Како шифрирати датотеке и мапе у Виндовсима 10, 8 или 7

Ако шифрирате датотеке и мапе у Виндовс-у, ваши подаци ће постати нечитљиви неовлаштеним лицима. Само неко са исправном лозинком или кључем за дешифровање може поново да учини податке читљивим. Овај чланак ће објаснити неколико метода које Виндовс корисници могу да користе за шифровање својих уређаја и података похрањених на њима.


шифрирање датотека у Виндовсима

Опције шифровања

Да бисте шифровали датотеке и мапе у Виндовс-у, можете да користите две главне уграђене могућности шифровања. БитЛоцкер је најпожељнија и најсигурнија метода, али неће вам омогућити да лако одаберете и шифрирате појединачне датотеке и мапе (то можете учинити креирањем шифрованог контејнера датотека помоћу ВХД-а.) Шифрирање датотечног система (ЕФС) је алтернатива, али не препоручује се за супер осетљиве податке. Трећа опција за шифровање датотека и мапа у Виндовс-у је коришћење софтвера треће стране; за Мицрософт ОС издања попут Виндовс 10 Хоме, то је само опција.

Савет: Алтернативно, ако је све што вас брине јесте да избегнете да се неко преврће код куће, појединачне датотеке МС Ворд или МС Екцел можете шифрирати или заштитити лозинком изнутра у документима. ЦомпутерХопе вам показује како.

Такође погледајте: Како шифрирати е-пошту

Трендови шифрирања за предузећа

Истраживање компаније Гемалто открило је да је у првој половини 2017. године прекршено 1.901.866.611 података, али мање од 5 процената кршења обухватало је шифроване податке.

„Студија глобалних трендова шифрирања 2018.“ (платна стена), спонзорисана од стране Тхалеса, указује да је у протеклих 13 година дошло до сталног пораста организација са стратегијом шифрирања која се досљедно примјењује у цијелом предузећу. У 2017. години тај износ је био 43 одсто.

Пре него што започнете шифровање датотека и мапа у Виндовс-у

 • Шифроване датотеке нису стопостотно сигурне. Хакери могу, иако са потешкоћама, заобићи шифровање. Угрожени сте ако похраните криптографске кључеве и лозинке у нешифрирану датотеку или ако је хакер поставио систем за кључеве на ваш систем. Кеилоггерс се могу инсталирати од злонамјерног софтвера на ваш рачунар. Ако шифрирате једну датотеку помоћу ЕФС-а, рачунар ће сачувати нешифрирану верзију те датотеке у својој привременој меморији, тако да ће хакер можда и даље моћи да јој приступи. Ако су ваши подаци заиста вредни, размислите о плаћеном, стручном, облачном шифровању.
 • Увек правите нешифриране сигурносне копије датотека у случају да изгубите лозинку. Чувајте их на сигурном физичком месту, по могућности ван мреже.
 • Одлучите тачно шта желите / требате да бисте шифровали. Ово ће одредити који метод шифровања користите. читати Да бисте шифровали или не шифровали датотеке и мапе у Виндовс-у? испод.
 • ЕФС шифрирана датотека губи шифровање ако је преместите на Фат 32 или екФАТ уређај или је пошаљете путем мреже или е-поште. ЕФС такође не штити датотеке од брисања, осим ако нисте користили Виндовс дозволе да бисте их заштитили. Не можете шифрирати компримирану датотеку или мапу помоћу ЕФС-а; прво морате издвојити садржај.

Повезан: Ресурси за шифровање: Велики списак алата и водича

Како Виндовс шифрира датотеке и мапе?

БитЛоцкер

БитЛоцкер шифрира читаву јачину на чврстом диску (или преносном уређају), без обзира ко је пријављен. Да бисте откључали диск који је заштићен БитЛоцкер-ом, свако ко жели приступ мора да унесе лозинку или да користи УСБ уређај који откључава рачунар када убацује се.

БитЛоцкер користи хардвер поузданог платформа (ТПМ). ТПМ чип омогућава вашем уређају да подржава напредне сигурносне функције. На пример, када је шифровање само на нивоу софтвера, приступ може бити рањив на нападе у речнику. Будући да је ТПМ на нивоу хардвера, он може заштитити од нагађања или аутоматизованих напада на речник. (Можете користити БитЛоцкер без ТПМ чипа помоћу шифрирања заснованог на софтверу, али за то су потребни додатни кораци за додатну аутентификацију.)

Да бисте проверили да ли ваш уређај има ТПМ чип:

 1. притисните Виндовс тастер + Икс на тастатури и изаберите Менаџер уређаја.
 2. Проширити Сигурносни уређаји.
 3. Ако имате ТПМ чип, на једној од ставки требало би да се прочита модул Трустед Платформ са бројем верзије.

БитЛоцкер је доступан на:

  • Виндовс Виста и Виндовс 7: Ентерприсе и Ултимате издања
  • Виндовс 8 и 8.1: Про и Ентерприсе издања
  • Виндовс 10: Про, Ентерприсе и Едуцатион издања
  • Виндовс Сервер 2008 и новији

Белешка: БитЛоцкер је не доступно за издања Виндовс Хоме.

Шифровање датотечног система (ЕФС)

ЕФС је Виндовс уграђени алат за шифровање који се користи за шифровање датотека и мапа на НТФС драјвовима. Сваки појединац или апликација која нема кључ не може отворити шифроване датотеке и фасцикле.

Уместо да шифрује целокупни диск, ЕФС вам омогућава да ручно шифрирате појединачне датотеке и директоријуме. То функционише тако што шифриране датотеке постају доступне само ако је корисник који је шифрирао датотеке пријављен. Виндовс креира кључ за шифровање, који је сам шифриран и локално спремљен. Процес шифровања је једноставан, али није баш сигуран (могуће је, иако је тешко, нападачу да хакује кључ.) Такође је препоручљиво користити јаку лозинку за пријаву за коју други корисници вашег рачунара не могу да претпоставе.

 • Доступно само у издањима Виндовс, Профессионал, Ентерприсе и Едуцатион

Неки стручњаци саветују да само користите БитЛоцкер јер је сигурнији. Међутим, то зависи од ваших личних околности. За кућне кориснике, ЕФС може бити довољна заштита од носљивих чланова породице.

Погледајмо како шифрирати датотеке и мапе у Виндовсима 10, 8 или 7 корак по корак. Издања Виндовс Хоме не испоручују се са ЕФС или БитБлоцкер. Морат ћете надоградити или користити апликацију треће стране за шифрирање података. За остале уреднике Виндовса основни поступак је исти; само је изглед и осећај интерфејса мало другачији.

Белешка: Да бисте шифровали датотеке и мапе, морате се удобно кретати својим ОС-ом, нпр. знати како приступити управљачкој плочи.

Како шифрирати датотеке и мапе у Виндовсима 10, 8 или 7

ЕФС

Да бисте шифровали датотеку или мапу:

 1. У програму Виндовс Екплорер кликните десним тастером миша на датотеку или мапу коју желите да шифрујете. 
 2. У контекстном менију изаберите Својства.
 3. Кликните на Напредно дугме на дну оквира за дијалог. шифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у
 4. У Напредне атрибуте оквир за дијалог, испод Стискање или шифровање атрибута, проверавати Шифрирајте садржај да бисте заштитили податкешифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у
 5. Кликните на ок.
 6. Кликните на Применити.
 7. Ако сте изабрали фасциклу за шифровање, а Потврдите промену атрибута Отвориће се дијалошки оквир са питањем да ли желите да шифрирате све у мапи. Изаберите Примените промену само у ову фасциклу или Примените промене у ову мапу, подмапе и датотеке, и кликните окшифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у
 8. Кликните на Направите сигурносну копију кључа за шифровање датотеке поп-уп порука. Ако порука нестане пре него што је кликнете, можете је пронаћи у Поље обавештења за ваш ОС.
 9. Проверите да ли је на рачунар прикључен УСБ флеш уређај.
 10. Кликните на Направите резервну копију сада (препоручено). шифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у
 11. Кликните на Следећи наставиће се. 
 12. Кликните на Следећи да креирате свој сертификат.
  шифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у
 13. Прихватите задани формат датотеке за извоз и кликните Следећишифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у
 14. Проверите Лозинка: поља, унесите лозинку два пута и кликните Следећишифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у
 15. Дођите до свог УСБ уређаја, упишите назив цертификата и кључа који желите да извезете и кликните сачувати. Датотека ће бити сачувана .пфк екстензијом. 
 16. Кликните на Даље, Финисх, и онда ок.
 17. Избаците УСБ погон и ставите га негде на сигурно.

Да бисте дешифровали датотеку или мапу:

 • Слиједите првих шест корака горе, али поништите одабир Шифрирајте садржај да бисте заштитили податке кутија унутра 4. корак.

БитЛоцкер

шифрирајте датотеке и мапе у ВИндовс-у

Можете да откључате свој уређај током покретања уметањем УСБ флеш уређаја или уносом лозинке. Процес шифровања целог хард диска захтева много времена. У зависности од количине података коју сте похранили, може проћи дуго времена, па проверите да ли је рачунар стално повезан с непрекидним напајањем. Морат ћете поново покренути поступак да би промјене ступиле на снагу, али можете радити док се диск шифрира.

Да бисте подесили Битлоцкер:

 1. Иди на Контролна табла.
 2. Кликните на Систем и безбедност.
 3. Кликните на Шифрирање погона БитЛоцкер.
 4. Под Шифрирање погона БитЛоцкер, кликни Укључите БитЛоцкершифрирајте датотеке и мапе у ВИндовс-у
 5. Изаберите Унесите лозинку или Уметните УСБ флеш уређај. Ако сте одлучили да користите УСБ флеш уређај као окидач за откључавање вашег погона, можете то учинити помоћу лозинке или паметне картице. У овом примеру ћемо користити лозинку.
 6. Унесите лозинку и потврдите је, а затим кликните Следећи.
 7. Изаберите како да сачувате кључ за опоравак да бисте повратили приступ свом погону у случају да заборавите лозинку (нпр. На УСБ флеш уређају или на свој Мицрософт налог) и кликните на Следећи.
 8. Изаберите опцију шифровања: Шифрирајте само коришћени простор на диску (брже) или Шифрирајте читав погон (спорије) и кликните Следећи.
 9. Изаберите између још две опције шифровања: Нови режим шифровања (најбоље за фиксне погоне) или Компатибилни режим (најбоље за преносне уређаје) и кликните на Следећи.
 10. Проверавати Покрените БитЛоцкер проверу система, што обезбеђује да кључеви за опоравак и шифровање раде и кликните Настави.
 11. На крају проверите да ли је БитЛоцкер укључен. Да бисте то урадили, идите на Мој ПЦ у програму Виндовс Екплорер и проверите да ли постоји закључати икона приказана поред уређаја.

Да бисте онемогућили или обуставили БитЛоцкер:

 1. притисните Виндовс кључ + Е да отворите Виндовс Екплорер.
 2. Кликните на Овај рачунар.
 3. Кликните десним тастером миша на шифровани уређај и изаберите Управљајте БитЛоцкер-ом
 4. За сваки шифрирани диск или партицију можете одабрати да бисте обуставили БитЛоцкер или га потпуно онемогућили. Изаберите жељену опцију и следите чаробњака.

Софтвер треће стране за шифровање датотека и мапа у Виндовс-у

Погледајте одељак на 5 бесплатне апликације за шифровање за Виндовс можете користити са Хоме едицијама испод.

Решавање проблема: Шифрирајте садржај да бисте заштитили опцију података недозвољено [Солвед]

Најчешћи проблем неких издања оперативног система Виндовс је тај што се понекад приликом покушаја шифрирања ЕФС-а Шифрирајте садржај да бисте заштитили податке опција је недозвољена Ако користите Виндовс ОС Хоме Едитион, ваше једине опције су надоградња на Про или Ентерприсе издање или коришћење софтвера треће стране за шифровање датотека.

Ево неколико предлога како да покушате да решите проблем у другим верзијама:

 • Претражите и исправите оштећене датотеке на рачунару и проверите да ваш кориснички налог није угрожен.
 • Виндовс 10: Омогућите ЕФС помоћу Виндовс регистра или командне линије.
 • Виндовс 8: Омогућите ЕФС помоћу Виндовс регистра или поновним покретањем услуге
 • Све верзије: Омогућите ЕФС услугу.
 • Ако имате Стисните садржај да бисте уштедјели простор на диску опција потврђена, Шифрирајте садржај да бисте сачували податке опција ће се аутоматски пребацити у сенку, тако да морате поништити потврду за прву.

Белешка: Осигурајте сигурносну копију датотека и регистра прије него што покушате ове исправке.

5 бесплатних апликација за шифровање за Виндовс које можете да користите са Хоме Едитион

АкЦрипт

шифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у

Мењање екстензије датотеке у .АКСКС суфикс и датотека се може отворити само уз АкЦрипт ако наведете лозинку која се користи за шифровање. Софтвер је веома интуитиван за употребу и позива се из сопственог подменија у програму Виндовс Екплорер.

Главне карактеристике:

 • Двапут кликните да бисте изменили / прегледали било коју апликацију
 • Аутоматска поновна енкрипција након модификације
 • Апсолутно није потребна (или могућа) корисничка конфигурација пре употребе
 • Отворени извор под ГНУ Генерал Публиц Лиценсе
 • Опсежан интерфејс командне линије за скриптирање и програмирање

7-зип

шифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у

Бесплатни архивер датотека са високим степеном компресије и јаком АЕС-256 енкрипцијом у 7з и ЗИП форматима.

Белешка: У оперативним системима Виндовс 7 и Виндовс Виста морате покренути 7-Зип Филе Манагер у административном режиму. Да бисте то учинили, десном типком миша кликните икону 7-Зип Филе Манагер, а затим кликните на Покрени као администратор.

Главне карактеристике:

 • Могућност самоизвлачења за 7з формат
 • Интеграција са Виндовс Схелл-ом
 • Снажан управитељ датотека
 • Снажна верзија командне линије

Верацрипт

шифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у

Не могу се шифрирати појединачне датотеке, али могу заштитити партиције или цијеле погоне. Верацрипт је вилица свог популарног претходника ТруеЦрипт који се више не одржава, али се још увек широко користи.

Главне карактеристике:

 • Шифрира читаву партицију или уређај за похрану, као што је УСБ флеш уређај или чврсти диск
 • Шифрира партицију или диск на којем је инсталиран Виндовс (аутентификација пре покретања)
 • Шифровање је аутоматско, у реалном времену (у лету) и транспарентно
 • Омогућава веродостојну одбацивање у случају да вас нападач натера да откријете лозинку: Скривени волумен (стеганографија) и скривени оперативни систем

ГНУ Приваци Гуард

шифрирајте датотеке и мапе у Виндовс-у

ГнуПГ је потпуна и бесплатна примена ОпенПГП стандарда који вам омогућава да шифрујете и потписујете своје податке.

Главне карактеристике:

 • Свестран систем управљања кључевима
 • Приступите модулима за све врсте директорија јавних кључева
 • Алат командне линије укључује функције за једноставну интеграцију са другим апликацијама
 • Богатство сучеља апликација и библиотека
 • Пружа подршку за С / МИМЕ и сигурну шкољку (ссх)

ФолдерЛоцкер

шифрирајте датотеке и мапе у ВИндовс-у

Ако не желите да користите софтвер другог произвођача, занимљива алтернатива компаније Лаптоп Маг је креирање ФолдерЛоцкер-а за заштиту Виндовс 10 мапа. У почетку је прилично исцртан процес, али након што поставите ФолдерЛоцкер, датотеке можете лако превући у њега. Писац упозорава, „да, датотеку ФолдерЛоцкер може обрнути инжењер неко ко разуме процес, али то није намењено томе да спречи људе који спретно живе у техници, само оне зреле чланове породице у које не верујете.“

Такође погледајте: Најбоље бесплатне апликације за шифрирање датотека пре отпреме у облак.

Да бисте шифровали или не шифровали датотеке и мапе у Виндовс-у?

Ако на рачунару имате датотеке и / или фасцикле које садрже осетљиве информације, добра је идеја да се помоћу шифрирања заштите ове информације од знатижељних очију. Шифровање ће такође отежати, ако не и немогуће, хакерима да приступе овим подацима ако упадну у погрешне руке. Ниједно шифрирање није 100-постотно немогуће, али осим ако нисте Банка Америке, покушај тога често није вриједан труда нити у оквиру средстава криминалаца. Међутим, ако користите рачунар за посао или други људи имају своје рачуне на вашој машини, ваши подаци су рањиви. Добре сигурносне и шифрирајуће праксе могу вам помоћи да се заштити. 

Шифрујте датотеке и мапе у Виндовс-у који укључују следеће податке:

 • Порезне фактуре
 • Листе лозинки - складиштите лозинке и пинове на засебном уређају или користите менаџер лозинки попут ЛастПасс, ДасхЛане или ТруеКеи (омогућава вам само чување до 15 лозинки)
 • Информације банке
 • Личне информације (ПИИ)
 • Привилеговане информације о послодавцу
 • Интелектуална својина

Ако не желите да се одређене информације појаве на интернету или бисте их уништили ако је папирната копија, велике су шансе да би те датотеке или мапе требало да буду шифровани.

Бити упозорени: ФБИ и НСА могу затражити од америчких компанија да предају податке или кључеве за шифровање судским налогом. Ако имате шифроване датотеке које могу садржавати нелегалне податке или пружати информације како бисте помогли органима за спровођење закона да истраже злочин, закон вас може натерати да их сами дешифрујете. Извештавају вести компаније ИТГС, „(2016.) суд је наложио Паитсару Бкхцхадзхиану из Лос Анђелеса да откључа њен иПхоне уређај користећи отисак прста. Пошто је похрана иПхонеа шифрована, а уређај закључан Аппле-овим Тоуцх ИД-ом, то је једини начин да полиција приступи подацима […] Одбрана Бкхцхадзхиан-а је затражила заштиту од 5. амандмана, али суд је то укинуо. "

Такође видети: 75+ бесплатних алата за заштиту приватности на мрежи

Слика за лаптоп-тастатуру-цибер-напад гералта преко Пикабаи-а. Лиценцирано под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 19 =