Kako zaustaviti praćenje preglednika: 6 besplatnih proširenja preglednika protiv praćenja

Tragovi guma.

Kada posjetite web stranicu, neki se dijelovi njezinog sadržaja isporučuju po domenama odvojenim od one koju stvarno posjećujete. Neki od ovih elemenata sadrže tragače koji šalju podatke trećim osobama o vašim navikama pretraživanja, često za potrebe prikazivanja oglasa. Ne samo da se može osjećati kao kršenje privatnosti, već može rezultirati i duljim vremenima učitavanja stranica i izgubljenom širinom pojasa.

Iako oglašavanje pomaže podržati dostupnost web sadržaja, uključujući održavanje i pokretanje nekih od vaših omiljenih web mjesta, nije praćenje dobrodošlo. Srećom, na raspolaganju vam je mnoštvo alata koji vam pomažu privatnije pregledati, minimizirati prisustvo dosadnih oglasa, ubrzati vrijeme učitavanja stranica i smanjiti potrošnju podataka.

U ovom postu predstavit ćemo vam šest besplatnih proširenja preglednika za praćenje. Izdvojit ćemo njihove glavne značajke, uključujući njihove snage i slabosti, kako bismo vam pomogli da odlučite koja je za vas. Sastavili smo i njihove značajke u tabelarnom obliku tako da ih možete uspoređivati ​​jedan sa drugim:

Antitracking_extension_comparison

Kako funkcioniraju proširenja preglednika protiv praćenja

Proširenja koja ćemo pokrivati ​​u ovom postu sprječavaju praćenje vaše aktivnosti pregledavanja od trećih strana. Ovisno o odabranom proširenju i postavkama koje konfigurirate unutar njega, blokirat će se prikazivanje određenih oglasa. Većina također nudi i druge značajke, poput blokiranja analitike i sprečavanja praćenja na platformama društvenih medija.

Pa kako točno to radi? Kolačići (eng. Cookies) su male tekstualne datoteke koje sadrže podatke i u mnogim se slučajevima koriste za pregledavanje pregleda što je korisnije, kao što je to da biste bili prijavljeni na web mjesto ili zapamtili stavke u košarici. Kolačići za praćenje posebna su vrsta kolačića koji čine nešto više od pohrane podataka na vašem računalu. Ti kolačići obično idu korak dalje i podatke o vašem pretraživanju šalju drugoj strani.

Kolačiće za praćenje često koriste oglašivači kako bi vam prikazali ciljane oglase u optimalnim vremenima, primjerice nakon što ste posjetili određenu web stranicu. Stvarni tragači koji evidentiraju i prenose ove podatke mogu biti ugrađeni u različite elemente web stranice koje dostavlja treća strana.

Proširenja za praćenje mogu otkriti te tragače i njihove izvore. Tada ih mogu blokirati sprečavanjem izvora da učita sadržaj. Bez mogućnosti učitavanja njegovog sadržaja izvor vas ne može pratiti.

Sad kad znamo kako funkcioniraju, doznajmo više o samim proširenjima.

Adblock Plus

Kao što se i samo ime podrazumijeva, Adblock Plus prije svega se koristi za blokiranje oglasa. Bez obzira na to smatrate li oglase neugodnima ili im se više ne sviđaju da otkriju povijest pregledavanja, ovo je zgodan dodatak za implementaciju. Ovo je proširenje za radnu površinu dostupno za devet različitih preglednika, uključujući Chrome, Firefox i Safari. Tu je i izvedenica preglednika Adblock dostupna za Android i iOS.

Adblock Plus, međutim, zadano ne blokira sve oglase. Trebate primijeniti skup filtarskih listića prema vašim željama. Jedan zadani popis filtra koji se primjenjuje je popis Prihvatljivih oglasa. Kao što je istaknuto u pravilima o prihvatljivim oglasima, Adblock Plus ima za cilj potaknuti oglašivače na stvaranje nametljivih oglasa.

To čine samo tako da blokiraju najaritantnije natpise i pop-up oglase te omogućuju oglase koji ispunjavaju određene kriterije, poput odgovarajućeg položaja, razlike od ostalih sadržaja i prihvatljive veličine. Treba napomenuti da se ovo pravilo koristi za unovčavanje Adblock Plus-a, a tvrtkama se naplaćuje naknada da bi bila na “listi”, pod uvjetom da njihovi oglasi ispunjavaju kriterije.

Međutim, ako ne podržavate ovo pravilo, a želite da pregledavate bez ikakvih oglasa, jednostavno možete onemogućiti Prihvatljivi oglasi opcija. Možete i izraditi vlastite popisne filtre za odabir određenih oglasa.

Osim blokiranja oglasa, Adblock Plus nudi i mogućnost izbjegavanja praćenja kako biste anonimno pregledavali. Također možete onemogućiti domene zlonamjernog softvera kako biste zaštitili vaše računalo od cyber napada, virusa i drugih potencijalno štetnih upada.

  6 najboljih VPN-ova za CBS All Access tako da ih možete gledati s bilo kojeg mjesta

Na kraju, možete onemogućiti gumbe društvenih medija na stranicama i postovima koje pregledavate. Iako se mogu činiti dovoljno bezopasnim, čak i ako ih ne kliknete, neki od ovih gumba šalju podatke o vašoj povijesti pregledavanja na različite platforme društvenih medija.

Ovo je proširenje otvorenog koda i potpuno je besplatno za sve korisnike. Sve u svemu, posao se ispunjava i može ga se prilagoditi vašim željama. Neki korisnici možda neće cijeniti činjenicu da ne radi puno prema zadanim postavkama, ali korisničko sučelje znači da je prilagođavanje relativno jednostavno.

isključiti

Sučelje Adblock Plus.Disconnect je proširenje privatnog pregledavanja dostupno za Chrome, Firefox, Safari i Opera. U svom osnovnom (besplatnom) paketu ima dvije mogućnosti: privatno pregledavanje i privatno pretraživanje. Privatno pregledavanje omogućit će vam da blokirate oglase i spriječite praćenje po web lokacijama koje posjetite i trećim stranama. Osim što blokira tragače, ovaj alat omogućuje vam i vizualiziranje veza koje web stranice pokušavaju uspostaviti te odabrati koje želite nastaviti blokirati.

Jednom kada dodate proširenje, klikom na njega otkrit će se grafikon jednostavan za korištenje koji vam daje pregled zahtjeva koje stranica koju šalje. Chromeova nadzorna ploča s nastavcima prikazana je ovdje:

Proširenje za Chrome odspojite.

Možete kliknuti svako padajuće mjesto da biste vidjeli određene web lokacije koje se pokušavaju povezati. Alternativno možete odabrati veze u vizualnijem obliku:

Isključite vizualnu kartu.

Također možete lako odabrati želite li dodati listu s popisa ili na crnu listu svake pojedine web lokacije. Koristeći zadane postavke, Prekini vezu tvrdi da se stranice mogu učitati 44 posto brže i koristiti 39 posto manje podataka za isporuku sadržaja.

Proširenje privatnog pretraživanja omogućuje vam da blokirate tražilice i davatelje internetskih usluga da prate vaše podatke o pretraživanju. Nažalost, Google trenutno nije opcija za upotrebu s ovim proširenjem, pa ćete morati odabrati između DuckDuckGoa, Binga ili Yahooa.

Zahvaljujući laganom sučelju i sveobuhvatnom blokadi zadanog praćenja, ne čudi što je New York Times prošle godine Disconnect proglašen najboljim alatom za zaštitu privatnosti. Ovo proširenje otvorenog koda razvila je privatna tvrtka i djeluje po modelu ‘freemium’. Kao takav, osnovni besplatni paket obuhvaća samo blokiranje pratilaca i privatnu pretragu za jedan preglednik.

Međutim, ako želite blokirati tragače i zlonamjerni softver za cijeli svoj uređaj, morat ćete platiti jednokratnu naknadu u iznosu od 24,99 USD (GBP 19,40 £). Na raspolaganju je i premium paket koji uključuje wifi zaštitu i maskiranje lokacije putem virtualne privatne mreže (VPN). Ovo će vam vratiti 50 USD (GBP £ 38,82) godišnje za tri uređaja.

uBlock Podrijetlo

uBlock Origin je vilica izvornog uBlock-a i održava ga autor. Dostupan je za Chrome i Firefox, a prilično je slična ponuda za Adblock Plus i Disconnect. Međutim, činjenica da su je stvorili i održavali volonteri programera mogla bi joj dati prednost.

Jedna od glavnih prednosti koju tvrdi uBlock Origin je to što je lakši na memoriji u odnosu na druge adblockre. Četiri filtriranja omogućena su izvan okvira, uključujući EasyList, EasyPrivacy i domene zlonamjernog softvera, a možete dodati više dok idete. Imajte na umu da će se potrebna memorija povećavati što više dodajete popise.

Nadzorna ploča za ovo proširenje uključuje neke pomalo nejasne mogućnosti poput Način biranja elemenata i Element Zapper način. Iako nije odmah jasno što vam neke značajke omogućuju, brzo čitanje dokumentacije dovest će vas na put prilično brzo.

uBlock je open source i potpuno besplatan, a ako ste zabrinuti zbog memorije, onda bi to mogla biti najbolja opcija za vas. Međutim, s malo manje intuitivnim sučeljem od ostalih proširenja možda će trebati neko vrijeme da se naviknete.

Ghostery

Nadzorna ploča uBlock Origin.Slično drugim, proširenje preglednika Ghostery otkrivat će i blokirati tehnologije praćenja kako bi vam pružili brže, nesmetano i više privatnog iskustva pregledavanja. Ne samo da je ovo proširenje dostupno za sedam različitih preglednika, uključujući Firefox, Edge i Internet Explorer, već postoje i mobilne verzije za Android i iOS.

  Kako gledati Killjoys sezonu 5 na Internetu s bilo kojeg mjesta putem VPN-a

Proširenje je godinama bilo određeno zbog svog upitnog poslovnog modela. Dok je s jedne strane blokirao oglase, drugi dio tvrtke zarađivao je radeći s oglašivačima. Međutim, čini se da to manje zabrinjava sada kada je produljenje privatnosti kupila njemačka tvrtka Cliqz.

Postavljanje s Ghosteryjem jednostavno je i intuitivno. Pruža sveobuhvatan popis svih tragača koje može blokirati od samog početka, omogućujući vam da odaberete koje ćete one blokirati prije nego što uopće počnete pregledavati.

Ghostery tracker mogućnosti.

Možete ih blokirati jedan po jedan (zamorno jer ih ima na tisuće) ili možete blokirati sve u kategoriji (ukupno osam kategorija). Alternativno, možda biste trebali početi s odabirom Blokiraj sve i otići odatle. Također postoji puno općih postavki postavki pa možete prilagoditi ponašanje ovog proširenja prema vlastitim željama.

Jedna značajka Ghosteryja je ta što se može sinkronizirati u svim preglednicima. Ovo je posebno korisno ako se redovno prelazite i ne želite vam pokušavati ažurirati postavke unutar svake. Ako tražite vrlo, ali lako prilagodljivu opciju, Ghostery će definitivno obaviti posao.

Nakon instalacije, Ghostery traži pristup vašim podacima o pregledavanju i korištenju za vlastitu upotrebu, kako bi poboljšao svoje proizvode. Iako su neki korisnici ovo odložili, prilikom prvog postavljanja proširenja lako možete reći ne. Još jedna stvar koja se mora napomenuti jest da ćete za sinkronizaciju postavki u preglednicima morati stvoriti račun pomoću adrese e-pošte i zaporke.

Jazavac privatnosti

Ovo proširenje stvorila je Electronic Frontier Foundation (EFF), neprofitna organizacija za digitalna prava. Sama činjenica da njegovi tvorci ne zarađuju zaraditi ovo je produženje nogu kada je u pitanju vjerodostojnost. Međutim, motivi iza proširenja također znače da on možda neće biti toliko učinkovit koliko želite.

Dostupno za Chrome, Firefox i Opera, Badger privatnosti proširenje je koje čini nešto drugačije od ostalih na ovom popisu. Ako tražite spremno za izlazak iz okvira za proširenje preglednika za praćenje, onda je to možda za vas. Jazavac privatnosti objesio je kapu zbog činjenice da za razliku od većine drugih proširenja ne zahtijeva nikakvu konfiguraciju da bi radila. Možete ga jednostavno instalirati i dobro ide.

Za razliku od ostalih proširenja, umjesto korištenja popisa, Badger privatnosti koristi algoritamske metode da odluči što blokirati. Ako vidi da određeni izvor čini da prati vašu aktivnost na različitim web lokacijama, tada će blokirati taj izvor. To sprječava preglednik da učita sadržaj izvora i sprječava vas da vas prati.

Učitat ćete dok pregledavate, tako da odmah ništa neće blokirati, ali postat će efikasnije što duže upotrebljavate. Također će odlučiti samo djelomično blokirati izvor ako misli da će ga potpuno blokirati probiti web mjesto. Ovu značajku možete kontrolirati primjenom djelomičnog blokiranja ako mislite da potpuno blokiranje utječe na web mjesto.

Iako je upotreba vrlo jednostavna, Badger privatnosti pruža vam detaljan priručnik koji je lako pratiti čim instalirate.

Jedno od pitanja koje se postavlja s Badger-om o privatnosti jest da, zbog prirode svojih algoritama „nauči kako ide“, zapravo bilježi neke domene koje ste posjetili. To je nešto čemu se obrađuje, ali još nije riješeno. Povezani problem je što proširenje ne može bilježiti domene ako ste u načinu privatnog pregledavanja i na taj način neće raditi.

Ako vas ovi problemi ne muče i volite zvuk blokade kriterija privatnosti Badger, onda svakako treba naprijed. Besplatno je postavljanje bez gluposti i jednostavna upotreba znači da možete biti spremni i pokrenuti ni u kojem trenutku. Međutim, ako tražite snažnije rješenje, odnosno ono koje blokira sve oglase, možda bi vam bilo bolje da koristite tradicionalni blokator oglasa, kao što je Adblock Plus.

  Avast VPN ne radi s Netflixom? Evo posla oko toga

Ako ste korisnik Microsoft Edge-a, postoji verzija verzije Badger privatnosti. Ili ako se nadate da ćete vidjeti nešto slično za mobilne uređaje, postoji inačica u razvoju za Firefox Mobile.

uMatrix

Upute za Badger privatnosti.uMatrix pruža mnoge iste funkcije kao i ostali blokeri praćenja, ali usredotočuje se na stavljanje odluka u svoje ruke. Ovo proširenje je još jedno koje održavaju programeri volonteri, tako da možete lako odmoriti znajući da iza toga ne stoji neki zadnji motiv. Ovaj je alat dostupan za Chrome i Firefox, a namijenjen je naprednim korisnicima koji žele potpunu kontrolu njihove privatnosti. Omogućuje vam odabir mjesta gdje se vaš preglednik povezuje, koje podatke preuzima i što može izvršiti. Ovo je primjer sučelja proširenja za Chrome:

UMatrix sučelje.

Možete postaviti crnu listu ili na listu bijelih popisa cijelih web mjesta, pojedinačnih redaka ili stupaca, skupina redaka ili stupaca i još mnogo toga. Također možete koristiti pravila o opsegu da biste omogućili pristup određenim web lokacijama, ali blokirajte ih da vas prate na drugim web lokacijama.

Iako postoji mnoštvo opcija i prilično neodoljivo sučelje, uMatrix pojednostavljuje konfiguraciju s odabirom točke i klika. Način koji koristi izvan okvira značit će da se web mjesta koja zahtijevaju skripte trećih strana mogu pokvariti. Međutim, to se može promijeniti s nekoliko klikova, a odatle se može izvršiti i daljnja prilagodba.

Za korisnike koji jednostavno žele malo više privatnosti i blokiranje oglasa, uMatrix može biti malo previše praktičan i zahtjevan. Međutim, ako želite potpunu kontrolu nad radom preglednika i imate vremena za njegovu provedbu, ovo je proširenje vjerojatno najsnažnije u pogledu prilagodbe i informacija koje pruža.

Korištenje više od jednog proširenja

Prilikom razmatranja opcija imajte na umu da ne morate nužno odabrati samo jedno proširenje. Ako želite kombinaciju značajki, mnoga proširenja mogu raditi jedno uz drugo kako bi pružila opširniji popis opcija. Na primjer, jedna popularna kombinacija je Adblock Plus i Disconnect. Također, korisnici uBlock Origin-a često instaliraju i uMatrix, a jedan od apela je taj što su ih obje istog originalnog autora razvili.

Naravno, postoji nekoliko nedostataka korištenja više od jednog proširenja. Svako će zauzeti memoriju, tako da ako je to briga za vas, možda biste trebali odabrati samo jednu ili potražiti najjednostavnije uparivanje. Tu je i gnjavaža mijenjanja postavki u dva proširenja, a ne samo u jednom, što postaje složenije s ulaskom u napredna proširenja kao što su uBlock Origin i uMatrix.

U praksi se to zapravo svodi na osobni izbor i vrijedi eksperimentirati sa raznim kombinacijama kako biste otkrili što najbolje odgovara vama. Štoviše, mnogi se od njih redovito ažuriraju, pa ćete možda tijekom vremena mijenjati kako se dodaju značajke ili poboljšava upotrebljivost.

Zaključak

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli spriječiti praćenje preglednika, uključujući zaštitu svoje privatnosti i sprječavanje dosadnih oglasa. Srećom, postoji mnogo proširenja za preglednike koja vam mogu pomoći. Problem leži u odabiru odgovarajućeg.

U ovom smo postu opisali i uspoređivali šest proširenja preglednika za praćenje, od kojih bi jedno moglo biti upravo ono što vam treba. Prihvatimo ih brzo:

  • Adblock Plus: Prvenstveno alat za blokiranje oglasa koji štiti i od praćenja i zlonamjernog softvera.
  • Disconnect: Pruža vizualno sučelje koje se lako koristi, ali zahtijeva naknadu za upotrebu s više preglednika.
  • uBlock Podrijetlo: Nudi manje intuitivno sučelje, ali štedi na memoriji.
  • Ghostery: Proširenje koje je lako prilagoditi i koje se može sinkronizirati u svim preglednicima.
  • Jazavac privatnosti: Pruža ograničeno blokiranje, ali koristi algoritamsku metodu za učinkovitije učenje i blokiranje.
  • uMatrix: Alat za naprednog korisnika koji vam daje potpunu kontrolu nad aktivnostima vašeg preglednika.

Vidi također: 75+ besplatnih alata za privatnost i naš popis najboljih VPN-ova za privatnu privatnost na mreži.

Imate li što dodati o bilo kojem od proširenja koja smo pokrili? Javite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku!

“Pozadina tragova guma” Linnaea Mallette licencirana pod CC BY 2.0

About the author