Како зауставити пропуштање ВебРТЦ-а на Цхроме, Фирефок, Сафари и Едге [СОЛВЕД]

Како зауставити цурење ВебРТЦ-а

ВебРТЦ користе веб прегледачи за апликације за говорне и видео ћаскање као што су Скипе за Веб, несклад и Гоогле Хангоутс. Пројект бесплатног и отвореног кода омогућава корисницима да поставе пеер-пеер везе без потребе за додатним додацима или апликацијама, омогућавајући ефикасну комуникацију у реалном времену („РТЦ“ у ВебРТЦ-у). Већина модерних веб прегледача сада подржава и омогућава ВебРТЦ подразумевано, укључујући десктоп претраживаче попут Цхроме, Фирефок, Сафари и Едге, као и мобилни прегледачи на Андроид и иОС.

Проблем је што ВебРТЦ угрожава сигурност коју пружају ВПН или виртуелне приватне мреже. Када се корисник повеже на ВПН сервер, сав Интернет саобраћај са свог уређаја мора проћи кроз шифровани тунел до ВПН сервера. Између осталих погодности, ово спречава веб локације и апликације да одређују стварну ИП адресу корисника, која је маскирана ВПН сервером. ИП адреса је низ бројева и децималних бројева јединствених за сваки уређај повезан са интернетом који се може користити за одређивање локације.

Кад год ВПН корисник посети локацију на којој је омогућен ВебРТЦ, ВебРТЦ може преносити податке изван шифрованог тунела. Ово открива стварну ИП адресу корисника и локацију до веб локације, што значи да корисника могу пратити оглашивачи и друге треће стране.

У овом ћемо чланку објаснити како да спречимо пропадање ВебРТЦ-а када користите ВПН на свим главним прегледачима.

Преферирано решење: Користите бољи ВПН

Не трпе сви ВПН-ови због цурења ВебРТЦ-а. Неки су додали сигурносне функције у своје апликације које спречавају ВебРТЦ саобраћај да путује изван шифрованог тунела ВПН. Од многих ВПН-ова које смо тестирали, издвајају се два:

 • ЕкпрессВПН
 • НордВПН

Иако многи ВПН-ови тврде да спречавају цурење, многи не испуњавају своја обећања. Оба ова ВПН-а поставили смо ригорозним тестовима пропуштања како бисмо осигурали да никада не дозвољавају цурење ВебРТЦ-а ни под којим условима. ЕкпрессВПН и НордВПН спречит ће пропуштање ВебРТЦ-а на било ком веб претраживачу или апликацији.

Пријављивањем и инсталирањем било којег од ових ВПН-а, не морате се бринути о пропуштању ВебРТЦ-а. Даље подешавање није потребно.

Појашњење озбиљности цурења на ВебРТЦ-у

Пре него што се упустимо у друге начине спречавања пропадања ВебРТЦ-а, желимо да разјаснимо да нису све цурења једнака. Када је у питању пропуштање ВебРТЦ-а, категоризирамо их у два нивоа озбиљности:

 • Пропуштања када су дата одобрења - мање су озбиљна
 • Пропуштања када нису дата одобрења - јача

Када посетите веб локацију која користи ВебРТЦ, прегледач ће обично затражити ваше одобрење пре него што дозволи приступ веб локацији вашој камери или микрофону.

дозвола за вебртц микрофон

Ако ВПН процури на вашу ИП адресу пре него што сте веб локацији већ одобрили да користи вашу камеру или микрофон, то је велика црвена застава. То значи да би свака веб локација могла да користи неки једноставан ЈаваСцрипт за надгледање ваше ИП адресе и откривање ваше стварне локације. Означујемо то „постојаним цурењем ванилије“, што је најтежи тип. Већина ВПН-а који тврде да спречавају цурење ВебРТЦ-а могу то бар зауставити.

Изузев горе поменутих два, скоро сви ВПН-ови трпе мање тешку верзију пропуштања ВебРТЦ-а, у којој је ваша ИП адреса изложена веб локацији тек након што јој дате дозволу за употребу микрофона или камере. Иако је ово цурење мање озбиљно, још увек изазива забринутост. ВПН корисник би требао бити у могућности да безбрижно посјећује веб локације са омогућеном ВебРТЦ-ом, без излагања њихове ИП адресе.

Како зауставити пропуштање ВебРТЦ-а у Цхроме-у

подешавања ограничавача за хром вебртц

Гоогле Цхроме захтева једноставно проширење прегледача да би онемогућио ВебРТЦ. ВебРТЦ Нетворк Лимитер омогућава вам да одаберете како се усмерава ВебРТЦ мрежни саобраћај. Можете га лако конфигурисати тако да користи само јавну ИП адресу ВПН-а.

Такође видети: Најбољи ВПН-ови за Цхроме

Како зауставити пропуштање ВебРТЦ-а у Фирефоку

У Фирефоку можете да онемогућите ВебРТЦ у подешавањима прегледача:

 1. У траку за УРЛ унесите: абоут: цонфиг
 2. Рун а Претрага за: медиа.пеерцоннецтион.енаблед
 3. Двапут кликните на унос да бисте га променили у Лажно

Имајте на уму да промене које извршите у подешавањима можда неће бити у току кроз ажурирања, тако да ћете можда морати поново да подесите ову поставку ако се прегледач ажурира.

Како зауставити пропуштање ВебРТЦ-а у програму Мицрософт Едге

Мицрософт Едге сада подржава оба ВебРТЦ плус своју властиту верзију, названу ОРТЦ. Нажалост, Едге не дозвољава ни вама да онемогућите. Једноставно добијате могућност да сакријете своју локалну ИП адресу преко ВебРТЦ веза, али не и своју јавну ИП адресу.

Ако сте корисник Едге-а и желите да спречите пропадање ВебРТЦ-а, ЕкпрессВПН и НордВПН оба ће посао обавити. Веб странице ће видети јавну ИП адресу вашег ВПН сервера, а не вашу само када су повезани преко било које од њихових апликација.

Такође видети: Најбољи ВПН-ови за Мицрософт Едге

Како зауставити цурење ВебРТЦ-а у Сафарију

сафари вебртц

Сафари блокира веб локације према приступу вашој камери и микрофону, тако да смо овде забринути само због мањег типа цурења ВебРТЦ-а. ВебРТЦ можете искључити у подешавањима програмера:

 1. Отвори Сафари и иди до Сафари > Подешавања…
 2. Иди на Напредно и потврдите поље на дну које каже Прикажите мени „Развијте“ на траци менија
 3. Затворите мени са преференцијама и идите на Развити > Експерименталне карактеристике
 4. Проверите опцију за Уклоните Легаци ВебРТЦ АПИ

Такође видети: Најбољи ВПН-ови за Сафари

Како зауставити пропуштање ВебРТЦ-а на Андроиду

У најновијој верзији Цхроме за Андроид (тестирано са 8.1.0 Орео) тренутно није могуће потпуно онемогућити ВебРТЦ. Многе друге упуте за ову тему упућују кориснике да их онемогуће ВебРТЦ заглавље извора у заставе менија, али по нашем искуству то не делује. Чак и ако онемогућимо свако подешавање везано за ВебРТЦ, наша стварна ИП адреса пропушта.

Приметно, ЕкпрессВПН и НордВПН спречавају ово цурење када се повежемо преко њихових Андроид апликација. Веб локације још увек могу да виде ИП адресу, али то је ИП адреса ВПН сервера, а не наша стварна ИП адреса.

Ми ћемо ажурирати овај део уџбеника ако пронађемо начин да онемогућимо ВебРТЦ у Андроид 8 Орео или, када се објави, Андроид 9 Пие.

Такође видети: Најбољи ВПН-ови за Андроид

Како зауставити пропуштање ВебРТЦ-а на иОС-у

Можете онемогући само ВебРТЦ у мобилном Сафарију на иОС 11 или старијем. Подешавање за његово искључивање уклоњено је у иОС-у 12. За касније верзије иОС-а (12+) можете да користите ЕкпрессВПН-ову или НордВПН-ову апликацију за иОС да маскирате вашу стварну ИП адресу и спречите протицање ВебРТЦ-а.

Онемогућавање ВебРТЦ-а на прегледачу Сафари у иОС 11 или старији је прилично слична верзији за радну површину:

 1. Отвори Подешавања апликацију на вашем иПхонеу или иПаду
 2. Померите се надоле и тапните на Сафари > Напредно > Експерименталне карактеристике
 3. Додирните прекидач поред Уклоните Легаци ВебРТЦ АПИ па постаје зелено

Овај чланак ћемо ажурирати ако наиђемо на начин да повежемо пропусте ВебРТЦ-а у иОС-у 12 и новијим верзијама.

Такође видети: Најбољи ВПН-ови за иПхоне

Како зауставити пропуштање ВебРТЦ-а с уБлоцк Оригин-ом

ублоцк оригин вебртц

уБлоцк Оригин је популаран додатак / проширење прегледача за Фирефок и Цхроме. То може спречити ваш прегледач да пропушта локалну ИП адресу уређаја, али не и ваша јавна ИП адреса. Из тог разлога, препоручујемо уБлоцк Оригин више као додатак осталим решењима на овој листи и није самостално решење.

Након што га инсталирате, само уђите у Подешавања и потврдите поље у којем пише, Спречите да ВебРТЦ пропушта локалну ИП адресу.

Шта је са проширењима ВПН прегледача?

НордВПН Фирефок додатак на страници.

Не постоји недостатак додатака за прегледач који тврде да раде као ВПН преусмеравањем интернетског саобраћаја преко сигурног прокија. Велика већина проширења ВПН прегледача неће вас заштитити од цурења ВебРТЦ-а. Једини самостални додатак ВПН за који знамо да зауставља цурење ВебРТЦ-а је НордВПН. Поред матичне радне површине и апликација за мобилне уређаје, његово проширење за Цхроме и Фирефок штити од цурења ВебРТЦ-а.

Онемогућавање ВебРТЦ-а неће покварити ВоИП апликације

Ако желите да зауставите пропуштање ВебРТЦ-а, али желите да користите апликације за говорне и видео ћаскање попут Гоогле Хангоутс-а, Дискорда и Скипе-а, не брините. Онемогућавање ВебРТЦ-а обично не поквари те апликације; само се морају ослонити на другачији начин комуницирања. Иако би квалитет позива могао мало да падне, и даље можете нормално користити гласовни и видео ћаскање уз онемогућен ВебРТЦ.

Тест за пропуштање ВебРТЦ-а

днс тест пропусности цомпаритецх

Једном када примените исправку, можете да проверите да ли делује користећи Цомпаритецхов тест за пропуштање ДНС-а. Ова страница покреће тест у два дела: са ВПН повезаном и са искљученом ВПН. Резултати ће вам јасно показати да ли ваш ВПН цури ДНС, ИПв6 или ВебРТЦ саобраћај. Можете чак да одаберете да ли дозволите или онемогућите дозволе за микрофон и камеру да бисте одредили озбиљност пропуштања.

„ВебРТЦ-ова мапа пута“ Тсахи Левент-Леви-а лиценцирана под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − = 5

Adblock
detector