Како остати потпуно анониман и скривен на мрежи

анониман у мексику
Одржавање анонимности на мрежи није лак задатак. Данашњи интернет екосистем вођен огласима и високо надгледане напоре покушава постићи потпуно супротан резултат. Било да је то за националну сигурност или да вам прода паметни телефон, владе и компаније желе да знају све што могу о вама. Натерати их да изгубе траг није једноставна ствар.

Могуће је остати анониман на мрежи, али све је теже како вријеме одмиче. Ниједна мера коју предузмете никада неће бити савршена, али ако нисте високи криминалац, можете да вам буде отежано него што је вредно да вас неко изложи.

Анонимност има користи. Одређене слободе постају непрепознатљиве и непримјетљиве. Такође захтева жртву. Многе погодности модерног веба изграђене су око профилирања, праћења и анализе понашања корисника.

Имајући то у виду, ово су кораци које можете предузети и алати који су вам потребни да бисте остали анонимни и скривени на мрежи.

Тор

Ниједан списак анонимности не би био потпун без Тор-а. Ова мрежа волонтерских чворова широм света синоним је за анонимност. Тор, скраћеница за „лук усмјеривач“, омогућава вам шифрирање интернетског промета и сваки пут када се повежете на веб сервер усмјери тај промет кроз случајни низ чворова прије него што се упутите на крајње одредиште.

Постоји на десетине начина за коришћење Тор-а са многих различитих уређаја. Прегледник Тор је најпопуларнији. Једноставна инсталација ове апликације засноване на Фирефоку на вашем Мац или ПЦ рачунару омогућиће вам анонимно прегледавање веба. За Андроид уређаје испробајте Орбот. Корисници иОС-а немају званичну подршку из Тор пројекта, али Онион претраживач изгледа као пристојна опција.

тор претраживач викилеакс урл бар

Тор има неколико недостатака. За једну, то је споро. Тор није погодан за стриминг датотека или торрент датотека. Можете прегледавати веб и то је прилично због недостатка добровољних ресурса и конкурентног саобраћаја других корисника.

Друго, иако је ваш интернет саобраћај шифрован и не може се пратити, провајдер Интернет услуга и даље може да открије да ли користите Тор или не. Ово само по себи може бити довољно да изазове сумњу, јер се Тор често користи за криминалне активности на мрежи. Ваш давалац интернетских услуга могао би да задужи вашу пропусну ширину, пошаље вам прекид и одустаје од писма или вас пријави властима чак и ако нисте учинили ништа лоше.

Из тог разлога, саветујемо корисницима Тор-а да користе апарат за замрачивање попут Обфспроки, да укључе ВПН када користе Тор или обоје. Обфспроки је Торов пројекат који чини да шифровани Тор саобраћај изгледа као нормалан не-шифровани саобраћај, тако да не привлачи непотребну пажњу. Више о ВПН-овима доле.

Коначно, постоје приличне спекулације да је америчка влада успешно користила саобраћајну анализу на Тору барем у неколико наврата, што је довело до хапшења, укључујући ону злогласног Дреад Пирате Робертс-а са тржишта илегалне робе. Прича се да владе такође раде и прате активности на неколико излазних чворова из Тор-а. Ниједан од ових навода не садржи конкретне доказе, па то узмите са великом зрном соли.

Ливе ОС

Прегледач је погодан за избегавање циљаних реклама и повремене посете ДаркНет-у, али онима којима је потребна потпуна анонимност требат ће још нуклеарна опција. Иако, на примјер, нико не може пратити вашу активност претраживања у Тор Бровсер-у, постоји вјероватноћа да ли и даље имате више апликација које се покрећу у позадини. Ове апликације - процесори речи, видео плејери, менаџери ажурирања - шаљу податке на веб. Прича се да су власти користиле нешифриране извештаје о грешкама из оперативног система Виндовс да би пронашли људе. Виндовс 10 садржи литанију софтвера за праћење који је подразумевано омогућен.

Можете да онемогућите сва та подешавања и деинсталирате све своје апликације, али то није баш практично. Уместо тога, препоручујемо живи оперативни систем. Оперативни системи уживо се могу инсталирати на УСБ дискове или ДВД-ове. Подешавањем неколико подешавања у уређају за покретање рачунара, можете покренути потпуно независан оперативни систем из погона палца на свом свакодневном лаптопу.

Таилс је службени оперативни систем уживо из Тор Пројекта. Сав интернет саобраћај - не само претраживање веб - пролази кроз мрежу Тор. ОС не оставља траг на вашем рачунару, а све тренутне поруке, е-поруке и датотеке су шифроване. Једноставан је за употребу и осмишљен је као доказ идиота.

Ако се Таилс из било ког разлога не чини погодан, друга опција је Вхоник. Вхоник није независни ливе ОС. Уместо тога, ради у виртуелној машини на вашем постојећем оперативном систему. Има све предности Таилс-а (користи и Тор мрежу) плус дизајниран је тако да пропуштање ИП адреса - које се могу користити за праћење корисника - није могуће. Лоша страна је што је за покретање виртуелне машине потребан релативно моћан рачунар и прилично је компликовано подешавање.

Остале опције су такође на столу. Кали, Кубес и ЗеусГуард све су алтернативе за Таилс и Вхоник које вриједи размотрити. Урадите своје истраживање и установите шта је најбоље за вас.

Логлесс ВПН

ВПН или виртуелна приватна мрежа криптира сав интернет саобраћај уређаја и затим га рутира преко посредничког сервера на локацији по избору корисника. Крајњи резултат је да је ИП адреса уређаја маскирана, а треће стране - укључујући ИСП - не могу да надгледају саобраћај.

Већина ВПН провајдера користи дељене ИП адресе на својим серверима. Вишеструким корисницима - десетинама, стотинама, па чак и хиљадама - додјељује се једна ИП адреса. Због тога је готово немогуће пратити активност поједине особе у базену.

ипванисхцлиент_3

Међутим, ВПН-ови су створени за приватност, а не за анонимност, зато упозоравамо да их сами користите ако желите да заиста останете скривени. Приватност и анонимност често иду руку под руку, али запамтите ово важно разликовање: анонимност значи да вас нико не може идентификовати, али приватност подразумева да не може видети шта радите.

Коришћење ВПН-а захтева одређени степен поверења у вашег ВПН провајдера и ентитете који су домаћин њихових сервера. Врло мало ВПН провајдера поседује сопствену инфраструктуру физичког сервера. Ваш саобраћај је шифрован на вашем локалном уређају и остаје шифрован док не стигне на ВПН сервер. Затим се дешифрује пре слања на одредиште. Накратко, ваша активност је видљива ВПН провајдеру.

Због тога топло препоручујемо „логлесс“ ВПН-ове. Означено политиком „логлесс“, „но-логс“ или „зеро-логс“, то значи да ВПН провајдер не чува никакве информације о садржају саобраћаја корисника. Ако претпоставимо да ВПН провајдер говори истину, то је добра ствар.

Али то није тако једноставно. Неки ВПН провајдери тврде да су без грешке, али у стварности још увек похрањују метаподатке. У зависности од тога колико анонимни желите да будете, ово треба бити опрезан. Метаподаци не садрже никакве информације о садржају вашег саобраћаја, али могу да садрже детаље као што су када сте користили ВПН, колико дуго, колико података је пренето, па чак и вашу оригиналну ИП адресу. Увек прелистајте политику приватности добављача ВПН-а за ђаволске детаље попут ових.

Чак и неколико правих ВПН-ова са нултом евиденцијом захтијевају од корисника да им вјерују. Не можете знати да ли су искрени и како ће реаговати када се суоче са владиним позивом. Да бисте постигли највиши ниво анонимности, покушајте да комбинујете ВПН са Тором. Избегавајте ВПН-ове са седиштем у Сједињеним Државама и Европи, где би закони о задржавању података и владине обавештајне агенције могли да угрозе ваше податке.

Једноставно покретање Тор претраживача док је повезан на ВПН отежава праћење корисника двоструко. ВПН-ови се такође могу ручно конфигурирати у оперативним системима уживо попут Таилс-а.

Повезан: 20+ ВПН-ова оцењено као приватност.

Логлесс ДНС

Када се УРЛ унесе у прегледач, на ДНС сервер се шаље захтев за проналажење ИП адресе која одговара УРЛ-у. Чак и када користите проки као што је ВПН, ови ДНС захтеви могу се послати изван шифрованог тунела на подразумевани сервер. ДНС захтеви се обично подразумевају и бележе их на оближњем серверу којим управља ИСП корисника.

Ако се то догоди при коришћењу ВПН-а, то се зове цурење ДНС-а. Многи ВПН провајдери нуде ДНС заштиту од цурења, што осигурава да се сав интернет саобраћај, укључујући и ДНС захтеве, усмери преко ВПН-а. Ови ВПН-ови обично раде сопствене ДНС сервере, који неће снимати које веб локације посећујете ако испуњавају горе наведене критеријуме за логовање..

Чак и ако ВПН оглашава ДНС заштиту од цурења, та се изјава често односи само на ИПв4 цурење ДНС-а. ИПВ6 ДНС захтеви и даље могу да путују заданом мрежом и да их преузимају и веб сервери и ИСП. Било би сјајно када би више ВПН-а поставило ИПв6 ДНС сервере за рјешавање ове ситуације, али у овом тренутку најбоље је рјешење једноставно онемогућити ИПв6 у интернетским подешавањима уређаја. Овај алат провјерава пропусте ИПв6 и ИПв4 ДНС.

Ако ВПН који користите нема заштиту од пропуштања ДНС-а или уопште не користите ВПН, покушајте да се одлучите за јавни ДНС сервер без евиденције. Можете да промените подешавања ДНС-а уређаја тако да се захтеви не шаљу преко вашег даватеља интернет услуга. Препоручујемо ДНС.ВАТЦХ или ОпенНИЦ.

Е-поруке са гориоником

Подразумијева се да остати анониман на мрежи значи не пријављивати се на било који од постојећих налога. Али пошто многе апликације и веб локације захтевају од корисника да се пријаве, требаће вам адреса е-поште или две.

Неколико услуга нуди бесплатне рачуне е-поште за лажне и записи. За једнократне регистрације и поруке препоручујемо Гуерилла Маил. Није потребна регистрација и она укључује управитеља лозинки који ће вам помоћи у памћењу лозинки повезаних с тим рачунима.

герилска пошта сс

За дугорочнији рачун е-поште који се не може пратити, најбоља опција је вероватно ПротонМаил. Ова крајња шифрирана услуга је отвореног кода и користи апликације са нултим знањем за веб и мобилне уређаје. Нажалост, нови корисници морају се пријавити на позив због ограниченог капацитета сервера. ПротонМаил заснован на донацији.

Ако не желите да чекате око позивнице, Змаил је још једна алтернатива. Омогућује вам слање е-поште са лажних адреса.

Никада не користите сопствени налог е-поште када покушавате бити анонимни. Немојте чак ни читати е-пошту или се пријављивати на налог. Ако желите да пошаљете шифровани е-маил са налога сагоревача, мораћете да подесите нове ПГП или С / МИМЕ тастере.

Крипто валуте

Ако желите да обавите анонимну куповину или донацију, крипто валуте су супериорне у односу на ПаиПал и очигледно су кредитне картице. То не значи да можете једноставно отворити Битцоин новчаник са великом размјеном попут Цоинбасе-а и започети трошење, иако.

Постоји велика заблуда да је битцоин увек анониман, јер у ствари сама природа блоцкцхаин технологије значи да се свака трансакција прати и верификује. Ова јавно доступна књига може се анализирати тако да новчаници које користите и трансакције које извршите могу бити повезани са вашим идентитетом.

Анализом активности која је видљива било коме на јавном блоцкцхаину посматрач ће можда моћи да повеже ваш лични идентитет са свим новчаницима које користите и самим тим целокупном историјом трансакција. На неки начин, то чини Битцоин чак мање приватним од банкарског рачуна.

Да бисте то решили, користите новчанике који мењају вашу битцоин адресу након сваке трансакције. Због тога вам је теже ући у траг. Користите услугу мешања битцоин-а, која спаја ваше битцоине са туђим људима и меша их пре него што извршите уплату примаоцу.

Можда је најтежи део анонимна куповина битцоина, јер је за то потребна фиат валута. Приватне понуде и пеер-то-пеер размјене попут ЛоцалБитцоина нису безбрижне, али су најбоље средство да се анонимно ухватите за руке.

Имајте на уму да Битцоин није једини играч у граду, иако је највећи. Литецоин, ДаркЦоин и Догецоин су такође популарни.

Претраживачи

Гоогле прати сваки упит за претрагу и везу на коју кликнете. Ако користите Тор, то није толико важно, али је ипак добра идеја да се одлучите за алтернативу.

ДуцкДуцкГо је можда најпопуларнији претраживач који не прати или профилује кориснике. Може се поставити као подразумевани претраживач у вашем претраживачу.

ДуцкДуцкГо је потпуно независан прегледач, па, будимо искрени, резултати неће бити добри као Гоогле-ови. Срећом, постоји начин да се Гоогле добију резултати без Гоогле-а.

стартпаге сс

СтартПаге уклања све ваше идентификационе податке и Гооглеу у ваше име шаље упит за претрагу. Не региструје или не прати активности корисника. Сви резултати претраге приказани су проки везом испод њих, што вам омогућава да кликнете на било коју веб локацију уз задржавање приватности путем прокија.

Преноси датотека

Може доћи до тренутка када требате анонимно послати датотеку која је превелика за прилог е-пошти. Ако сте звиждач који жели да процури у јавност велики део проклетих докумената, учитавање датотека у Дропбок једноставно неће.

ФилеДроппер је једноставно и практично решење које омогућава отпрему до 5 ГБ без регистрације. ВеТрансфер је друга опција која омогућава датотеке до 2 ГБ без пријаве. За ове врсте услуга само пренесите датотеку и потом пошаљите везу ономе ко желите да је примите.

Не заборавите да приступите веб локацији помоћу Тор-а и делите везе користећи е-пошту са гориоником или неком другом анонимном методом, јер веб локација можда прикупља информације о посетиоцима сајта упркос чињеници да регистрација није потребна.

Пажљиво изаберите проширења прегледача

Прегледник Тор има врло малу подршку за проширења и за то постоји добар разлог. Оглашивачке компаније постају паметније у погледу начина на који прате кориснике. Једна од најнапреднијих метода назива се отисак прста. Прикупљањем информација о вашем веб претраживачу - која су проширења инсталирана, који уређај користите, који језик читате итд. - компаније за производњу технологија могу створити „отисак прста“ који идентификује корисника. Отисци прстију су бољи од ИП адреса јер се не мењају ако корисник пребаци вифи мреже или се повеже на ВПН.

Многа проширења могу вам помоћи у одржавању приватности - АБП, Прекинути везу, Бадгер приватности, ХТТПС свуда итд. - али такође доприносе бољем облику отиска прста. Ово је један од неколико разлога зашто је толико тешко бити анониман на популарном прегледачу попут ФиреФок или Цхроме.

Ако желите да тестирате колико вас прегледник штити од праћења, пријеђите на веб локацију Паноптицлицк. Овај алат који је направила Фондација Елецтрониц Фронтиер (ЕФФ) може вам показати с муком детаље како огласна агенција може препознати ваш прегледач користећи јединствени отисак прста.

Осим отисака прстију, проширења прегледача могу комуницирати са серверима у позадини без вашег знања, што потенцијално бележи метаподатке који би вам могли помоћи у препознавању вас и ваше мрежне активности.

Прочитајте више: 75+ бесплатних алата за заштиту приватности на мрежи

Шифроване комуникације

Осим е-поште, такође ћете желети да покријете своје записе приликом слања порука и упућивања позива. Шифровање је више усмерено на приватност него на анонимност; чак и ако је порука шифрирана, муљкарац и даље зна ко је пошиљалац и прималац. Али ако пролазите кроз проблеме анонимности, можда бисте предузели и све мере предострожности.

Сигнал је врхунска апликација за шифриране гласовне позиве на паметним телефонима. Такође укључује инстант мессагинг. Корисници могу проверити идентитет својих контаката упоређујући кључне отиске прстију.

цриптоцат сс

За шифриране текстуалне и медијске поруке, постоји мноштво бесплатних и приватних опција. ТорЦхат користи шифриране поруке пеер-то-пеер у Тор мрежи. Не захтева инсталацију и може се покренути са УСБ уређаја. Остале алтернативе укључују Пидгин и ЦриптоЦат.

Шифрована резервна копија

Чак и анони требају да праве резервне копије и смештају велике датотеке, а понекад допуштају и другим људима да им приступе. Држите се даље од Гоогле диска и Дропбока, јер не садрже стварну заштиту приватности попут шифрирања и ни у ком случају нису анонимни.

Резервне копије најбоље је извршити локално на шифрованом спољном чврстом диску. Црасхплан нуди бесплатну верзију свог софтвера који то чини лако.

бацкблазе веб апликација

Ако желите облачно решење, захтеваће поверење провајдера. Потражите услугу „нулте знања“ која вам омогућава да поставите свој кључ за шифровање. СпидерОак, иДриве, БацкБлазе и Црасхплан сви нуде ову опцију, што спречава провајдера да дешифрује ваше датотеке.

Ако инсистирате на коришћењу Гоогле диска, Дропбок-а или неког другог нешифрованог провајдера складишта, увек можете да шифрирате своје датотеке пре него што их пошаљете у облак.

Осигурајте своју веб камеру

Доказано је да се веб камере могу даљински активирати и користити за шпијунирање корисника. Шеф ФБИ-а и Марк Зуцкерберг обојица иду тако далеко да су управо из тог разлога пребацили врпце на своје веб камере.

Веб камере се обично активирају на даљину путем злонамјерног софтвера, тако да скенер вируса у стварном времену и редовно скенирање система могу да спрече да се то догоди. Ако ваш лаптоп има ЛЕД лампицу која се укључује када је веб камера активна, проверите да ли је омогућена. Ако не желите да ставите врпцу на веб камеру, обавезно затворите лаптоп када се не користи.

Сазнајте више о обезбеђивању веб камере овде.

Осигурајте свој ВиФи усмјеривач

Многи од нас се никада не труде да мењају поставке са којима су наши вифи рутери стигли из фабрике. Небезбедни усмјерници могу учинити кориснике изузетно рањивим на оближње снимке. Рутери се могу користити за пресретање, читање и модификацију интернет саобраћаја. Ако сте на нечијој другој вифи мрежи, обавезно користите ВПН.

Ако желите остати анонимни, важно је промијенити вјеродајнице за пријаву рутера, ажурирати фирмвер, поставити најјачи ниво шифрирања (обично ВПА2), ограничити улазни и одлазни промет, искључити ВПС, онемогућити неискориштене услуге, провјерити порт 32764, омогућити и читајте записнике и одјавите се са рутера када завршите.

Више о томе како да предузмете све ове кораке и још више можете сазнати у нашем водичу о обезбеђивању бежичних рутера.

иОС и Андроид нису оптимални за анонимност

Ако бирате између иОС-а и Андроид-а на основу којих је анонимнији, идите са Андроидом. Али немојте се осећати угодно и мислите да можете бити потпуно анонимни у оба.

Много је теже бити анониман на паметном телефону него на рачунару. Алати анонимности за Тор једноставно још нису сазрели до те мере да добро функционишу на мобилним уређајима. Аппле и Гоогле су превише дубоко уграђени у ове уређаје. Можда ћете моћи да прегледате локацију лука са Орботом на Андроиду, али то је отприлике колико ћете добити. Не постоје званични Тор прегледачи за иОС.

Не постоје оперативни системи уживо који би могли да користе паметни телефони попут ТАИЛС за радне површине.

Паметни телефони имају ИМЕИ бројеве, МАЦ адресе и евентуално рањив фирмвер који се не може изменити и може се користити за идентификацију одређеног уређаја када је повезан на Интернет. Пошто произвођачи Андроид обично модификују, тешко је извршити ревизију и пратити потенцијалне рањивости сваког уређаја. Аппле и Гоогле имају моћ праћења скоро сваког иОС-а и Андроид телефона.

Апликације стално комуницирају са серверима путем интернета, преносећи податке напред и назад који би се могли користити за праћење корисника. Чак се и нешто тако основно као тастатура могло користити за надгледање активности. Камере и микрофони могу се хаковати да би шпијунирали кориснике. Сваки пут када уређај прими сигнал са ћелијског торња, може се пратити локација његовог уређаја. Једноставно речено, превише је тога што би могло поћи по злу на Андроиду и иОС-у које корисник не може видети.

Иако би паметни телефони постали потпуно анонимни могли би бити узалудни напори, они се могу учинити значајно приватнијим. Андроид уређаји се могу шифровати, а иПхоне уређаји се подразумевано шифрују. Користите ВПН-ове да бисте шифровали интернет саобраћај и поставили само-уништавајући низ ако је лозинка унесена погрешно превише пута.

Коначно, компаније попут Силент Цирцле-а прво праве паметне телефоне засноване на Андроиду. На примјер, Блацкпхоне је у потпуности шифриран и покреће неколико „виртуалних телефона“ како би подијелио податке. Силент Цирцле такође има услугу претплате да би иПхоне учинио приватним. Опет, кључна разлика је што је овај телефон фокусиран на приватност, а не на анонимност. Иако је садржај телефона заштићен, то исто не мора бити тачно за идентитет корисника.

Повезан: Који је најбољи ВПН за кориснике иПхоне-а и иПада?

Пазите на Интернет-оф-Тхингс

Интернет ствари представља сасвим нови талас могућности за хакере и сноопере. Сигурност је, нажалост, за многе произвођаче ИоТ-а била разматрање. Једноставан дневник када је, на пример, активиран паметни клима уређај, може пуно рећи о нечијој свакодневној рутини. Критичари упозоравају на уређаје попут Амазон Ецхо, који увек слушају за унос чак и када су деактивирани.

У зависности од ваше мрежне активности, ово може бити претња анонимности корисника. Користите ИоТ уређаје с опрезом.

Направите списак

Ниједан алат за анонимност, чак ни Тор, није савршен. Али то не значи да нису ефикасни. Иако би добро финансирана корпорација или државна агенција могла потрошити огромне количине времена и новца радећи на анализи промета на мрежи Тор како би на крају пронашли особу коју траже, много је вероватније да ће та особа погријешити и бацити траг негдје дуж начин.

Па како да избегнете грешке? На исти начин раде хирурзи и друга високо ризична занимања: са листама. Сваки пут када желите да будете анонимни на мрежи, почните од почетка своје листе. Запишите то на комад папира, али не укључује никакве поверилнице за пријаву или друге идентификационе информације. Ево како би могло изгледати на основу свега што се разговарало:

  • Повезан је са ВПН-ом без грешке
  • Спојен на Интернет путем Тор претраживача / репова
  • ДНС подешавања су конфигурисана за коришћење ДНС-а без грешке
  • Одјављени сте са свих мрежних налога
  • Затворене су све апликације и позадинске услуге повезане са вебом
  • Сва праћења у мом претраживачу и ОС су искључена и блокирана
  • Е-поруке се шаљу помоћу налога сагоревача
  • Нови рачуни регистровани и пријављени помоћу е-порука са гориоником
  • Претражите са ДуцкДуцкГо или СтартПаге
  • Битцоини се правилно мешају и користе новчаник треће стране

Ако имате стандардни протокол, драстично ћете умањити шансе за грешке. Немојте бити самопоуздани. Анонимност је нешто што можете да добијете 100 пута, али потребан је само један погрешан корак да се све распадне.

Имате ли још савета? Јавите нам у коментарима.

„Анонимни у Мексику“ компаније Пхи Рекуием лиценциран под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + = 17

Adblock
detector