Kako deblokirati web stranice (i aplikacije) s bilo kojeg mjesta

Kako deblokirati web stranice i aplikacije s bilo kojeg mjesta

Postoji puno razloga zbog kojih biste trebali deblokirati određenu web stranicu ili uslugu. Možda vaš poslodavac koristi pretjeran remek softver za web filtriranje. Možda je usluga struje dostupna samo u jednoj određenoj zemlji. Moglo bi se čak dogoditi da vlada vaše zemlje ne želi pročitati podatke koji ih slikaju u negativnom svjetlu. Međutim, u većini slučajeva zapravo je vrlo jednostavno zaobići blokiranje putem interneta: samo se povežite na virtualnu privatnu mrežu (VPN).

VPN-ovi usmjeravaju vaš promet putem poslužitelja drugdje u svijetu. To vam daje novu, privremenu IP adresu koja upućuje na zemlju na kojoj se nalazi vaš odabrani poslužitelj i omogućuje vam pobijediti većinu vrsta blokiranja na temelju lokacije. Uz to, VPN poslužitelji nemaju ista internetska ograničenja kao i vaše radno mjesto (ili u stvari država), tako da ćete moći pristupiti bilo kojoj web lokaciji ili usluzi koja vam se sviđa.

Jednako je važno, VPN-ovi kriptiraju vaš promet. To ga sprječava da ga čitaju snooperi poput vlade, vašeg davatelja internetskih usluga ili mrežnih administratora vašeg radnog mjesta. Ne iznenađuje da je to nevjerojatno korisno u zemljama sa strogom cenzusom na mreži.

Kako deblokirati web stranice s bilo kojeg mjesta putem VPN-a

VPN-ovi mogu izgledati pomalo zastrašujuće, ali zapravo su prilično jednostavni za korištenje. Postavljanje VPN-a traje samo nekoliko minuta i tada ćete imati pristup aplikacijama i web stranicama iz cijelog svijeta.

Evo kako deblokirati web lokacije s bilo kojeg mjesta:

 1. Započnite odabirom prikladnog VPN-a. Posebno preporučujemo ExpressVPN, ali NordVPN i CyberGhost dvije su snažne, jeftine alternative.
 2. Preuzmite i instalirajte VPN softver pazeći da nabavite pravu verziju za svoj uređaj.
 3. Ako pokušavate pristupiti usluzi zaključanoj u regiji, povežite se s VPN serverom u željenoj zemlji. Koristite britanski poslužitelj za deblokiranje BBC iPlayera, na primjer, ili američki poslužitelj za Sling TV. Ako je vaša odabrana usluga dostupna širom svijeta, bilo koji poslužitelj će učiniti.
 4. Na kraju, pokušajte pristupiti blokiranoj aplikaciji ili web mjestu. Trebali biste ga moći koristiti kao uobičajeno, ali ako postoje problemi, pokušajte očistiti predmemoriju i kolačiće prije ponovnog pokušaja.

Ako se problemi nastave, preporučujemo da se za daljnju pomoć obratite korisničkom timu VPN-a. Može biti da postoje određeni poslužitelji koji mogu deblokirati vašu odabranu uslugu.

Kako funkcionira blokada putem interneta?

Općenito postoje dva različita načina na koje organizacije mogu ograničiti pristup određenoj web stranici ili usluzi. Svako od njih detaljnije ćemo opisati u nastavku:

1. Blokiranje na razini mreže

Blokiranje na razini mreže često poslodavci koriste kako bi spriječili ljudima pristup neprimjerenom materijalu dok su na poslu. Najjednostavniji oblik blokiranja na razini mreže je crna lista; svaki put kad korisnik pokuša posjetiti web mjesto, adresa se uspoređuje s popisom blokiranih adresa. Ako je web mjesto na popisu, pristup je odbijen.

Zemlje poput Kine i UAE koriste sličnu tehnologiju, mada u većem obimu. Međutim, ova je vrsta cenzure na razini cijele zemlje znatno naprednija i obično uključuje neki oblik filtriranja na temelju ključne riječi kao i značajke otkrivanja proxyja..

2. Blokiranje zasnovano na korisniku

Blokiranje na temelju korisnika jest kada organizacije promatraju stvari poput korisnikove IP adrese, GPS lokacije ili telefonskog broja kako bi utvrdile je li im dopušteno korištenje određene usluge. To se najčešće vidi kod internetskih servisa za strujanje. YouTube TV, na primjer, dostupan je samo u SAD-u, a korisnici iz drugih zemalja sprečeni su da se prijave.

Iako možete lako pristupiti većini blokiranih korisnika s VPN-om, naprednije sustave gotovo je nemoguće zaobići. Na primjer, možda će vam trebati oblik ID-a koji ima samo rezident ili način plaćanja koji je povezan s adresom u određenoj zemlji.

Hoće li mi VPN dozvoliti pristup blokiranim web lokacijama u Kini?

Kina posjeduje jednu od najnaprednijih tehnologija ograničavanja interneta na svijetu, kolektivno poznatu kao Veliki vatrozid. Uz to, vlada i lokalni davatelji internetskih usluga posebno su ciljali pružatelje VPN-a, što znači da većina usluga neće raditi.

Postoji nekoliko VPN-a koji i dalje rade u Kini, ali kako su njihove web stranice nedostupne s kopna, morat ćete instalirajte ih prije dolaska. Preporučujemo i spremanje uputa za ručnu instalaciju, samo u slučaju da naiđete na probleme s vezom dok ste u Kini.

Ne postoji javno dostupan popis svake web lokacije koja je u Kini zabranjena. U skladu s tim, pomoću našeg alata Great Firewall možete saznati je li određena web lokacija ili usluga dostupna ili ne.

Mogu li koristiti besplatne VPN usluge zaključane u regiji?

Savjetujemo općenito korištenje besplatnih VPN-ova. Za početak, te su usluge često prve na crnoj listi glavnih usluga, što znači da ne postoji jamstvo da će raditi. Nadalje, oni često imaju više korisnika nego što njihove mreže mogu podržavati. Kao rezultat toga, čak i ako vaš VPN deblokira određenu uslugu, vjerovatno je da će vam brzina pregledavanja biti prespora za njegovo korištenje. To je pravi problem ako želite da struji jer male brzine rezultiraju bržom reprodukcijom i čestim punjenjem u međusobno spremanje.

Također je vrijedno spomenuti da besplatni VPN-ovi predstavljaju pravi sigurnosni rizik. U stvari, jedna studija je to utvrdila gotovo 40 posto od 280+ anketiranih aplikacija sadržavalo je zlonamjerni softver. Kao da to nije dovoljno loše, 18 posto ih nije koristilo enkripciju, pa nisu osiguravali nikakvu privatnost. To znači da, ako nemate posebnu sreću, postoji realna šansa da zarazite svoj uređaj (a možda i cijelu mrežu vašeg poslodavca) zlonamjernim softverom.

Najbolji način za deblokiranje usluga i anonimno pregledavanje je uporaba uglednog VPN-a koji poštuje privatnost i koji slijedi pravila o no-log zapisima..

Zašto moj VPN ne deblokira određenu web lokaciju ili aplikaciju?

Nažalost, s obzirom na čistu raznolikost i složenost sustava blokiranja, uvijek će postojati neke usluge koje vaš VPN ne može deblokirati. Međutim, svaka web stranica i aplikacija su različite; na primjer, web stranica lokalne TV postaje vjerojatno će imati manje stroga ograničenja od međunarodno poznatog kućanskog imena poput Netflixa.

Ne brinite ako još uvijek ne možete deblokirati određenu uslugu. Moguće je da samo određeni poslužitelji mogu zaobići otkrivanje VPN-a na odabranoj usluzi ili možda samo morate promijeniti protokol veze. Bilo kako bilo, Puno vremena će vaš VPN tim za podršku biti u mogućnosti pomoći. Većina glavnih VPN-ova sada nudi 24/7 podršku putem live chat-a, tako da možete započeti rješavanje problema u nekoliko sekundi.

Kakvim uslugama mogu pristupiti putem VPN-a?

Kod VPN-a postoji vrlo malo ograničenja u onome što možete pristupati, čak i ako ste u zemlji sa strogom mrežnom cenzurom. U nastavku smo naveli neke vrste sadržaja koji možete deblokirati u inozemstvu ili na poslu pomoću VPN-a:

 • Društveni mediji (Facebook, Instagram, Twitter)
 • Streaming usluge (Netflix, BBC iPlayer, ESPN),
 • Usluge razmjene poruka (WhatsApp, Signal, Telegram)
 • Web mjesta za kockanje i igre (William Hill, Bet365, BetNow)
 • Web stranice nepristranih vijesti (CNN, The Guardian, Washington Post)
 • Usluge upoznavanja (Tinder, Grindr, Bumble)
 • Web stranice usmjerene na privatnost (Comparitech, OpenVPN, ExpressVPN)
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =

Adblock
detector