Je li Kodi siguran i zakonit? Koje mjere opreza trebate poduzeti?

Kodi je besplatan i moćan softver za kućno kino koji je svakim danom sve popularniji. Ovih dana ljudi instaliraju Kodi na gotovo sve: Amazon Fire TV i TV Stick, Chromecast, Android TV kutije, Nvidia Shield, Windows, Mac, Apple TV, iPhone, iPad, Roku i Raspberry Pi. Ali, nemojte dopustiti da vas gladata prezentacija zavara. Kodi ima nekoliko sigurnosnih i pravnih nedoumica koje korisnici moraju biti svjesni.

Jesu li Kodi i dodaci poput Exodusa legalni?

Kodi je potpuno open-source i legalni softver, a vi ga možete besplatno preuzeti i instalirati na bilo koji uređaj koji želite. Bilo koji od službeno odobrenih dodataka trebao bi se koristiti za upotrebu bez kršenja zakona.

U skladu s tim, shvaćamo da mnogi korisnici Kodija žele više od onog što se nudi u dionicnoj verziji Kodija. Dodaci trećih strana često prenose sadržaj iz izvora koji vlasnik autorskih prava nije sankcionirao. U mnogim su slučajevima ovi potoci mogu biti ilegalni ovisno o zakonima i propisima vaše zemlje. Dodaci mogu izvoriti njihov sadržaj iz torenta, piratskih IPTV tokova i web mjesta s hostom sadržaja bez dozvole za sadržaj.

Ujedinjeno Kraljevstvo

U Velikoj Britaniji prodavači uređaja koji su učitani s dodacima treće strane kažnjeni su velikim iznosima za prodaju „piratskih kutija“ za koje se lažno tvrdilo da su legalni. Uz to, predsjednik britanskih Nacionalnih trgovinskih standarda izjavio je da svatko tko prodaje ili upravlja kutijom Kodi s piratskim sadržajem krši zakone o autorskim pravima. Nije bilo slučajeva da policija prati korisnike Kodija zbog gledanja sadržaja na Exodusu ili svetištu, ali prvi je put bilo sve.

Vaš davatelj internetskih usluga mogao bi vam proslijediti prijetnja pisma o nagodbi od autorskih trolova ili prigušiti vašu propusnost. Oni koji inzistiraju na korištenju tih dodataka često koriste VPN-ove kako bi sakrili svoju aktivnost.

NAS

Kao i većina zemalja, preuzimanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima bez plaćanja ili bez dozvole je nezakonito. Međutim, ne postoji presedan da bi iko mogao upasti u probleme tijekom strujanja piratskih videozapisa. Nejasno je da li privremene datoteke preuzete tijekom postupka strujanja potpadaju pod isti zakonski kišobran kao, recimo, prebacivanje čitavih video datoteka na nečiji tvrdi disk.

Davatelji internetskih usluga postavljaju svoja pravila, pa čak i ako strujanje piratskih videozapisa s Kodija padne u legalno sivo područje u SAD-u, vaš se internetski pružatelj usluga može namrštiti i nakon toga ugasiti propusnost ili obustaviti uslugu.

Kanada

Prema profesoru prava Michael Geistu, „zakon izuzima privremene reprodukcije djela zaštićenih autorskim pravima ako su dovršena iz tehničkih razloga. Budući da većina streaming videa zapravo ne uključuje preuzimanje kopije djela (samo stvara privremenu kopiju koja se ne može trajno kopirati), korisnici mogu legitimno tvrditi da samo gledanje neiskorištenog stream ne krši zakon. "

Geist napominje da bi provedba zakona protiv Kodija bila "izuzetno teška", u svakom slučaju.

Australija

Iako nema presedana da je itko uspješno tužen ili optužen za zločin zbog strujanja piratskih videozapisa u Australiji, to ostaje legalna siva zona. Slučaj Dallas Buyers Club LLC protiv v. IiNet-a koji je okončan krajem 2015. dao je neke naznake da je preuzimanje dijelova zaštićenog autorskim pravima nezakonito, iako nije jasno hoće li se to odnositi i na privremene datoteke koje koriste potoci.

Izmjena i dopuna Zakona o kršenju interneta donesena 2015. omogućila je vladi i davateljima internetskih usluga blokiranje pristupa web stranicama koje sadrže piratski sadržaj.

Indija

Indija je posebno zanimljiv slučaj jer je jedna od rijetkih zemalja sa sudskim presedanom koji izričito omogućava ljudima da struju piratskim sadržajima putem interneta. Torenting i preuzimanje još su ilegalni (iako se teško provode), kao i prijenos i hosting sadržaja. No, čini se da su streameri, uključujući korisnike Kodija, na čistom mjestu.

Comparitech ne odobrava niti potiče bilo kakvo kršenje ograničenja autorskih prava, uključujući ilegalnu struju putem Kodi-ja. Kodi se može koristiti u brojne izvrsne, legalne svrhe strujanja putem Interneta. Prije preuzimanja ili strujanja materijala zaštićenog autorskim pravima bez dopuštenja, razmotrite zakon, žrtve i rizike piratstva.

TVAddons, Fusion i pravne alternative

Od lipnja 2017., glasine se vrte oko sudbine web mjesta TVAddons i Fusion spremišta, vjerojatno najpopularnijeg dodatnog skladišta za Kodi korisnike. Spremište, web stranica i instalacijski program Indigo propadali su nekoliko tjedana, ali se ponovno pojavili na mreži u kolovozu s novim fokusom protiv piraterije.

Otprilike u isto vrijeme neki su popularni dodaci također nestali izvan mreže, uključujući SALTS i Phoenix.

U skladištu Fusion / Indigo nalazilo se nekoliko dodataka koji strugaju veze na piratske videotokove. Ispadanje nakon uznemirujuće sudske borbe ostavilo je TVAddons bez temeljne korisničke baze, prisiljavajući to da se web lokacija obnovi iz gotovo ništa osim sigurnosnih kopija podataka..

U tu svrhu preporučit ćemo nekoliko 100-postotnih legalnih dodataka iz službenog spremišta koje su unaprijed instalirane na Kodi.

 • Youtube - gledajte YouTube videozapise s Kodija i sinkronizirajte svoj Youtube račun
 • Crackler - besplatni filmovi i TV emisije iz Crackle
 • Crunchyroll - anime i crtani filmovi
 • FunimationNOW - anime i crtani filmovi
 • DailyMotion - sadržaj koji je prenio korisnik, uključujući neke TV emisije i filmove
 • iPlayer WWW - BBC iPlayer za Kodi, uključujući sve vaše omiljene BBC-ove originale
 • Twitch - najveće ime u igranju uživo
 • Vimeo - nalik Youtubeu, uključuje pregršt filmova i TV emisija
 • HDHomeRun - usmjerava kabel ili signal preko zraka na Kodi
 • LazyTV - ovdje nema videozapisa, ali koristan za praćenje onoga što ste gledali
 • Trakt - pratite, upravljajte i dijelite ono što gledate na Kodi

Povezano: Pogledajte naš popis najboljih torrent VPN usluga.

Je li Kodi siguran i siguran?

Kodi je projekt koji održavaju volonteri. Odlično obavljaju posao, ali bilo bi preterano tražiti da im se obračuna svaki scenarij u kojem će haker pokušati iskoristiti svoj posao. Trenutno se Kodi korisnici trebaju zaštititi od sljedećih prijetnji:

 • Napadi čovjek-u-sredini
 • Zlonamjerni dodaci
 • "Piratičke kutije" s unaprijed instaliranim Kodi
 • ISP njuška

Napadi "čovjek-u-sredini" i prisluškivanje internetskog pružatelja usluga mogu se dogoditi dok su podaci u tranzitu, poput protoka video zapisa na Kodi-ju. Najbolja obrana od tih sigurnosnih problema je upotreba VPN-a. Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN će kriptirati sav internetski promet na uređaju i usmjeriti ga putem udaljenog posredničkog poslužitelja, skrivajući i sadržaj vaše aktivnosti i odredište. Ugledni VPN čini je nemogućim nadzirati ili pratiti Kodi korisnike. IPVanish je vjerojatno najpopularniji VPN kod Kodi korisnika i radi sa svim dodacima.

Ažuriranje, 3. ožujka 2017: IPVanish je stupio u kontakt kako bismo našim čitateljima ponudili 20% popusta na sve ovdje planove.

Pored VPN-a, koristite antivirusni program ako ga vaš operativni sustav podržava kako bi spriječio zlonamjernim dodacima da ukradu vaše privatne podatke i instaliraju zlonamjerni softver. Preporučujemo Bitdefender, koji ne utječe mnogo na performanse i ima ocjene visoko u neovisnom testiranju. Ako želite isprobati nešto jeftinije što je i dalje brzo i učinkovito Total AV pokreće promociju koja smanjuje godinu dana pristupa na 19,95 USD i uključuje 30-dnevno jamstvo povrata novca.

Napadi čovjek-u-sredini

Istraživači antivirusne tvrtke Bitdefender objavili su u 2015. detaljan članak o ranjivosti u funkciji ažuriranja Kodija. Koliko smo svjesni, ranjivost još nije zakrpljena.

Kad se pokrene Kodi, provjerava postoje li nova ažuriranja za sve instalirane dodatke i po potrebi ih preuzima. Cijeli se proces događa preko nekodiranog HTTP-a. To znači da bi napadač mogao presresti promet, a zatim poslati modificirani zlonamjerni dodatak korisniku. Bitdefender kaže da dodaci nisu provjereni.

To se naziva napadom "čovjek u sredini", i prilično je jednostavno izvući se, ali nije baš uobičajeno. Nakon što je uspostavljen zloćudni dodatak, on može izvršiti Python kod. Istraživači Bitdefendera uspjeli su ponovno stvoriti napade na OpenELEC i Windows. Zarobljeni korisnički podaci za Youtube na prvom i izvršeni kod s eskaliranim povlasticama za drugi.

MITM napadi mogu se ublažiti VPN-om, ali ne u potpunosti spriječiti. VPN šifrira promet između vašeg uređaja i VPN poslužitelja, što će spriječiti većinu ovakvih hakiranja. Ipak postoji mala vjerojatnost da bi napadač mogao presresti promet između VPN poslužitelja i dodatnog spremišta, koje nije šifrirano.

Zlonamjerni dodaci

Možda je najveća prijetnja Kodi korisnicima zlonamjerni dodaci. Osnovni softver Kodi ne sadrži sam sadržaj, a njegovo je službeno spremište prilično ograničeno. Velika većina korisnika struji video putem neslužbenih dodataka treće strane. Budući da ih Kodi ne sankcionira - vjerojatno iz pravnih razloga - dodaci ne prolaze formalnu inspekciju.

Zlonamjerni dodatak može izvršiti kôd na vašem računalu radi eskalacije privilegija, krađu podataka poput vjerodajnica za prijavu i instaliranje zlonamjernog softvera, virusa i / ili botneta na vaš uređaj.

Mnogi stručnjaci iz tog razloga preporučuju "sandboxing" Kodi-je. Sandboxing znači da Kodi radi u okruženju koje je odsječeno od ostatka vašeg sustava. Ako Kodi koristite na svakodnevnom prijenosnom računalu, pametnom telefonu ili tabletu, budite sigurni da će svaki put kad ga pokrenete zaštititi antivirus i VPN..

Držite se popularnih, dobro pregledanih dodataka i spremišta. To ne jamči da su svi vaši dodaci sigurni, ali vjerojatnije je da će pametni korisnici uočiti ranjivost i obavijestiti javnost za razliku od dodatka sa samo nekoliko desetaka instalacija..

Nadalje, redovito čistite neiskorištene dodatke i spremišta. Kodi dodaci se automatski ažuriraju, pa čak i ako dodatak danas nije zlonamjeran, ne znači da neće biti i sutra.

Uređaji s Kodi unaprijed instaliranim

Instalacija Kodi-a prilično je jednostavan postupak na bilo kojem podržanom uređaju, ali neki će potencijalni korisnici možda htjeti odustati od gnjavaže i kupiti samo nešto s prethodno instaliranom Kodi. Oni kojima je potrebno biti su vrlo oprezni, jer uređaji koji dolaze s ugrađenim Kodi-em mogu sadržavati pozadinu i druge eksploatacije kako bi hakeri mogli iskoristiti.

Ako ste kupili Amazon Fire TV stick sa unaprijed instaliranom Kodi ili nekom Kodi kutijom koja nije marka, možete ukloniti te podvige. U većini slučajeva najbolje je učiniti potpuno brisanje sustava i ponovno instaliranje Kodi-a iz operativnog sustava na gore.

Ove "piratske kutije" koje su prodavali sjenoviti Youtubers i prodavači Ebay-a postali su takav problem da "ubijaju Kodi", tvrde službeni programeri Team Kodi-a. Ovi proizvodi ne samo da mogu naškoditi korisnicima i njihovim uređajima, već često ne rade baš dobro i napunjeni su slomljenim dodacima.

Ako želite uređaj koji je unaprijed napunjen Kodi, preporučujemo jedan od mnogih proizvoda iz WeTek-a, koji također čini distrolekt OpenELEC Linuxa.

ISP njuškanje

Nije tajna da mnogi najpopularniji Kodi dodaci struju iz pravno upitnih izvora. Tu se ubrajaju nesankcionirana mjesta za streaming, bujice i IPTV prijenosi uživo iz tko zna-gdje.

Kao takvi, autorski trolovi i drugi subjekti koji rade u ime nositelja prava mogli bi nadzirati veze i bujice za IP adrese Kodi korisnika. Nakon što skupe nekoliko stotina IP adresa, mogu se obratiti davateljima internetskih usluga koji ugošćuju te IP adrese.

Kao odgovor, davatelji internetskih usluga mogu učiniti nekoliko stvari. Oni mogu poslati Kodi korisnicima nagodbeno pismo, tražeći naknadu u ime vlasnika autorskih prava troll / vlasnika, tražiti od korisnika da ga prekine, umanji širinu korisničke širine ili ne učini ništa..

Imajte na umu da u Sjedinjenim Državama IP adresa ne predstavlja identitet. Ako primite pismo o nagodbi, najbolje je učiniti da je ignorirate. Ako odgovorite, potvrdit ćete svoj identitet i tada ste u nevolji. Pisma o nagodbi nisu pravni dokumenti, tako da nema potrebe odgovarati.

Kako bi se potpuno izbjegla ova situacija, najbolje je učiniti VPN. Ako je vaš promet šifriran i preusmjeren preko VPN poslužitelja, trolovi koji se bave autorskim pravima ne mogu prepoznati vašu stvarnu IP adresu, a vaš davatelj internetskih usluga ne može nadzirati vaš promet.

Kako koristiti VPN s Kodi-jem

Većina dobrih VPN-ova, uključujući našu preferiranu opciju za Kodi IPVanish, imaju aplikacije za Windows PC, Mac OSX, Android i iOS. Neki davatelji proizvode i Linux aplikacije, ali ako ne, isprobajte OpenVPN aplikaciju otvorenog koda, koju možete ručno konfigurirati. Ovdje možete vidjeti naš potpuni pregled najboljih opcija Kodi VPN-a.

Samo pokrenite VPN aplikaciju, povežite se na najbliži poslužitelj (za najbolju brzinu) i pokrenite Kodi. To je tako jednostavno. Možda biste htjeli omogućiti prekidač kill, što će zaustaviti sav promet ako VPN veza padne, ako je vaša VPN aplikacija podržava.

Konačno, ako imate uređaj koji ne podržava VPN, možda ćete trebati postaviti VPN na wifi usmjerivač. To možete učiniti pomoću prijenosnog računala za postavljanje virtualnog usmjerivača ili konfiguriranjem VPN-a na fizičkom usmjerivaču. Možda će trebati staviti novi firmver na vaš fizički usmjerivač ako ne podržava VPN-ove. Preporučujemo Tomato ili DD-WRT. ExpressVPN prodaje unaprijed konfigurirane usmjerivače s već postavljenim VPN-ovima.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 96

Adblock
detector