Kako promijeniti svoju IP adresu (6 načina, 5 su besplatna)

Kako promijeniti svoju IP adresu (6 načina, 5 su besplatna)

Većina uređaja na internetu koristi IPv4 adrese za komunikaciju, a svijet polako prihvaća IPv4 zamjenu, IPv6. Svaki uređaj spojen na Internet treba jedinstvenu IP adresu kako bi se mogao povezati i komunicirati s drugim uređajima na mreži.

IPv4 adresa izgleda ovako:

123.45.67.89

A IPv6 adresa izgleda ovako:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Ako ste trenutno spojeni na wifi, vjerojatno dijelite zajednicu javna IP adresa sa svima ostalima povezanim na istu wifi mrežu, ali svaki uređaj ima svoje lokalna IP adresa. Međutim, ako ste na pametnom telefonu i upotrebljavate mobilnu podatkovnu vezu, možda biste imali i svoju javnu IP adresu.

Kada većina ljudi govori o promjeni svoje IP adrese, oni se pozivaju na svoju javna IPv4 adresa. Ovo je adresa koju viđa i koristi većina web stranica, poslužitelja, mrežnih igara i drugih uređaja na internetu.

Ovaj će se članak odnositi na promjenu vaše IP adrese, bilo da je IPv4 ili IPv6, javna ili privatna.

Kako promijeniti javnu IP adresu

Evo nekoliko načina za promjenu javne IP adrese:

1. Spojite se na VPN da biste promijenili svoju IP adresu

Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN kriptira vašu internetsku vezu i usmjerava je putem poslužitelja na lokaciju po vašem izboru. Web stranice, mrežne usluge i drugi uređaji na webu vidjet će samo IP adresu VPN poslužitelja, a ne vašu stvarnu IP adresu.

Naša glavna preporuka je ExpressVPN. Sa poslužiteljima u 94 zemlje dobivate širok spektar IP adresa i lokacija koje možete izabrati. Sigurnost je vrhunska, a ExpressVPN se dodatno brine za to da stvarna IP adresa nikad ne procuri, čak i ako je veza neočekivano prekinuta..

NAJBOLJI VPN ZA PROMJENU IP ADRESE: ExpressVPN omogućuje jednostavne aplikacije za širok raspon uređaja i isporučuje se s 30-dnevnom garancijom povrata novca bez rizika..

VPN-ovi su korisni za bujicu, deblokiranje sadržaja zaključanog u regiji poput Netflixa i BBC iPlayera te zaobilazeći cenzuru u školama, uredima i u zemljama poput Kine.

  Kako koristiti VPN u Poljskoj za brzi streaming i privatnost u 2023. godini

Većina VPN-a lako može sakriti vašu IPv4 adresu, ali mnogi VPN-ovi mogu procuriti vašu IP adresu putem različitih sigurnosnih ranjivosti. Nadalje, nisu sve VPN-ove skrivale vašu IPv6 adresu. Odaberite VPN koji ili onemogućuje IPv6 ili može spriječiti curenje IPv6 prema zadanim postavkama.

2. Pomoću proxyja promijenite svoju IP adresu

Proxy poslužuju slično VPN-ima, ali s daleko manjom svestranošću i sigurnošću. Vaša internetska veza prolazi putem posrednika, tako da web stranice i drugi internetski resursi vide IP adresu proxy poslužitelja, a ne vašu vlastitu. Za razliku od VPN-ova, proxyji često nemaju šifriranje, utječu samo na određene aplikacije i mogu procuriti vašu IP adresu na drugi način.

Nekoliko različitih vrsta proxyja može se koristiti za promjenu vaše IP adrese:

 • HTTP / S proxy - Obično se radi o proširenjima ili posebnim web-lokacijama preglednika koja djeluju poput preglednika u vašem pregledniku. Oni mijenjaju IP adresu samo na podacima koji se šalju u vaš preglednik i iz njega, ali ne utječu na druge aplikacije ili čak DNS promet. Ako je uključena enkripcija, oni se ponekad nazivaju i SSL proxyji.
 • SOCKS proxyji - proxy poslužitelji opće namjene koji se mogu konfigurirati za određene aplikacije, uključujući većinu web preglednika. SOCKS5, najnovija verzija, uključuje podršku za šifriranje.
 • SSH proxyji - SSH proxy preusmjerava internetski promet putem aplikacija poput vašeg web preglednika putem sigurne školjke (SSH) veze na poslužitelj, tako da je vaša IP adresa promijenjena u onu na poslužitelju. Iako je uključeno šifriranje, SSH nije osobito brz protokol i mnoge web stranice i aplikacije možda ne funkcioniraju ispravno kada su povezane.

3. Upotrijebite Tor da biste besplatno promijenili vašu IP adresu

Tor, kratak za Ton Onion Rvanjska je mreža anonimnosti koja volontira. Najlakši način za početak rada s Torom je preuzimanje i instaliranje Torsovog preglednika, barebones web preglednika koji usmjerava sav web promet putem Tor mreže. Tor šifrira vašu vezu nekoliko puta, a zatim šalje podatke kroz više čvorova - poslužitelje koje upravljaju dobrovoljni pristaše Tor-a. Svaki čvor uklanja jedan sloj šifriranja, a slijed korištenih čvorova mijenja se svaki put kada pristupite drugoj web stranici. Zbog toga je gotovo nemoguće pratiti Torov promet do izvora.

Web stranice vidjet će IP adresu posljednjeg čvora u lancu, koji se naziva Izlazni čvor.

Tor je besplatan, ali ima svoje nedostatke. To je relativno sporo i jedino je stvarno prikladno za osnovno pregledavanje web stranica. Tonova anonimnost znači da je često povezana s nezakonitom aktivnošću i mračnim mrežama, pa iako nije nezakonit, njegovo korištenje može privući neželjenu pažnju vašeg davatelja internetskih usluga i možda čak i provođenje zakona. Ti entiteti ne mogu vidjeti što radite dok ste povezani s Torom, ali mogu vidjeti da ste povezani s Tor čvorovima.

  Најбољи ВПН-ови за АТ&Т: Топ 6 за брзо, приватно прегледавање и стриминг

4. Promijenite IP adrese isključivanjem modema

Možda ćete moći dobiti novu IP adresu ako isključite internetski modem, pričekate nekoliko minuta, a zatim je ponovo uključite. Kad se to dogodi, otpustite postojeću IP adresu kako bi je vaš davatelj internetskih usluga mogao reciklirati. Kad se ponovno povežete, davatelj internetskih usluga dodijeli vam novu IP adresu.

Ova metoda ne može garantovati jer će vam davatelj internetskih usluga ponovno jednostavno dati istu IP adresu. Što duže modem ostavljate bez napajanja, veća je šansa da se promijeni vaša IP adresa. Ako isključenje iz mreže nekoliko minuta ne obavi posao, razmislite da ga ostavite bez napajanja preko noći.

Davatelj internetskih usluga mora koristiti dinamičke IP adrese kako bi to funkcionirao. Većina ih ima.

5. Pitajte svog davatelja internetskih usluga da promijeni vašu IP adresu

Druga je mogućnost pitati svog davatelja internetskih usluga za novu IP adresu. Svaki davatelj internetskih usluga ima različita pravila o postupanju s takvim zahtjevima, pa odgovori mogu biti različiti. Trebat će vam najmanje podaci o vašem računu i trenutna IP adresa.

Većina davatelja internetskih usluga koristi dinamične IP adrese, što znači da se IP adrese povremeno mijenjaju i recikliraju dok se uređaji povezuju i isključuju s interneta. Imajući to na umu, imajte na umu da vaša nova IP adresa možda neće zauvijek ostati ista.

U nekim slučajevima od svog davatelja internetskih usluga možete zatražiti statičku IP adresu, iako to može zahtijevati plaćanje dodatnog troška i / ili prolazak kroz postupak prijave. Nakon što dobije statičku IP adresu, možete je unijeti u mrežne postavke uređaja. Statičke IP adrese se nikada ne mijenjaju ako ih ručno ne promijenite.

6. Promijenite mreže da biste dobili drugačiju IP adresu

To se može činiti očiglednim, ali možete dobiti drugačiju IP adresu ako se razdvojite iz mreže na kojoj ste trenutno povezani i povežete se s drugom mrežom. Možete se prebaciti na drugu wifi mrežu, na primjer, ili prebaciti s wifija na mobilnu podatkovnu vezu ako ste na pametnom telefonu.

  Како добити кинеску ИП адресу

Imajte na umu da su javna i otvorena WiFi žarišta često glavno lovište hakera. Pokušajte se držati WiFi mreže koja zahtijeva lozinku i šifrirana je WPA2.

Kako promijeniti svoju privatnu IP adresu

Ako ste povezani na wifi usmjerivač, onda vjerojatno dijelite javnu IP adresu sa svim ostalim uređajima povezanim na istu mrežu. Svaki uređaj, međutim, ima svoju privatnu ili lokalne IP adresa.

Promjena lokalne IP adrese zapravo neće utjecati na način na koji vaš uređaj komunicira s drugim uređajima i poslužiteljima putem interneta, ali mogu postojati slučajevi u kojima vam je potrebna drugačija privatna IP adresa. To uključuje rješavanje problema s ispravljačem ili konfiguriranje načina rada lokalnih uređaja, poput pisača i IoT uređaja, na vašoj kućnoj mreži..

Obnovite lokalnu IP adresu

Ako ste povezani na WiFi ili neku drugu vrstu lokalne mreže, možete promijeniti svoju privatnu IP adresu s administracijske ploče usmjerivača ili s samog uređaja. Pokazat ću vam kako to učiniti na Windows i MacOS.

Kako obnoviti svoju IP adresu u sustavu Windows:

 1. Potražite Komandni redak i desnom tipkom miša kliknite to Pokreni kao administrator
 2. Unesi ipconfig / release
 3. Unesi ipconfig / obnoviti

Sada biste trebali vidjeti novu lokalnu IP adresu.

Kako obnoviti svoju IP adresu na Macu:

 1. Kliknite gumb Jabuka izbornik i otvorite Postavke sustava
 2. Odaberi Mreža
 3. U lijevom oknu označite mrežu s kojom ste povezani
 4. Klik Napredna…
 5. Odaberite TCP / IP kartica
 6. Klik Obnovite DHCP najam

Sada bi vam Mac trebao dodijeliti novu lokalnu IP adresu.

Proces promjene lokalne IP adrese na usmjerivaču razlikuje se ovisno o proizvođaču i usmjerivaču rutera. Obično možete pristupiti administracijskoj ploči rutera kako otvorite web preglednik i uđete 192.168.0.1 ili 192.168.1.1 u adresnoj traci.

Vaš ISP uvijek zna vašu IP adresu

Bez obzira na metode koje koristite za promjenu ili skrivanje IP adrese, davatelj internetskih usluga uvijek zna javne IP adrese. To je neizbježno jer da biste se uopće povezali s internetom, davatelj internetskih usluga mora vam dodijeliti IP adresu i mora znati što je ta IP adresa kako bi na vašem uređaju mogla prenijeti komunikaciju i podatke s Interneta..

Dakle, čak i ako ste pomoću neke od gore navedenih metoda maskirali svoju IP adresu s web stranica, usluga i drugih uređaja na internetu, vaš ISP je iznimka koja se može vidjeti iza maske.

Čak i ako vas vaš davatelj internetskih usluga može prepoznati po vašoj IP adresi, svoje mrežne aktivnosti možete sakriti kriptiranjem. VPN ili Tor šifrirat će sve podatke prije nego što ikada napuste vaš uređaj, pa iako vaš davatelj internetskih usluga može vidjeti da komunicirate, ne može vidjeti sadržaj tih komunikacija.

Ako vam je potreban jednostavan način da promijenite IP adresu na IP adresu drugog davatelja internetskih usluga, pokušajte prebaciti između WiFi i mobilne podatkovne veze vašeg pametnog telefona. Vjerojatno su da vaš mobilni operater i kućni internet koriste različite internetske usluge.

"Maskirani model" tvrtke m01229 licenciran pod CC BY 2.0

About the author