добар знак.

Цомпаритецх редовно упоређује и прегледава ВПН-ове за било који број случајева коришћења. Када је у питању неутралност мреже и приватност, неки идеални кандидати укључују ЕкпрессВПН, НордВПН и ИПВанисх.

Деблокирање

Поред свих горе описаних предности, ВПН-ови су такође популарни јер могу деблокирати географски ограничен садржај. На пример, Американци не могу гледати Плаву планету ИИ на ББЦ иПлаиер-у јер је то ограничено на становнике Велике Британије. Ако се повежете на ВПН сервер у Великој Британији, можете да "спофенујете" своју локацију и добијете приступ свим ББЦ-јевим гео-закључаним садржајима.

Шта је са Тором?

Тор је мрежа анонимности коју чине хиљаде волонтерских чворова широм света. Када се повежете с Тор мрежом користећи нешто попут Тор претраживача, ваш интернет промет "прескаче" кроз неколико ових чворова насумичним редоследом, чинећи готово немогућим праћење активности до једног извора. За разлику од ВПН-а, један ентитет не контролира све сервере.

Тор је фантастичан за боравак анонимним путем на мрежи, али има својих недостатака. Прво, једноставно коришћење Тор мреже може привући нежељену пажњу од стране закона. Тор се често користи за обављање криминалних активности, као што је куповина нелегалне робе ван ДаркНета.

Друго, Тор је много спорији од ВПН-а. Није погодно за велика преузимања или стримовање видео записа. Доступна ширина појаса заиста је погодна само за основно прегледавање веб страница.

Коначно, многе веб локације блокирају кориснике Тор-а. У осталим случајевима, Тор корисници морају завршити ЦАПТЦХА тестове само да би приступили веб локацијама. Прегледник Тор, који већина људи користи за повезивање са Тор мрежом, прилично је базичан и не може се лако побољшати додацима или додацима. Ово чини веб сурфовање незгоднијим у поређењу са ВПН-ом.

Ограничења ВПН-а

ВПН-ови неће поправити све погрешно са интернетом и недавним недостатком примене неутралности мреже. ИСП-ови би теоретски могли да блокирају или угасе везе на ВПН сервере, мада то још нисмо били сведоци у Сједињеним Државама.

Нулте шеме рејтинга и паковања ће готово сигурно постати уобичајеније у годинама које долазе. Када је нека апликација или услуга „оцењена нула“, не рачуна се са месечном поделом података вашег даватеља интернетских услуга. Ако је услуга укључена у ваш интернет план, услугу ћете добити бесплатно или са попустом. Такве шеме могу у почетку да делују корисно, а трошак на крају прелази на купца. Апликације и услуге које немају нулту оцену или пакет су изложене озбиљном недостатку, губећи иновације и конкуренцију. Т-Мобиле сада своју услугу испоручује са Нетфлик-ом, АТ&Т са ХБО и Спринт са Хулуом.

ВПН неће учинити много добра у погледу паковања и нулте оцене. У ствари, повезивање са ВПН-ом током коришћења услуге са нултом оценом може бити контрапродуктивно јер ће се ти подаци рачунати са месечним лимитом.

ВПН-ови су јефтине услуге које нуде низ погодности за појединце који их плаћају. Они су 100 одсто легални у Сједињеним Државама и већини других земаља. Али ако вам је заиста стало до приватности и неутралности мреже на скали већих, тада се придружите борби и почните да зовете своје законодавце.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 76 = 84

Adblock
detector