Kako se pridržavati zakona o kolačićima i poštivati ​​privatnost posjetitelja vaše web stranice

EU Direktiva o privatnosti / Promjene u Velikoj Britaniji Zakon o zaštiti privatnosti kolačića Surian Soosay


Ako posjedujete web mjesto koje prvenstveno služi bilo kojoj od zemalja Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora, sljedeće riječi mogu vam poslati nekoliko prohodava kroz kralježnicu: "Zakon o kolačićima". Ako nemate pojma što to uopće znači, možda biste se željeli malo educirati prije nego što web lokaciju učinite živom kupcima i gledateljima iz EU-a.

Što je Zakon o kolačićima?

Najprije kodificiran kao dio direktive EU-a 2009., a potom još snažnije proveden u razdoblju 2011.-2012., Zloglasni „Zakon o kolačićima“ tek stupa na snagu u svim državama članicama EU-a. U članku 5.c (c) Direktive 2002/58 / EZ Europski parlament i Vijeće pišu:

„Države članice osiguravaju korištenje elektroničkih komunikacijskih mreža u pohranjivanje podataka ili pristup informacijama pohranjenim u terminalnoj opremi pretplatnika ili korisnika dopušteno je samo pod uvjetom da su dotičnom pretplatniku ili korisniku dostupne jasne i sveobuhvatne informacije u skladu s Direktivom 95/46 / EZ, inter alia o svrhama obrade, i ponudio je pravo da odbije takvu obradu od strane upravljača podataka. To ne sprječava bilo kakvo tehničko spremanje ili pristup s jedinom svrhom provođenja ili olakšavanja prijenosa komunikacije preko elektroničke komunikacijske mreže ili onako kako je to strogo potrebno u svrhu pružanja usluge informacijskog društva koje izričito zahtijeva pretplatnik ili korisnik. "

Postoji jedan dio ovog zakona koji je prilično jasan: ne možete pohraniti podatke nijednog korisnika bez njihovog pristanka. To, naravno, nije stvorilo malu količinu zaprepaštenja među vlasnicima web stranica i tvrtkama koje se bave web tehnologijom, jer se čini da ta riječ naročito uključuje kolačiće. Čitav zakon oštro je kritiziran kao pretjerano nejasan, dok je mnogim vlasnicima web stranica ostavljeno više pitanja nego odgovora.

Pa ipak, web stranice koje služe i kupcima iz EU i van EU našle su se u nekoj sredini, pitajući se moraju li u cijelosti, djelomično ili uopšte, poštivati ​​zakon. Vlasnici web stranica koji imaju svoje poslužitelje sa sjedištem u EU-u, ali ne služe prvenstveno kupcima iz EU-a, mogu imati još pitanja.

Iako na jednostavna odgovora na mnoga pitanja i probleme koje "Zakon o kolačićima" stvara nije lako, postoje neki načini kako web stranica može ostati na desnoj strani ovog zakona, uz neke primjerene primjere kako to učiniti. Vlasnici web stranica u Velikoj Britaniji također se mogu pridružiti borbi protiv Zakona o kolačićima, mnogo na način na koji je to učinila britanska softverska kompanija Silktide.

Silktide su u skladu sa zakonom o kolačićima

S obzirom da Ured povjerenika za informacije (ICO), vladina agencija Ujedinjenog Kraljevstva odgovorna za provođenje zakona o kolačićima, ne prikazuje obavijesti o kolačićima u skočnom obliku na vlastitoj web stranici, vlasnici web stranica u Velikoj Britaniji također mogu odlučiti slijediti svoj utjecaj na to kako ostati dosljedan. Međutim, zakon i dalje postoji, a zanemariti ga a la Silktide vjerojatno nije najbolja opcija.

Kako ostati usklađen sa zakonodavstvom o kolačićima

Pozitivno (ili frustrirajuće), doista ne postoji način da se poštuju zakoni o kolačićima. Međutim, ako se želite pridržavati svojevrsnog "catch-all" načina, npr. Vaša je web lokacija usklađena u cijeloj EU, uključujući Veliku Britaniju, evo nekoliko savjeta i nekoliko zapaženih primjera.

1. Imajte web stranicu koja objašnjava što su kolačići i kako ih vaša web stranica koristi

Osobito za web stranice u Velikoj Britaniji ovo je možda najbolji način da ostanu usklađeni. To je ujedno i način na koji ured povjerenika za informacije koristi vlastitu web stranicu. Iako ICO objašnjava da to vjerojatno nije ono najbolje ili većinu djelotvoran metoda za usklađivanje (što se tiče web stranica u Velikoj Britaniji), također navodi da je to potpuno prihvatljiva metoda u Velikoj Britaniji, a vjerovatno je i za web stranice koje pružaju usluge u drugim zemljama..

Web stranica ICO-a sadrži vezu na njihovu stranicu na kolačićima pri dnu početne stranice. Na stranici s informacijama o kolačićima navode naziv svakog kolačića koji web mjesto koristi kao i svrhu te kolačiće kojoj služe.

Primjeri kolačića ICO

Također ćete primijetiti da ICO postavlja informacije na dno stranice u vezi s promjenama postavki kolačića, uključujući informacije o isključivanju praćenja usluge Google Analytics na svim web lokacijama.

2. Neobavezno: Imajte skočnu poruku ili natpis koji sadrži podatke o kolačićima

Tu je mogućnost iskoristio veliki broj web stranica. Dobar primjer za to može se pronaći na web stranici za klađenje u Velikoj Britaniji Betfair:

Pridržavanje zakona o kolačićima Betfair

Stranica pravila Betfair-ovih pravila o kolačićima prilično je opsežna jer web mjesto koristi dobar broj kolačića iz različitih razloga. Za razliku od ICO-a, Betfair ne navodi svaki kolačić koji koristi. Umjesto toga, njih nekoliko daje po imenu, ali odlučuje se usredotočiti na pružanje objašnjenja za različite kategorije kolačića.

Povezano: Kako pristupiti Betfairu iz inozemstva putem VPN-a

Postoje, naravno, i neke poteškoće koje dolaze s ovom metodom. Skočni prozori mogu neugodno posjetiteljima web-mjesta, pogotovo ako se prikazuju na nametljiv i agresivan način. Nadalje, mnogi ljudi sada koriste blokade skočnih prozora koji će spriječiti da se vaša poruka zapravo i ne vidi. Međutim, skočna poruka sama po sebi ne bi bila dovoljno dobro rješenje jer vam je potrebna i detaljna stranica s objašnjenjem šta su kolačići, kako ih vaša web stranica koristi i kako ih korisnici mogu onemogućiti..

Ako stvari bude kompliciranije, ako se oslanjate samo na skočnu metodu, možete naići na problem kada se bavite računalima s više korisnika. "Zakon o kolačićima" zahtijeva da date svaki pojedinačni korisnik pravo na uskraćivanje kolačića. To znači da ćete morati da se pojavi skočni prozor svaki put kada se IP adresa registrira na vašoj web stranici, i to ne samo prvi put.

Povezano: Koji je najbolji blokator skočnih prozora? Na test smo stavili 12

3. Uključite informacije o tome kako onemogućiti kolačiće

Uz pružanje podataka o tome što su kolačići i kako ih vaša web stranica koristi, osigurajte i informacije o tome kako korisnici mogu onemogućiti kolačići. To možete učiniti na dva načina. Prvo, a možda i najlakši način je uključiti vezu u skočni prozor koji korisnike vodi do njihovih postavki preglednika da lako onemoguće kolačiće ili web stranicu koja objašnjava kako to učiniti u različitim preglednicima. To je nešto što mnogi, ali ne sve, web stranice u Velikoj Britaniji trenutno rade, uključujući službenu web stranicu Royal Family-a i BBC-jevu web stranicu:

Sukladnost s kolačićima BBC-a

4. Dajte obavijesti o kolačićima i poštivanje trećih strana

Sada nekoliko softverskih tvrtki nudi alate (besplatne i plaćene) koji će vam pomoći da postignete sukladnost s obavijesti o kolačićima na cijeloj vašoj web lokaciji. S obzirom da ćete trebati omogućiti pristup tim podacima na svakoj web stranici koju objavite, morat ćete osigurati glatko i trenutno uvođenje. Tvrtke i vladine organizacije koje pružaju ove usluge uključuju:

 • Optanon
 • SilkTide
 • građanski
 • Cybot
 • Europska komisija
 • CookieCuttr
 • Cookie-Script.com

Vaša web stranica veličina može igrati ulogu u kojoj usluzi treće strane koju odlučite koristiti. Ako upravljate web-mjestom s individualnim pravima objavljivanja za sve pisce svojih sadržaja, možda biste trebali postaviti pravilo za cijelo web mjesto koje zahtijeva postavljanje plakata prije dodavanja zajedničke skripte. Ako vaša web stranica koristi WordPress, postavite ovaj zahtjev piscima sadržaja prije objavljivanja.

Moraju li se web lokacije u SAD-u pridržavati zakona o kolačićima?

Koliko god da je usklađenost zemalja EU i web mjesta, zbunjujuća, slika je još više mutna za vlasnike web stranica u SAD-u.

Na primjer, web stranice poput Facebooka služe ljudima širom svijeta, uključujući EU. Međutim, primarna publika Facebooka nisu stanovnici Velike Britanije i EU-a, usprkos velikom broju korisnika koji odabire web stranicu. Da li se Facebook mora pridržavati zakona?

Facebook je poznati behemot za praćenje korisnika, čak i praćenje pojedinaca koji se zapravo nikada ne prijavljuju ili se prijavljuju na web mjesto. Naime, Facebook koristi ono što je bilo poznato, kolačić "datr" kako bi pratili sve koji dođu na njegovu web lokaciju. Taj kolačić ima dvogodišnji životni vijek, što znači da čak i onaj tko zapravo ne stvori račun na Facebooku, stranica može pratiti do dvije godine. Belgija je pokušala novčano kazniti Facebook 265.000 USD (250.000 eura) dnevno koristeći EU "Zakon o kolačićima" kao pomoćno zakonodavstvo.

Iako je sud u početku stao na stranu Belgije i naložio Facebooku da zaustavi praćenje ne-korisnika, Guardian je izvijestio da je žalbeni sud u Bruxellesu poništio tu presudu „na temelju toga što Belgija nema ovlasti nadzirati društvenu mrežu zbog svoje europske baze poslovanja je u Dublinu, Irska. "Iako je Irska članica EU-a, presuda je cementirala činjenicu da se provođenje mora dogoditi na razini države-države..

Što to znači za američke web stranice?

Ovom presudom utvrđene su dvije potencijalne interpretacije zakona:

 • Bilo koja web stranica sa svojim poslužiteljima sa sjedištem u SAD-u općenito može biti oslobođena zakona EU o privatnosti
 • Svaka web lokacija sa sjedištem u SAD-u sa poslužiteljima u EU-u može biti podložna zakonu u zemlji u kojoj se nalaze ti poslužitelji

Ovo je samo naša interpretacija ove sudske presude i ne treba je uzimati kao stručni pravni savjet.

Ako su vaši poslužitelji u SAD-u:

Čini se da će američke web lokacije sa poslužiteljima sa sjedištem u SAD-u, ali one prvenstveno služe publici iz EU-a, vjerojatno biti slobodne od provođenja zakona o kolačićima. S obzirom na to da se provođenje događa na državnoj razini, a čini se da je lokacija poslužitelja presudni faktor u nadležnosti web mjesta u SAD-u možda sjede "izvan granica", tako da kažem.

U skladu s tim, sporazum o zaštiti privatnosti koji je potpisan između SAD-a i EU može rezultirati da američka vlada dopušta pomicanje takvih tužbi. Jasno rečeno, Privacy Shield je sporazum o kojem SAD i EU kreiraju sporazume o usklađivanju privatnosti za tvrtke koje posluju preko Atlantika. Iako na površinama američkih web-lokacija bez poslužitelja u EU-u mogu biti bez novčanih kazni, to možda ne vrijedi ako pojedinac ili vlada u EU-u podnese žalbu u skladu s propisima o zaštiti privatnosti. Kako se čini da se to još nije dogodilo, porota je još uvijek izvan tog.

Ako su vaši poslužitelji u EU:

Što se tiče web lokacija u SAD-u sa poslužiteljima koji se nalaze u EU, izgleda da se uspješna žalba Facebooka učvršćuje ideja da je web stranica vezana za provođenje zakona EU o zaštiti privatnosti na temelju svoje lokacije. Facebook je uspješnu žalbu oslanjao na činjenicu da se njegovi poslužitelji ne nalaze u Belgiji. Posljedica toga znači da bi, ukoliko irski povjerenik za zaštitu podataka odluči podnijeti tužbu zbog upotrebe kolačića za praćenje Facebooka, Facebook mogao biti uspješan.

Međutim, poznato je da neke zemlje EU, poput Irske, izbjegavaju procesuirati tvrtke kako bi bolje privukle međunarodne kompanije. To je rezultiralo borbom između nekih zemalja i EU-a, koju je istaknula EU koja je prisiljavala Irsku da prikupi 15 milijardi dolara (13 milijardi eura) zaostalih poreza od Applea.

Ono što otkriva je da neke zemlje EU imaju manje vjerojatnosti da će primijeniti "Zakon o kolačićima" od drugih kao način da se bolje natječu za međunarodno poslovanje, dok će ga regulatorni organi EU-a moći preuzeti na to da zemlje prisiljavaju na novčane kazne zbog vlasnika web stranica koje to ne učine slijedi zakon. U najmanju ruku za vlasnika web stranica u SAD-u sa poslužiteljima sa sjedištem u EU-u, provođenje bi moglo biti najmanje pogrešno.

Bez obzira na to, ako se vaši poslužitelji nalaze u EU-u, a vaša web lokacija služi prvenstveno stanovnicima EU, tada ćete biti podložni EU zakonima o privatnosti. U tom slučaju vjerojatno je u vašem najboljem interesu slijediti gore navedene prijedloge o tome kako ostati usklađen.

Povezano: Što je zaštita privatnosti i kako utječe na potrošače i tvrtke?

Kako web stranice koriste kolačiće

Primarni razlog zbrke oko Zakona o kolačićima odnosi se upravo na to kako web stranice zapravo koriste kolačiće. Možda je prikladnije reći da je dio problema pronađen u nedostatku razumijevanja što kolačići zapravo rade. Na svojoj web stranici posvećenoj tom pitanju EU pruža objašnjenje vrste kolačića koje web stranica može koristiti:

 • Kolačići sesija
 • Trajni kolačići

I između ta dva:

 • Kolačići prve strane
 • Kolačići treće strane

Prije nego što razmislite na koji se način pravilno pridržavate zakona, dobro je razmisliti o tome kako vaša web stranica koristi kolačiće.

Session (prolazni) kolačići

Ovi su privremen kolačiće koje vaša web stranica kreira i smješta na korisničko računalo tijekom razdoblja kada je korisnik povezan s vašom web stranicom. Kolačići sesija se brišu nakon što korisnik zatvori web-preglednik. Sesijski kolačići uglavnom ne prikupljaju osobne podatke od korisnika, iako se u tu svrhu mogu poslužiti na temelju vrste aktivnosti koja web lokacija dopušta. Kolačići sesije u osnovi omogućuju web lokacijama da bilježe koje je stranice korisnik posjetio na vašoj web stranici i pomažu u sprečavanju tog korisnika da prima iste informacije na različitim stranicama (na primjer, sprečavanjem ponavljanja skočnih prozora "Zakon o kolačićima").

Kolačići za sjednice posebno su važni za web stranice poput internetskih banaka kako bi se spriječilo da korisnici moraju ponovno ovjeriti svoju sesiju na svakoj stranici ili web mjesta za internetsko kupovinu koja trebaju znati koje stavke imate u vašoj košarici dok pregledavaju stranicu sa stranice. Za većinu slučajeva, sesijski kolačići ne predstavljaju veliku zabrinutost prema EU ili UK zakonima o privatnosti.

Trajni kolačići (za praćenje)

Ti se kolačići postavljaju na računalo korisnika prilikom prvog prijavljivanja na web mjesto i ostaju na tom računalu čak i nakon što se korisnik odmakne od web mjesta i zatvori preglednik. Ovi kolačići preuzeli su naziv "kolačići za praćenje", jer ih oglašavači često koriste kako bi pratili kretanje korisnika web lokacije na mnoštvu web stranica i stvorili ciljane oglase na temelju pregledavanja korisnika i obrazaca pretraživanja..

Postojani ili „praćeni“ kolačići imaju datum isteka koji je odredio autor, a ponekad su postavljeni da ističu koliko u budućnosti, kao i godina 9999 (!). Studija ICO iz 2015. utvrdila je da su web stranice u Velikoj Britaniji u cjelini najveći korisnici (i zlostavljači) za praćenje kolačića među ostalim nacionalnim državama EU. Upotreba kolačića za praćenje, posebno onih koji tako pažljivo prate ponašanje korisnika, jedan je od glavnih razloga iza „Zakona o kolačićima“..

Ne postoji mala briga oko praćenja kolačića, jer je vjerojatnije da će se oni zloupotrijebiti. Zapravo je Yahoo nedavno otkrio da su prethodno prijavljeni hakovi njegovih poslužitelja uključivali ukradene i krivotvorene kolačiće koji su hakerima omogućili pristup korisničkim računima bez potrebe za lozinkom. To znači da su hakeri uspjeli kopirati trajne kolačiće koji se nalaze na Yahooovim poslužiteljima, kreirati krivotvorene verzije istih te im uz malo truda pristupiti korisničkim računima. Nije potrebna gruba sila.

Kolačići prve strane

Kolačići prve strane su bilo koji kolačići koje vaše web mjesto generira na korisnikovom računalu. Podaci prikupljeni na ovim kolačićima izravno prelaze na vas, bez obzira na to koje se vrste podataka spremaju u taj kolačić.

Kad su u pitanju zakoni o privatnosti e-pošte, kolačići prve strane uglavnom su u redu pod uvjetom da služe legitimnoj svrsi i sve dok steknete korisničku suglasnost za kolačiće koji nisu bitni za korisnikovo iskustvo. Za kolačiće koji su važni za vrstu usluge koju pruža vaša web stranica postoji prostor za "podrazumijevani pristanak", što znači da ne trebate tražiti dopuštenje ako bi priroda same web stranice ukazala na upotrebu određenih kolačića , Tamo gdje neke web lokacije upadaju u probleme i gdje se zakon o kolačićima najviše tiče je kada se te informacije prodaju trećim osobama koje mogu pokušati iskoristiti podatke unutar tih kolačića, kada vaša web stranica zloupotrijebi podatke dobivene kolačićem ili kada vaša web stranica generira kolačiće koji ne služe nikakvoj svrsi osim jednostavnom prikupljanju podataka o korisnicima (čak i ako nisu osobni podaci).

Kolačići treće strane

Kolačići treće strane su oni koji drugo mjesta postavljaju na strojeve korisnika web mjesta. Kolačići treće strane na vašoj web lokaciji mogu potjecati iz dodataka, poput Youtubea, ili češće od reklama koje postavljate na svoju web stranicu.

Kolačići treće strane među najvećim su problemima iza zakona o privatnosti e-pošte, jer su ponekad kolačići zloćudni i koriste se ne samo za praćenje korisnika, već i za krađu podataka. Priroda i postupak praćenja tih trećih strana stvaraju sukob interesa između korisnika i vlasnika web stranica, posebno kada su u pitanju kolačići trećih strana iz oglasa na licu mjesta. Ako vaša web stranica koristi kolačiće treće strane ili dopušta njihovu upotrebu, izlažete se većim posljedicama na temelju zakona o kolačićima.

Kako se provodi Zakon o kolačićima?

Kao i kod većine EU direktiva, provođenje se događa na državnoj razini. Svaka država članica Europske unije bila je dužna donijeti zakon za provođenje pravila o e-privatnosti i stvoriti ili zadati vladino tijelo provođenju tog zakona. Svaka zemlja koja ne uspije prenijeti direktivu u svoje državne zakone može pokrenuti „postupak za kršenje zakona“ EU-a, pri čemu Europski sud pravde može odrediti novčane kazne za one zemlje koje ne provode zakon..

Do danas samo Češka i Estonija nisu uspjele provesti amandman na direktivu, dok Njemačka djeluje djelomično, tvrdeći da je njihov trenutni zakon dovoljan.

U Velikoj Britaniji relevantni su propisi o zaštiti privatnosti i elektroničkih komunikacija. Izvorno donesen 2003. godine, ovaj je zakon izmijenjen u Velikoj Britaniji kako bi se transponirala nova EU direktiva povezana s kolačićima, a u Velikoj Britaniji je više poznata kao „Zakon o kolačićima“. Zakon Ujedinjenog Kraljevstva provodi Ured povjerenika za informacije (ICO).

Iako je ICO počeo provoditi "Zakon o kolačićima" u 2012., do danas ovdje nije donesena novčana kazna kao rezultat provođenja zakona u Velikoj Britaniji. U stvari, 2012. godine ICO je objasnio da izvršenje uopće neće uključivati ​​novčane kazne, umjesto da se odluči za provođenje istraga putem web stranica koje su podnijele žalbe protiv njih..

ICO je objavio razinu pritužbi u vezi s kršenjem Zakona o kolačićima, otkrivajući da je zabrinutost potrošača zbog problema prilično mala:

Odgovor ICO zakona o kolačićima

Što se tiče primjene Zakona o kolačićima, ICO ovom pitanju daje nizak prioritet u usporedbi s drugim pitanjima koja organizacija prati. Na svojoj stranici "Akcija koju smo poduzeli" za kolačiće ICO navodi:

„Naš je pristup usredotočiti se na web stranice koje ne rade ništa na podizanju svijesti o kolačićima ili privoljenju svojih korisnika, posebno na one koje su najviše posjećene u Velikoj Britaniji. Međutim, zadržali smo razinu prijetnje potrošača "nisku" u ovom području zbog vrlo niske razine zabrinutosti koju su naveli članovi javnosti. "

Koji su važni zakoni u Velikoj Britaniji i EU?

Ako vaša web lokacija primarno služi stanovnicima EU, poštivanje propisa može se promijeniti ovisno o tome koja zemlja dobiva veći udio u vašem poslovanju. Provedba se odvija na državnoj razini, tako da vaše poštivanje općenito treba slijediti zakone koji vrijede u državi iz koje dolazi većina vaših posjetitelja. U nastavku navodimo osnovne zahtjeve Zakona o kolačićima (UK Cookie Law) za Veliku Britaniju i velike zemlje članice EU-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Zakon: Privatnost i elektroničke komunikacije (Direktiva EZ) (dodatak) Uredbe 2011

Jezik prava: Pravilo 6

„6. - (1) U skladu sa stavkom (4), osoba ne smije pohranjivati ​​ili imati pristup pohranjenim informacijama u terminalnoj opremi pretplatnika ili korisnika, osim ako nisu ispunjeni uvjeti iz stavka (2)..

(2) Uvjeti su da se pretplatniku ili korisniku te terminalne opreme (a) pruže jasne i sveobuhvatne informacije o svrhama pohrane ili pristupa tim informacijama; i (b) je dao svoj pristanak.

(3) Kada ista osoba koristi elektroničku komunikacijsku mrežu za pohranu ili pristup informacijama u terminalnoj opremi pretplatnika ili korisnika više puta, za potrebe ovog propisa dovoljno je ispuniti zahtjeve stavka (2) ) su zadovoljeni u odnosu na početnu upotrebu.

(3A) Za potrebe stavka (2), pristanak može potpisati pretplatnik koji mijenja ili postavlja kontrole na internetskom pregledniku koji pretplatnik koristi ili pomoću druge aplikacije ili programa za označavanje pristanka.

(4) Stavak (1) se ne primjenjuje na tehničko pohranjivanje ili pristup informacijama - (a) jedini način obavljanja prijenosa komunikacije preko elektroničke komunikacijske mreže; ili (b) ako je takvo pohranjivanje ili pristup strogo potreban za pružanje usluge informacijskog društva koje zahtijeva pretplatnik ili korisnik. "

Austrija

Zakon: Zakon o telekomunikacijama (2011.)

Jezik prava: Odjeljak 96.3

„Operatori javnih komunikacijskih usluga i pružatelji usluga informacijskog društva definirani u članku 3 br. 1 Zakona o e-trgovini [E-commerce-Gesetz], Federalni zakon br. 152/2001, dužni su obavijestiti pretplatnike ili korisnike o osobne podatke koje će operater ili davatelj prikupljati, obrađivati ​​i prenositi, o pravnom temelju tih aktivnosti, o svrhama u kojima će se ove aktivnosti provoditi i o vremenu u kojem će se ti podaci pohraniti. Prikupljanje ovih podataka dopušteno je samo uz pristanak pretplatnika ili korisnika. To ne sprječava bilo kakvo tehničko pohranjivanje ili pristup s jedinom svrhom provođenja prenosa komunikacije preko komunikacijske mreže ili kao strogo potrebno da bi pružatelj usluge informacijskog društva izričito zatražio pretplatnika ili korisnika da pruži servis. Pretplatnik će također biti obaviješten o mogućnostima korištenja na temelju funkcija pretraživanja ugrađenih u elektroničke verzije direktorija. Te se informacije daju u odgovarajućem obliku, posebno u okviru općih uvjeta i, najkasnije, na početku pravnih odnosa. Pravo na informacije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka ostaje netaknuto. "

Francuska

Zakon: Akt od 6. siječnja 1978. godine

Jezik prava: Članak 32.-II., Dopunjen Pravilnikom br. 2011-1012 od 24. kolovoza 2011. godine

„U skladu s takozvanim„ telekomunikacijskim paketom “, korisnici interneta moraju se obavijestiti i dati svoj pristanak prije umetanja tragača. Oni moraju imati mogućnost izbora da im se neće pratiti kad posjete web mjesto ili koriste neku aplikaciju. Izdavači su stoga obvezni prethodno zatražiti pristanak korisnika. Ovaj pristanak vrijedi najviše 13 mjeseci. Međutim, određeni su tragači izuzeti od prikupljanja ovog pristanka. "

Njemačka

Zakon: Njemački zakon o telemedijama

Jezik prava: Odjeljak 4, pododjeljak 14

„(1) Davatelj usluge može prikupljati i koristiti osobne podatke korisnika samo u onoj mjeri u kojoj je to omogućeno za upotrebu telemedije i za obračun podataka o upotrebi. Posebice su podaci o upotrebi

1.

Značajke za prepoznavanje korisnika,

2.

Podaci o početku i kraju, kao i opseg njihove upotrebe i uporabe

3.

Informacije o telemediji koji korisnik koristi.

(2) Davatelj usluga može kombinirati korisničke podatke o korištenju različitih telemedija, ako je to potrebno za potrebe naplate s korisnikom..

(3) Davatelj usluga može u svrhu oglašavanja, istraživanja tržišta ili prikladnog dizajna telemedije stvoriti profile upotrebe pseudonima, osim ako korisnik to ne proturječi. Pružatelj usluge dužan je obavijestiti korisnika o njegovom pravu na prigovor u okviru obavijesti u skladu sa stavkom 13 (1). Ti se profili upotrebe ne mogu kombinirati s podacima o nositelju pseudonima. "

Španija

Zakon: Zakon o e-trgovini i uslugama informacijskog društva 34/2002

Jezik prava: Članak 22.2

„Kad davatelji usluga koriste uređaje za pohranu i oporavak podataka iz terminalne opreme, oni će na jasan i sveobuhvatan način obavijestiti primatelje o korištenju i konačnosti takvih uređaja, pružajući korisnicima mogućnost da ih odbiju, na jednostavan način i bez naplatiti, kako bi se omogućili obrada njihovih podataka. To ne sprječava bilo kakvo pohranjivanje ili pristup podacima radi provođenja ili tehnički olakšavanja prijenosa komunikacije preko elektroničke komunikacijske mreže ili kako je to strogo potrebno kako bi se pružila usluga informacijskog društva koju primatelj izričito zatraži. "

„Direktiva EU o privatnosti / Izmjene zakona o privatnosti internetskih kolačića u Velikoj Britaniji“ Surian Soosay licencirane pod CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 − = 53