Kako se koristi alat Psiphon Censorship-Circusvention

Psiphon je alat koji ima za cilj pobijediti internetsku cenzuru. Izvorno nazvan XP Psiphon, to čini spajajući Windows radnu površinu ili Android uređaj s mrežom zaobilaženja cenzure Psiphon izričito za zaobilaženje mjera internetske cenzure. Namijenjen je pomaganju građanima zemalja koje se smatraju neprijateljima Interneta kako bi cijeli Internet bio dostupan, ali Psiphon se može koristiti bilo gdje ograničavajući pristup internetu.

Riječ o Psiphonu i privatnosti

Da bi postavio ispravna očekivanja, Psiphon na samom vrhu svoje politike privatnosti navodi:

Psiphon ne povećava vašu internetsku privatnost i ne bi se trebao smatrati ili koristiti kao internetski sigurnosni alat.

Konkretno, Psiphon:

 • Koristi (ubrizgava) oglase za podršku usluzi koja koristi kolačiće i web-svjetionike
 • Povremeno bilježe dodatne podatke o korištenju koji će biti objavljeni u Biltenu o privatnosti
 • Dijeli podatke s partnerima kako bi vidjeli koliko često se njihove web stranice posjećuju i odakle
 • Pokreće sve Psiphonove servere, iako je kôd otvorenog koda i dostupan na GitHub-u

Ako vam ovi nedostaci nisu prihvatljivi, ima smisla odabrati dobro plaćenu VPN uslugu ili TOR. Ako želite i privatnost i anonimnost, kombinirajte oboje.

Povezano: Koji je najbolji VPN za Tor i kako ih kombinirati.

Pregled

Razumljiva je sklonost označavanju VPN-a i Psiphona istom tehnologijom. Međutim, oni imaju različite ciljeve. Kada koristite VPN, sam postupak njegove upotrebe nije skriven, već je sadržaj onoga što radite. Postoje tehnike obfuskacije koje se mogu koristiti kao što je Obfsproxy, ili čak samo postavljanje i OpenVPN poslužitelj na port 443 ide dug put do skrivanja unutar normalnog HTTPS prometa. Ali, to ne uspije uvijek ISP-ovi lako otkrivaju čak i TOR preglednik koji može privući neželjenu pažnju.

Glavni cilj Psiphona je sakriti činjenicu da se uopće koristi. Vlade ili druge organizacije koje pokušavaju cenzurisati internet pokušati će otkriti metode zaobilaženja poput VPN-ova i proxyja, što Psiphon nastoji izbjeći.

Klijenti Psiphona trenutačno su dostupni za Windows i Android i povezuju se s Psiphonovom mrežom putem različitih transportnih protokola. Pitao sam Psiphona kako funkcionira odabir protokola i dobio sam ovaj odgovor:

I Android i Windows klijenti automatski odabiru najbolji protokol prijevoza koji će se koristiti za povezivanje s Psiphonovim poslužiteljem. SSH je jedan od nekoliko protokola koje klijent može koristiti. Nema korisničkih postavki za odabir određenog protokola prijevoza.

Kad se pritisne za dodatne informacije, grupa Psiphon objasnila je malo detaljnije:

S izuzetkom VPN načina rada u sustavu Windows, Psiphon uvijek koristi SSH kao temeljni transportni protokol. Različite različite tehnike prigušivanja slojevite su na vrhu standardnog SSH protokola. Klijent pokušava uspostaviti vezu koristeći sve dostupne metode i odabere najbržu uspješnu vezu.

Na temelju starijih dokumenata, sumnjam da se barem koristi SSH + (SSH plus obfuskacijski sloj) koji pomaže u zaštiti od otiska prsta na protokolu.

Kako doći do Psiphona

Psiphon je izvorno izrađen za Windows XP, pa ćete ga u mnogim mjestima vidjeti kao “xp psiphon”. Kasnije se proširila na Android i novije verzije sustava Windows.

Sljedeće verzije korištene su za pisanje ovog članka, nije mi jasno zašto verzije sustava Windows i Android imaju različita imena:

Android

 • Psiphon Pro
 • verzija klijenta 146

Windows

 • Psifon 3
 • verzija klijenta 117

Psiphonovog klijenta možete dobiti na dva načina. Posjetite web stranicu Psiphona ili slanjem e-pošte na adresu [email protected]. Nisam bio u mogućnosti dobiti odgovor sa adrese [email protected], ali podrška Psiphona potvrdila je da djeluje tako da je možda samo bilo nešto specifično za mene.

Klijent Psiphon Windows

Kako bi Psiphon bio dostupan široj publici, ne postoji postupak instalacije. Preuzimanje jedne datoteke je izvršni sustav Windows koji se izvodi na Windows XP, Vista, 7 i 8.

Instaliranje Windows klijenta

S obzirom na prirodu aplikacije, ima smisla da suprotne strane mogu pokušati distribuirati kompromitiranu verziju klijenta Psiphon. Da bi se to izbjeglo, Psiphonov tim održava popis SHA-1 heševa pomoću kojih se može provjeriti je li Psiphonov klijent koji ste preuzeli valjan..

SHA-1 se godinama ne smatra sigurnim kriptografskim rješenjem protiv dobro financiranih protivnika, ali još uvijek vrijedi kao provjera usklađenosti podataka kako bi se osiguralo da datoteka s kojom niste bili dirani.

Dođite do web stranice Psiphon na http://www.psiphon.ca i kliknite gumb Preuzmi.

Psiphon glavna stranica web stranice
Odaberite opciju Windows.

Opcije preuzimanja Psiphona

SHA-1 hash možete provjeriti pomoću ovdje navedenih uputa. Imajte na umu da različite verzije klijenta imaju različite hasheve, stoga budite sigurni da gledate pravu.

  Kako osigurati dopuštenja za iPad ili iPhone

Trčanje Windows klijenta

Nakon što sretnete datoteku, jednostavno je dvaput kliknite da biste je pokrenuli. Psiphon će se odmah povezati.

Psiphon za spajanje sustava Windows

Windows klijent će se prema zadanim postavkama povezati u načinu rada samo za preglednik i pokrenuti preglednik Psiphon s učitanom stranicom sponzora Psiphon. Ovaj način rada tunelira promet iz preglednika Psiphon preko mreže Psiphon.

Da biste prekinuli vezu Psiphona, kliknite gumb Disconnect.

Psiphon za Windows disconnect

Stranica s glavnim postavkama prikazuje pregled dostupnih odjeljaka. Proširivanjem bilo kojeg odjeljka otkrivaju se promjene koje možete izvršiti u radu Psiphonovog klijenta.

Konfiguriranje Windows klijenta

Psiphon za postavke sustava Windows

Smanjite na programsku traku

Čini se da ovo jedva treba svoju stranicu postavki. Po zadanom klijent ostaje na zaslonu nakon što se spoji. Ako želite da vam se ukloni i minimizira na sistemskoj traci, možete potvrditi okvir u ovom oknu..

Split tunel

Ovo je zanimljiva značajka. Psiphon napominje da čak i u zemljama s najviše cenzuriranja mjesta u zemlji obično nisu cenzurirana. Budući da je pristup internetu putem Psiphona općenito sporiji, možete omogućiti da ova značajka podijeli vaš regionalni promet. Promet namijenjen vašoj domovini neće ići preko Psiphona, umjesto da putuje preko zadane ISP mreže.

Onemogućite istek vremena za sporo mreže

Budući da se povezujete s Psiphonovim poslužiteljima u drugim zemljama i koristite obfuskacijske tehnologije, veza može biti spora. Ako je veza prespora, tada se Psiphon klijent može prekinuti. Omogućivanje ove značajke spriječit će da se to dogodi.

Područje poslužitelja Psiphon

Zadana postavka je Najbrža zemlja koja će vas povezati s najboljim poslužiteljem. To će generalno biti zemlja bliska vašoj. Ako se radije povežete s drugom državom, ovdje je možete odabrati.

Deset je različitih zemalja koje ćete izabrati iz svijeta poštenog širenja:

 • Kanada
 • Njemačka
 • Španija
 • Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Indija
 • Japan
 • Nizozemska
 • Singapur
 • Ujedinjene države

Lokalni proxy portovi

Psiphon će automatski postaviti HTTP proxy koji će raditi za većinu ljudi. No, možda neće koristiti isti port svaki put. Na računalu možete imati aplikacije s kojima želite koristiti Psiphon, što znači da će trebati slati promet preko određenog porta. To možete postaviti u ovom oknu.

Proxy proxy

Ovdje je nekoliko razloga postavki. Ako je na vašem računalu konfiguriran proxy, možete reći Psiphonu da koristi drugačiji proxy ili možete postaviti provjeriti Nemoj koristiti proxy proxy okvir da Psiphonu kaže da uopće ne koristi proxy..

Način prijevoza

Ovu postavku treba imenovati Koristi VPN. Omogućivanjem ove postavke pokrenut će se L2TP / IPSec VPN veza s poslužiteljima Psiphon. Prednost je u tome što će tunelirati sav promet na vašem računalu putem Psiphona umjesto samo web prometa. Loša strana je što je VPN očit, tako da ga je lako blokirati.

Testovi na IP Leak pokazuju da će način rada preglednika propustiti vašu IP adresu putem webRTC detekcije, ali ne i u VPN modu. Postoje Android-ove oba zaslona u odjeljku Android.

Androidov klijent Psiphon

Instaliranje Android klijenta

Trgovina Google Play ima različite aplikacije u različitim zemljama. Moguće je da aplikacija Psiphon nije dostupna u verziji Google Playa za vašu zemlju. U tom slučaju aplikaciju možete bočno učitati, što znači da je možete kopirati na uređaj putem USB-a, umjesto da je instalirate iz Trgovine Play.

Web lokacija Psiphon sadrži veze i QR kodove do aplikacije i u trgovini Google Play i u bočnoj verziji.

Opcije preuzimanja Psiphona

Budući da instaliranje aplikacija iz nepoznatih izvora na vaš Android uređaj predstavlja sigurnosni rizik, morat ćete posebno omogućiti tu opciju. Svaka verzija Androida malo je drugačija, ali opcija će biti negdje u vašim sigurnosnim postavkama.

U Samsung S6 sa Androidom 6.0.1 to su postavke -> Zaključani zaslon i sigurnost -> Postavka nepoznatih izvora.

Android omogućuje bočno učitavanje

Da biste vidjeli je li Psiphon klijent dostupan u vašoj trgovini Google Play, jednostavno ga potražite. Imajte na umu da postoje i druge slične aplikacije koje nisu ono što želite. Provjerite je li aplikacija koju instalirate od razvojnog programera Psiphon Inc.

Preuzimanje Psiphona iz trgovine aplikacija

Trčanje Android klijenta

Nakon što je aplikacija instalirana, dodirnite je da biste je pokrenuli. Prvo što sam primijetio jest da se vrlo dobro kombiniraju napori za zarađivanje novca pomoću aplikacije. Oglasa ima puno, a postoji i mnogo opcija za bržu kupnju. Besplatna verzija Android aplikacije ograničena je na 2Mb u sekundi koja je upotrebljiva za surfanje Internetom, ali vjerojatno nije dovoljna za streaming videa, igre putem interneta ili preuzimanje velikih datoteka.

Psiphon za glavni zaslon Android

Ovi oglasi pomažu u pokrivanju troškova pokretanja poslužitelja.

Klikom sada nadogradite! gumb otkriva mnogo različitih opcija za kupnju veće brzine.

  Најбољи ВПН-ови за Јужну Африку у 2023. години и неке које треба избегавати

Opcije pretplate na Psiphon za Android

Da biste se povezali, dodirnite gumb Start i pokrenut će se preglednik. Aplikacija preglednika koja se pokreće ovisi o tome kako ste se povezali s Psiphonom. Ako ste odabrali opciju Tunnel цели uređaja, koja je opisana u nastavku, pokrenut će se zadani preglednik. Ako ste opciju ostavili isključenom, umjesto toga pokrenut će se ugrađeni preglednik Psiphon.

Psiphon za glavni zaslon Android

Razlog ove razlike je taj što je preglednik Psiphon konfiguriran za upotrebu proxy Psiphon, dok vaš zadani preglednik nije. Prema tome, sigurno je koristiti zadani preglednik samo ako se cijeli uređaj tunelira preko Psiphona.

Kada je aplikacija povezana, gumb Start mijenja se u gumb Stop. Da biste prekinuli vezu, dodirnite gumb Zaustavi.

Psiphon za Android spojen

Konfiguriranje Android klijenta

Dodirnite stavku Opcije u gornjem izborniku da biste učitali mali skup opcija.

Psiphon za odabir regije Android

Odaberite regiju

Ova postavka podrazumijeva opciju najbolje performanse koja Psiphonu omogućava da odabere najbržu vezu za vas. Međutim, možete to nadjačati odabirom bilo koje zemlje. Ova postavka funkcionira bez obzira na način na koji Psiphon koristi vezu.

Tunel cijeli uređaj (potreban Android 4.0 ili noviji)

To bi trebalo biti nazvano Use VPN. Kad je to onemogućeno, kroz Psiphon se provodi samo Psiphonov preglednik. Omogućivanje ove opcije uključuje VPN koji tunelira sav vaš promet putem mreže Psiphon.

Ako povučete Android zaslon s vrha telefona dok Psiphon radi, potvrdit ćete u kojem se modu radi. Ako samo preglednik koristi Psiphon, pokazat će da se radi u načinu rada samo za preglednik.

Testovi na IP Leak pokazuju da će način rada preglednika procuriti vašu IP adresu putem webRTC detekcije. Imajte na umu da koristim Japan Psiphon server, ali fizički se nalazim u Kanadi, Nova Škotska.

Propusnost IP preglednika Android Psiphon

Međutim, u načinu VPN-a nema curenja IP-a.

Android Psiphon VPN ip curenje

Ako odaberete opciju za ugađanje cijelog uređaja, Android će vas upozoriti da Psiphon pokušava usmjeriti sav vaš internetski promet i za to vam treba vaše dopuštenje..

Psiphon za Android dozvolu za pokretanje VPN-a
Ako to dopustite i veza je uspostavljena, onda će sjenka potvrditi da je to vrsta veze koja se izvodi.

Psiphon za Android koji prikazuje VPN aktivan
Koji će izložiti duži popis postavki.

Onemogućite istek vremena za spore mreže

Kao i postavke sustava Windows, omogućavanje ove opcije učinit će Psiphonovog klijenta tolerantnijim mrežnim kašnjenjem i sporije će prekinuti vezu.

Klikom na gumb Više mogućnosti otvara se više postavki.

Android Psiphon dodatne mogućnosti

Zvuk

Ako to omogućite, vaš će Android stvarati buku kada se veza započne ili prekine. Ovo može biti korisno ako želite znati kada vaša veza opada.

vibrirati

Kao i prethodna postavka zvuka, ova će postavka uzrokovati da vibrira telefon kad se promijeni status veze.

Izuzeti aplikacije

Ovo je vrlo zgodna značajka i iznenadio sam se kad sam je našao u aplikaciji Psiphon. Omogućuje vam imenovanje aplikacija koje neće upotrebljavati Psiphon. Ovo može biti korisno za aplikacije koje su osjetljive na lokaciju, poput vaše banke, jer nećete morati imati na umu da prekidate vezu s njima da biste ih koristili..

Spajanje putem HTTP proxyja

Ostatak postavki onemogućen je ako ne omogućite ovaj potvrdni okvir. Omogućuje vam unos postavki koje Psiphonu upućuju na upotrebu HTTP proxyja.

Prilagođena zaglavlja HTTP-a

Ova postavka omogućava dodavanje HTTP zaglavlja. Iako na internetu postoji bezbroj korištenja prilagođenih zaglavlja HTTP-a, nisam siguran zašto bi ta značajka bila uključena u prijavu za zaobilaženje cenzure..

Koristite postavke mrežne mreže i Koristite sljedeće postavke

Samo jedan od njih može se omogućiti. Prva će jednostavno koristiti postavke proxyja koje već postoje u vašem telefonu. Druga opcija omogućuje sljedeće postavke za postavljanje proxyja za korištenje Psiphona:

Adresa domaćina, port i upotreba proxy autentifikacije

Ako ste omogućili drugu opciju gore, morat ćete navesti proxy host adresu, port i odrediti je li proxy potreban provjeru autentičnosti.

Proxy korisničko ime, proxy lozinka i proxy domena

Ako ste odabrali provjeru autentičnosti proxyja, morat ćete ovdje unijeti vjerodajnice.

Konfiguriranje ugrađenog preglednika Psiphon

Ako ne budete tunelirali cijeli uređaj (AKA: ne koristite VPN opciju), tada ćete htjeti koristiti ugrađeni preglednik Psiphon za pristup internetu. To je vrlo rudimentaran preglednik, ali on ispunjava posao.

Psiphon za Android web stranicu nakon povezivanja

Početna stranica

Kako to zvuči, ovdje možete postaviti prilagođenu početnu stranicu ili početnu stranicu postaviti praznu. U ostalim preglednicima izraz početna stranica znači stranicu koja će se učitati kad se preglednik pokrene. Čini se da to nije slučaj s preglednikom Psiphon. Bez obzira na početnu stranicu na kojoj sam ušao, stranica Psiphon učitala se prva. Morao sam ručno pritisnuti gumb Psiphon s lijeve strane adresne trake i odabrati početnu stranicu da bih došao do svoje početne stranice.

  5 najboljih VPN-ova za online poker u 2023. godini

Pretražite URL

Unošenje bilo čega što nije prepoznatljiva web adresa u adresnu traku uzrokovaće da Psiphon pretraživač to traži. Ova postavka kontrolira mjesto gdje podučava i unaprijed je postavljena Googleu. Možete to promijeniti u bilo koju tražilicu koju želite ako god shvatite sintaksu koju tražilica očekuje. Ako pogledate zadani Googleov unos, vidjet ćete kako to konstruirati.

Postavke korisničkog sučelja

Ovo okno sadrži različite postavke za kontrolu izgleda preglednika. Možete ga postaviti na puni ekran, odrediti koliko duge alatne trake treba prikazivati, postaviti što rade tipke za jačinu zvuka i ostale podešavanja.

Prilagodba početne stranice

Početna stranica je stranica koja se učitava kada se preglednik prvi pokrene. Ako odaberete potvrdne okvire, možete uzrokovati da početna stranica sadrži različite ploče s informacijama kao što su traka za pretraživanje, vaše najčešće korištene oznake i nedavne stavke iz povijesti..

Sinkronizacija oznaka Firefox

Ovo bi trebalo biti zgodna značajka koja će ugrabiti vaše oznake s Firefoxa i učitati ih u preglednik Psiphon. Međutim, prilikom postavljanja sinkronizacije Psiphon traži korisničko ime, lozinku i vaš ključ za sinkronizaciju Firefoxa. Ključ za sinkronizaciju pohranjuje se na svaki uređaj i nije dostupan s sučelja računa Firefox. Pokušao sam obnoviti sinkronizacijski ključ iz mog sustava pomoću različitih tehnika, kao što je Password Fox da bih pročitao moj profil, ali nisam uspio. Da li je ova značajka vrijedna rada, ovisi o vašim potrebama.

Zadana razina zumiranja

Neke je web stranice teško čitati na mobilnom uređaju tako da ovdje možete postaviti razinu zumiranja. Preglednik već podržava pinch i zoom, pa se ne čini da bi ovu postavku trebalo mnogo koristiti.

Korisnički agent

Korisnički agent niz je koji se šalje uz svaki web zahtjev koji web primatelju govori koji se preglednik koristi. Iako su nizovi korisničkih agenata vrlo detaljni i obično sadrže operativni sustav i preglednik koji se koriste, oni se primarno koriste za utvrđivanje je li posjetitelj web lokacije na mobilnom uređaju ili radnoj površini. Mnoge će web stranice različito formatirati njihov sadržaj za mobilne uređaje kako bi ih bilo lakše čitati.

Ova postavka omogućuje vam da kažete pregledniku Psiphon da stalno šalje mobilni ili desktop korisnički agent. Također vam omogućuje postavljanje prilagođenog agenta kako biste mogli izgledati kao da koristite bilo koji preglednik koji želite.

Testirao sam zadani korisnički agent koristeći vlastite zapisnike i vidim da ga ne identificira kao Psiphonov preglednik. Izvještava da je Chrome na Androidu. Ova vrsta zamračenja ima smisla za aplikaciju poput Psiphona:

192.84.101.6 – – [21 / prosinac 2016: 09: 21: 37 -0400] "GET / 2015/11/01 / jon-watson / HTTP / 1.1" 200 7447 "-" "Mozilla / 5.0 (Linux; Android 6.0.1; SM-G925W8 Build / MMB29K; wv) AppleWebKit / 537.36 (KHTML, like Gecko) Verzija / 4.0 Chrome / 55.0.2883.91 Mobile Safari / 537.36"

Omogući Javascript

Javascript pokreće na klijentskom uređaju (Android telefon u ovom slučaju) i stoga ima pristup nekim lokalnim informacijama koje web mjesto ne bi imalo. Moguće je utvrditi više o posjetitelju vaše web stranice pomoću Javascripta nego što možda mislite. Ako poništite ovaj okvir, spriječit će se izvršavanje JavaScripta što web može učiniti teže upotrebom, ali pruža veću sigurnost i privatnost.

Učitajte slike

Možda biste htjeli onemogućiti ovu mogućnost ako previše usporava vašu vezu. Ako to onemogućite, nema mnogo sigurnosne vrijednosti, ali može vam pomoći i ionako spora veza s Psiphonom.

Koristite široko vidno polje

Ova postavka omogućuje pretraživaču Psiphon da pokuša web učitati sa širim prikazom što ga čini sličnijim onome što bi izgledalo na stolnom računalu.

Učitajte stranice s pregledom

Stranice će se učitati umanjivo, tako da možete vidjeti cijelu stvar ako je to potvrdeno. Stranica može biti nečitljiva dok ne uvećate, ali omogućit će vam da osjetite stranicu i neki kontekst.

Vrati kartice

Ako se ova postavka omogući, preglednik Psiphon vratit će kartice koje su otvorene zadnji put kad ste je koristili.

Omogući dodatke

Možete koristiti ovaj zaslon za podešavanje ponašanja dodataka. Dodacima je dopušteno pokretanje cijelo vrijeme, samo na zahtjev ili nikada.

Postavke privatnosti

Na ovoj se stranici nalaze standardne postavke privatnosti kao što su spremanje lozinki i povijesti, kao i brisanje kolačića i podataka obrasca.

Upravljanje web lokacijama

Google Web Toolkit je okvir za razvoj web lokacija sa odgovarajućim izgledom. Dodavanje web lokacija na ovaj popis uzrokovaće njihovo učitavanje pomoću Googleovog mobilnog prikaza s Googleovim web alatom.

Popis načina rada za radnu površinu

Web stranice navedene ovdje tražit će se s korisničkim agentom za stolna računala kako bi se osiguralo njihovo učitavanje desktop verzije web mjesta.

Upravljanje oznakama i poviješću

Ova vam stranica omogućuje uvoz, izvoz i brisanje oznaka i povijesti.

Oko i podmetnuto

Ovo su standardne stranice koje pružaju informacije o pregledniku kao što su verzija i povijest promjena u aplikaciji.

About the author

Comments

 1. ćnosti isprobati Psiphon, ali čini se da je to koristan alat za one koji se bore protiv internetske cenzure. Međutim, važno je imati na umu da Psiphon ne pruža potpunu privatnost i sigurnost na internetu, pa bi bilo bolje kombinirati ga s drugim alatima poput VPN-a ili TOR-a ako želite potpunu anonimnost. Također, treba biti svjestan da Psiphon koristi oglase za podršku usluzi, što može biti neugodno za neke korisnike. U svakom slučaju, ako se nalazite u zemlji s internetskom cenzurom ili ograničenim pristupom internetu, Psiphon bi mogao biti koristan alat za vas.

Comments are closed.