Je li bujica sigurna? Je li ilegalno? Jeste li vjerojatno uhvaćeni?

što muči
Tri pitanja koja mi se često postavljaju jesu: je li bujica sigurna, je li bujica legalna i što se događa ako me uhvate? Ovaj post daje odgovore na ta pitanja i razmatra metode koje bujice koriste kako bi bili sigurni i anonimni.


Sigurnost i zakonitost bujica: Ukratko

Je li bujica legalna ili nezakonita? Samo upravljanje torrentima nije ilegalno, ali preuzimanja materijala koji nisu zaštićeni autorskim pravima jesu. Nije uvijek odmah jasno koji je sadržaj pravni uz tok, a koji nije. Neki padaju u sivo područje, pa se možda nehotice nađete na pogrešnoj strani zakona.

je bujica ilegalnaVaš davatelj internetskih usluga (ISP) i trolovi koji se bave autorskim pravima koji nadgledaju BitTorrent mrežu mogu poduzeti mjere ako vas uhvate za ilegalnu bujicu. To se može kretati od upozoravajućeg pisma i prigušivanja (usporavanja) vaše internetske veze do pravnog postupka - premda je potonje sve rjeđe.

Torrenti koji se bave privatnošću upotrebljavat će VPN-ove ili virtualne privatne mreže kako bi svoje internetske aktivnosti skrivali od svog davatelja internetskih usluga. Sa širokim spektrom aplikacija, neki su VPN-ovi pogodniji za bujice nego drugi. Ako želite spriječiti da vaš davatelj internetskih usluga preskače vaše aktivnosti, odaberite VPN koji: a) ne vodi evidenciju svoje aktivnosti; b) nije smješten u zemlji u kojoj se pravni sustav može koristiti za traženje korisničkih podataka i c) je dovoljno brz da neće usporiti preuzimanja. Zaokružili smo davatelje koji su u skladu s ovim kriterijima i ostale na našoj listi najboljih torrent VPN usluga.

kako se bujica sigurno

Kako se bujica sigurno

Razmjerno je jednostavno bujica sigurno i čuvati svoju internetsku aktivnost privatnom. Imajte na umu da, iako VPN čuva vašu aktivnost privatnom i zaštićenom od znatiželjnih očiju, možda ćete i dalje biti osjetljivi na zlonamjerni softver s nekih torrent stranica. Slijedite ovih 5 koraka do torrenta privatno s VPN-om.

Evo kako bujica sigurno:

  1. Preuzmite i instalirajte VPN koji odgovara gore spomenutim kriterijima. Preporučujemo ExpressVPN.
  2. Omogućite prekidač za uklanjanje VPN-a, ako ga ima (ExpressVPN naziva to "mrežno zaključavanje")
  3. Povežite se na VPN poslužitelj, po mogućnosti u zemlji prilagođenoj P2P
  4. Nakon uspostavljanja veze otvorite torrent klijent i počnite preuzimati kao i obično
  5. Vaše mrežne aktivnosti sada šifrira vaš VPN

Torrenting bez VPN-a

Torrenting bez VPN znači da vaš pružatelj internetskih usluga (ISP) može vidjeti vaše mrežne aktivnosti, uključujući web stranice koje posjećujete i sadržaj koji gledate. U nekim zemljama, uključujući SAD, davatelji internetskih usluga mogu dijeliti te informacije s trećim stranama. VPN će vaše internetske aktivnosti zadržati privatnim od vašeg davatelja internetskih usluga.

Je li uTorrent siguran?

uTorrent je službeni klijent torrenta od tvorca BitTorrent protokola. Vlasnički je, a ne open source - softver koji održava legalna američka tvrtka. Kao i BitTorrent, i sam uTorrent softver je legalan, iako se može koristiti za piratstvo. Službeni uTorrent ne sadrži zlonamjerni softver i može se sigurno i privatno koristiti u kombinaciji s VPN-om. To, međutim, ne sprječava korisnike da preuzimaju zloćudne datoteke koje mogu zaraziti njihov uređaj.

Je li utorrent siguran

Detaljno

BitTorrent protokol porastao je i postao najpopularniji medij za peer-to-peer datoteke u svijetu nakon propadanja centraliziranih servisa poput Napstera i Limewire. Za razliku od tih usluga, bujica je gotovo u potpunosti decentralizirana osim za tragače koji korisnicima omogućuju pretraživanje i preuzimanje torrent datoteka i magnetnih veza. Torrentne datoteke i poveznice s magnetima koriste se za pronalaženje drugih korisnika na mreži koji imaju željenu datoteku ili datoteke, ali zapravo ne posjeduju te datoteke za preuzimanje.

Je li BitTorrent siguran i legalan?

BitTorrent protokol sam po sebi nije ilegalan ili nesiguran. To je samo sredstvo za dijeljenje bilo koje vrste datoteka, a postoji mnoštvo legalnih usluga torrentinga. Najpopularniji traktori, poput ThePirateBay i KickassTorrents, rade, međutim, u legalnoj sivoj zoni, nudeći korisnicima besplatan pristup sadržaju zaštićenom autorskim pravima. Dijeljenje i preuzimanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima putem BitTorrent-a ili na drugi način je nezakonito u mnogim zemljama i može biti nesigurno jer su na web-lokacijama uključujući KickassTorrents dokazano da se nalaze zlonamjerni softver.

je bujica sigurna

Ti bi tragači tvrdili da jednostavno pronalaze i organiziraju informacije koje su već ondje i na vlastitim poslužiteljima nelegalno nalaze bilo kakav sadržaj zaštićen autorskim pravima. Baš kao što je i sam BitTorrent protokol, oni su sredstvo kojem se pruža cilj. Nisu svi uvjereni. Glavni pratioci su pod velikim je pravnim nadzorom stvaralaca i distributera sadržaja koji tvrde da sledbenici omogućavaju i potiču krađu.

Krivnja se na kraju prebacuje na korisnike, na milijune pojedinaca koji pohranjuju datoteke na svojim osobnim računalima, preuzimaju i prenose filmove, igre, softver, glazbu, e-knjige i još mnogo toga. Korisnici spojeni na isti tracker nazivaju se vršnjaci, a oni se svrstavaju u dvije kategorije. Pijavica koristi torrent datoteku ili vezu s magnetom za preuzimanje datoteke od drugih korisnika na mreži koji je već imaju. Ti se korisnici koji već imaju datoteku nazivaju sjeme. Kad pijavica završi s preuzimanjem datoteke (ili čak samo dijela datoteke), postaje sjeme, omogućavajući drugim pijavicama da preuzmu datoteku s svog računala. Kao opće pravilo, smatra se da je pravilno gusarsko etiketo klijati onoliko koliko lešnite.

Comparitech ne odobrava niti potiče kršenje ograničenja autorskih prava. Prije preuzimanja materijala zaštićenog autorskim pravima bez dopuštenja, razmotrite zakon, žrtve i rizike piratstva.

Pravno gledano, sjeme i lišavanje materijala zaštićenog autorskim pravima spadaju u različite kriminalne kategorije. Zamislite to kao kupovinu ilegalnih droga: kupovina droga za osobnu upotrebu definitivno je zločin, ali relativno mali. Pretvaranje i prodaja tih droga drugima mnogo je ozbiljniji prekršaj. Pronalazak izvornog izvora lijekova ili u ovom slučaju HD rial iz novog filma o Osvetnicima bio bi najbolji scenarij za primjenu zakona, ali to nije uvijek moguće. Tragači djeluju kao sjenovita tržišta stražnjih uličica na kojima padaju sve ove transakcije, ali oni osobno ne podnose bilo koji drugi lijek.

Što se događa ako vas uhvate bujice?

Progon korisnika bujice bio je sporadičan. Šanse da se stvarno ide na sud ili platiti nagodbu prilično su male, ali kazne mogu biti izuzetno velike. Učestalost vlasnika autorskih prava tužiti bujice za piratstvo dosegla je vrhunac krajem 2000-ih. Pirati su tuženi za divlje neproporcionalne iznose novca, a većina ih se nagodila izvan suda.

Te javne taktike zastrašivanja slabo su zasijale u industriji snimanja i filma jer su prikazani kao sitni milijunaši koji maltretiraju siromašne studente. Izravne tužbe ovih su dana puno rjeđe, ali kampanja protiv bujica daleko je gotova.

Trolovi o autorskim pravima

Sada je posao nastavka nakon što su pojedini gusari prebačeni na sve veći broj malih tvrtki poznatih kao autori trolova. Te tvrtke pronalaze torrentere koji ilegalno preuzimaju sadržaj zaštićen autorskim pravima putem svoje IP adrese. Zatim pristupaju vlasnicima autorskih prava i potpisuju ugovor koji im omogućuje pravno djelovanje u njihovo ime. Drugi su izravno angažirani od strane holivudskih produkcijskih tvrtki kako bi nanjušili pirate.

Sa pravnim utjecajem i popisom imena, trolovi koji se bave autorskim pravima potom idu putem bujica putem pošte, e-pošte ili čak odlazeći od vrata do vrata i dijeleći pisma o nagodbi. Ova pisma nisu pravno obvezujući dokumenti ili zabrane. Trolovi koji se bave autorskim pravima koriste zastrašivanje, strah i sramotu kako bi bujica platila bez ikakvog suđenja. Uobičajena taktika je prijetnja tužiti za preko 100.000 USD, ali samo tražiti 3000 dolara ili slično u nagodbi. To čini 3000 dolara dobrom ponudom, ali odlazak na sud je skupo i rizično za njih, tako da nemojte odustajati ako primite takvo pismo.

Što učiniti ako dobijete pismo o nagodbi

Najčešći način primanja nagodbe je putem vašeg davatelja internetskih usluga. Troll zbog kršenja autorskih prava proći će kroz sudski sustav kako bi pozvao vašeg davatelja internetskih usluga i prisilio ga da pošalje e-poštu kupcima s pravnom prijetnjom i predao osobne podatke.

Prema američkom zakonu, IP adresa nije osoba. Ako vas je kontaktirao putem vašeg davatelja internetskih usluga, velike su šanse da troll zbog autorskih prava još ne zna vaš stvarni identitet. Ako pismo ne sadrži identifikacijske podatke o vama, zadržite ga na taj način i ne radite ništa. Vaš bi slučaj mogao biti odbačen prije datuma kada je vaš davatelj internetskih usluga određen trolu da otkrije vaše osobne podatke. Ako odgovorite i identificirate se, to daje trolu izravnije sredstvo za ciljanje.

Ovo je igra vjerojatnosti za autore trolova. Ako pošalju 1000 prijetećih e-mailova, a 50 ih odgovori, potrebna im je samo šaka da stvarno iskašljaju novac kako bi ga zaslužili. Moguće je da im je isplativije prijeći na sljedeći roj bujica nego progoniti preostalih 950 ljudi.

Ako stvari eskaliraju i odlučite nešto poduzeti, odvjetnice. Evo popisa odvjetnika koji je sastavila Fondacija Electronic Frontier koja su specijalizirana za ovakve slučajeve.

Kažnje ISP-a

Ovisno o vašem davatelju internetskih usluga, protiv vas može poduzeti neke akcije u svoje ime. To bi moglo značiti prebacivanje vaše internetske veze ili prijetnju predati osobne podatke trolovima za autorska prava. Zašto vas internetski pružatelj uopće zanima? Budući da bujica zahtijeva puno propusne širine, a ta širina pojasa košta novac internetskih pružatelja usluga. Povrh toga, ISP bi mogao primati povratne informacije od vlasnika sadržaja i njihovih suradnika.

Kako se zaštititi

Da biste izbjegli zakonske posljedice, najbolje je jednostavno ne biti bujica. Međutim, ako inzistirate na bujici, odvojite vrijeme kako biste zaštitili svoju privatnost i držali trolove s autorskim pravima na visini.

Pri bujici koristite VPN

Najbolji način za bujicu je sigurna upotreba VPN-a. VPN ostvaruje dvije stvari: prvo, usmjerava sav vaš internetski promet preko poslužitelja na lokaciju po vašem izboru, koja mijenja vašu IP adresu u onu koju koriste stotine ili tisuće drugih ljudi (pod pretpostavkom da vaš VPN koristi zajedničke IP adrese, što većina čini). To dodaje značajan sloj anonimnosti i znatno otežava bilo kome praćenje. Drugo, VPN kriptira sav vaš promet prije nego što napusti vaše računalo. To znači da vaš davatelj internetskih usluga ne može nadzirati vašu aktivnost, niti bilo tko drugi. Budući da sav vaš promet prvo ide na VPN poslužitelj, davatelji internetskih usluga uopće ne mogu znati kuda ide.

Korištenje kvalitetnog VPN-a je ključno; ne podmirite se za "besplatnu" uslugu ili VPN-ove koji bilježe vašu aktivnost, ograničavaju vašu propusnost i podatke ili ne pružaju dovoljnu zaštitu od propuštanja DNS-a. Ne podržavaju sve VPN-ove bujice. Ovdje možete pogledati naš popis najboljih VPN-ova za torente, a to su usluge velike brzine i fokus na privatnost, sigurnost i anonimnost poput ExpressVPN, IPVanish i NordVPN, između ostalih.

Druge alternative

Ako ne želite platiti VPN, možda razmišljate o Toru. Tor je sličan VPN-u po tome što usmjerava vaš promet kroz nekoliko volonterskih „čvorova“ dok šifrira promet. Preporučujemo VPN preko Tora iz nekoliko razloga. Prvo, Tor je spor, a obično je najbolji za jednostavno pregledavanje i ostale aktivnosti slabe propusnosti. Drugo, povezivanje s Torom zapravo bi moglo privući više pozornosti od vašeg davatelja internetskih usluga i provođenja zakona, jer je to dobro sredstvo za hakere i kriminalce.

Još jedna popularna aplikacija među bujica je Peerblock. Peerblock je firewall za radnu površinu s redovito ažuriranim crnim popisom IP adresa. Ove IP adrese pripadaju entitetima koji pokušavaju pratiti vaše aktivnosti na mreži, posebno u vršnjačkim mrežama. Nažalost, crna se lista ažurira samo jednom nakon instalacije. Nakon toga korisnici moraju platiti kako bi ih ažurirali. Čak i ako ste spremni platiti, malo je vjerojatno da bi crna lista mogla sadržavati sve moguće IP adrese za trolove koji se bave autorskim pravima, sveučilišta i policiju. Troll zbog kršenja autorskih prava samo treba povezati roj - sve uređaje spojene na jednu bujicu - s IP-om koji nije na toj crnoj listi da bi dobio vašu IP adresu.

Usenet

Umjesto bujice, druga alternativa je Usenet. Usenet je usluga koja se plaća, obično između 10 i 20 USD mjesečno - gdje datoteke preuzimate s centraliziranih poslužitelja umjesto iz mreže vršnjaka. Usenet preuzimanja su puno, puno brže; često tako brzo koliko vaš ISP može podnijeti. Usenet je također privatniji. Veza se odvija između vas i poslužitelja davatelja usluga, a najbolji davatelji nude SSL šifriranu vezu. Neki čak i dobro dobacuju VPN-ove. Torrenti s druge strane zahtijevaju da podijelite barem neke identifikacijske podatke kako biste se povezali s tracker-om i vršnjacima..

Napokon, preuzimanje Usenet datoteke ne znači da ga nakon toga morate zasaditi drugim korisnicima. Zakonski, to vas čini manje ciljanim jer ne isporučujete strancima sadržaj zaštićen autorskim pravima, a istovremeno trošite manje računalnih resursa i internetske širine pojasa..

Dobavljači Usenet-a stavljaju datoteke na raspolaganje određeni broj dana. Koliko ovisi o davatelju usluga, ali standardno je 1200 dana nakon originalnog slanja. Do isteka vremena korisnici imaju puni pristup toj datoteci. Torrenti ostaju samo dok ljudi sjeme dosje.

Ovdje smo zaokružili neke od najboljih Usenetovih pružatelja usluga.

Javni vs privatni pratioci

"Tragač" je poput tražilice koja indeksira datoteke na BitTorrent mreži. Pratioci mogu biti privatni ili javni, a prvi obično zahtijeva poziv od postojećeg člana.

ThePirateBay, KickassTorrents i Demonoid svi su primjeri javnih tragača. Svatko može samo otići na svoje web stranice i pretražiti bez prijave ili traženja bilo kakve provjere autentičnosti. Isto tako, svatko može prenijeti datoteke koje bi drugi mogli preuzeti. Ti se prijenosi ne moderiraju, tako da korisnici moraju procijeniti je li preuzimanje sigurno i točno na temelju komentara i reputacije prenositelja..

Privatni tragači ekskluzivniji su u pogledu toga tko ih može učitati i tko ih može preuzeti u grupi. Oni se razlikuju po sadržaju i kvaliteti, ali mnogi članovi privatnih pratilaca potvrđuju da imaju datoteke više kvalitete, brže preuzimanja, duže čuvanje i sveukupnije konzistentnije i sigurnije iskustvo.

Zakon smatra privatne tragače isto kao i javne tragače. Piratstvo je piratstvo bez obzira radi li to javno ili unutar privatne grupe.

Struja vs bujica

Mnogi su se odmakli od preuzimanja čitavih datoteka putem BitTorrent-a i umjesto toga odlučuju strujati sadržaj bilo na svojim web preglednicima ili putem prilagođenih programa poput Kodi. Što se tiče sigurnosti i zakona, u čemu je razlika?

Pravno gledano, vjerojatno još uvijek kršite zakon kada struji sadržaj zaštićen autorskim pravima iz piratskih izvora. Međutim, to u velikoj mjeri ovisi o vašoj zemlji. U Velikoj Britaniji to je potpuno ilegalno. U Indiji je sud presudio da to apsolutno nije nezakonito. U SAD-u je to još uvijek sivo područje jer nije bilo presedan da je netko osuđen za piratstvo nakon strujanja videozapisa zaštićenog autorskim pravima iz nenamjenskog izvora.

Oni koji videozapise prenesu bez naknade ili traženja dopuštenja od vlasnika autorskih prava to čine nezakonito. To je prilično standardno bez obzira gdje se nalazili.

Ne samo da su zakoni skloniji strujanju, također je teže i trolovima koji se bave autorskim pravima i policijskim organima teže uhvatiti korisnike na djelu. Kad preuzmete bujicu, možete vidjeti IP adrese svih ostalih kojima prenosite ili preuzimate sadržaj. Ali strujanje prenosi videozapis izravno s web stranice na vaš uređaj, a nisu uključene treće strane.

Međutim, nemojte se previše osjećati ugodno jer i dalje postoje rizici. Web stranica može bilježiti IP adrese ili druge informacije o svojim korisnicima koje bi potom mogla predati tijelima za provođenje zakona ili trolskim autorskim pravima. Vaš davatelj internetskih usluga mogao bi pratiti vašu aktivnost i vidjeti da gledate piratske sadržaje. To su rizici koji se mogu ublažiti povezivanjem s poznatim VPN-om.

Što se tiče sigurnosti, strujanje nosi jednako toliko rizika kao i bujica. Web stranice koje struju piratski sadržaj obično se prepune nametljivih oglasa, zlonamjernog softvera i prijetnji lažnim predstavljanjem. Korisnici Kodi-a podložni su napadima "čovjek u sredini" (MITM) i drugim prijetnjama zbog dodataka koji preuzmu.

Još savjeta

U pravilu, izbjegavajte preuzimati filmove koji su u posljednjih 60 dana objavljeni na DVD-u i Blu-Rayu, posebno velike hit hitbajtere. Tada filmovi vrše ogromnu većinu novca od poštanskih ureda nakon čega im prihod znatno pada. Nositelji autorskih prava uložit će većinu svojih resursa protiv piraterije nakon bujica novih izdanja kako bi umanjili financijsku štetu. Isto vrijedi i za TV emisije i videoigre.

Korisnici Popcorn Time, besplatne aplikacije za streaming filmova, trebali bi koračati jednako pažljivo kao i bujice. Mnogi korisnici Popcorn Time ne shvaćaju da aplikacija zapravo struji izravno iz bujica i čak će podnijeti datoteku tako da je prenesena drugim korisnicima. Svi rizici povezani s Popcorn Time u jednakoj mjeri se odnose na bujice. To znači da bi Popcorn Time korisnici trebali koristiti i VPN.

Birajte mudroje. Najpopularniji bujice na ThePirateBayu i KickassTorrentsima vjerojatno su ti koji ih pomno nadgledaju autori trolova. Međutim, nemojte birati ni potpuno nepopularne. Pročitajte odjeljak s komentarima, gdje korisnici često pokreću skeniranje virusa pri preuzimanju i objavljuju rezultate. Oni će vam dati i opći pregled kvalitete.

Čak i ako su komentari pozitivni, pokrenite i svoje skeniranje virusa. U idealnom slučaju koristite više antivirusnih programa za pokretanje niza skeniranja, jer se svaka njihova biblioteka virusa može razlikovati. No, ne djeluju svi antivirusni programi međusobno, pa se miješanje dvaju ili više mora obaviti pažljivo. Preporučujemo Bitdefenderu da skenira sva preuzimanja prije otvaranja. Ovo je posebno važno pri preuzimanju igara i softvera koji često učitavaju "probijeni". Pukotine olakšavaju zaobići DRM sheme koje potvrđuju sadržaj s izdavačem, ali također olakšavaju distribuciju skrivenih zlonamjernog softvera, špijunskog softvera i virusa. Pogledajte odjeljak recenzije Comparitecha o antivirusima ovdje.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − = 25