Како осигурати дозволе за Андроид апликацију

Како осигурати дозволе за Андроид апликацију

Колико често вам се на Андроид уређају поставља питање да ли желите да апликацији дате приступ некој апликацији или некој другој? Ова се мала популација појављује толико често да многи кликну на „Дозволи“ не размишљајући о томе. Знате ли колико су апликација дали приступ вашим личним подацима? Иако се надате да власници апликација неће злоупотребити овај приступ, с оптужбама које су препуне компанија које гласе податке, попут Фацебоока, не можете бити превише опрезни.

Срећом, уз мало знања, можете предузети кораке да осигурате свој Андроид уређај ручном променом подешавања. У овом посту објашњавамо како то учинити.

Како открити дозволе за апликације

Информације о дозволама које ваше апликације имају лако је прикупити. Прво идите на Подешавања екран. Померите се до Уређај и затим додирните Аппс.

Дозволе апликације за Андроид 1

На следећем екрану су наведене све апликације на вашем телефону.

Дозволе апликације за Андроид 2

Додирните апликацију да бисте видели све опције. Изаберите Дозволе.

Дозволе апликације за Андроид 3

Сада можете видети дозволе које сте одобрили одабраним апликацијама.

Дозволе апликације за Андроид 4

Повлачење дозвола из апликација

Услуге на вашем телефону којима апликације могу да добију дозволу за приступ су:

 •         Календар
 •         Камера
 •         Контакти
 •         Локација
 •         Микрофон
 •         Телефон
 •         СМС
 •         Складиште

Ако сте дозволили приступ некој од ових продавница података или услуга, можете је одузети додиром клизача поред категорије дозволе..

Категорије дозвола

Свака од тих категорија које видите на екрану са дозволама за сваку апликацију није име апликације, већ назив категорије апликација. Андроид оперативни систем укључује приступне функције које омогућују услугама независног писања да приступе услугама оперативног система. Постоји неколико функција које су свака од ових категорија у Дозволе екран даје приступ.

Давање дозволе за приступ једној од ових категорија даје апликацијама приступ функцијама оперативног система. Андроид садржи све апликације у „песковнику“, што је изоловано окружење које те апликације чува даље од оперативног система. Дозволе пробијају ту безбедносну меру.

Конфигуришите дозволе за апликације

Можете добити још један приказ дозвола за апликацију путем Конфигуришите апликације мени. Да бисте се кретали до ове локације, вратите се на Подешавања екран, тапните на Аппс, а затим притисните симбол зупчаника у заглављу Аппс екран.

Андроид конфигурише приступ апликацијама

Ово вам даје Конфигуришите апликације Опције. Додирните на Дозволе апликација да наставите.

Дозвола за Андроид апликацију приступа

На екрану са дозволама апликација видећете опцију која није била доступна на листи категорија дозвола до којих сте стигли испитивањем појединачних апликација. Ово је Боди сензори категорија. Редак испод сваке категорије говори колико апликација има то одобрење и колико апликација инсталираних на вашем телефону би било допуштено да користе ту дозволу. Ова порука је формата Дозвољено је Кс од И апликација где Икс је број апликација са приступом и И је број апликација са могућностима коришћења те категорије услуге.

Кликните на једну од ових категорија да бисте добили списак свих апликација које имају то одобрење.

Листа категорија Андроид апликација

Кликните на клизач поред категорије да бисте искључили његову приступачност. Све апликације које имају ову дозволу уклањаће тај приступ.

Повратак у Конфигуришите апликације екрана, померите се до дна листе дозвола. Видећете да се позива последња ставка листе Додатна одобрења.

Приступ додатним дозволама за Андроид

У Додатна одобрења на екрану ћете видети четири опције:

 •         Подаци о аутомобилу
 •         Прочитајте прилоге путем е-поште
 •         Читајте тренутне поруке
 •         Пишите тренутне поруке

Ако додирнете опцију која наводи број апликација које се односе на ту категорију 0 од 0, резултирајући екран ће се једноставно прочитати Нема дозвола. Ако би било коју од тих категорија могла користити најмање једна апликација на вашем телефону, додиривањем те категорије довело би до листе апликација која вам даје могућност искључивања сваке употребе клизачем.

Забраните приступ апликацији системским подешавањима

Иако је овај водич усмерен на "дозволе апликација", задатак обезбеђења вашег телефона не би био потпун без провере на системским подешавањима којима је апликацијама дозвољен приступ. Ове поставке можете прегледати преко Конфигуришите апликације екран.

Приступ подешавањима система Андроид

Додирните на Измените системска подешавања да наставите. На следећем екрану се приказује свака апликација инсталирана на вашем телефону са поруком која вам каже да ли може да мења поставке система.

Андроид мења поставке система

Додирните једну од ових апликација да бисте видели клизач који вам омогућава да блокирате приступ апликацији системским подешавањима.

Клизач подешавања Андроид система

Забрињавајућа је идеја да се апликацијама дозволи приступ вашем систему. Тешко је схватити која су подешавања потребна свакој апликацији јер су она подешена на екране. Не постоји страница „Подешавања“ која садржи детаље.

Спречите прекривања

Злонамјерни софтвер се може маскирати као оригинална апликација. Можете кликнути на Дозволи на захтев за дозволу, а да не схватите да је име апликације које се чини оригиналном заиста илегална апликација која садржи варљиву функцију. Таква злонамерна апликација може открити апликације које желите да отворите, а затим их прекривати, опонашајући стварну апликацију. Ове врсте апликација дизајниране су за прикупљање вјеродајница за провјеру аутентичности за стварне мрежне услуге. Они могу постићи тај циљ тако што ће бити сигурни да лажна апликација покрива стварну верзију коју сте отворили.

Да би извео овај трик, апликација за злонамерни софтвер мора да постигне статус да је увек изнад свих отворених апликација. Можете искључити ову могућност. Врати се на Конфигуришите апликације екран.

Андроид преклапају приступ

Додирните на Превуците се преко других апликација да бисте видели које апликације могу прекривати екран. На следећој листи видећете сваку инсталирану апликацију и може ли преклапати друге.

Андроид прекривна листа

Да бисте уклонили ову дозволу, тапните на апликацију која има дозволу коју желите да уклоните. Ово ће вас одвести до екрана на којем можете искључити дозволу клизачем.

Последице за дозволу апликација

Сада ћемо погледати неке категорије којима апликације могу тражити приступ. Последице одобравања приступа могу бити веома штетне.

Дозволе за СМС

Ако дозволите нову апликацију приступ СМС-у, тај нови услужни програм ће моћи да приступи системима за размену порука ММС-а као и било којој СМС апликацији коју имате на свом телефону, а не само оном подразумеваном СМС-у који долази са оперативним системом Андроид. Штавише, апликација са дозволом за приступ СМС-у моћи ће да чита све поруке које сте сачували у својим СМС апликацијама. Такође ће моћи пресретати и читати (и евентуално мењати) долазне поруке, а чак ће и бити дозвољено слање СМС порука са вашег телефона.

Дозволе за телефонске позиве

Дозвола за приступ било којој комуникационој услузи на вашем телефону поклон је сваком злонамјерном софтверу који се жели реплицирати слањем тројанских програма на ваш Контакти листа. Ако црв може те инфекције послати из вашег Телефон броја, хакер који је написао оригинални вирус штеди много новца и такође скрива његов идентитет.

Злонамерна апликација за зарађивање новца с дозволом приступа функције позива вашег телефона може подићи рачун и зарадити тону новца за свог власника упућивањем поновљених позива на премиум бројеве у власништву хакера.

Дозволе за камере

Апликације за које имају дозволу приступите камери може да снима слике екрана својих активности, да снима фотографије и видео записе вас и ваших пријатеља и шаље те слике и видео датотеке назад писцу апликације. Слично томе, ако апликација има приступ вашем микрофону, било којим алатом за снимање на вашем телефону може се манипулирати тако да вас снима без вашег знања.

Дозволе локације

Тхе функција локације на вашем телефону може да обави провалнике када сте изван свог дома и може да каже власницима веб локација и услуга са ограниченом локацијом да сте изван њиховог радног подручја како би вас могли блокирати.

Оперативни систем и дозволе за складиштење

Давање дозволе апликацији приступите складишту омогућава лоповима података да украду ваше податке. Такође отвара врата рансомваре-у који може шифровати све датотеке на вашем уређају и учинити их недоступним док не платите кључ за дешифровање..

Омогућавање апликацији да добије контролу над Подешавања система може значити да губите приступ свом телефону.

У потпуности искључите локацијске услуге

На Андроиду је једини начин да искључите дозволе приступа на основу апликације, како је горе описано. То је случај са свим категоријама осим за Локација услуге свог телефона. Оне се могу у потпуности искључити.

Искључивањем локацијских услуга порази се географски ограничена веб локација која покушава да блокира ваш приступ из других земаља. Њихова ограничења можете заобићи користећи ВПН. Међутим, многе веб локације такође провјеравају вашу локацију у оперативном систему и пркосе тој маскирајућој радњи ВПН-а јер одаје вашу стварну локацију.

Стратегија искључивања локацијских услуга у потпуности не функционише увек како би вас увела у иностране веб локације. На пример, чак и ако имате ВПН који ради, ИоуТубе ТВ сајт вам неће дати приступ осим ако такође може да провери локацију вашег телефона. Такође губите корист од тога што можете да пратите свој напредак на рути у услузи веб мапа.

Међутим, ако желите да искључите услуге локације на Андроид телефону, идите на Подешавања екрана, помичите се према до Лични и тапните на Локација.

Андроид локација 1

Кликните на клизач на врху странице Локација екран.

Андроид локација 2

Проблеми са Андроид дозволама

Пример ноћне море од злонамерног софтвера који ће вам упропастити телефон ако му омогућите приступ систему је Лоапи Тројан, који Касперски Лабс примећен крајем 2017. Овај се малвер оглашава као антивирусни програм или као апликација за садржај за одрасле. Једном када је инсталирана, апликација ће стално захтевати дозволу за приступ систему. Понављат ће потражњу изнова и изнова док не додирнете Дозволи. Поново покрените телефон да бисте покушали да искључите апликацију, али то неће успети. Када се телефон поново покрене, прво што ћете видети је потражња за приступом.

Лоапи Тројан има широк спектар злонамерних функција. Они укључују покретање ДДоС напада на команду на другим уређајима повезаним на Интернет, рударство криптовалута и непристојно приступ веб страници да повећате приход од забележених посета. Дизајн Тројан омогућава његовом контролеру да по вољи учита нове нападе на ваш телефон. Дакле, ово је бацкдоор који ће омогућити стални ток напада да се преузму на ваш телефон.

Када су истраживали овај тројан, Касперски Лабс га је учитао на паметни телефон. У року од два дана, прекомерна обрада изазвана вирусом узроковало да се батерија уређаја надува и поклопац телефона да се изврне. У основи, ако ненамјерно преузмете Лоапи, можете и бацити телефон.

Тројански антивирусни програм откриће друге антивирусне програме који се покрећу на вашем телефону и упозориће вас да дозволите уклањање тих програма, које Лоапи лажно означава као малвер. Опет, апликација се неће узети негирати за одговор. Брзо омогућавање уклањања тих програма неће се зауставити док не додирнете Дозволи.

Ако на телефону имате Лоапи, можете испробати све кораке описане у овом водичу да бисте уклонили његове дозволе. Међутим, одбрамбени механизми овог злонамерног софтвера ће закључати телефон и угасити екране поставки, онемогућавајући вам да опозовете своја права приступа. Ова злобна апликација само је један пример злонамерног софтвера који ће учинити ваш телефон неупотребљивим.

Окончање

Време је да преузмете контролу над својим Андроид уређајем. Морате да прилагодите све те дозволе и појачате сигурност свог телефона. Будите врло опрезни одакле добијате своје апликације. Никада не одговарајте на нежељене СМС поруке и избегавајте праћење линкова на веб страницама током коришћења телефона. Такође морате завети да ћете обратити пажњу на та обавештења о дозволама и изабрати негирати осим ако не постоји врло добар разлог да се укључите Дозволи. Ако апликација неће радити без тих дозвола, можда бисте желели да размислите о њеном деинсталирању.

Такође видети:
Статистика цибер криминала
Статистика крађе идентитета
Рансомваре статс

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector