Kako se izbrisati s interneta

Kako se izbrisati s interneta

Želite svoje podatke odmaknuti od digitalnog svijeta? Je li neugodan trenutak prošao viralno ili ste provocirali pogrešnu skupinu na društvenim medijima? Možda su vas nedavne vijesti ponovno razmislile o svojoj internetskoj prisutnosti i želite preuzeti veću kontrolu nad svojom privatnošću. Potpuno brisanje vaše mrežne prisutnosti nije lako; zahvaljujući rastu prakse prikupljanja i praćenja osobnih podataka, neke će podatke biti nemoguće ukloniti. Na primjer, ako su vaše informacije na mračnom webu, njihovo uklanjanje može zahtijevati provođenje zakona.

Srećom, međutim, postoji razlika između potpunog brisanja interneta i postaje teško pronaći. Ako želite biti teže pronaći na mreži, možete smanjiti izlaganje javnosti. Slijedi vodič za samostalno čišćenje i čišćenje vaše mrežne prisutnosti.

Riječ upozorenja

Imajte na umu da bi u nekim okolnostima nedostatak internetskih javnih informacija mogao biti znak protiv vas. Primjerice, direktori ljudskih resursa i zaposlenici osoblja često traže potencijalne kandidate prije zapošljavanja. Ako ništa što im pronađu možda neće uspjeti u vašu korist. Ako je to slučaj, razmislite o strateškom planiranju onoga što ostaje i što ide. Izložite podatke koje želite zaposliti, a profesionalne profile poput LinkedIna lako ćete pronaći.

1. Uklonite te račune na društvenim medijima

Jeste li na Facebooku, Pinterestu, Instagramu, LinkedInu ili Twitteru? Ako je to slučaj, počet ćete s čišćenjem kuća i brisanjem tih računa. Ako imate samo jedan, dva ili tri, uskočite pravo; četiri ili više, možda biste trebali razmotriti postavljanje kontrolnog popisa. Nažalost, ne postoji univerzalni postupak "brisanje mene" za račune na društvenim mrežama ili internetske usluge. Trebat ćete samostalno posjetiti svakog davatelja usluga da biste saznali njegov postupak.

Vidi također: 
Kako spriječiti da vas Facebook prati preko weba
15 savjeta za unapređenje vaše sigurnosti i privatnosti na Facebooku
Vrhunski vodič o privatnosti na Instagramu

Načini da ubrzate brisanje računa na društvenim mrežama:

  • Prvo razmislite o sigurnosnoj kopiji podataka. Bilo lijepih fotografija, posebnih želja ili zanimljivih rasprava koje želite održati? Ako davatelj ima mogućnost preuzimanja vaših podataka ili medija, iskoristite ih. Preuzmite slike, snimite snimke zaslona, ​​izvozite kontakte koje želite zadržati, osim ako ne znate da ste ih spremili na drugo mjesto.
  • Tijekom postupka provjerite jezik i budite sigurni da zapravo uklanjate svoj profil. Facebook, na primjer, pravi razliku između „Brisanje” i „Deaktivirate”. Facebook uklanja samo izbrisane račune. Ako deaktivirate svoj račun, sve će informacije ostati spremljene u slučaju da se u budućnosti odlučite ponovo aktivirati.
  • Obratite pažnju na poruke dobivene prilikom brisanja računa. Hoće li usluga izbrisati vaš račun u roku od 24 sata, tjedan dana ili nakon mjesec dana? Neke se tvrtke neće automatski izbrisati kako bi izbjegle zahtjeve korisnika koji se predomisle ili su zaboravili napraviti sigurnosnu kopiju. Preporučuje li web mjesto bilo koje druge mjere s vaše strane, poput brisanja aplikacije s uređaja?
  • Izbrišite što možete na svojoj strani da ubrzate postupak. Ako znate da će vaš račun ostati još 30 dana, možete ranije izbrisati neke podatke. Imajte na umu da će neki podaci, poput e-pošte i imena, možda trebati dok ih usluga ne izbriše.
  • Razmislite o pokretanju kratke provjere Uvjeta pružanja usluge na web mjestu. Dobar TOS iznijet će očekivanja kada su informacije Izbrisani, i treba navesti ako se informacije ne mogu pročistiti. Imajte na umu da u nekim slučajevima informacije možda nećete moći uništiti. Od usluge se može zahtijevati da određene podatke čuvaju kao dio zakonskih zahtjeva za zadržavanje.
  • Pratite račune nakon početnih zahtjeva. Ako nije bilo nikakve akcije u roku od 30 dana, a vaši podaci ostaju, pratite. Vaš zahtjev je mogao jednostavno biti zamijenjen!

2. Izbrišite sve ostale internetske račune, uključujući kupovinu, mrežne alate

Jeste li ikada licitirali za neku stavku putem eBaya? Idete li u kupovinu na Amazonu ili redovno čitate članke putem internetske pretplate na Wired Magazine? Te web stranice prate što kupujete i pregledavate na mreži, a ti se podaci tada koriste za preusmjeravanje, često u oglasima treće strane..

Sastavite popis mrežnih stranica i usluga koje koristite i izbrišite sve račune koje možete. Slično kao na web stranicama društvenih medija, ovo će nekim računima biti lakše nego drugima. Možda ćete moći izbrisati svoj račun klikom na gumb ili ćete možda trebati kontaktirati davatelja usluga. Nemojte se iznenaditi ako vas davatelj usluga zatraži da potvrdite svoj identitet. Naposljetku, internetske stranice i usluge također se moraju zaštititi od prevare.

Iako brisanje računa za internetske usluge može biti težak izbor ako web mjesta često koristite, a kada je riječ o vašim mrežnim podacima, svaki se bit računa. Imajte na umu da što više računa ostavite otvorene, manje vaše internetske prisutnosti možete izbrisati.

3. Pokrenite pretragu svog imena, e-pošte, telefona i adrese

Otvorite Google i pokrenite pretraživanje koristeći svoje ime u navodnicima. Nakon toga potražite svoju adresu e-pošte, kućnu adresu i osobni telefonski broj, a zatim pokušajte ponovno s drugim tražilicama. Razmislite o drugim popularnim uslugama, uključujući DuckDuckGo, Bing, Yahoo i Dogpile, koji mogu pružiti različite rezultate. Ova pretraživanja će vam pokazati kakve osobne podatke imate lako pronaći. Nemojte se iznenaditi ako nađete i druge koji dijele vaše ime; to je zaista ogroman svijet vani!

Također možete provjeriti haveibeenpwned.com kako bi vidjeli jesu li vaše informacije ugrožene velikim kršenjima podataka.  Iako nećete moći ukloniti procurile podatke, dat će ideju o tome što je dostupno na tamnom webu.

4. Pozovite vlasnike web mjesta i zatražite da one obrišu vaše podatke

Dok će vam neke web stranice omogućiti prijavu i brisanje podataka, druge će web stranice možda zahtijevati više napora. Možda ćete trebati izravno kontaktirati vlasnika web mjesta i uputiti službeni zahtjev. Provjerite pruža li web mjesto pomoć pri uklanjanju podataka, a ako ne postoji takav odjeljak, potražite kako kontaktirati tvrtku ili odgovornog pojedinca.

Nekoliko savjeta kada se dotaknete:

  • Uvijek se držite pristojno i profesionalno.
  • Znati svoja prava. Ovisno o tome gdje se nalazite vi i vlasnik, može postojati pravna prednost prilikom uklanjanja vaših podataka.
  • Izbjegavajte slanje privitaka ili veza na druge stranice. Zbog prirode mrežnog hakiranja, mnogi webmasteri bit će oprezni u vezi s privitcima ili vezama koje dolaze iz nepoznatih e-poruka. Neki imaju filtre protiv neželjene pošte koji odmah podnose karantenu sumnjive poruke.
  • Slijedite. Vlasnici web stranica, kao i svi ostali, mogu se zauzeti i zaboraviti; vaša e-pošta možda je izgubljena u redovnom mijenjanju redovne redove. Također je moguće da se adresa e-pošte za kontakt koju pronađete na web mjestu provjerava samo dnevno ili tjedno. Ako se nakon tjedan dana još uvijek ne oglasite, duboko udahnite, budite profesionalni i ponovno posegnite.
  • Nikada ne prijeti webmasteru ili vlasniku web mjesta. Ne samo da nema garancije da će takve taktike djelovati, već zapravo mogu uzvratiti paljbu. Vaše komunikacije mogle bi se prebaciti na društvene medije i postati još nemoguće preuzeti.
  • Budi precizan. Vaši zahtjevi trebaju sadržavati URL-ove za web stranice koje sadrže podatke koje želite izbrisati. Navedite koje podatke želite obrisati.

5. Uklonite se iz zastarjelih rezultata pretraživanja

Ponekad se i nakon što uklonite svoje podatke s web mjesta, i dalje se pojavljuju u rezultatima pretraživanja. Što daje? U ovom slučaju tražilica može izvlačiti vlastiti 'predmemoriju' stranice dugo nakon uređivanja web mjesta. Za ovaj vam je potreban alat: pogledajte "Uklanjanje zastarjelog sadržaja" za Google ili "Bing Alat za uklanjanje sadržaja". Nažalost, možda nećete izbrisati sve stranice koje mogu biti izbrisane: mogu postojati pravni razlozi zašto tražilica treba zadržati tu predmemoriju. Međutim, ako ste posvećeni brisanju mrežnih podataka, uklanjanje zastarjelih rezultata pretraživanja svakako vrijedi pokušati.

6. Provjerite internetsku arhivu i uređaj za povratni pogon

Još 2001., neki arhivisti pokušali su pokrenuti arhivu na webu. Zamišljen kao alat za učenjake, Wayback Machine sad sadrži 25 petabajta podataka. Ovaj alat može sadržavati osobne podatke u svojoj arhivi ako su ti podaci ikada bili javno dostupni na web mjestu, uključujući i web stranice koje su ugašene. Možete pretraživati ​​internetsku arhivu na https://archive.org/advancedsearch.php i kontaktirati tim na [email protected] i zatražiti uklanjanje podataka.

7. Provjerite zakone o privatnosti svoje države

Zakoni o privatnosti razlikuju se po državama i pokrajinama, a neki imaju veću težinu od drugih. Ovisno o mjestu stanovanja, zakon može podržati vaše zahtjeve za brisanje i zahtjeve za brisanje. Ako živite u Europska unija vaše osobne podatke podliježe Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji uključuje članak 17. Pravo na brisanje („pravo biti zaboravljen“). Kalifornijski zakon o zaštiti privatnosti, koji stupa na snagu 2020. godine, uključuje sličnu odredbu. Odjeljak 1798.105 zakona navodi:

"(A) Potrošač ima pravo tražiti da poduzeće izbriše sve osobne podatke o potrošaču koje je posao prikupio od potrošača."

Saznajte koji su zakoni o zaštiti privatnosti u vašoj državi ili državi. Ako GDPR, CCCPA ili se primjenjuje sličan zakon, obratite se za pomoć svom regionalnom povjereniku za zaštitu privatnosti ili uredu. Moguće je podnijeti službenu žalbu, gdje će posao trebati navesti bilo kakve pravne razloge za njihovo odbijanje ili suočavanje s ogromnom novčanom kaznom.

Vidi također: Što je potrošačka prava o privatnosti?

8. Prednosti i mane web mjesta za uklanjanje

Dok uklanjate podatke s web mjesta, vjerojatno ćete proći na web lokacijama koje nude za pokretanje ili dovršavanje postupka. Uz naknadu, ove će usluge pretražiti vaše podatke na webu i pročistiti što mogu, nudeći alternativu uštedi vremena štedljivom pristupu. Postoje određene prednosti poput alata Obriši me i Deseat.me: uz uštedu vremena, možda će imati i bolje funkcije pretraživanja i moći će sami pronaći više nego što možete.

Nedostaci korištenja mrežnih web mjesta za uklanjanje svode se na cijenu i povjerenje. Softver za upravljanje ugledom može biti skuplji, pogotovo jer ćete vjerojatno trebati pokrenuti uslugu više puta. Uz informacije koje su putem interneta dodane druge, neke web stranice nude pretplatu samo kako bi ostale na vrhu.

Drugi način korištenja web lokacija za brisanje jest taj da vam trebaju prvo da im date osobne podatke. Internetski alati za brisanje funkcioniraju tako što traže informacije koje im dajete i zahtijevaju da se izbrišu s drugih web mjesta. Svodi se na pitanje povjerenja: ako svoje podatke dam tvrtki da ih uklone s interneta, kako mogu znati da one neće sami pohraniti ili prodati podatke? Kao i svaka kategorija poslovanja, uvijek postoje dobri i zli igrači. Ako odlučite koristiti internetsku uslugu brisanja kao dio svog plana, provjerite reputaciju i obavezno pročitajte Uvjete pružanja usluge prije prijave..

9. Izbrišite adresu e-pošte pomoću koje ste se prijavili na svoje račune

Razmislite o brisanju adrese e-pošte pomoću koje ste se prijavili pomoću mrežnih računa i izradite novu za prijatelje, obitelj i posao. To će vas otežati. Mnogi znanstvenici, na primjer, proučavaju zajednička polja, uključujući i e-poštu, kako bi identificirali ljude u više od jedne baze podataka. Brisanje e-pošte značit će da postoji još jedan podatkovni element s kojim ne možete biti identificirani.

10. Izmijenite postavke i navike preglednika

Čestitamo! Izbrisali ste svoje račune, pokrenuli nekoliko pretraživanja i uspjeli ukloniti osobne podatke s internetskih pristupnih točaka. E sad da tako i ostane. Da biste ostali nevidljivi na internetu, morat ćete biti budni i izbjegavati davanje podataka kada je to moguće.

Nakon što se uklonite s zaslona informativnih web-mjesta, počnite s boljim navikama zaštite privatnosti kako biste zaštitili svoje podatke. Pogledajte web preglednik i tražilice koje koristite: kakva je njihova reputacija u privatnosti korisnika?  Postoje li proširenja koja možete dodati navikama pregledavanja, kao što su Ghostery i Https Everywhere. Vi svibanj također razmislite o upotrebi VPN-a kao dio vaše internetske veze, ili Tor ako ste tehnički pametniji. Te tehnologije mogu sakriti od vašeg davatelja internetskih usluga vaš identitet od web stranica i aktivnosti pregledavanja.

Svi smo puta htjeli izbjeći da budemo u javnosti, ali internet je postao nova vrsta javnih zapisa koje ne možemo uvijek kontrolirati. To je razlog zbog kojeg su se države u Europskoj uniji i Argentina zalagale 'Pravo biti zaboravljeno', i zagovornici privatnosti tvrdili su se za slične zakone u drugim zemljama. Za sada su pojedinci dužni pratiti što se može pronaći i budno budni kako bi spriječili da više informacija postane dostupno.

Vidi također: Google alternative koje poštuju vašu privatnost 

"Gumb za paniku" Gerda Altmanna pod licencom pod CC po 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 25 =

Adblock
detector