Kako spriječiti da vas Facebook prati preko weba

kako blokirati facebook socijalne widgete

Bez obzira imate li ili ne Facebook račun, Facebook zna puno o vama. Čak i ako niste često najveća svjetska mreža na svijetu, šanse su da posjetite web stranice koje sadrže Facebook widgete. Ti widgeti - gumbi poput Like i Share, preporučeni popisi i odjeljci komentara - nisu samo jednostavne hiperveze. Sadrže kôd koji podatke vraća na Facebook i u vaš preglednik postavlja kolačić za praćenje.

Taj kolačić ostaje s vama čak i nakon što napustite stranicu na kojoj ste ga pokupili. Kad god idete na neku drugu web stranicu s Facebook widgetom - a na mnogim web lokacijama ima ovih widgeta ovih dana - widget vidi kolačić i bilježi. Te bilješke uključuju web stranicu koju ste posjetili, preglednik koji koristite, vašu približnu lokaciju i jezik na kojem čitate, među ostalim podacima. Bilješke se putem widgeta vraćaju na Facebook.

Kolačići za praćenje mogu se zadržati u vašem pregledniku u neograničenom roku, ako nisu izbrisani, polako skupljajući detaljan zapis članaka koje ste pročitali, predmeta koje tražite i na forumima na kojima učestali, među ostalim info. Da ponovite, ne morate biti član Facebooka da bi se takvo praćenje odvijalo.

S tim informacijama u ruci, Facebook vas sada može ciljati oglasima. Opet, ovo ne zahtijeva da imate Facebook račun. U svibnju 2016. kompanija je najavila pokretanje mreže Audience Network, mrežne mreže za oglašavanje koja oglašava na Facebooku i izvan njega. Ti se oglasi prikazuju u mobilnim aplikacijama.

Ako vam sve ovo zvuči previše kao da korporativni Big Brother njuška na svakom potezu, niste daleko od želje. Mnogim web stranicama potreban je Facebook kako bi dosegli veću publiku, tako da su ovi društveni widgeti sada toliko česti da mogu izgledati uzaludno pokušati ih izbjeći. I to nije samo Facebook; Twitter, Google, Disqus i druge društvene mreže koriste mnoge iste taktike.

Umjesto da zajedno izbjegavate stranice koje sadrže Facebook widgete, zašto jednostavno ne blokirate elemente stranica koji sadrže te widgete? Odlična ideja! U ovom ćemo vam vodiču pokazati nekoliko načina na koji možete smanjiti praćenje društvenih widgeta i isključiti najinvazivnije prikupljanje podataka iz Facebooka..

Facebook Blocker je obustavljen. Isprobajte Blok oglasa oglasa

Donedavno su korisnici Safarija, Firefoxa, Opere i Chromea mogli upotrebljavati proširenje preglednika Facebook Blocker kako bi spriječili učitavanje Facebook widgeta. Nažalost, ovaj alat je obustavljen. Ali ne brinite, postoji puno jednostavnih načina da se postigne isti rezultat.

Sprječavanje učitavanja widgeta ne samo da štiti vašu privatnost, to poboljšava i vrijeme učitavanja stranice. I dalje možete koristiti stvarnu Facebook aplikaciju i web stranice kao i obično. To se odnosi samo na vanjska web mjesta.

Mnogo Chromeovih proširenja i dodataka Firefox tvrdi da čine isto kao i Facebook Blocker, ali mi ćemo se poslužiti nečim općenitijim: Adblock Plus. Zašto? Budući da je vrlo popularna i podvrgnuta je pod dovoljnom nadzoru da se zna da je pouzdana i jer se redovno održava. Djeluje isto na svim podržanim preglednicima i ne pokazuje znakove prekida u doglednoj budućnosti. Konačno, mnogi naši čitatelji ga već koriste, tako da ćete uštedjeti dodavanje nereda u pregledniku (i potencijalno dodatni vektor napada).

Evo kako se pomoću bloka oglasa Block Plus koristi za blokiranje widgeta na Facebooku:

  1. Preuzmite i instalirajte Adblock Plus na vašem pregledniku (Chrome, Firefox) besplatno. Obavezno nabavite ABP, a ne „Adblock“ ili „Adblocker“, što su zasebna proširenja od različitih izdavača.
  2. U pregledniku Chrome kliknite ikonu ABP da biste otvorili njezin izbornik i kliknite Opcije. Na FF-u idite na alat > Postavke AdBlock PlusKako spriječiti da vas Facebook prati preko weba
  3. Na sljedećoj stranici, na Popisi filtra kliknite karticu na kojoj piše Dodajte pretplatu na filtre
  4. Kliknite padajući izbornik i odaberite zadnju mogućnost za Dodajte drugu pretplatu
  5. U Naslov pretplate polje, uđi Fanboyeva lista blokiranjaabp facebook 3
  6. U Lokacija filtriranja unesite sljedeći URL: https://easylist-downloads.adblockplus.org/fanboy-social.txt
  7. Kliknite gumb + Dodati gumb i pričekajte da se popis filtera preuzme
  8. Kliknite gumb Dodajte svoje filtre karticaabp facebook 2
  9. Kopirajte i zalijepite sljedeće retke točno onako kako se pojavljuju jedan po jedan, pritiskajući tipku Dodajte filtar gumb nakon svakog.

Da biste blokirali Facebook widgete:

|| facebook.com/plugins/*
|| connect.facebook.com
|| connect.facebook.net

Da biste blokirali Twitter widgete:

|| platform.twitter.com

To je to! Postavke ABP-a možete zatvoriti i promjene bi trebale stupiti na snagu odmah. Imajte na umu da popis filtera koji koristimo, Fanboyeva lista blokiranja, blokira gotovo sve widgete na društvenim mrežama. Ako želite dopustiti neke od njih, možete ih urediti i ukloniti po želji ili pokušati neki drugi popis. Ako vam se sviđa popis Fanboya, projekt možete donirati na njihovoj početnoj stranici.

Ako postoje web lokacije na kojima želite držati widgete uključenima, možete ih dodati u Domene s popisa dopuštenih popis na sljedećoj kartici.

Odustani

Gore opisana metoda blokiranja widgeta trebala bi funkcionirati svugdje na cijelom webu, ali uvijek je dobro isključiti oglašavanje i praćenje na temelju interesa kad je to moguće.

Korisnici Facebooka možete se isključiti iz mreže publike ako pređete na ovu vezu. Prijavite se ako je potrebno. Klik Uredi pored predmeta koji kaže Oglasi na aplikacijama i web lokacijama izvan Facebook tvrtki. Pojavit će se hrpa teksta koji objašnjava kako ovi oglasi rade. Kliknite padajući izbornik pri dnu ovog teksta i odaberite Ne. Zatim pogodite Zatvoriti gdje je prethodno pročitao Edit.abp facebook 4

Dok ste na ovoj stranici, možete nastaviti i isključiti se iz ostalih Facebook-ovih neobaveznih shema oglašavanja.

Korisnici koji nisu Facebook nemate mogućnost odjaviti se na Facebooku, pa ćete morati koristiti druga sredstva. Možete omogućiti Ne prati u svom pregledniku i isključiti oglašavanje na temelju interesa svih tvrtki, uključujući Facebook, koje su dio Saveza za digitalno oglašavanje.

Možete saznati više o isključivanju praćenja oglasa iz najvećih oglasnih mreža u vodiču za sljedeći tjedan.

Vidi također: Kako poboljšati svoju privatnost i sigurnost na Facebooku

Koristite VPN

Do sada smo uglavnom pokazali kako spriječiti da Facebook sadi kolačiće za praćenje u vaš preglednik i da isključimo gdje je to moguće. Ali još uvijek možete pratiti putem interneta putem svoje IP adrese.

IP adresa je niz brojeva i decimalnih brojeva jedinstvenih za vaš uređaj i, zapravo, svaki uređaj spojen na Internet. To izgleda otprilike ovako:

123.213.132.32

Ili, ako koristite novi protokol IPv6:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Budući da je jedinstven, pomoću njega se može prepoznati vaš uređaj i približiti vaša lokacija. Zbog toga je skrivanje vaše IP adrese imperativ svima koji ne žele da ih prate putem interneta.

Najbolji način za maskiranje IP adrese je VPN-om. Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN kriptira sav internetski promet na uređaju i usmjerava ga preko posredničkog poslužitelja na lokaciju po vašem izboru. Jednom kada se povežete s VPN-om, vašu će pravu IP adresu maskirati VPN poslužitelj.

Naša glavna preporuka je ExpressVPN. S čvrstom sigurnošću, jednostavnom aplikacijom i velikim brzinama, odličan je sveobuhvatni VPN davatelj koji će dobro raditi za korisnike Windows, Mac, Linux, Android i iPhone.

Dodatno šifriranje također sprečava vaš davatelja internetskih usluga i bilo koje napadače na vašoj lokalnoj mreži u nadzoru vaših mrežnih aktivnosti. Kao dodatni bonus, VPN-ovi se mogu koristiti za zaobilaženje web cenzure u zemljama kao što su Kina i UAE i deblokiranje geografski ograničenog sadržaja na mreži.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − 39 =

Adblock
detector