Kako sakriti svoju IP adresu (8 načina, 6 su besplatna)

Kako sakriti IP adresu


IP adresa je niz brojeva i decimalnih brojeva koji identificiraju vaš uređaj i lokaciju. Ako ste povezani s internetom, imate IP adresu.

Vaša javna IP adresa jedinstvena je i vidljiva svima na Internetu, pa se može koristiti za praćenje i odvikavanje od sadržaja zaključanog u regiji.

Kako volim privatnost i ne volim cenzuru, svoju IP adresu radije skrivam od internetskih pružatelja usluga, hakera, vlada, oglašivača i drugih. U ovom ću članku objasniti nekoliko besplatnih i plaćenih metoda pomoću kojih možete sakriti svoju IP adresu kao i nekoliko načina za promjenu IP adrese.

Što je moja IP adresa?

Da biste sakrili svoju IP adresu, prvo morate znati što je to. Ovo je lako; samo idite na Google i upišite "što je moja IP adresa?"

Vidjet ćete nešto takvo:

123.45.67.89

To je konkretno IPv4 adresa. Neki od vas mogu imati IPv6 mogućnost povezivanja, iako još nije prihvaćen svugdje. Ako vaš internetski pružatelj nudi IPv6 na svojoj mreži, možete potražiti i svoju IPv6 adresu.

Izgledat će ovako nešto:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Ove dvije adrese služe većinom u istu svrhu. Ako želite sakriti svoju IPv4 adresu, vjerojatno ćete htjeti sakriti i svoju IPv6 adresu, ako je imate.

Ovdje možete saznati više o razlikama između IPv4 i IPv6, ali neću previše duboko ulaziti u to u ovom članku..

Vaša se IP adresa vjerojatno mijenja s vremena na vrijeme zbog internetskog rada, ali vi ste jedini s trenutnom IP adresom na cijelom internetu. Slično fizičkim adresama, IP adrese omogućavaju računalima na internetu da se međusobno pronađu i komuniciraju. IP adrese sastavni su dio IP protokola, temelja na kojem je izgrađen internet. Opet ću upotrijebiti gusta sitna detalja o načinu rada IP protokola.

8 načina kako sakriti svoju IP adresu

# 1. Za skrivanje IP adrese koristite VPN

Zemlje mobilnih aplikacija ExpressVPN

VPN, ili Virtual Private Network je softverska usluga koja šifrira sve podatke poslane na i s interneta i usmjerava ih preko VPN poslužitelja na drugo mjesto. VPN poslužitelj djeluje kao posrednik između vašeg uređaja i interneta, tako da web stranice i internetske aplikacije vide samo IP adresu poslužitelja, a ne vašu vlastitu.

Većina VPN-ova su pretplatne usluge koje koštaju nekoliko dolara mjesečno za pristup stotinama ili čak tisućama poslužitelja širom svijeta. Jednostavno se morate prijaviti i preuzeti aplikacije za svoje uređaje. Nakon toga, skrivanje IP adrese traje samo nekoliko klikova. To je stvarno jednostavno.

NAJBOLJI VPN za skrivanje vašeg IP-a: Moja glavna preporuka je ExpressVPN. Jednostavan je za upotrebu i omogućuje mi pristup tisućama poslužitelja u 94 zemlje, što ga čini korisnim za deblokiranje sadržaja zaključanog u regiji. Dobijate obilje brze propusnosti i vrhunske sigurnosti. Planovi dolaze s 30-dnevnim jamstvom povrata novca, tako da možete isprobati bez rizika.

Međutim, to je malo skuplje od konkurencije. Ako ExpressVPN previše je bogat za vaš ukus, a zatim pokušajte CyberGhost ili NordVPN. Nude konkurentne VPN usluge po nižim cijenama.

Evo kako sakriti svoju IP adresu:

 1. Prvo provjerite vašu trenutnu IP adresu od strane Googlea, "što je moj IP?"
 2. Prijavite se za VPN. Preporučujemo ExpressVPN.
 3. Preuzmite aplikaciju VPN na svoj uređaj. Korisnici sustava Windows i Mac obično dobivaju svoju aplikaciju s web stranice davatelja usluga. Korisnici iOS-a i Android dobili svoju aplikaciju iz App Store-a i Google Play-a.
 4. Instalirajte VPN aplikaciju i pokrenite je.
 5. Prijavite se pomoću vjerodajnica računa koje ste stvorili u drugom koraku.
 6. Odaberite poslužitelj ili mjesto poslužitelja. Vaša nova IP adresa bit će adresa ovog poslužitelja.
 7. Kliknite gumb Poveži ili dvaput dodirnite poslužitelj da biste pokrenuli vezu.
 8. Nakon uspostavljanja veze imat ćete novu IP adresu. Da biste potvrdili, Google "što je moj IP?" Vaša nova IP adresa trebala bi biti drugačija nego u prvom koraku.

Evo videozapisa kako sakriti svoju IP adresu putem VPN-a

Većina komercijalnih VPN dobavljača, uključujući ExpressVPN, koriste zajedničke IP adrese, što znači da su svi VPN korisnici spojeni na isti poslužitelj skriveni iza iste IP adrese - od one VPN poslužitelja.

VPN koji koristi zajedničke IP adrese ne samo da sakriva vašu stvarnu IP adresu, već vas čini nerazlučivim od ostalih korisnika. Vaše mrežne aktivnosti ne može se pratiti prema jednom korisniku, dodajući značajan sloj anonimnosti.

Ako ozbiljno skrivate svoju IP adresu, ključno je nabaviti VPN s ovim značajkama:

 • Privatni DNS poslužitelji - DNS funkcionira poput telefonskog imenika za internet prevodeći nazive domena poput "comparitech.com" u IP adrese koje vaš uređaj može koristiti za komunikaciju. Prema zadanim postavkama vjerojatno koristite DNS poslužitelje kojima upravlja vaš internetski pružatelj usluga (ISP) ili Google, koji mogu vidjeti vašu IP adresu kad zatražite web mjesto, čak i kad ste povezani s VPN-om. Iz tog razloga važno je koristiti VPN koji upravlja vlastitim DNS poslužiteljima kako nikad ne biste izlagali svoju IP adresu trećoj strani.
 • Zaštita od propuštanja - VPN-ovi su namijenjeni zaštiti svih internetskih podataka koji putuju na i sa vašeg uređaja, ali ponekad propuštaju. Kad procuri, otkrivaju vašu IP adresu. Nabavite sebi VPN koji ima DNS, IPv6 i WebRTC prevenciju curenja.
 • Prekidač za ubistvo - prekidač za zaustavljanje ili mrežna brava isključuje cijeli vaš uređaj s interneta ako VPN veza iz nekog razloga prekine, sprečavajući bilo što da se pošalje s vaše stvarne IP adrese bez zaštite VPN-a.
 • Pravila o ne-zapisima - davatelj VPN-a ne bi trebao bilježiti ili pohranjivati ​​zapisnike vaše internetske aktivnosti ili bilo kakve detalje veza koji bi se mogli koristiti za identifikaciju.

2. Koristite proxy da biste sakrili svoju IP adresu

Poput VPN-a, proxy djeluje kao posrednik između vašeg uređaja i interneta. Web stranice i aplikacije vide IP adresu proxy poslužitelja, a ne vašu stvarnu IP adresu.

Ustvari, VPN je tehnički vrsta proxyja. Ali kad kažem "proxy", obično se odnosi na bilo koji SSL, SSH ili SOCKS proxy. Ovim vrstama proxy poslužitelja obično nedostaje šifriranje i druge sigurnosne značajke koje nude VPN-ovi, ali oni skrivaju vašu IP adresu od web mjesta. Mogu se konfigurirati u postojećim aplikacijama poput preglednika ili, poput VPN-a, koristiti aplikaciju treće strane.

Proxy poslužitelji obično ne uključuju DNS promet, pa zahtjevi vaše web lokacije i dalje idu na DNS poslužitelj treće strane koji može vidjeti vašu stvarnu IP adresu. VPN-ovi sa zaštitom od curenja nemaju ovaj problem. Nadalje, vaš bi stvarni IP mogao biti izložen ako proxy veza iz nekog razloga padne.

Budući da proxyjima nedostaje provjera autentičnosti VPN-a, podložniji su napadima "čovjek-u-sredini", u kojima napadač može predstavljati proxy poslužitelj za krađu vaših podataka.

Neki VPN-ovi nude HTTPS (SSL) proxyje kao proširenja preglednika za Chrome i Firefox. To je pristojan posao zaštite vašeg preglednika, ali druge aplikacije i DNS zahtjevi još uvijek mogu izložiti vašu IP adresu.

3. Koristite Tor za besplatno sakrivanje vaše IP adrese

informacije o krugu preglednika

Tor, ukratko za Ručni usmjerivač, je decentralizirana svjetska mreža anonimnosti kojom upravljaju tisuće volontera. Kad se povežete s Torom, vaš se internetski promet šifrira i usmjerava kroz slučajni niz ovih "čvorova" volontera, koji su poput proxy poslužitelja. Web stranice mogu vidjeti samo IP adresu posljednjeg poslužitelja u nizu, zvanu izlazni čvor.

Svaki put kada posjetite web mjesto, redoslijed čvorova mijenja se. To praktično onemogućava praćenje aktivnosti do izvorne IP adrese.

Najlakši način korištenja Tor-a je preuzimanje i instaliranje Torsovog preglednika. Djeluje poput verzije barebones bilo kojeg drugog preglednika kao što su Chrome i Firefox, i to u potpunosti besplatno.

Postoje i nedostaci. Tor je spor i nije pogodan za bujicu ili strujanje - pridržavajte se web pregledavanja. Nadalje, Tor je često povezan s kriminalnom aktivnošću jer se može koristiti za pristup darknetu i nezakonitim web stranicama. Neke web stranice blokiraju veze s poznatim Tor čvorovima, a davatelj internetskih usluga mogao bi se namrštiti nakon njegove upotrebe.

Pogledajte također: Kako postaviti skrivenu Tor uslugu

4. Spojite se na drugu mrežu da biste promijenili IP adresu

Kad god mijenjate mreže, mijenja se i vaša IP adresa. Dakle, ako mislite da je IP adresa koju koristite bila ugrožena, blokirana ili praćena, tada možete promijeniti mreže da biste dobili novu.

Možete se povezati s javnom ili privatnom wifi mrežom ili upotrijebiti mobilnu podatkovnu vezu vašeg pametnog telefona. Imajte na umu da javna žarišta WiFi i otvorene mreže mogu biti lovište hakera koji mogu iskoristiti nedostatak šifriranja i provjere autentičnosti. Odlučite se za mreže koje zahtijevaju lozinku, ako je moguće.

5. Pitajte svog davatelja internetskih usluga da promijeni vašu IP adresu

Vaš ISP je subjekt koji odlučuje tko će dobiti koju IP adresu. Ako želite iz nekog razloga promijeniti svoju IP adresu, pokušajte ih nazvati. Trebat će vam podaci o vašem računu kao i trenutna IP adresa.

Ne bi trebalo biti previše teško dobiti drugu IP adresu, ali nemojte očekivati ​​da će zauvijek ostati ista. Budući da se IP adrese stalno recikliraju kako bi se sačuvao ograničeni broj dostupnih IP adresa, vaša će se IP adresa ponekad mijenjati. Oni se zovu dinamičan IP adrese.

Možete zatražiti a statički IP adresa koja se nikad ne mijenja, ali može postojati postupak prijave i dodatna naknada.

6. Isključite modem iz struje da biste promijenili IP adresu

Ovo zajamčeno ne funkcionira, ali često možete dobiti novu IP adresu ako isključite internetski modem i ponovno ga uključite. Kad izgubite vezu s ISP-om, vaša će se stara IP adresa reciklirati. Kada ponovno uspostavite vezu, dodijelit će vam se nova IP adresa.

Što duže modem ostavite bez napajanja, veća je vjerojatnost da će ova taktika djelovati. Pokušajte ga ostaviti bez napajanja preko noći ako trebate.

Da bi radio, vaš ISP mora koristiti dinamičke IP adrese. Većina ih ima.

7. Koristite NAT vatrozid kako biste sakrili svoju privatnu IP adresu

Ako koristite bežični usmjerivač za povezivanje s internetom, vjerojatno je iza NAT vatrozida. Najjednostavnije rečeno, NAT vatrozid omogućuje više uređaja na istoj mreži korištenje iste javne IP adrese, ali jedinstvene privatne IP adrese. Prijevod mrežne adrese (NAT) šalje zahtjeve i podatke s privatnih IP adresa pojedinih uređaja na njihovo internetsko odredište pod javnom IP adresom usmjerivača. Time se zadržava adresni prostor (broj dostupnih IP adresa) i sprječava neželjenu ulaznu komunikaciju s potencijalno opasnim računalima na Internetu.

NAT vatrozid ne krije vašu javnu IP adresu, već vašu privatnu IP adresu. Svi uređaji spojeni na usmjerivač s NAT-om dijelit će javnu IP adresu. NAT vatrozid spriječit će internetsku komunikaciju koja nije odgovor na zahtjev koji ste poslali s privatne IP adrese. Svi ostali zahtjevi i paketi podataka odbacuju se jer nemaju privatnu IP adresu na koju se mogu proslijediti.

8. Obnovite svoju IP adresu da biste promijenili svoju privatnu IP adresu

Kao što je gore spomenuto, ako ste povezani s internetskim usmjerivačem putem WiFi ili ethernet kabela, vjerojatno ste dobili privatna, ili lokalne, I IP adresa. Nije važno držati tajnu IP adresu tajnom dok je na mreži, ali možda postoje slučajevi u kojima morate promijeniti nju.

To možete učiniti unošenjem nekoliko jednostavnih naredbi u Windows naredbeni redak ili Mac terminal.

Kako obnoviti svoju IP adresu u sustavu Windows:

 1. Potražite Komandni redak i desnom tipkom miša kliknite to Pokreni kao administrator
 2. Unesi ipconfig / release
 3. Unesi ipconfig / obnoviti

Sada biste trebali vidjeti novu lokalnu IP adresu.

Kako obnoviti svoj IP na MacOS-u:

 1. Kliknite gumb Jabuka izbornik i otvorite Postavke sustava
 2. Odaberi Mreža
 3. U lijevom oknu označite mrežu s kojom ste povezani
 4. Klik Napredna…
 5. Odaberite TCP / IP kartica
 6. Klik Obnovite DHCP najam

Vaš Mac sada će imati drugačiju privatnu IP adresu.

Nikada ne možete sakriti svoju IP adresu od svog davatelja internetskih usluga

Ne možete sakriti svoju IP adresu od svog davatelja internetskih usluga. To ima smisla: moj ISP pruža mi internetsku uslugu i samim tim IP adresu. Bez IP adrese ne mogu se povezati s internetom.

VPN-ovi i proxy poslužitelji doslovno ne zamjenjuju vašu postojeću IP adresu. Samo maskiraju vašu IP adresu jednom svojom kako druga računala i poslužitelji na internetu ne mogu vidjeti vašu. Ali vaša je prava IP adresa još uvijek tu te komunicira putem proxy ili VPN poslužitelja kao posrednika.

Iako nikada ne možete sakriti svoju stvarnu IP adresu od svog davatelja internetskih usluga, sadržaj i odredište vaše internetske aktivnosti možete sakriti VPN-om. Šifriranje onemogućuje vašem davatelju internetskih usluga da vidi koje informacije šaljete i primate, a davatelj internetskih usluga može vidjeti samo da ste povezani s VPN poslužiteljem, a ne web stranicama ili aplikacijama koje koristite. Suprotno tome, VPN sakriva vašu stvarnu IP adresu od web stranica i aplikacija, ali i dalje vide sadržaj i odredište vaših internetskih komunikacija.

Jedine strane koje mogu vidjeti sve tri - vašu stvarnu IP adresu, web stranice koje posjećujete i koje podatke prenose između vas - vi ste i davatelj VPN-a. Iz tog razloga preporučujem samo VPN-ove koji ne pohranjuju nijednu evidenciju vaše mrežne aktivnosti.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 + = 76