Je li korištenje VPN-a legalno ili nezakonito? Je li VPN siguran za upotrebu? Evo što trebate znati

Je li VPN zakonit i siguran
Virtualne privatne mreže ili VPN-ovi trenutno su prilično vruće usluge kupnje karata. S obzirom na sve veću zabrinutost zbog privatnosti korisnika na mreži, posebno u Sjedinjenim Državama, mnogo više ljudi se bavi tim vrstama usluga. Kada je riječ o VPNS-u, dva pitanja koja se često postavljamo u Comparitechu su: "Je li VPN zakonit ili nezakonit?" I "Je li VPN siguran za upotrebu?" Jednostavan odgovor na oba ova pitanja je "DA", iako, kao i u svemu, postoje značajni upozorenja.

Prvo, istražimo vaša najveća pitanja o VPN-ovima. Zatim ćemo ući u problematična područja koja biste trebali razmotriti prije prijave na bilo koju VPN uslugu.

Povezano: Studija: Amerika mrzi ukidanje privatnosti širokopojasne privatnosti

Ukratko: Jesu li VPN nezakonite ili legalne? Jesu li sigurni za upotrebu?

Uz nekoliko izuzetaka (poput Irana), upotreba VPN-a legalna je svuda u svijetu. Nadalje, ne postoje ograničenja u načinu na koji možete koristiti svoju VPN uslugu. Većina VPN usluga pružit će različite metode za osiguranje vašeg identiteta dok ste povezani kao način da jamčite da ćete ostati sigurni i anonimni.

Iako je upotreba VPN-a potpuno legalna, svaka nezakonita aktivnost koja se vrši putem interneta ostat će nezakonita bez obzira upotrebljavate li VPN ili ne. Na primjer, iako VPN može pokriti vaše zapise i zadržati vašu aktivnost skrivenu od vašeg internetskog pružatelja usluga, torrenting nesankcioniranog materijala zaštićenog autorskim pravima dok upotreba VPN-a nije zakonit.

Što je VPN? Kako radi?

Za prosječnog korisnika, ono što se zapravo događa kada se povežete s virtualnom privatnom mrežom u najboljem slučaju može biti zbunjujuće, a u najgorem slučaju sumnjivo. Možda koristite VPN uslugu da biste znatiželjne oči držali podalje od web aktivnosti, ali što se događa ispod haube? Kako znate da je sama usluga pouzdana?

VPN-ovi postoje već desetljećima. Dugotrajni oslonac za banke i velike korporacije radi povezivanja zaposlenika raširenih po cijeloj zemlji, virtualne privatne mreže u osnovi su privatni tuneli između vašeg računala i poslužitelja koji se nalazi negdje drugdje.

Spajanje na internet bez VPN-a

Kada se povežete s internetom, dobivate pristup izravno putem mrežne pristupne točke davatelja internetskih usluga (ISP-a). Ovo je tehnologija koju posjeduju i podržavaju svi davatelji internetskih usluga koji vam omogućuju pristup World Wide Webu. Kad to učinite, davatelj internetskih usluga dodjeljuje IP adresu bilo kojem uređaju koji koristite za povezivanje s modemom koji vam pruža. U većini slučajeva IP adresa koju vam je dao davatelj internetskih usluga pripada samo tom modemu.

Kad spojite usmjerivač na svoj modem, tada usmjerivač može dodijeliti lokalne IP adrese, koje sve spadaju pod glavni usmjerivač. Čak i tada, iako različiti uređaji mogu imati različite lokalne IP adrese, vaš davatelj internetskih usluga vidi sav taj promet koji dolazi putem IP adrese dodijeljene vašem modemu.

Davatelj internetskih usluga općenito može vidjeti svu vašu internetsku aktivnost kada ste povezani s njegovom mrežom. Iako većina davatelja internetskih usluga ima određene zaštitne mjere kako bi se osiguralo da njezini profesionalci za zaštitu mreže ne izvrću vaše aktivnosti i ne ukradu privatne podatke, za njih je sigurno moguće. Mjere sigurnosti, poput SSL enkripcije i provjere autentičnosti, postoje na većini zaštićenih web mjesta kako bi se osiguralo da čak ni vaš davatelj internetskih usluga ne može vidjeti sve što radite. Na sigurnoj web lokaciji označene su "https" na početku URL trake web preglednika, često zajedno sa zelenom ikonom lokota.

Na ovaj način, ne biste trebali brinuti kako će primjerice jedan zaposlenik ISP-a ukrasti vaše lozinke. Davatelj internetskih usluga lako može pratiti ono što radite i koje web stranice koje posjetite. Neka aktivnost može pokrenuti određene protokole vašeg davatelja internetskih usluga koji su uspostavljeni i pokrenuti upozorenja. To može uključivati ​​pristup web lokacijama koje su u vašoj zemlji ilegalne ili se bave značajnim preuzimanjem i prijenosom.

Povezivanje s internetom putem VPN-a

IPVanishIzvor: IPVanish

Kada se povežete s virtualnom privatnom mrežom, vezu vašeg računala usmjerite putem poslužitelja koji se nalazi negdje drugdje prvi. Tada pristupate internetu s tog poslužitelja. Kad to učinite, udaljeni poslužitelj na koji ste povezani dodjeljuje vam novu IP adresu. Kroz ovaj napor i dalje ste povezani s kućnim davateljem internetskih usluga, a podaci su jako šifrirani (obično SSL ili AES enkripcija). Međutim, kad ste povezani na VPN poslužitelj, gore spomenuti slojevi zaštite znače da vaš davatelj internetskih usluga ne može vidjeti što radite, osim što identificira koliko se podataka učitava i preuzima..

Povezano: Kompletni vodič za početnike za SSL šifriranje

Također je važno shvatiti da udaljeni poslužitelj na koji ste povezani može pristupiti internetu putem drugačiji ISP od vašeg. Na primjer, ako ste stanovnik Washington D.C.-a koji koristi Comcast, a povezujete se na VPN poslužitelj koji se nalazi u New Yorku, umjesto reklama za igre Redskins, možete početi primjećivati ​​reklame za Giants karte na web lokacijama koje posjetite..

Je li to problem? Nikako! VPN usluga koju koristite plaća ISP-u za internetsko povezivanje s tim poslužiteljem. Bilo koji promet koji prolazi tamo, uključujući i vaš, samo je dio dogovora.

Koliko su sigurni VPN-ovi? 

Ugledne virtualne privatne mreže izuzetno su sigurne za uporabu. Dobra usluga zaštitit će vašu anonimnost i uključivat će sigurnosne značajke visoke razine koje sprečavaju razne vrste hakerskih napada. To obično uključuje vojne standarde šifriranja koji onemogućuju uljeze da provale u privatni tunel i prate vašu aktivnost ili ukradu vaše podatke. Ovdje imamo pregled nekih od najboljih VPN usluga.

Vaši uređaji povezani s internetom koriste internetsku vezu vašeg davatelja internetskih usluga za pristup udaljenim poslužiteljima VPN-a. Taj privatni tunel je duboko siguran i zaštićen od provale i prodora izvana gotovo svima, uključujući vlade. U međuvremenu, vaše aktivnosti pregledavanja i preuzimanja koje prolaze kroz tunel nemoguće je otkriti osim koliko se podataka učitava i preuzima. Vaš davatelj internetskih usluga možda ima ograničenja podataka koja se primjenjuju, ali bilo koji specifični podaci koje bi željeli pratiti neće se registrirati.

Dok ste u sigurnim rukama s renomiranim dobavljačem VPN-a, besplatni VPN-ovi moraju negdje zaraditi novac i obično ne nude istu razinu sigurnosti kao plaćene usluge. Što je još gore, u opticaju su lažni VPN-ovi koji su otvorena prevara. Besplatni VPN-ovi često zarađuju od oglašavanja ili čak prodaje vaših podataka, stoga obavezno upotrijebite besplatni VPN kojem možete vjerovati ako ne možete platiti za njega.

Može li internetski pružatelj VPN poslužitelja pratiti moju aktivnost?

Evo kojih bi se neki korisnici mogli zabrinuti. Iako povezivanje s VPN serverom skriva vašu aktivnost na vašem davatelju internetskih usluga, ISP koji isporučuje Internet na vašu VPN uslugu i dalje može vidjeti vašu internetsku aktivnost kada ste tamo povezani..

VPN-ovi imaju tri glavna zaštitna zaštitna sredstva za kupce koji pomažu u ublažavanju ove situacije.

  • Politika bez zapisnika. Ovo je možda najbolje rješenje koje je VPN usluge broj jedan osmislio da pomogne u osiguravanju anonimnosti korisnika čak i kada se nadzor vrši od ISP-a. Neke VPN usluge održavaju politiku u kojoj nece zadržati zapisnike koji bi identificirali tko ste. Iako se još uvijek mogu čuvati metapodatci, ti podaci neće imati osobne identifikacijske podatke. Pogledajte naš krug za dolje dostupne podatke o najboljim VPN uslugama bez zagrljaja.
  • Anonimni načini plaćanja. Neke VPN usluge neće prikupljati vaše ime ako im ga ne želite dati. Umjesto toga, oni će upotrijebiti adresu e-pošte za korisničko ime i korisnicima omogućiti da se prijave sigurnim i anonimnim načinima plaćanja, poput PayPala, unaprijed plaćenih debitnih kartica ili Bitcoin.
  • Dijeljene IP adrese. Većina uglednih VPN usluga koristiti će zajedničke IP adrese kao način da se osigura anonimnost korisnika. Dodjeljivanjem iste IP adrese višestrukim korisnicima koji se povezuju s različitih mjesta, VPN usluga može učinkovito anonimizirati korisnike. S obzirom da IP adresa nije povezana ni s jednim korisnikom, vlasti su zapravo nemoguće pratiti aktivnost prema jednoj osobi.

Što je sa zahtjevima za provedbu zakona?

Navedene metode će također zaštititi pojedine VPN korisnike od zahtjeva za provođenje zakona. Ako agencija za provođenje zakona ili vlada zatraži da osobno identificiraju korisničke podatke iz dnevnika ili računa, VPN usluga ne može biti u skladu ako ti podaci ne postoje.

A ako agencija za provođenje zakona odluči pokušati izdati naredbu toj VPN službi da započne praćenje zapisnika, većina uglednih službi prije bi ugasila svoje servere ili uslugu u potpunosti nego što je ispunila. Unatoč tome, još uvijek je moguće da se VPN usluga može udovoljiti zahtjevima za provođenje zakona i u situacijama u kojima to VPN obavlja ne pridržavati se strogog pravila o nepostojanju dnevnika, korisničke podatke prilično je lako dobiti jednostavnim nalogom.

Ako mogu sakriti svoju aktivnost s VPN-om, je li legalno koristiti je?

Da! VPN-ovi legalno se koriste gotovo svugdje, čak i u mnogim zemljama u kojima je mnogo VPN-a blokirano, poput Kine. Za to postoje i dobri razlozi.

Prije svega, nije sve VPN korištenje za ilegalne aktivnosti. Zapravo, dobar dio VPN prometa povezan je s poslovanjem. Poduzeća i poslovni kupci često se moraju povezivati ​​s VPN-ovima kao sigurnosnim mjerama.

Za one koji žele koristiti VPN iz svojih razloga privatnosti, VPN-ovi su dobra opcija. Iako je istina da se VPN-ovi mogu koristiti za skrivanje ilegalnih aktivnosti pregledavanja i preuzimanja, takva vrsta upotrebe u potpunosti ovisi o korisnik a ne ono VPN tvrtka. Vlada koja nastoji učiniti VPN nezakonitim bi trebala razmotriti kako bi ovaj potez mogao utjecati na tvrtke koje koriste VPN u zakonite svrhe i kako će se slične radnje primijeniti na druge vrste poduzeća.

Izrada VPN-a ilegalna jer neki pojedinci koji ih koriste u ilegalne svrhe također bi značili da bi kompanije s drogom mogle biti odgovorne za ilegalnu prodaju droga, trgovine oružjem za koje se krivi za kriminalne radnje ili vrtne prodavaonice za koje se smatra odgovornim kada netko napravi bombu koristeći gnojivo. Proglašavanje VPN-a nezakonitim u biti bi bio klizav nagib za sve vlade.

Na sličan način svatko može koristiti normalnu internetsku vezu i u nezakonite svrhe. Malo je vjerojatno da ćete vidjeti nešto poput pristupa internetu zabranjen zbog nekih korisnika koji odluče zloupotrijebiti Internet.

Tamo su neki Međutim, u zemljama gdje je zabranjena dobra količina VPN-a. Ovde se, naravno, pojavljuju očitiji osumnjičeni. Na primjer, u Iranu se upotreba VPN-a smatra ilegalnim. Zemlja vrlo namjerno blokira korištenje VPN-a kao dio svojih širih internetskih cenzurskih metoda. U međuvremenu, u UAE-u je upotreba VPN-a možda nezakonita, iako je zakon pomalo nejasan. Iako u UAE nitko nije procesuiran zbog upotrebe VPN-a, jedan službenik za provedbu zakona iz UAE-a izjavljuje da je upotreba VPN-a nelegalna ako se koristi za VoIP pozive. Ograničenja UAE-a na VoIP-u jedinstvena su za tu zemlju i stvorena su da bi se telekomi u zemlji izolirali od jeftinije konkurencije.

Povezano: Najbolji VPN-ovi za UAE i Dubai & pravni položaj o upotrebi VPN-a

U Kini su pitanja oko VPN-a malo složenija. Početkom 2017. zemlja je protuzakonito učinila VPN usluge raditi bez dozvole. Korisnici, međutim, ne prijete pravne posljedice za korištenje VPN-a, premda Kina ne realizira priličnu količinu VPN-a koja blokira unutar svojih granica kako bi smanjila koliko pojedinaca pristupa besplatnom webu. Većina je medija pogrešno prijavila najnovija kineska ažuriranja zakona o VPN-u. Više o problemu možete pročitati ovdje.

Problemi sa torrentom i autorskim pravima

Iako je korištenje VPN-a i dalje legalno, važno je napomenuti da je neka aktivnost i dalje nezakonita. Korištenje materijala zaštićenog autorskim pravima ili preuzimanje i strujanje materijala zaštićenog autorskim pravima općenito je i dalje protuzakonita aktivnost. Mnogi VPN korisnici će se obratiti VPN-u kako bi pomogli ostati anoniman kako bi se mogli učinkovito uključiti u nezakonite ili legalno aktivnosti streaminga sive zone..

VPN usluga skrivat će aktivnosti kršenja autorskih prava, ali neće zaštititi korisnike koji budu uhvaćeni čak i nakon korištenja VPN usluge. Mnogi će servisi, međutim, održavati pravila o nepostojanju dnevnika i zaštitu od propuštanja IP adrese kako bi spriječili situacije u kojima bi mogao biti ugrožen identitet korisnika. Ovdje možete vidjeti neke od najpopularnijih VPN-ova za bujicu i pročitajte više o pravnim problemima oko bujice ovdje. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − 88 =

Adblock
detector