Како да деблокирате веб локације на Цхромеу и Фирефоку било где

Како да деблокирате веб локације на Цхроме-у и Фирефоку

Када је веб локација блокирана, видећете неку врсту поруке о грешци или страницу која указује да сте наишли на блокирану локацију.

страница није доступна ресетирање везе

Веб странице се могу блокирати на неколико различитих начина:

 • ИП листе са црним листама
 • ДНС варање
 • Филтрирање кључних речи

Објаснићемо их детаљније у наставку, али постоји решење за једну величину за све осим најстроже веб цензуре: а ВПН.

Скраћено за виртуелну приватну мрежу, ВПН шифрира све податке који иду на и са интернета и преусмерава их преко посредничког сервера. ВПН делује као посредник који остварује две ствари:

 • Сакрива које веб локације посећујете од било кога ко прати вашу интернетску везу, као што је школа, уред или добављач интернетских услуга
 • Маскира вашу стварну ИП адресу са ВПН сервером тако да веб локације не могу да вас блокирају путем ИП адресе или локације

Наша главна препорука је НордВПН, ВПН провајдер који нуди једноставну апликацију која може деблокирати блокиране веб локације у више од 60 земаља. Одликује се чврстом сигурношћу и великим брзинама, тако да чак можете преточити видео кроз њу. Проширење прегледача НордВПН за Цхроме и Фирефок омогућава вам да користите ВПН без инсталирања посебне апликације. Долази са гаранцијом поврата новца да можете искористити било које време у првих 30 дана, без питања.

Како се користи ВПН за деблокирање веб локација у школи, на послу или у иностранству

норд впн екстензије прегледача

ВПН-ови олакшавају деблокирање веб локација. Само следите ова упутства:

 1. Пријавите се за ВПН. Препоручујемо НордВПН.
 2. Преузмите и инсталирајте ВПН апликацију или проширење веб прегледача.
 3. Изаберите ВПН сервер на локацији са које желите да прегледате и притисните Повежи се.
 4. Сачекајте да се успостави веза, а затим отворите блокирану веб локацију. Сада би требао бити доступан.

Како да деблокирате веб локације на Цхромеу и Фирефоку било где

Многи ВПН-ови, укључујући и НордВПН, нуде и изворне апликације које се инсталирају на ваш оперативни систем и екстензије прегледача тај прикључак у Цхроме и Фирефок. Ако само требате да деблокирате веб локације, проширење прегледача би требало да буде довољно и нећете морати да се бринете да нећете имати административне привилегије за инсталирање софтвера.

Али имајте на уму да са проширењем прегледача саобраћај од апликација и услуга изван вашег веб прегледача неће проћи кроз ВПН. Ако требате да деблокирате неку другу апликацију или проширење прегледача не решава посао, покушајте уместо ње да инсталирате матичну апликацију за Виндовс или Мац.

Ако покушавате да деблокирате веб локације из иностранства, обавезно повежите ВПН са државом у којој дотична веб локација није цензурисана. На пример, ББЦ иПлаиер доступан је само људима у Великој Британији, тако да можете да се повежете на ВПН сервер у Лондону (или негде другде у Великој Британији) да бисте га деблокирали..

Како се веб локације блокирају

Да бисте разумели како су веб локације блокиране, прво морате да схватите ИП адресе и ДНС.

Блокирање ИП-а

Сваки уређај повезан на Интернет има јединствену јавност ИП адреса, укључујући сервере на којима се налазе веб локације и уређаји крајњих корисника попут оног који тренутно користите.

Једна ИП адреса за ову веб локацију је 199.115.114.66, јединствена адреса за веб сервер на коме се налази ова веб локација.

Ако је администратор мреже у школи, канцеларији или добављачу интернетских услуга желио блокирати ову веб страницу, могли би поставити правило заштитног зида да блокира било какав промет на или са ИП адресе 199.115.114.66.

Када користите ВПН, интернет саобраћај прво иде на ВПН, а затим на веб локацију. Школа или уред виде само ИП адресу ВПН сервера, а не ИП адресу веб локације. Будући да ИП адреса ВПН сервера није блокирана, корисник може приступити блокираној веб локацији преко ње.

Црне листе ИП адреса су ограничене тако што многе веб локације имају више ИП адреса јер су толико велике. ИоуТубе, на пример, користи више ИП адреса. ИП адресе нису увек сталне, тако да блокирање веб локације његовом ИП адресом можда неће радити или може радити само привремено.

Унесите ДНС варање.

ДНС варање

Такође познато као отмица ДНС-а, тровање ДНС-ом или превара ДНС-а, ДНС варање се често користи као средство за блокирање веб локација.

Рецимо да сте у школи у којој је ова веб локација блокирана. Тхе домен ове веб странице је „цомпаритецх.цом“. Када кликнете на везу до ове странице или унесете УРЛ странице у адресну траку веб прегледача, захтев који садржи домен се шаље ДНС серверу.

ДНС, или систем домена, функционише као телефонски именик за Интернет. Уместо имена и бројева телефона, имена домена повезује са ИП адресама. ДНС сервер тражи ИП адресу повезану са именом домена „цомпаритецх.цом“. У нормалним околностима, као одговор на захтев, ДНС сервер шаље ИП адресу сервера на коме се налази Цомпаритецх. То омогућава вашем уређају да се повеже на веб локацију и учита страницу у Цхроме или Фирефок.

ДНС варање укључује промену телефонског именика. Ко год да ради, ДНС сервер може уклонити или променити ИП адресу повезану са „цомпаритецх.цом“. Без познавања исправне ИП адресе, корисник ће видети страницу са грешкама или ће бити преусмерен на другу веб локацију, као што је страница која указује да покушавате да приступите блокираном садржају. Ово је уобичајена тактика коју кинески Велики заштитни зид користи да блокира Фацебоок, ИоуТубе и стотине других веб локација. Будући да се називи домена ретко мењају, ДНС варање је много поузданије од само блокирања ИП адреса.

ДНС дирање је теже превладати, али већина добрих ВПН-а ових дана може га заобићи. ВПН ће користити сопствене ДНС сервере уместо оних које пружа ваша школа, канцеларија или ИСП. Ово осигурава да ваш ДНС није отрован и странице ће се деблокирати.

Имајте на уму да не могу сви ВПН-ови да реше овај проблем, а то је двоструко тачно за проширења ВПН прегледача. ДНС саобраћај се често шаље изван веб прегледача и ВПН-ови могу процурити ДНС саобраћај. Потражите ВПН који нуди „ДНС превенцију цурења“ да бисте били сигурни да ћете моћи да деблокирате веб локације. Проширења веб прегледача НордВПН за Цхроме и Фирефок укључују ДНС заштиту од пропуштања, што је ретко за ВПН додатке.

Филтрирање кључних речи

Филтрирање кључних речи је ређе од осталих метода блокирања веб локација, али можда и даље представља препреку у школама и канцеларијама. ВПН може или не може помоћи у зависности од места филтрирања.

Концепт је једноставан: ако веб локација садржи одређене речи, блокирајте је. За разлику од ДНС неовлашћеног дификовања и црних пописа ИП-а, овај облик цензуре не захтева да администратор мреже зна које веб локације треба блокирати пре времена. Уместо тога, веб страница се скенира на сигурно кључне речи пре него што се може видети. Школе могу да користе ову методу, на пример, за блокирање веб локација које садрже лажне ресурсе.

Филтрирање кључних речи може се извршити на мрежи или на уређају крајњег корисника.

Ако се догађа на мрежи, страница се скенира прије него што стигне на ваш уређај. Једноставно речено, школа, ИСП или уред пресрећу страницу, прегледају њен садржај, а затим одлучују да ли ће је блокирати или пустити на уређај крајњег корисника. ВПН шифрира сав интернет саобраћај на уређају, тако да мрежни администратор неће моћи да прегледа страницу и зато је не може блокирати ако сте повезани на ВПН.

Ако се на уређају крајњег корисника врши филтрирање кључних речи, ВПН неће помоћи. То се може догодити када је софтвер за родитељски надзор или сличан програм инсталиран на школском или уредском рачунару. Страница је блокирана након што стигне на ваш уређај на основу осјетљивих кључних ријечи које пронађе. Будући да ВПН штити податке само при транзиту преко мреже, не може учинити ништа о програму који скенира странице након што дођу до вашег веб прегледача. Да бисте деблокирали веб локацију која је локално филтрирана на кључним ријечима, морат ћете онемогућити софтвер за надгледање. Можда покушајте да користите други веб прегледач.

Геоблокирање и забрана ИП адресе

Геоблокирање и забрана ИП-а догађа се обрнуто од свих осталих метода блокирања у овом чланку. То се дешава када вас веб локација блокира уместо ваше школе, канцеларије или ИСП-а. Веб странице обично блокирају кориснике на основу њихове ИП адресе или где се налазе њихови ДНС сервери.

Веб странице које блокирају људе на основу њихове локације - геоблокирање - обично то чине користећи ИП адресе. ИП адреса не само да идентификује ваш уређај, такође указује на вашу приближну локацију. Веб локација која је ограничена на кориснике у Великој Британији, на пример, блокира свакога са америчком ИП адресом. То је познато као „блокирање гео“.

ДНС сервери се обично раде локално и тако су такође добар показатељ ваше локације.

Још једном добра ВПН услуга са ДНС заштита од цурења је решење. Проверите да ли изабрани ВПН има сервере у земљи или граду са којих требате да приступите блокираним веб локацијама. НордВПН има преко 4.000 сервера у више од 60 земаља, тако да бисте требали бити покривени.

Имајте на уму да су се многе веб локације захватиле ове тактике и почеле да блокирају ИП адресе познатих ВПН сервера. То је случај са неколико веб страница за стриминг видео садржаја као што су Нетфлик, Хулу, ХБО, ББЦ иПлаиер и Амазон Приме Видео. Ако желите да деблокирате неку од ових локација, Цомпаритецх има пуно ресурса за проналажење најбољег ВПН-а. Уз то, НордВПН може да деблокира већину геоблокираних веб локација које смо тестирали.

Остали начини за деблокирање веб локација

Гугл преводилац

деблокирајте веб локације помоћу гоогле транслате

Гоогле Транслате садржи функцију која омогућава превођење целих веб локација у прегледачу. И даље ћете бити на веб локацији Гоогле преводилац, али веб локација коју желите да деблокирате појави се у прозору прегледача. Ево како да деблокирате веб локације помоћу Гоогле преводиоца:

 1. Копирајте и залепите УРЛ веб локације коју желите да деблокирате у Гоогле преводилац.
 2. Кликните хипервезу која се појављује у преведеном пољу.
 3. Видећете страницу грешке која каже да је страница већ на енглеском. При врху кликните на падајући мени поред До: и одаберите било који други језик осим енглеског.
 4. Сада ћете видети страницу на другом језику. Кликните десно у горњем десном углу Оригинално да бисте прегледали страницу.

Ово може или неће радити у зависности од технике блокирања која се користи и не очекујте да ће све функције веб локација нормално радити. Како је речено, то је брз и бесплатан начин приступа блокираним веб локацијама.

Проки сајтови

Брза Гоогле претрага неће довести до недостатка бесплатних проки сајтова које можете да користите за деблокирање веб локација из школе или из канцеларије. Будите опрезни, међутим, јер многе од ових локација нису ни сигурне ни приватне. Вероватно је да проки није шифрован попут ВПН-а, тако да може да надгледа све ваше мрежне активности, укључујући и све податке које унесете на страницу.

Ове веб локације раде слично као горе наведени Гоогле Транслате методом приказујући страницу унутар странице. Опет, не очекујте да ће све на веб локацији нормално функционисати.

Проки екстензије

Прокси екстензије за Цхроме и Фирефок долазе у многим облицима и величинама. СОЦКС и ХТТП проки су најчешћи. Неке прокси екстензије попут Проки СвитцхиСхарп за Цхроме и ФокиПроки за Фирефок омогућавају вам да конфигуришете сопствено прокси проширење, али требаће вам проки сервер при руци. Пазите на бесплатне додатке прегледача који долазе са уграђеним проки серверима. Као проки веб локације, они вероватно нису баш приватни или безбедни. Поред тога, свако прокси проширење које не аутентификује кориснике - није потребна лозинка - инхерентно је мање безбедно од оних које чине и подложни су нападима човека у средини.

Проширење прегледача НордВПН шифрира саобраћај, спречава цурење ДНС-а и захтева аутентификацију за употребу, чинећи га знатно сигурнијим од велике већине прокси екстензија.

Тор

репови који покрећу провјеру претраживача

Тор је мрежа анонимности која потенцијално може помоћи деблокирању веб локација. Тор користи прокије како би учинио корисника ненадмашним шаљући интернет саобраћај кроз низ случајних чворова широм света. На овај начин ћете добити другачију ИП адресу и сакрити веб локације које посећујете од школе, уреда или владе.

Најлакши начин за почетак рада са Тором је преузимања Тор претраживача, алтернативног прегледача Фирефок и Цхроме који шаље сав интернет саобраћај преко Тор мреже.

Тор долази, међутим, с неколико упозорења. То је споро, за једно. Друго, иако је Тор легалан, често се повезује са криминалцима и хакерима. Ваша школа, канцеларија, влада или давалац интернетских услуга могли би се намрстити употреби Тора у било којем облику. Поред тога, неке веб локације потпуно блокирају кориснике Тор-а.

Погледајте такође: Најбољи ВПН-ови за Тор

Промените своје ДНС сервере

Ако је дификовање ДНС-а (види горе) метода која се користи за блокирање веб локација, можда ћете то моћи да превазиђете променом задатих ДНС сервера. ДНС сервери обично управљају добављачи интернетских услуга, иако ваша школа или уред можда користе властите. Можете да промените ДНС сервере у подешавањима интернета.

Добра бесплатна опција је Цлоудфларе, који ради са сигурним, приватним ДНС серверима. Овде можете научити како поставити Цлоудфларе ДНС. Ако су вам потребни ДНС сервери за одређени регион или земљу, покушајте са ОпенНИЦ.

Добри ВПН-ови попут Норд-а управљају властитим приватним ДНС серверима. Неколико провајдера нуди паметне ДНС проки услуге који су спретни у деблокирању гео-блокираног садржаја, мада од њих нема велике користи преко ВПН-а.

Имајте на уму да ако ДНС варање није метода блокирања која се користи, промена ваших ДНС сервера неће променити.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =

Adblock
detector