ИПВ6 вс ИПВ4: шта су они, која је разлика, која је најсигурнија?

ИПВ6 вс ИПВ4

ИП, скраћеница за Интернет Протоцол, је како уређаји повезани на Интернет проналазе и комуницирају једни са другима. Сваком уређају повезаном на интернет - рачунарима, паметним телефонима, серверима, аутомобилима, паметним фрижидерима итд. - додељена је најмање једна ИП адреса. ИП адреса идентификује уређај и његову локацију било где у свету. ИПв6 је најновија верзија ове технологије.

О ИП адреси можете размишљати попут телефонског броја. Има позивни број који упућује на општу локацију. Телефонски бројеви су обично повезани са одређеним људима или предузећима, па су поуздан, али несавршен начин идентификације некога.

ИПв4 је креиран 1983. године пре него што је интернет икада постао глобални, а и дан-данас остаје основно средство за усмеравање интернетског промета између уређаја. Јавна ИПв4 адреса, као што је она додељена било ком уређају о коме читате овај чланак, састоји се од бројева и цифара. Изгледа овако:

123.45.67.89

ИПв4 адреса може бити било која комбинација четири појединачна броја од 0 до 254. То је четири бајта, са укупним распоном од 4,3 милијарде могућих адреса.

Звучи пуно, зар не?

Али, масивни скок уређаја који долазе путем интернета почиње да исцрпљује систем. Понестаје нам бројева. На крају ћемо доћи до ограничења, што би могло осакатити интернет и спречити нове уређаје да се укључе у мрежу.

Овде долази ИПв6. У суштини ради исту ствар као и ИПв4, осим што је на располагању много више адреса. Јавна ИПв6 адреса изгледа овако:

2001: дб8 :: фф00: 42: 8329

ИПв6 адресе садрже 128 бита и користе хексадецималне цифре. То значи, уместо нула до 10 (база 10), они могу користити нулу до 10 плус 'а' до 'ф' (база 16). То нам даје укупни распон од 340 ундециллион (3,4 к 10 ^ 28) могућих комбинација.

Нећемо морати да бринемо о томе да ускоро нестане ИПв6 адреса.

Па зашто онда већ не пређемо на ИПв6?

Процес транзиције је био спор. Уско грло првенствено лежи код пружатеља интернетских услуга, али и с дата центрима и крајњим корисницима.

ИП адресама управља пет глобалних регистара - по један за сваки континент / регион - који истовремено пружају 16,8 милиона ИПв4 адреса. Између 2011. и 2015. године, сви осим једног од пет регистара исцрпили су адресе највишег нивоа.

Да би решили овај проблем, већина ИСП-а додељује корисницима динамичне ИП адресе. То значи да се ваша ИП адреса вероватно периодично мења - вероватно сваки пут када се повежете на другу мрежу. Уређаји који су ван мреже одричу се својих ИП адреса како би их могли користити други. У основи, изнајмљујете, али немате своју ИП адресу. Ово значајно успорава исцрпљивање ИПв4 адреса.

Прелаз се догађа, али за сада ИПв4 и ИПв6 раде истовремено. Гоогле наводи да око 14 одсто корисника њему приступа преко ИПв6, у поређењу са мање од 10 процената пре годину дана. Напредак распоређивања варира од земље до земље. Око половина америчких корисника сада користи ИПв6 према подацима Цомцаст-а.

Највећи фактор који спречава имплементацију ИПв6 су трошкови. То кошта времена и новца за надоградњу свих сервера, рутера и преклопника који су толико дуго зависили искључиво од ИПв4. Иако би се већина ових инфраструктурних уређаја могла хипотетски надоградити, многе компаније радије чекају док их не треба заменити. Овај процес истребљења је успорио ствари.

Да ли је ИПв6 сигурнији од ИПв4?

Када се први пут покренуо ИПв6, од компанија се захтевало да криптирају интернет саобраћај ИПСец, прилично уобичајен (али није ни тако чест као ССЛ) стандард шифрирања. Шифрирање шифрира садржај интернетског промета тако да га свако ко пресреће не може прочитати.

Али да би се више компанија укрстило, тај захтев се трансформисао у више снажног предлога. Шифрирање и дешифровање података захтева рачунарске ресурсе, за шта је потребно више новца. ИПСец се такође може имплементирати на ИПв4, што у теорији значи да је ИПв6 подједнако безбедан као и ИПв4. Вероватно ћемо видети пораст целокупне употребе ИПСеца током преласка, али то није потребно свима.

Док смо у фази транзиције, неки стручњаци тврде да су корисници ИПв6 заправо више изложени ризику од оних који се придржавају ИПв4. Неки ИСП користе технологије транзиције -ИПв6 тунели, посебно - који кориснике чине рањивијим за напад. А тунелски посредник ИСП-ови се обично користе да би корисницима у својим ИПв4 мрежама омогућили приступ ИПв6 садржају. Хакери могу да циљају кориснике ИПв6 тунела нападима убризгавања пакета и рефлексним нападима. Имајте на уму да неки посредници у тунелима нуде бољу сигурност од осталих.

Очекује се да ће транзиција потрајати још неколико година пре него што је заврши, тако да ће ови методи транзиције остати на снази неко време.

Још једно потенцијално питање безбедности долази са новом ИПв6 функцијом: аутоконфигурација. Ово омогућава уређајима да себи додељују ИП адресе без потребе за сервером. Ове адресе се генеришу помоћу јединствене МАЦ адресе уређаја коју имају сваки телефон, рачунар и рутер. Ово ствара јединствени идентификатор који би треће стране могле да користе за праћење одређених корисника и идентификацију њиховог хардвера. Виндовс, Мац ОСКС и иОС уређаји већ имају инсталирана проширења приватности и омогућена су подразумевано омогућена, тако да то неће бити проблем за већину људи.

Да ли је ИПв6 бржи од ИПв4?

ИПв6 неће имати значајан утицај на брзине интернета у поређењу са ИПв4.

Како је речено, неке методе преласка као што су ИПв6 тунели ће створити додатну латенцију када се захтеви претворе у ИПв4 и обрнуто..

Постоје ли неке веће разлике између ИПв4 и ИПв6?

Стварање већег адресног простора главни је циљ ИПв6, али укључује и нека друга звона и звиждаљке које га издвајају од ИПв4. Већина ових надоградњи неће вам бити занимљива осим ако нисте мрежни администратор, али ми ћемо их овде свеједно навести.

  • Мултицастинг омогућава да се један пакет пребаци на више одредишта у једној операцији слања.
  • Аутоматска конфигурација омогућава уређајима да аутоматски конфигуришу своју ИП адресу и друге параметре без потребе за сервером
  • Сигурност на мрежном нивоу додаје ИПСец енкрипцију свим чворовима, мада то више није строг захтев
  • ИПв6 ће боље радити на мобилним уређајима елиминишући трокутасто усмјеравање
  • Обрада која захтијева рутере који обрађују захтјеве много је ефикаснија и поједностављена

Како ИПв6 утиче на мој ВПН?

Нажалост, скоро сви ВПН-ови раде искључиво на ИПв4. Ако пошаљете захтев за веб локацију која подразумевано подразумева ИПв6 адресу, он ће решити коришћењем ИПв6 ДНС сервера који је изван ваше ВПН мреже. То се назива пропуштање ИПв6 и може открити вашу праву локацију на веб локацији или апликацији која је закључана на геолошком нивоу, попут Хулу и Нетфлика. Ако је веб локација постављена да открива такве пропусте, може вас блокирати да гледате садржај. Овде можете тестирати ИПв6 ДНС пропуштања (такође тестира и на ИПв4 пропуштање).

Иако ми охрабрујемо кориснике да се укрцају на ИПв6, у овом случају ћете је морати онемогућити на рачунару, таблету или паметном телефону. То се обично може обавити негде у подешавањима интернетске везе, у зависности од вашег уређаја.

Врло мало ВПН провајдера уопште подржава ИПв6 због додатних трошкова за покретање ИПв6 ДНС сервера.

Како тестирати ИПв6 повезаност

Ако желите да видите да ли ваш уређај или ВПН подржава ИПв6, упутите се на ову веб локацију и она ће одмах покренути тест.

Ако желите да тестирате да ли је одређена веб локација доступна путем ИПв6, идите на ову страницу и унесите УРЛ адресу. Не заборавите да изаберете ХТТП или ХТТПС из падајућег менија.

Како могу да пређем на ИПв6?

Можете прећи на ИПв6 једноставним омогућавањем на рачунару и / или паметном телефону. Већина новијих уређаја ће подразумевано имати омогућена оба. Ако није, можете да га укључите у подешавањима интернетске везе.

Како омогућити или онемогућити ИПв6 у Виндовс-у:

Ево кратког водича за Виндовс 10:

Како омогућити или онемогућити ИПв6 на Мац ОС-у:

  1. Кликните Аппле икона, онда идите на Систем Преференцес > Мрежа.
  2. Кликните на Напредно и кликните на ТЦП / ИП картицу
  3. Кликните на падајући мени поред Конфигуришите ИПв6 и изаберите жељено подешавање

Када ИСП-ови, веб компаније и произвођачи вифи рутера виде да више клијената користи ИПв6, они ће одговорити у натури.

У томе можете да помогнете и ширењем речи 6. јуна, који је годишњи Светски дан ИПв6.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 83 = 89

Adblock
detector