Kako osigurati dopuštenja za Android aplikaciju

Kako osigurati dopuštenja za Android aplikaciju


Koliko često vam se na Android uređaju postavlja pitanje želite li aplikaciji dati pristup nekoj aplikaciji ili drugoj? Ovo se malo pojavljivanje pojavljuje toliko često da mnogi kliknu na "Dopusti" bez razmišljanja. Znate li koliko su aplikacija dali pristup vašim osobnim podacima? Iako se nadate da vlasnici aplikacija neće zloupotrijebiti ovaj pristup, s optužbama koje su prepune tvrtki koje glase podatke, poput Facebooka, ne možete biti previše oprezni.

Srećom, uz malo znanja, možete poduzeti korake da osigurate svoj Android uređaj ručnom promjenom postavki. U ovom postu objašnjavamo kako to učiniti.

Kako otkriti dopuštenja aplikacija

Informacije o dozvolama koje vaše aplikacije imaju lako je prikupiti. Prvo idite na postavke zaslon. Pomaknite se prema dolje do Uređaj , a zatim dodirnite Aplikacije.

Dozvole aplikacije za Android 1

Na sljedećem se zaslonu nalaze sve aplikacije na vašem telefonu.

Dozvole aplikacije za Android 2

Dodirnite aplikaciju za pregled svih opcija. Odaberi dozvole.

Dozvole aplikacije za Android 3

Sada možete vidjeti dopuštenja koja ste dodijelili odabranim aplikacijama.

Dopuštenja aplikacije Android 4

Izvlačenje dozvola iz aplikacija

Usluge na vašem telefonu kojima aplikacije mogu dobiti dozvolu za pristup su:

 •         Kalendar
 •         Fotoaparat
 •         kontakti
 •         Mjesto
 •         Mikrofon
 •         Telefon
 •         SMS
 •         skladištenje

Ako ste odobrili pristup nekoj od ovih trgovina podataka ili usluga, možete ga oduzeti dodirom na klizaču pored kategorije dozvola..

Kategorije dozvola

Svaka od tih kategorija koje vidite na zaslonu dopuštenja za svaku aplikaciju nije ime aplikacije, već naziv kategorije aplikacija. Android operativni sustav uključuje pristupne funkcije koje omogućuju uslugama nezavisnog pisanja za pristup uslugama operativnog sustava. Postoji nekoliko funkcija koje svaka od tih kategorija u sustavu dozvole zaslon dati pristup.

Davanje dopuštenja za pristup jednoj od tih kategorija daje aplikacijama pristup funkcijama operativnog sustava. Android sadrži sve aplikacije u "kutiji s pijeskom", što je izolirano okruženje koje te aplikacije čuva dalje od operativnog sustava. Dozvole probijaju tu sigurnosnu mjeru.

Konfigurirajte dopuštenja aplikacija

Možete dobiti drugi prikaz dozvola aplikacije putem aplikacije Konfiguriranje aplikacija izbornik. Da biste se kretali do ove lokacije, vratite se na postavke zaslon, dodirnite Aplikacije, a zatim pritisnite simbol zupčanika u zaglavlju Aplikacije zaslon.

Android konfigurira pristup aplikacijama

Ovo vam daje Konfiguriranje aplikacija opcije. Dodirnite Dozvole aplikacija nastaviti.

Aplikacije za Android imaju pristup

Na zaslonu s dozvolama aplikacija vidjet ćete opciju koja nije bila dostupna na popisu kategorija dozvola do kojih ste stigli ispitivanjem pojedinačnih aplikacija. Ovo je Body senzori kategorija. Redak ispod svake kategorije govori koliko aplikacija ima to dopuštenje i koliko je aplikacija instaliranih na vašem telefonu izvediv. Ova je poruka format Dopušteno je X od Y aplikacija gdje x je broj aplikacija s pristupom i Y je broj aplikacija s mogućnostima korištenja te kategorije usluge.

Kliknite jednu od tih kategorija da biste dobili popis svih aplikacija koje imaju to dopuštenje.

Popis kategorija Android aplikacija

Kliknite na klizaču pored kategorije da biste isključili njegovu pristupačnost. Sve aplikacije koje imaju to dopuštenje uklonit će taj pristup.

Povratak u Konfiguriranje aplikacija zaslona, ​​pomaknite se prema dnu popisa dozvola. Vidjet ćete da se zove posljednja stavka popisa Dodatna dopuštenja.

Android dodatna dopuštenja pristupaju

U Dodatna dopuštenja na ekranu ćete vidjeti četiri mogućnosti:

 •         Podaci o automobilu
 •         Pročitajte privitke e-pošte
 •         Pročitajte trenutne poruke
 •         Pišite trenutne poruke

Ako dodirnete opciju koja navodi broj aplikacija koje se primjenjuju na tu kategoriju 0 od 0, rezultirajući ekran jednostavno će se pročitati Nema dozvola. Ako bi bilo koju od tih kategorija mogla koristiti barem jedna aplikacija na vašem telefonu, dodirom na tu kategoriju došlo bi do popisa aplikacija koji vam daje mogućnost isključivanja svake upotrebe klizačem.

Zabraniti pristup aplikacijama postavkama sustava

Iako je ovaj vodič usredotočen na "dopuštenja aplikacija", zadatak osiguranja vašeg telefona ne bi bio potpun bez provjere postavki sustava kojima je aplikacijama dopušten pristup. Ove postavke možete pregledati putem Konfiguriranje aplikacija zaslon.

Pristup podešavanjima sustava Android

Dodirnite Izmijenite postavke sustava nastaviti. Sljedeći se ekran prikazuje svakoj instaliranoj aplikaciji na vašem telefonu s porukom koja vam može promijeniti postavke sustava.

Android izmijeni postavke sustava

Dodirnite jednu od tih aplikacija da biste vidjeli klizač koji omogućuje blokiranje aplikacije u pristupanju postavkama sustava.

Klizač postavki sustava Android

Zabrinjavajuća je ideja dopuštanja aplikacija da pristupaju vašem sustavu. Teško je razumjeti koje su postavke potrebne svakoj aplikaciji jer su podijeljene na zaslone. Ne postoji stranica "Postavke" koja sadrži detalje.

Spriječite prekrivanja

Zlonamjerni softver se može maskirati kao prava aplikacija. Možete kliknuti dopustiti na zahtjev za dozvolama, ne shvaćajući da je naziv aplikacije koji se čini originalnim doista ilegalna aplikacija koja sadrži varljivu funkciju. Takva zlonamjerna aplikacija može otkriti aplikacije koje želite otvoriti, a zatim ih prekrivati, oponašajući stvarnu aplikaciju. Ove su vrste aplikacija dizajnirane za prikupljanje vjerodajnica za provjeru autentičnosti za stvarne mrežne usluge. Oni mogu postići taj cilj osiguravajući da lažna aplikacija pokriva stvarnu verziju koju ste otvorili.

Kako bi izveli ovaj trik, aplikacija za zlonamjerni softver mora postići status da se uvijek nalazi iznad svih otvorenih aplikacija. Možete isključiti ovu mogućnost. Vratite se na Konfiguriranje aplikacija zaslon.

Android prekrivajući pristup

Dodirnite Povucite se nad ostalim aplikacijama da biste vidjeli koje aplikacije mogu prekrivati ​​zaslon. Na sljedećem popisu vidjet ćete svaku instaliranu aplikaciju i može li preklapati druge.

Android prekrivni popis

Da biste uklonili ovo dopuštenje, dodirnite aplikaciju koja ima dopuštenje koje želite ukloniti. Ovo će vas odvesti na zaslon na kojem možete isključiti dopuštenje klizačem.

Posljedice dopuštenja aplikacije

Pogledajmo neke kategorije kojima aplikacije mogu tražiti pristup. Posljedice odobravanja pristupa mogu biti vrlo štetne.

Dozvole za SMS

Ako dopustite za novu aplikaciju pristup SMS-u, taj novi uslužni program moći će pristupiti MMS sustavima za razmjenu poruka, kao i svim SMS aplikacijama koje imate na svom telefonu, a ne samo jednom zadanom SMS alatu koji dolazi s Android operativnim sustavom. Nadalje, aplikacija s dopuštenjem pristupa SMS-u moći će čitati sve poruke koje ste pohranili u svojim SMS aplikacijama. Također će moći presresti i čitati (i eventualno mijenjati) dolazne poruke, a čak će biti dopušteno slanje SMS poruka s vašeg telefona.

Dozvole za telefonske pozive

Dozvola za pristup bilo kojoj komunikacijskoj usluzi na vašem telefonu poklon je bilo kojem zlonamjernom softveru koji se želi replicirati slanjem trojanskih programa na svoj kontakti popis. Ako crv može te infekcije poslati iz vašeg Telefon broja, haker koji je napisao izvorni virus štedi mnogo novca i također skriva njegov identitet.

Zlonamjerna aplikacija za zarađivanje novca s dozvolom pristupa funkcije poziva vašeg telefona može podići račun i zaraditi tonu novca za svog vlasnika upućivanjem višestrukih poziva na premijske brojeve u vlasništvu hakera.

Dopuštenja za kamere

Aplikacije koje imaju dozvolu za pristup vašoj kameri mogu snimiti snimke zaslona svojih aktivnosti, snimiti fotografije i videozapise vas i vaših prijatelja i poslati te slike i video datoteke natrag piscu aplikacije. Slično tome, ako aplikacija ima pristup vašem mikrofonu, bilo kojim alatom za snimanje na vašem telefonu može se manipulirati da vas snima bez vašeg znanja.

Dozvole lokacije

značajka lokacije na vašem telefonu mogu obavijestiti provalnike kada ste izvan svog doma i može reći vlasnicima web lokacija i usluga s ograničenom lokacijom da ste izvan njihovog radnog područja kako bi vas mogli blokirati.

Operacijski sustav i dozvole za pohranu

Davanje dopuštenja aplikaciji pristup vašoj pohrani omogućuje lopovima podataka da vam ukradu podatke. Također otvara vrata za ransomware koji može šifrirati sve datoteke na vašem uređaju i učiniti ih nedostupnim dok ne platite ključ za dešifriranje..

Omogućavanje aplikaciji da dobije kontrolu nad Postavke sustava može značiti da gubite pristup svom telefonu.

U potpunosti isključite lokacijske usluge

Na Androidu jedini način da isključite dozvole pristupa jest na temelju aplikacije, kako je gore opisano. To je slučaj sa svim kategorijama, osim za Usluge lociranja vašeg telefona. One se mogu u potpunosti isključiti.

Isključivanjem lokacijskih usluga porazi se web-mjesta koja su ograničena na geo i pokušavaju vam blokirati pristup iz drugih zemalja. Njihova ograničenja možete zaobići koristeći VPN. Međutim, mnoge web stranice također provjeravaju vašu lokaciju u operativnom sustavu i pobijaju to maskirajuće djelovanje VPN-a jer daje vašu stvarnu lokaciju.

Strategija isključivanja lokacijskih usluga ne funkcionira uvijek kako bi vas uvela u inozemna web mjesta. Na primjer, čak i ako imate VPN koji radi, YouTube TV web mjesto vam neće dati pristup osim ako može provjeriti i lokaciju vašeg telefona. Također gubite prednost što možete pratiti svoj napredak na ruti u usluzi web mapa.

Međutim, ako želite isključiti lokacijske usluge na Android telefonu, idite na postavke zaslona, ​​pomaknite se prema dolje do osobni odjeljka i dodirnite Mjesto.

Android lokacija 1

Kliknite na klizač na vrhu stranice Mjesto zaslon.

Android lokacija 2

Problemi s dozvolom za Android

Primjer noćne more od zlonamjernog softvera koji će vam upropastiti telefon ako mu omogućite pristup sustavu je trojanski Loapi, koji Kaspersky Labs uočen krajem 2017. Ovaj se zlonamjerni softver oglašava kao antivirusni uslužni program ili aplikacija za sadržaj za odrasle. Nakon što je instaliran, aplikacija će stalno tražiti dozvolu za pristup sustavu. Ponavljat će zahtjev iznova i iznova dok ne dodirnete dopustiti. Ponovo pokrenite telefon da biste pokušali isključiti aplikaciju, ali to neće uspjeti. Kad se telefon ponovno pokrene, prvo što ćete vidjeti je zahtjev za pristupom.

Troa Loapi ima širok spektar zlonamjernih funkcija. Oni uključuju pokretanje DDoS napada na zapovjedništvo na drugim uređajima povezanim putem Interneta, rudarstvo kripto-valute i neuredan pristup web stranicama skupljati prihod od zabilježenih posjeta. Dizajn Trojan omogućava svom kontroleru da po volji učita nove napade na vaš telefon. Dakle, ovo je stražnja strana koja će omogućiti stalni tok napada da se preuzmu na vaš telefon.

Kada su istraživali taj trojanac, laboratoriji tvrtke Kaspersky učitali su ga na pametni telefon. U roku od dva dana pretjerana obrada uzrokovana virusom izazvao napuhavanje baterije na uređaju i poklopac telefona za prekrivanje. U osnovi, ako nenamjerno preuzmete Loapi, možete i baciti telefon.

Trojanski pregled antivirusnih programa otkrit će ostale antivirusne programe koji se pokreću na vašem telefonu i upozorit će vas da dopustite uklanjanje onih programa koje Loapi lažno označava kao zlonamjerni softver. Opet, aplikacija se neće uzeti poreći za odgovor. Brzo dopuštanje uklanjanja tih programa neće se zaustaviti dok ne dodirnete dopustiti.

Ako na telefonu imate Loapi, možete isprobati sve korake opisane u ovom vodiču za uklanjanje njegovih dozvola. Međutim, obrambeni mehanizmi ovog zlonamjernog softvera blokirat će telefon i ugasiti zaslone s postavkama, onemogućavajući vam da opozovete svoja prava pristupa. Ova je zlobna aplikacija samo jedan primjer zlonamjernog softvera koji će vaš telefon učiniti neupotrebljivim.

Završavati

Vrijeme je da preuzmete kontrolu nad svojim Android uređajem. Trebate prilagoditi sve te dozvole i pooštriti sigurnost svog telefona. Budite vrlo oprezni odakle dolazite svoje aplikacije. Nikada ne odgovarajte na neželjene SMS poruke i izbjegavajte slijedeće veze na web stranicama dok koristite svoj telefon. Morate također zavjetovati se na te obavijesti o dozvolama i odabrati poreći osim ako postoji vrlo dobar razlog da se uključite dopustiti. Ako aplikacija ne funkcionira bez tih dozvola, možda biste trebali razmotriti deinstaliranje.

Vidi također:
Statistika cyber kriminala
Statistika krađe identiteta
Ransomware statistika

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

38 + = 48

map