Како се заштитити од СВАТТИНГ-а

сваттинг

СВАТТИНГ је опасна потешкоћа са којом се све превише лако измиче, а брзо постаје епидемија. Недавни случај довео је до смрти невиног човека из Кансас Цитија, који није био умешан, већ је само живео у близини куће циљане мета. Његова несрећна смрт на најјачи могући начин демонстрира потребу да се заштитимо од СВАТТИНГ-а, јер показује како се то свакоме могло десити.

Детаље о овом случају можете пронаћи овде. У овом чланку ћемо објаснити како СВАТТИНГ делује и како се заштитити.

Шта је СВАТТИНГ?

СВАТТИНГ се дешава када неко у штрајку позове полицију како би на место жртве послао СВАТ тим или сличне оружане полицијске снаге. „Шал“ се обично завршава након што полиција схвати да нема стварне претње, али инцидент у Кансас Цитију показује колико опасност може бити опасна. Због природе лажних пријава позваних - талачка ситуација је нестала, у овом случају - то су напете ситуације и полиција је често спремна да предузме смртоносне мере.

СВАТТИНГ почиње на мрежи. Рецимо да се сукобите са неким на интернету. Шаљивџија у горе поменутом случају упао је у спор око игре Цалл оф Дути, али то би подједнако лако могло бити аргумент на Твиттеру или реддит-у. Чак може бити и случајна без катализатора.

Особа на другом крају расправе може да користи било који број техника да одреди где живите. Ако имате било који јавни профил који оставља наговештаје о вашој локацији, они би то могли да повежу са наведеним бројевима телефона. Неке камере снимају и шаљу податке о геолокацији, што је заједничка брига за Твиттере. Такође би могли да користе вашу ИП адресу. Сваки уређај повезан на Интернет има ИП адресу. Они су јединствени низови бројева и децимала који омогућавају рачунарима међусобно комуницирање. Они такође указују на приближну локацију уређаја.

Постоје различити начини за одређивање туђе ИП адресе или локације. ИП адресе су јавне и шаљу се сваки пут када се повежете на Интернет услугу или веб локацију, укључујући онлајн игре.

Сада када имају идеју где живите, шаљивџија може позвати полицајце и предати им превару. Да би сакрили своју локацију, СВАТТЕР-ови могу користити анонимно регистроване ВоИП (гласовне позиве преко Интернета) идентификатора ИД-а позиватеља да би извршили позив, сакривајући сопствену ИП адресу иза проки-а да спрече праћење. Међутим, у инциденту у Кансас Цитију шаљивџија је погрешно погрешио адресу, што је довело до тога да је полиција пуцала на несврстаног мушкарца. То би могло бити зато што ИП адресе не одређују тачне локације као што је ГПС, већ само приближну локацију.

Када полиција дође, верују да реагују на ситуацију са великом вероватноћом насиља, тако да су тензије велике. У међувремену, шаљивџија посматра како плодови свог злогласног рада играју на вестима.

СВАТТИНГ је опасна потешкоћа коју малишани често извршавају уз мало позорности у складу са својим поступцима.

Како се заштитити од СВАТТИНГ-а

Прво, немојте постављати никакве податке који би некоме могли омогућити да одреди вашу локацију на било ком јавном месту. Неки корисници који су у прошлости били СВАТТЕД оставили су адресе на својим Стеам профилима. Географски означене фотографије на друштвеним мрежама отварају још један вектор напада. На крају, сакријте своју ИП адресу помоћу прокија.

Најлакши, најпоузданији и најсигурнији тип прокија назива се виртуелна приватна мрежа или ВПН. ВПН шифрира сав интернет саобраћај који иде до и са вашег уређаја и усмјерава га преко посредничког сервера на локацију по вашем избору. Ваша стварна ИП адреса је маскирана оном сервера која се обично негде налази у дата центру.

Ако неко покуша да вам СВАТ користи ИП адресу, шаљивџија неће моћи да утврди вашу стварну локацију и може само да види локацију центра података.

Добри ВПН-ови само ће мало успорити вашу интернетску везу и доћи ће са безброј других погодности за сигурност и приватност. Обично коштају неколико долара месечно.

Шире гледано, полиција мора бити боље обучена да идентификује СВАТТИНГ преваре и можда позиве са заставе који долазе од ВоИП сервиса као могуће СВАТТИНГ покушаје.

„Метрополитанска полицијска управа у Лас Вегасу“ СВАТ, аутор Томас Дел Цоро, лиценциран под ЦЦ БИ-СА 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − = 39

Adblock
detector