Kako deblokirati web stranice na Chromeu i Firefoxu s bilo kojeg mjesta

Kako deblokirati web stranice na Chromeu i Firefoxu

Kada je web lokacija blokirana, vidjet ćete neku vrstu poruke o pogrešci ili stranicu koja pokazuje da ste naišli na blokiranu web lokaciju.

stranica nije dostupna resetiranje veze

Web stranice mogu biti blokirane na nekoliko različitih načina:

 • IP crne liste
 • DNS varanje
 • Filtriranje ključnih riječi

Objasnit ćemo ih detaljnije u daljnjem tekstu, ali postoji rješenje jedno za jedan za sve, osim najteže web cenzure: a VPN.

Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN kriptira sve podatke koji idu na i s interneta te ih preusmjerava preko posredničkog poslužitelja. VPN djeluje kao posrednik koji ostvaruje dvije stvari:

 • Sakriva koje web stranice posjećujete od bilo koga tko nadzire vašu internetsku vezu, kao što je škola, ured ili pružatelj internetskih usluga
 • Maskira vašu stvarnu IP adresu s VPN poslužiteljem tako da vas web stranice ne mogu blokirati putem IP adrese ili lokacije

Naša glavna preporuka je NordVPN, davatelj VPN-a koji nudi jednostavnu aplikaciju koja može deblokirati blokirane web stranice u više od 60 zemalja. Odlikuje se čvrstom sigurnošću i velikim brzinama, pa čak možete i strujati video putem nje. Proširenje preglednika NordVPN za Chrome i Firefox omogućuje vam korištenje VPN-a bez instaliranja zasebne aplikacije. Uz garanciju povrata novca možete iskoristiti bilo koje vrijeme u prvih 30 dana, bez ikakvih pitanja.

Kako koristiti VPN za deblokiranje web stranica u školi, na poslu ili u inozemstvu

proširenja za preglednik nord vpn

VPN-ovi olakšavaju deblokiranje web stranica. Samo slijedite ove upute:

 1. Prijavite se za VPN. Preporučujemo NordVPN.
 2. Preuzmite i instalirajte VPN aplikaciju ili proširenje web-preglednika.
 3. Odaberite VPN poslužitelj na mjestu s kojeg želite pregledavati i pritisnite Spojiti.
 4. Pričekajte da se uspostavi veza, a zatim otvorite blokirano web mjesto. Sada bi trebao biti dostupan.

Kako deblokirati web stranice na Chromeu i Firefoxu s bilo kojeg mjesta

Mnogi VPN-ovi, uključujući i NordVPN, nude i izvorne aplikacije koje se instaliraju na vaš operativni sustav i proširenja preglednika taj priključak na Chrome i Firefox. Ako samo trebate deblokirati web stranice, proširenje preglednika trebalo bi biti dovoljno i nećete se morati brinuti da nećete imati administrativne privilegije za instaliranje softvera.

Ali imajte na umu da s proširenjem preglednika promet putem aplikacija i usluga izvan vašeg web preglednika neće proći kroz VPN. Ako trebate deblokirati neku drugu aplikaciju ili proširenje preglednika ne može obaviti posao, pokušajte umjesto toga instalirati nativnu aplikaciju za Windows ili Mac.

Ako pokušavate deblokirati web stranice iz inozemstva, budite sigurni da ćete povezati VPN s državom u kojoj dotična web lokacija nije cenzurirana. Na primjer, BBC iPlayer dostupan je samo ljudima u Velikoj Britaniji, tako da biste se mogli deblokirati na VPN poslužitelj u Londonu (ili drugdje u Velikoj Britaniji)..

Kako se web stranice blokiraju

Da biste shvatili kako su web stranice blokirane, prvo morate imati osnovno razumijevanje IP adresa i DNS-a.

Blokiranje IP-a

Svaki uređaj spojen na internet ima jedinstvenu javnost IP adresa, uključujući poslužitelje na kojima se nalaze web lokacije i uređaji krajnjih korisnika poput onog koji trenutno koristite.

Jedna IP adresa za ovu web stranicu je 199.115.114.66, jedinstvena adresa za web poslužitelj na kojem se web stranica nalazi.

Ako je mrežni administrator u školi, uredu ili davatelju internetskih usluga želio blokirati ovu web stranicu, mogli bi postaviti pravilo vatrozida za blokiranje prometa na IP adresu 199.115.114.66 ili sa nje.

Kada koristite VPN, internetski promet prvo ide VPN-u, a potom i web mjestu. Škola ili ured vide samo IP adresu VPN poslužitelja, a ne IP adresu web mjesta. Budući da IP adresa VPN poslužitelja nije blokirana, korisnik može pristupiti blokiranom web mjestu putem nje.

Popisi crnih IP adresa su ograničeni jer mnoge web stranice imaju više IP adresa jer su toliko velike. YouTube, na primjer, koristi nekoliko IP adresa. IP adrese nisu uvijek trajne, pa blokiranje web mjesta njegovom IP adresom možda neće raditi ili može raditi samo privremeno.

Unesite DNS varanje.

DNS varanje

Poznato i kao otmica DNS-a, trovanje DNS-om ili prevara DNS-a, DNS varanje često se koristi kao sredstvo za blokiranje web stranica.

Recimo da ste u školi u kojoj je web-lokacija blokirana. domena web stranice je "comparitech.com". Kada kliknete vezu do ove stranice ili unesete URL stranice u adresnu traku web preglednika, zahtjev koji sadrži domenu šalje se DNS poslužitelju.

DNS, ili Sustav naziva domena, funkcionira kao telefonski imenik za Internet. Umjesto imena i telefonskih brojeva, ona povezuje imena domena s IP adresama. DNS poslužitelj traži IP adresu povezanu s nazivom domene "comparitech.com". U normalnim okolnostima, kao odgovor na zahtjev, DNS poslužitelj šalje natrag IP adresu poslužitelja na kojem se nalazi Comparitech. To omogućuje vašem uređaju da se poveže s web stranicom i učita stranicu u Chromeu ili Firefoxu.

DNS varanje uključuje promjenu telefonskog imenika. Tko god radi, DNS poslužitelj može ukloniti ili promijeniti IP adresu povezanu s "comparitech.com". Bez poznavanja ispravne IP adrese korisnik će vidjeti stranicu s pogreškama ili će biti preusmjeren na drugu web lokaciju, poput stranice koja označava da pokušavate pristupiti blokiranom sadržaju. Ovo je uobičajena taktika koju kineski Veliki vatrozid koristi za blokiranje Facebooka, YouTubea i stotina drugih web lokacija. Budući da se nazivi domena rijetko mijenjaju, diranje DNS-a daleko je pouzdanije od samo blokiranja IP adresa.

DNS diranje je složenije za prevladavanje, ali većina dobrih VPN-ova ovih dana može ga zaobići. VPN će koristiti vlastite DNS poslužitelje umjesto onih koje pruža vaša škola, ured ili ISP. To osigurava da vaš DNS nije otrovan, a stranice će se deblokirati.

Imajte na umu da ne mogu svi VPN-ovi riješiti ovaj problem, a to je dvostruko točno za proširenja VPN preglednika. DNS promet često se šalje izvan web preglednika, a VPN-ovi mogu procuriti DNS promet. Potražite VPN koji nudi "DNS prevencija curenja" kako biste osigurali da ćete moći deblokirati web stranice. Proširenja web preglednika NordVPN za Chrome i Firefox uključuju DNS zaštitu od propuštanja, što je rijetko za VPN dodatke.

Filtriranje ključnih riječi

Filtriranje ključnih riječi rjeđe je od ostalih metoda blokiranja web mjesta, ali još uvijek može predstavljati prepreku u školama i uredima. VPN može ili ne bi trebao pomoći ovisno o mjestu filtriranja.

Koncept je jednostavan: ako web stranica sadrži određene riječi, onda je blokirajte. Za razliku od DNS-ova priruživanja i crnih popisa IP-a, ovaj oblik cenzure ne zahtijeva mrežnog administratora da zna koje web stranice prije vremena blokirati. Umjesto toga, web stranica se sigurno skenira ključne riječi prije nego što se može pogledati. Na primjer, škole mogu upotrebljavati ovu metodu za blokiranje web mjesta koja sadrže lažne resurse.

Filtriranje ključnih riječi može se izvršiti na mreži ili na uređaju krajnjeg korisnika.

Ako se odvija u mreži, stranica se skenira prije nego što stigne na vaš uređaj. Jednostavno rečeno, škola, davatelj internetskih usluga ili ured presreće stranicu, pregledava njezin sadržaj, a zatim odluči hoće li je blokirati ili je pustiti na uređaj krajnjeg korisnika. VPN kriptira sav internetski promet na vašem uređaju, tako da mrežni administrator neće moći pregledati stranicu i stoga je ne može blokirati ako ste povezani s VPN-om..

Ako se filtriranje ključnih riječi odvija na uređaju krajnjeg korisnika, tada VPN neće pomoći. To se može dogoditi kada je na školsko ili uredsko računalo instaliran softver za roditeljski nadzor ili sličan program. Stranica se blokira nakon što stigne na vaš uređaj na temelju osjetljivih ključnih riječi koje pronađe. Budući da VPN štiti podatke samo pri prijenosu preko mreže, ne može učiniti ništa u vezi s programom koji skenira stranice nakon što dođu do vašeg web preglednika. Da biste deblokirali web lokaciju koja je lokalno filtrirana, morat ćete onemogućiti softver za nadgledanje. Možda pokušajte koristiti neki drugi web preglednik.

Geoblokiranje i zabrana IP-a

Geoblokiranje i zabrana IP-a događa se obrnuto od svih ostalih metoda blokiranja u ovom članku. To se događa kada vas web stranica blokira umjesto vaše škole, ureda ili davatelja internetskih usluga. Web stranice obično blokiraju korisnike na temelju njihove IP adrese ili gdje se nalaze njihovi DNS poslužitelji.

Web stranice koje blokiraju ljude na temelju njihove lokacije - geoblokiranje - to obično čine pomoću IP adresa. IP adresa ne samo da identificira vaš uređaj, ona također ukazuje na vašu približnu lokaciju. Web-lokacija ograničena na korisnike u Velikoj Britaniji, primjerice, blokirat će svakoga s američkom IP adresom. To je poznato kao "geo-blokada".

DNS poslužitelji obično se rade lokalno i stoga su također dobar pokazatelj vaše lokacije.

Još jednom dobra VPN usluga s DNS zaštita od curenja je rješenje. Provjerite ima li odabrani VPN poslužitelje u zemlji ili gradu s kojih trebate pristupiti blokiranim web mjestima. NordVPN ima preko 4.000 poslužitelja u više od 60 zemalja, stoga biste trebali biti pokriveni.

Imajte na umu da su se mnoge web stranice zahvatile ove taktike i započele blokirati IP adrese poznatih VPN poslužitelja. To je slučaj s nekoliko web stranica za streaming video sadržaja poput Netflix, Hulu, HBO, BBC iPlayer i Amazon Prime Video. Ako želite deblokirati neku od ovih web lokacija, Comparitech ima mnogo resursa za pronalaženje najboljeg VPN-a. U skladu s tim, NordVPN može deblokirati većinu geoblokiranih web lokacija koje smo testirali.

Ostali načini za deblokiranje web stranica

Google prevoditelj

deblokirajte web stranice putem google translate

Google Translate uključuje značajku koja vam omogućuje prevođenje cijelih web lokacija u vašem pregledniku. I dalje ćete biti na web lokaciji Google Translate, ali web mjesto koje želite deblokirati pojavit će se u prozoru preglednika. Evo kako deblokirati web lokacije uz Google Translate:

 1. Kopirajte i zalijepite URL web mjesta koje želite deblokirati u Google Translate.
 2. Kliknite hipervezu koja se pojavljuje u prevedenom okviru.
 3. Vidjet ćete stranicu s pogreškom koja kaže da je stranica već na engleskom. Pri vrhu kliknite padajući izbornik pokraj Do: i odaberite bilo koji drugi jezik osim engleskog.
 4. Sada ćete vidjeti stranicu na drugom jeziku. Kliknite gore desno, kliknite Izvornik za prikaz stranice.

To može ili ne mora funkcionirati ovisno o tehnici blokiranja i ne očekujte da će sve funkcije web mjesta raditi normalno. Kako je rečeno, to je brz i besplatan način pristupa blokiranim web lokacijama.

Proxy web mjesta

Brza Google pretraga neće dovesti do nedostatka besplatnih proxy web-mjesta koja možete koristiti za deblokiranje web stranica iz škole ili ureda. No budite oprezni jer mnoge od tih web lokacija nisu sigurne niti su privatne. Vjerojatno proxy nije šifriran poput VPN-a, pa može nadzirati sve vaše mrežne aktivnosti, uključujući i sve podatke koje unesete na stranicu.

Te web lokacije funkcioniraju slično kao u Google Translate metodi gore prikazujući stranicu unutar stranice. Opet, nemojte očekivati ​​da će sve na web mjestu normalno funkcionirati.

Proksidiranja

Proxy proširenja za Chrome i Firefox dolaze u mnogim oblicima i veličinama. SOCKS i HTTP proxyji su najčešći. Neka proxy proširenja poput Proxy SwitchySharp za Chrome i FoxyProxy za Firefox omogućavaju konfiguriranje vlastitog proxy proširenja, ali trebat će vam proxy poslužitelj pri ruci. Pazite na besplatne dodatke preglednika koji se isporučuju s ugrađenim proxy poslužiteljima. Kao proxy web stranice, vjerojatno nisu baš privatne ili sigurne. Uz to, svako proksi proširenje koje ne potvrđuje identitet korisnika - nije potrebna lozinka - inherentno je manje sigurno od onih koje čine i podložni su napadima "čovjek u sredini".

Proširenje preglednika NordVPN šifrira promet, sprječava curenje DNS-a i zahtijeva provjeru autentičnosti što ga čini znatno sigurnijim od velike većine proxy proširenja.

humka

repovi koji pokreću tor preglednik

Tor je mreža anonimnosti koja potencijalno može pomoći deblokiranju web stranica. Tor koristi proxyje kako bi korisnika učinio nenadmašnim slanjem internetskog prometa putem niza slučajnih čvorova širom svijeta. To će vam pružiti drugačiju IP adresu i sakriti web stranice koje posjetite od škole, ureda ili vlade.

Najlakši način za početak rada s Torom je preuzimanja Tor preglednika, alternativnog preglednika Firefox i Chrome koji šalje sav internetski promet putem Tor mreže.

Tor dolazi, međutim, s nekoliko upozorenja. Za jedan je spor. Drugo, iako je Tor zakonit, često je povezan s kriminalcima i hakerima. Vaša škola, ured, vlada ili davatelj internetskih usluga mogli bi se namrstiti upotrebi Tora u bilo kojem obliku. Uz to, neke web stranice potpuno blokiraju korisnike Tor-a.

Pogledajte također: Najbolji VPN-ovi za Tor

Promijenite svoje DNS poslužitelje

Ako je diranje DNS-a (vidi gore) metoda koja se koristi za blokiranje web stranica, možda ćete to moći prevladati promjenom zadanih DNS poslužitelja. DNS poslužitelji obično rade davatelji internetskih usluga, iako bi vaša škola ili ured mogli koristiti vlastite. Možete promijeniti DNS poslužitelje u svojim internetskim postavkama.

Dobra besplatna opcija je Cloudflare, koji radi sa sigurnim, privatnim DNS poslužiteljima. Ovdje možete naučiti kako postaviti Cloudflare DNS. Ako su vam potrebni DNS poslužitelji za određenu regiju ili zemlju, pokušajte s OpenNIC.

Dobri VPN-ovi poput Nord-a upravljaju vlastitim privatnim DNS poslužiteljima. Nekoliko pružatelja usluga nudi pametne DNS proxy usluge koji su spretni u deblokiranju geo-blokiranog sadržaja, premda im od VPN-a nema velike koristi..

Imajte na umu da ako DNS varanje nije metoda blokiranja koja se koristi, promjena DNS poslužitelja neće značiti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 43 = 53

Adblock
detector