IPV6 vs IPV4: što su, koja je razlika, koja je najsigurnija?

IPV6 vs IPV4

IP, koji je skraćen za Internet Protocol, je način na koji uređaji spojeni na internet međusobno pronalaze i komuniciraju. Svakom uređaju spojenom na internet – računalima, pametnim telefonima, poslužiteljima, automobilima, pametnim hladnjacima itd. – dodijeljena je barem jedna IP adresa. IP adresa identificira uređaj i njegovu lokaciju bilo gdje u svijetu. IPv6 je najnovija inačica ove tehnologije.

IP adresu možete misliti poput telefonskog broja. Ima pozivni broj koji upućuje na opće mjesto. Telefonski brojevi obično su povezani s određenim ljudima ili tvrtkama, pa su pouzdan, ali nesavršen način identifikacije nekoga.

IPv4 je kreiran 1983. godine prije nego što je internet ikada postao globalni, a i danas ostaje osnovno sredstvo usmjeravanja internetskog prometa između uređaja. Javna IPv4 adresa, poput one dodijeljene uređaju na kojem čitate ovaj članak, sastoji se od brojeva i znamenki. To izgleda otprilike ovako:

123.45.67.89

IPv4 adresa može biti bilo koja kombinacija četiri pojedinačna broja od 0 do 254. To je četiri bajta, s ukupnim rasponom od 4,3 milijarde mogućih adresa.

Zvuči puno, točno?

Ali golemi skok uređaja koji dolaze putem interneta počinje iscrpljivati ​​sustav. Ponestaje nam broja. Na kraju ćemo doseći granicu koja bi mogla osakatiti internet i spriječiti nove uređaje na mreži.

Tu dolazi IPv6. U biti radi istu stvar kao IPv4, osim što je na raspolaganju mnogo više adresa. Javna IPv6 adresa izgleda ovako:

2001: db8 :: ff00: 42: 8329

IPv6 adrese sadrže 128 bita i koriste heksadecimalne znamenke. To znači, umjesto nule do 10 (baza 10), oni mogu koristiti nulu do 10 plus ‘a’ do ‘f’ (baza 16). To nam daje ukupni raspon od 340 undecillion (3,4 x 10 ^ 28) mogućih kombinacija.

Nećemo morati brinuti da li uskoro nestane IPv6 adresa.

Pa zašto onda već ne prebacimo na IPv6?

Prolaz tranzicije je bio spor. Usko grlo prvenstveno je kod pružatelja internetskih usluga, ali i s podatkovnim centrima i krajnjim korisnicima.

  Comcast gasi Netflix i YouTube? Kako testirati i popraviti 2023. godinu

IP adresama upravlja pet globalnih registara – po jedan za svaki kontinent / regiju – koji istodobno dijele 16,8 milijuna IPv4 adresa. Između 2011 i 2015, svi osim jednog od pet registara iscrpili su svoje adrese najviše razine.

Da bi riješio ovaj problem, većina davatelja internetskih usluga korisnicima dodjeljuje dinamične IP adrese. To znači da se vaša IP adresa vjerojatno periodično mijenja – vjerojatno svaki put kada se povežete s drugom mrežom. Uređaji koji su offline odustaju od svojih IP adresa kako bi ih mogli koristiti drugi. U osnovi, vi iznajmljujete, ali nemate svoju IP adresu. To značajno usporava iscrpljivanje IPv4 adresa.

Prijelaz se događa, ali zasad IPv4 i IPv6 djeluju istovremeno. Google izvještava da mu oko 14 posto korisnika pristupa putem IPv6, u odnosu na manje od 10 posto prije godinu dana. Napredak implementacije razlikuje se od zemlje do zemlje. Oko pola korisnika SAD-a sada koristi IPv6 prema Comcast-u.

Najveći faktor koji suzdržava implementaciju IPv6 su troškovi. To košta vremena i novca za nadogradnju svih poslužitelja, usmjerivača i preklopnika koji su tako dugo ovisili isključivo o IPv4. Iako bi se većina ovih infrastrukturnih uređaja mogla hipotetski nadograditi, mnoge tvrtke radije čekaju dok ih ne treba zamijeniti. Taj proces istrebljenja usporio je stvari.

Je li IPv6 sigurniji od IPv4?

Kada se prvi put pokrenuo IPv6, zahtijevalo je tvrtke da kriptiraju internetski promet IPSec, prilično uobičajen (ali ni približno tako čest kao SSL) standard šifriranja. Šifriranje šifrira sadržaj internetskog prometa tako da ga tko ne presreće ne može pročitati.

No, kako bi se više tvrtki pojavilo na brodu, taj se zahtjev pretvorio u snažniji prijedlog. Šifriranje i dešifriranje podataka zahtijeva računalne resurse, za što je potrebno više novca. IPSec se također može implementirati na IPv4, što u teoriji znači da je IPv6 jednako siguran kao i IPv4. Vjerovatno ćemo vidjeti porast ukupne upotrebe IPSeca tijekom prijelaza, ali to nije potrebno svima.

  5 najboljih VPN-ova za ABC Go i Freeform Go u 2023. godini (tako da možete gledati s bilo kojeg mjesta)

Dok smo u fazi tranzicije, neki stručnjaci tvrde da su korisnici IPv6 zapravo više izloženi riziku od onih koji se pridržavaju IPv4. Neki davatelji internetskih usluga koriste tehnologije tranzicije –IPv6 tuneli, posebno – koji korisnike čine ranjivijima za napad. tunelski posrednik ISP-ovi se obično koriste da bi korisnicima u svojim IPv4 mrežama omogućili pristup IPv6 sadržaju. Hakeri mogu ciljati korisnike IPv6 tunela pomoću paketa ubrizgavanja paketa i odbijanja. Imajte na umu da neki posrednici u tunelima nude bolju sigurnost od ostalih.

Očekuje se da će tranzicija potrajati još nekoliko godina prije nego što bude završena, tako da će ove metode tranzicije ostati na snazi ​​neko vrijeme.

Drugi potencijalni sigurnosni problem dolazi s novom IPv6 značajkom: automatsku konfiguraciju. To uređajima omogućuje da sebi dodijele IP adrese bez potrebe za poslužiteljem. Te se adrese generiraju pomoću jedinstvene MAC adrese uređaja koju imaju svaki telefon, računalo i usmjerivač. To stvara jedinstveni identifikator koji bi treće strane mogle koristiti za praćenje određenih korisnika i prepoznavanje njihovog hardvera. Uređaji sa sustavom Windows, Mac OSX i iOS već imaju instalirana proširenja privatnosti i omogućena su prema zadanim postavkama, tako da to neće biti problem većini ljudi.

Je li IPv6 brži od IPv4?

IPv6 neće imati značajan utjecaj na brzine interneta u usporedbi s IPv4.

Kao što je rečeno, neke metode prijelaza poput tunela IPv6 stvorit će dodatnu kašnjenje kada se zahtjevi pretvaraju u IPv4 i obrnuto..

Postoje li neke druge velike razlike između IPv4 i IPv6?

Stvaranje većeg adresnog prostora glavni je cilj IPv6, ali uključuje i neka druga zvona i zviždaljke koje ga izdvajaju od IPv4. Većina tih nadogradnji neće vam biti zanimljiva osim ako niste mrežni administrator, ali mi ćemo ih sve ovdje navesti.

  • višesmjerno omogućuje da se u jednom operaciji slanja jedan paket može prenijeti na više odredišta.
  • Automatska konfiguracija omogućuje uređajima da automatski konfiguriraju svoju IP adresu i ostale parametre bez potrebe za poslužiteljem
  • Sigurnost mrežnog sloja dodaje IPSec enkripciju svim čvorovima, iako to više nije strog zahtjev
  • IPv6 će bolje raditi na mobilnim uređajima uklanjanjem trokutastog usmjeravanja
  • Obrada koja zahtijeva rutere koji obrađuju zahtjeve mnogo je učinkovitija i pojednostavljena
  Kako pristupiti Bet365 u inozemstvu putem VPN-a

Kako IPv6 utječe na moj VPN?

Nažalost, gotovo svi VPN-ovi rade isključivo na IPv4. Ako pošaljete zahtjev za web mjesto koje podrazumijeva IPv6 adresu, riješit će se upotrebom IPv6 DNS poslužitelja koji je izvan vaše VPN mreže. To se naziva propuštanje IPv6 i može otkriti vašu pravu lokaciju na web-lokaciji ili aplikaciji sa geološkim zaključanima, poput Hulu i Netflixa. Ako je web mjesto postavljeno za otkrivanje takvih propuštanja, može vas blokirati u gledanju sadržaja. Ovdje možete testirati IPv6 DNS propuste (također provjerava i na IPv4 propuštanje).

Iako mi potičemo korisnike da se ukrcaju na IPv6, u ovom slučaju morate je onemogućiti na računalu, tabletu ili pametnom telefonu. To se obično može obaviti negdje u postavkama internetske veze, ovisno o vašem uređaju.

Vrlo malo VPN pružatelja uopće podržava IPv6 zbog dodatnih troškova pokretanja IPv6 DNS poslužitelja.

Kako testirati IPv6 povezanost

Ako želite vidjeti podržava li vaš uređaj ili VPN IPv6, idite na ovu stranicu i ona će odmah pokrenuti test.

Ako želite testirati je li određena web lokacija dostupna putem IPv6, idite na ovu stranicu i unesite URL. Ne zaboravite odabrati HTTP ili HTTPS s padajućeg izbornika.

Kako se mogu prebaciti na IPv6?

Možete se prebaciti na IPv6 jednostavnim omogućavanjem na računalu i / ili pametnom telefonu. Većina novijih uređaja imat će prema zadanim postavkama omogućena oba. Ako ne, možete ga uključiti u postavkama internetske veze.

Kako omogućiti ili onemogućiti IPv6 u sustavu Windows:

Evo kratkog vodiča za Windows 10:

Kako omogućiti ili onemogućiti IPv6 na Mac OS-u:

  1. Kliknite gumb Apple ikona, a zatim idite na Postavke sustava > Mreža.
  2. Klik Napredna i kliknite gumb TCP / IP kartica
  3. Kliknite padajući izbor pored Konfigurirajte IPv6 i odaberite željenu postavku

Kad davatelji internetskih usluga, web tvrtke i proizvođači wifi rutera vide da više kupaca koristi IPv6, oni će odgovoriti u naturi.

Možete si pomoći i širenjem riječi 6. lipnja, koji je godišnji Svjetski dan IPv6.

About the author