Како осигурати дозволе за иПад или иПхоне

Заштита дозвола за иПхоне апликације.

Са свежим скандалом Цамбридге Аналитица, сви можда размишљају о концепту дозволе апликација и остале рупе које је потребно закрпати. Ако сте корисник иПхоне-а или иПад-а, велике су шансе да имате најмање неколико апликација других произвођача.

Иако они немају приступ вашим подацима, многи подразумевано имају приступ другим функцијама, попут камере или микрофона вашег уређаја. Надајмо се, сами произвођачи апликација неће злоупотребити ова овлашћења, иако недавне оптужбе против Фацебоока сугерирају другачије. Осим намјерног кршења приватности, морате се запитати о сигурности апликација уопште и колико би лако било да даљински приступ апликацијама вашег уређаја падне у погрешне руке.

Ако једна апликација не захтева приступ за обављање функција за које је користите, добра је идеја ограничите приступ ручним прилагођавањем поставки уређаја. На овај начин свака апликација има приступ само ономе што јој апсолутно треба и можете умањити ризике које омогућавају омогућавањем бесплатног владања својим уређајем.

У овом посту ћемо вам показати како можете тачно да проверите које апликације имају приступ ономе и како да промените та подешавања. Даћемо и додатне савете за побољшање ваше приватности и сигурности када је у питању иОС апликација.

Како управљати дозволама за иПхоне или иПад

За потребе овог чланка, снимке заслона ће користити иПхоне, али упутства за иПад биће слична.

Постоје два начина управљања дозволама за апликацију: било путем поставки приватности или у подешавањима сваке саме апликације треће стране. Оба су једноставна и објаснићемо сваки корак по корак.

Управљање дозволама апликација у подешавањима приватности

Прво уђите Подешавања > Приватност. Ово ће приказати листу свих апликација уређаја којима свака трећа апликација може имати приступ.

Екрани за подешавања и приватност.

Кликните на сваку од њих да бисте видели које апликације имају приступ. На пример, кад уђем Камера, Видим да Скипе има приступ камери мог уређаја и у Препознавање говора, Видим своју језичку апликацију, Баббел.

Дозволе апликације иПхоне и камера за препознавање говора.

Можете да користите прекидач да бисте онемогућили приступ који не желите да дозволите.

Управљајте дозволама за сваку апликацију треће стране

Друга опција је пронаћи саму апликацију треће стране и прегледати све апликације уређаја којима има приступ. Ући Подешавања и пређите скроз доле да бисте видели листу апликација трећих страна. Кликните на сваку апликацију да бисте видели чему има приступ и користите преклопницу да бисте је променили према потреби.

Дозволе апликација за Скипе и Баббел иПхоне.

На пример, желим да Скипе има приступ свом микрофону и камери, али ће ми ускратити приступ мојој листи контаката.

Обично, ако ускратите приступ некој неопходној апликацији уређаја и покушате да користите апликацију, појавиће се скочни прозор са захтевом да дозволите приступ или да прилагодите подешавања уређаја.

Колико је важно управљати дозволама за апликације?

Да би ствари ставио у контекст, Гоогле инжењер је недавно показао да је могуће да било која апликација која има приступ камери уређаја шпијунира вас без вашег знања. Звучи језиво? Импликације тога су прилично застрашујуће и не завршава се пред камерама. Апликације са приступом вашем микрофону могу да ослушкују сваки разговор који имате у току са телефоном.

А шта је са подешавањима локације? Када приступите листи апликација уређаја помоћу горе наведених корака, вероватно ћете установити да су услуге локације међу најтраженијим дозволама. Наравно, многе апликације се ослањају на ово, укључујући мапе, временске апликације и претраживаче (за постизање локалних резултата). Али други га једноставно користе за праћење сваког вашег потеза како би могли да испоручују циљане огласе на основу ваше локације.

Импликације не изгледају тако добро, али би могле постати опасне. На пример, аутоматски омогућавање приступа фотоапарата услугама локације значи да је свака слика коју снимите географски означена. Ако снимите и објавите пуно слика, неко би могао пратити ваше свакодневне покрете, од места на ком ручајте, до посла, до посла, где живите. Штавише, недавно је показано да свако може потрошити само 1000 УСД и пратити ваше кретање кроз огласе засноване на локацији.

И то је све, а да они не морају да приступе апликацијама за ваше уређаје. Ако неко има дозволу за коришћење ваших локацијских услуга путем апликације, тачно ће знати где се налазите.

Како у потпуности искључити своје локацијске услуге

Будући да толико много апликација захтева дозволе за услугу локације, можда је најбоље да их једноставно потпуно искључите када желите да прикријете своју локацију.

Да бисте то урадили, идите на Подешавања > Приватност > Локација услуге. Овде имате могућност промене поставки за сваку појединачну апликацију или потпуно искључивање локацијских услуга. За последње, једноставно притисните преклопницу у горњем десном углу.

Подешавања Локацијских услуга.

Од вас ће се тражити да потврдите, у ком случају можете само да кликнете Искључи.

Наравно, можда желите да допустите одређеним апликацијама да користе вашу локацију. У том случају можете једноставно искључити локацијске услуге за одређене апликације само помоћу корака које смо навели раније.

Како иОС апликације захтевају дозволе након и после инсталације

Када први пут инсталирате и покренете иОС апликацију, обично ће вас питати (преко скочних прозора) да ли апликација може приступити различитим апликацијама уређаја којима је потребан - или жели - приступ. На пример, када покренете апликацију Вазе мап, појавит ће се скочни прозор који тражи приступ вашој локацији док га користите. Такође ћете добити захтеве за приступ контактима и кретању и фитнес активностима.

Откачи скочне апликације Вазе.

За неке апликације може бити више захтева, а можете журити Дозволи свима, чак и ако су неки упитни. То није велика ствар, јер ове дозволе увек можете да промените користећи горе наведене кораке.

Али шта ако искључите дозволе за апликацију уређаја на којој апликација треба да функционише? У том случају, када је апликација потребна, добит ћете скочни прозор који ће вам рећи шта је потребно и позив да уђете у Подешавања да бисте променили дозволе. На пример, ако сам потпуно искључио услугу локације и покушао да користим апликацију за мапу, добићу скочни прозор.

Мапирајте скочне прозоре за дозволе за иПхоне апликације.

Ово ће ме навести да укључим локацијске услуге. Алтернативно, ако сам искључио посебно за ту апликацију, мораћу да променим та одобрења да би апликација радила.

Како спречити програмере Аппле-а и апликација да прикупљају ваше податке

Поред сигурности, можда ћете једноставно желети да задржите приватност. Аппле прикупља аналитичке податке са вашег уређаја како би им помогао да „побољшају своје производе и услуге.“ Овај одељак подешавања приватности се звао Дијагностика & Употреба али је преименован Аналитика, могуће у покушају побољшане транспарентности. Дељење аналитичких информација требало би да буде онемогућено подразумевано, али можете то да проверите.

Да бисте прилагодили ова подешавања, идите на Подешавања > Приватност. Испод листе апликација видећете још две опције, Аналитика и Оглашавање (следеће ћемо доћи до дела за оглашавање). Изаберите Аналитика а на следећем екрану ћете видети Делите иПхоне Аналитицс, Поделите иЦлоуд Аналитицс, Побољшајте здравље & Активност, и Побољшајте режим за инвалидска колица.

Подешавања аналитике за иПхоне апликацију.

Делите иПхоне Аналитицс покрива неособне податке о стварима као што су хардвер и спецификације ОС-а и начину на који користите свој уређај и апликације. ИЦлоуд аналитика се наводно користи за побољшање интелигентних функција као што је Сири.

Иако су различито именовани речју „побољшајте“, опције здравља и активности и активности у инвалидским колицима су такође ту да можете пристати на размену података. Када су оне омогућене, дозвољавате приступ информацијама са здравствених и фитнес функција, укључујући пол, старост и висину, заједно са подацима о кретању и мерењима здравља.

Ако Делите иПхоне Аналитицс је омогућено, видећете и опцију са ознаком Делите са програмерима апликација у дну екрана. Омогућивање ове опције резултираће тако да Аппле дели одређене информације које се односе на сваку одређену апликацију, као и статистику у односу на то како је користите. Имајте на уму да ниједан од ових података неће садржавати личне информације (ПИИ).

Ако не желите да Аппле аутоматски прима све те аналитичке податке или их дели са трећим лицима, једноставно пребаците све преклопнике на искључено стање.

Како спречити Аппле да вас прати у рекламне сврхе

Нажалост, као корисник иОС-а, заглавили сте са гледањем огласа без обзира на све. Огласи се углавном појављују у Апп Сторе-у и Аппле Невсфеед-у. Имате неколико опција када је у питању праћење и врсте огласа који се приказују.

Почећемо са праћењем. Како би вам испоручио најрелевантније огласе, Аппле аутоматски прати ваше навике прегледавања. Да бисте искључили прегледавање, можете да одете на Подешавања > Приватност > Оглашавање.

Заслони приватности и оглашавања.

Ево, мало је збуњујуће. Ваша прва опција је Ограничите праћење огласа, што би требало да буде онемогућено подразумевано. На први поглед, може се чинити да је праћење огласа онемогућено, али то није случај. Кад промените преклопник у положај (зелени), заустављате праћење. Како Аппле објашњава:

„Искључите примање огласа циљаних на ваша интересовања. И даље можете добити исти број огласа, али огласи могу бити мање релевантни за вас. "

Тачно испод, видећете Ресетујте идентификатор оглашавања. Ако одаберете ово и потврдите, обрисат ћете све податке за праћење огласа који су већ прикупљени.

Извођењем ове две измене одустало ћете од примања циљаних огласа (у Апп Сторе-у и Аппле Невс-у) на основу вашег прегледавања. Можете видети више детаља о томе како Аппле користи информације за праћење за циљање огласа одабиром Погледајте информације о огласу.

Збуњујуће је још једна поставка огласа коју можете искључити Локација услуге. Уместо да циља огласе на основу прегледавања, ово користи вашу локацију да одлучи који ће се огласи приказати. Иди на Подешавања > Приватност > Локација услуге > Систем Сервицес и тражите Аппле огласи засновани на локацији.

Екрани „Лоцатион Сервицес“ и „Системске услуге“.

Ако не желите да видите огласе на основу ваше тренутне локације, можете пребацити тастер у искључено положај. Тачно испод је Приједлози засновани на локацији која даје предлоге апликација на основу ваше локације, тако да ћете можда и те начине искључити.

Како да прилагодите подешавања приватности и безбедности у Сафарију

Поред горе наведених брига о приватности и сигурности, апликација са можда највећом могућношћу нарушавања ваше приватности је Сафари. Ако идете Подешавања > Сафари, видећете читав низ подешавања, укључујући неколико који су специфични за приватност и сигурност.

Дозволе апликације Сафари иПхоне.

Прва овде, Спречите праћење на различитим локацијама, је новија опција која зауставља компаније да прате ваше навике прегледавања на више веб локација. Заузврат, то их може спречити да приказују циљане огласе.

Опет, ствари могу бити мало збуњујуће у погледу формулација. На пример, окретање Блокирај све колачиће „искључено“ значи да колачићи (цоокиес) ће буди употребљен. Ако га укључите, добићете упозорење да неке веб локације можда не раде исправно без колачића.

Остале опције овде су прилично саме од себе, а оне које ћете највероватније желети задржати су Лажно упозорење веб локација то издаје упозорење ако ћете посећивати сумњиву локацију за крађу идентитета.

Још једна важна поставка у оквиру Сафари опција која се односи на приватност и сигурност је Аутоматско попуњавање опција. Ово се може наћи у Генерал одељак изнад Приватност & Сигурност.

Екрани Сафари и АутоФилл.

Овде можете изабрати да ли ћете аутоматски испуњавати обрасце са унапред дефинисаним детаљима, укључујући ваше контакт податке, имена и лозинке и податке о кредитној картици. Подразумевано би требало да буду омогућене само информације о контактима, али вреди их два пута проверити остале.

Прешли смо преко неких главних поставки приватности и безбедности које су доступне у погледу ограничавања приступа апликацијама и информацијама о уређајима од стране Аппле-а и трећих страна. Међутим, ово се односи на поставке уграђене у сам уређај. Остали кораци које можете предузети како бисте осигурали још већу приватност и сигурност укључују шифровање меморије свог уређаја или коришћење ВПН-а. Детаљније о тим и другим безбедносним мерама ћемо ићи у посвећеном посту.

Кредитна слика: Јан Васек под лиценцом под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =

Adblock
detector