Kako anonimno blogirati, vodič za aktiviste, zviždače i novinare

Kako anonimno blogirati, vodič za aktiviste, zviždače i novinare

Trebate samo pogledati način na koji vlade i državne institucije pokušavaju ograničiti sadržaj na internetu da biste shvatili koliko je internet postao moćan kada je u pitanju širenje informacija, oblikovanje alternativnih narata i otkrivanje detalja do sada nepoznatih javnosti..

Kina je možda druga najveća svjetska ekonomija, ali njezin je internet sličan intranetu - s mnoštvom popularnih web lokacija poput Googlea, Facebooka, Twittera, Pinterest-a i medija blokiranih za korisnike u zemlji. Vladini inženjeri rade svakodnevno kako bi građanima osigurali pristup samo onom sadržaju koji država smatra prikladnim.

Ne zovu ga "velikim vatrozidom" ni za šta.

Povezano: Koji je najbolji VPN u Kini?

Čak su i SAD, koje se dugo smatraju bastionom demokracije, slobodnog govora i samoimenovanim vođom slobodnog svijeta, usred ubijanja neutralnosti mreže i otvaranja privatnih podataka davateljima širokopojasnih mreža da unovče..

Internet je možda započeo kao utopijski projekt da se svijet više poveže i otvori rušenjem barijera u informacijama, ali takvi ideali sve više izgledaju izvan dosega.

Bez obzira na to, sveprisutnost interneta i njegova dostupnost širom svijeta znači da netizenti mogu u velikoj mjeri otkriti saznanja koja njihova vlada ili poslodavac možda ne želi da.

Primjeri Raifa Badavija iz Saudijske Arabije - osuđen na 10 godina zatvora i 1.000 trepavica samo za borbu protiv slobodnog govora - kao i pakistanskog Waqasa Goraya, kojeg su pokupile obavještajne agencije, ali kasnije puštenog nakon teških mučenja pokazuju da ne živimo u svijet koji cijeni slobodu izražavanja. Iz toga proizlazi potreba da se u skladu s tim prilagodi.

Postoje i druge motivacije za anonimno bloganje. Možda ne želite da se vaš istinski identitet otkrije u strahu da bi vaši prijatelji i obitelj mogli saznati za to. To je primjenjivo ako želite razgovarati o tabu temama, poput seksa i seksualnosti, mentalnog zdravlja ili slučajnih razmišljanja o svom svakodnevnom životu.

Bez obzira na vaš cilj - koraci za održavanje diskretnog profila na webu ostaju uglavnom isti.

1. Koristite izmišljeni pseudonim

Ovo nije mozak. Ako ne želite da ljudi znaju tko ste zapravo, prvi korak je pretpostaviti lažni identitet. Pretpostavimo da ste se smjestili na "Sarah Palin" kao svoje ime na blogu.

U ovom scenariju, trebate se registrirati za besplatnu adresu e-pošte i koristiti samo ovu za dosezanje svojih blogova. Primjeri web-lokacija na kojima se nalaze besplatne adrese e-pošte su:

  1. Gmail
  2. Hotmail
  3. prostak

Preporučujemo upotrebu besplatne usluge e-pošte jer ako platite za nju, bit će zabilježeni podaci o vašoj kreditnoj kartici ili PayPalu. To ostavlja iza sebe papirnati trag - olakšava ljudima da pronađu tko ste uistinu i poništava čitavu svrhu anonimnosti.

Postoji i mogućnost upotrebe računa e-pošte za snimanje. To su računi koji se nakon određenog vremena samouništete i ne zahtijevaju nikakve vaše osobne podatke. Guerilla Mail sigurna je oklada za jednokratne registracije - ne postoji glomazan postupak prijave i potpuno je besplatan. Za dugoročnu opciju možete upotrijebiti ProtonMail, krajnju šifriranu uslugu, koju je u potpunosti nemoguće pratiti. Međutim, postoji ograničen kapacitet poslužitelja, što znači da ćete se morati prijaviti na pozivnicu.

U isto vrijeme, Sarah Palin morat će negdje ugostiti svoj sadržaj - opet besplatno, kako bi izbjegla trag papira. Neke web stranice koje ljudima omogućavaju da se registriraju na besplatni blog su: Medium Tumblr WordPress Blogger Jekyll

Kada se prijavite na adresu e-pošte i račun za hosting bloga, izuzetno je važno da registracija i aktivnosti prijave budu skriveni i. Ako to učinite s uobičajenim preglednikom kao što je Chrome na nesigurnoj internetskoj vezi, vjerovatno je da će zapisnik ove aktivnosti biti negdje pohranjen na poslužitelju, a dostupan će mu davatelj internetskih usluga, dobavljač e-pošte i / ili domaćin bloga.

U narednom odjeljku istražit ćemo kako održavati anonimnost u svakom trenutku - presudni čimbenik za zaštitu vaše privatnosti.

2. Šifrirajte svoju digitalnu prisutnost

Svrha u održavanju alternativnog identiteta je činjenica da se vaša lokacija još uvijek može pratiti putem IP adrese pomoću koje se prijavljujete na internet.

Ako za pisanje blogova koristite kućno ili radno računalo, tada vaš dobavljač širokopojasne mreže stalno to bilježi. Ove vlade nije teško dobiti vladama ili čak privatnim tvrtkama ako je do njih došlo.

Najlakši način za to je korištenjem virtualne privatne mreže (VPN). Zvuči zastrašujuće nego što zapravo jest - ali nemojte to dopustiti. Sve što VPN radi jest da prikrije vašu stvarnu internetsku lokaciju i šifrira sav internetski promet do i s vašeg uređaja, što znači da hakeri ili vlasti ne mogu odrediti gdje se nalazite u svijetu.

Upotreba VPN-a uglavnom je legalna, tako da ne kršite nijedan zakon. Jedino je sivo područje kada su upotrebljavali pristup nečemu ilegalno - poput web-lokacija za kockanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Postoji mnogo mogućnosti, ali naša je preporuka ExpressVPN jednostavno zato što je jednostavan za upotrebu, ima veliki broj alternativnih lokacija i ne umanjuje performanse vašeg interneta ili sustava. VPN je također visoko rangiran kad je riječ o ocjeni privatnosti - temeljenoj na čimbenicima kao što su politika "bez zapisa" i standardi šifriranja..

3. Korištenje Tor preglednika

Ako ne želite instalirati VPN, druga je mogućnost upotreba sigurnog preglednika kao što je Tor.

Tor, anonimni preglednik koji je izvorno razvila američka mornarica, izašao je u javnost 2004. godine s ciljem olakšavanja anonimne komunikacije u zemljama gdje je sloboda govora strogo ograničena.

Njegova prvotna namjera bila je pomoći novinarima, blogerima, zviždačima i aktivistima - sprječavanjem vladinih agencija da ih prate i koriste moć weba kako bi prenijeli poruku.

Tor je potpuno šifriran - znači da je svaka mrežna aktivnost sigurna od znatiželjnih očiju - i dobar korak na putu ka anonimnosti.

To djeluje utjecajem visoko sofisticirane mreže proxy poslužitelja. Kada korisnik upiše web adresu, to poslužitelji obrađuju zahtjev u vaše ime - što znači da web lokacija domaćina ne vidi stvarnu IP adresu.

Tok prometa šifriran je čak i dok su stranice u tranzitu između poslužitelja. Tor dodaje više slojeva sigurnosti - automatski blokira kolačiće i drugi softver za praćenje. Također blokira one neugodne pop-up reklame koje obično koriste vašu lokaciju za svoja programska čuda.

Nažalost, nekoliko zemalja je shvatilo moć Tora i blokiralo korisnike da ga potpuno preuzmu. Da biste zaobišli ovu zabranu, postoji opcija korištenja zrcalnog web mjesta.

Kliknite na "najnovije stabilno izdanje" za operativni sustav na koji želite instalirati Tor preglednik - Windows ili Mac - i preuzeti na svoj uređaj. Nakon što je preuzmete, slijedite upute i izvršite potrebne promjene u postavkama sustava.

Vodič za instalaciju vodit će vas kroz cijeli postupak. Poželjno je koristiti preglednik u svakom trenutku tijekom procesa bloganja - alternative poput Internet Explorera i Chromea pohranit će vaše jedinstvene otiske stopala i olakšati vam praćenje.

Za poboljšani anonimni doživljaj moguće je koristiti VPN i Tor preglednik u tandemu. Da biste to učinili, prvo se povežite s VPN-om nakon što pokrenete računalo. Kada imate stabilnu vezu, otvorite Tor preglednik kako biste učitali i objavili svoj blog.

4. Koraci za daljnju sigurnost

Ako je sadržaj koji želite objaviti vrlo osjetljive prirode, možda biste trebali razmotriti potpuno blogovanje na darknetu, a ne javno lice na Internetu koje pristupaju tražilice..

Ovo je oprezan pristup ako smatrate da izloženost može dovesti do ozbiljnih rizika za vaš život i stoga želite ostati potpuno skriveni. U ovom scenariju vaš blog možda neće čitati puno ljudi, ali kao zvižduci osjećali biste se sigurno.

Nakon što se blog pokrene, mogli biste komunicirati s novinarima putem šifrirane usluge razmjene poruka poput Telegrama i usmjeriti ih na web mjesto.

Postoji opširni vodič o tome kako to učiniti za korisnike u potpunosti u mraku. Međutim, preporučujemo da se povežete s VPN-om čak i dok slijedite program korak po korak.

Također je puno lakše ostati skriven i anoniman na računalu / prijenosnom računalu nego na pametnom telefonu. I Android i iOS nisu sjajni za održavanje privatnosti jer i Google i Apple zadržavaju mogućnost nadziranja svakog pojedinog uređaja koji koristi njihov OS.

Pametni telefoni također koriste mnoštvo aplikacija drugih proizvođača, što znači da se neprestano prenose podaci na i sa vašeg uređaja na poslužitelje širom svijeta. VPN-ovi se mogu upotrebljavati na vašem telefonu za kriptiranje ovog prometa, ali preporučujemo da se pridržavate naslijeđenih računala za potrebe blogovanja i anonimnosti.

Ako ste ozbiljni oko toga da ostanete anonimni, možete se odlučiti i za živi OS poput Tails ili virtualizirani Linux distrobus poput Whonixa ili Qubes-a..

5. Ostanite izvan mreže što duže

Neki blogeri imaju tendenciju pisanja izravno u WordPressu ili na CMS-u svog bloga domaćina, ali ova taktika može vas ostaviti izloženim. Uostalom, što duže budete na mreži, veći je vaš digitalni otisak. A to negira suštinu razloga da budete online prije svega - anonimno blogirati.

Sva pisanja, uređivanja i lekture Vaših blogova trebaju biti izvan mreže. Koristite uređivač teksta kao što je Microsoft Word ili Pages. Čak i Google Dokumenti imaju mogućnost izvanmrežne mreže. Pišite, prepisujte i uređujte onoliko puta koliko želite. Jednostavno kopirajte i zalijepite kada budete zadovoljni s konačnim nacrtom.

Nakon što završite, provjerite jesu li tekstualne datoteke izbrisane i sa radne površine, kao i iz smeća. Ne želite da bilo koji dokaz ostane u vašem predmemoriji bloga, otvoren za otkrivanje.

6. Ostanite uvijek čuvani

Osim svih sofisticiranih načina za sprečavanje geografskog označavanja i otkrivanja lokacije, to je i razborita strategija da se ne otkriju ni najmanji savjeti vašeg osobnog profila.

Ako, na primjer, živite u Los Angelesu, budite vrlo oprezni čak i kada spominjete stvari poput Kalifornije, Zapadne obale ili obližnjih gradova. To omogućuje ljudima da sužaju vašu lokaciju puno čvršće nego prije.

Mi smo ljudi i zbog toga pogrešan. Uvijek je važno povjeriti se u crijeva - ako primite nasumičnu poruku e-pošte od nekoga tko tvrdi da je čitao vaš blog i želi se sastati na kavi kako bi razgovarali o tome, ne pretpostavljajte da je to dobronamjernik.

Poduzmite krajnje mjere opreza - zatražite dokaze o identitetu osobe fotokopijom putovnice ili vozačke dozvole. Pogledajte provjerava li. Pobrinite se da dotična osoba nije agent za sigurnost koji vas ne traži.

Zapravo, to će vam jednostavno olakšati život ako jednostavno odbijete fizički upoznati svakoga tko vas pingira nakon što pročitate svoj blog. Samo se pridržavajte profesionalnog pristupa - recite da biste radije komunicirali putem e-pošte i da vam nije neugodno sa scenarijom internetske veze i izvan mreže..

7. Izbjegavajte najbolje prakse

Kako biste osigurali da je vaš blog zaštićen od napada i zlonamjernog softvera, preporučuje se da ne dopuštate komentare ili druga sredstva za unos, kao što su prijave na bilten, registracija računa i pretraživanje.

Pretpostavka je da osoba koja želi anonimno napisati blog ne želi unovčavati putem Google adsense-a ili domaćeg oglašavanja. Dakle, ne treba graditi kritičnu masu korisnika - ove se strategije uglavnom koriste za rast prometa i iskakanje na rezultatima tražilice.

Prijetnja zlonamjernim softverom u velikoj mjeri se poništava ako uopće nisu opcija.

"Blogging" od anonimnog računa licencirano pod CC od 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 + = 58

Adblock
detector