Kako zaustaviti propuštanje WebRTC-a na Chromeu, Firefoxu, Safariju i Edgeu [SOLVED]

Kako zaustaviti curenje WebRTC-a

WebRTC koriste web preglednici za aplikacije za govorne i video chatove kao što su Skype za Web, nesklad i Google Hangouts. Besplatni i open-source projekt omogućuje korisnicima postavljanje peer-peer veza bez potrebe za dodatnim dodacima ili aplikacijama, omogućujući učinkovitu komunikaciju u stvarnom vremenu ('RTC' u WebRTC-u). Većina modernih web preglednika sada podržava i omogućuje WebRTC prema zadanim postavkama, uključujući i desktop preglednike poput Chrome, Firefox, Safari i Edge, kao i mobilni preglednici na Androidu i iOS-u.

Problem je što WebRTC ugrožava sigurnost koju pružaju VPN ili virtualne privatne mreže. Kad se korisnik poveže s VPN serverom, sav internetski promet s njegovog uređaja trebao bi proći kroz šifrirani tunel do VPN poslužitelja. Među ostalim prednostima, to sprečava web stranice i aplikacije da određuju stvarnu korisničku IP adresu koja je maskirana onom VPN poslužitelja. IP adresa je niz brojeva i decimalnih brojeva koji su jedinstveni za svaki uređaj povezan s internetom i pomoću kojeg možete odrediti lokaciju.

Kad god VPN korisnik posjeti web mjesto s omogućenim WebRTC-om, WebRTC može prenositi podatke izvan šifriranog tunela. Ovaj otkriva korisnikovu stvarnu IP adresu i lokaciju na web mjestu, što znači da korisnika mogu pratiti oglašivači i druge treće strane.

U ovom ćemo članku objasniti kako spriječiti propuštanje WebRTC-a prilikom upotrebe VPN-a na svim glavnim preglednicima.

Preferirano rješenje: Koristite bolji VPN

Ne trpe svi VPN-ovi zbog curenja WebRTC-a. Neki su dodali sigurnosne značajke u svoje aplikacije koje sprečavaju promet WebRTC izvan šifriranog VPN tunela. Od mnogih VPN-ova koje smo testirali, izdvajaju se dva:

 • ExpressVPN
 • NordVPN

Iako mnogi VPN-ovi tvrde da sprečavaju curenje, mnogi ne ispunjavaju svoja obećanja. Oba ova VPN-a postavili smo rigoroznim testovima propuštanja kako bismo osigurali da nikada ne dopuštaju curenje WebRTC-a ni pod kojim uvjetima. ExpressVPN i NordVPN sprečit će istjecanje WebRTC-a na bilo kojem web pregledniku ili aplikaciji.

Prijavom i instaliranjem bilo kojeg od ovih VPN-a, ne morate se brinuti zbog propuštanja WebRTC-a. Daljnja podešavanja nisu potrebna.

Pojašnjenje ozbiljnosti curenja na WebRTC-u

Prije nego što se upustimo u druge načine sprečavanja curenja WebRTC-a, želimo pojasniti da nisu sve curenja jednaka. Kada je riječ o propuštanju WebRTC-a, svrstavamo ih u dvije razine ozbiljnosti:

 • Propuštanja kada su dana odobrenja - manje su ozbiljna
 • Propuštanja kad nisu dana odobrenja - jača

Kada posjetite web mjesto koje koristi WebRTC, preglednik će obično zatražiti vaše dopuštenje prije nego što web lokaciji omogući pristup vašoj kameri ili mikrofonu.

dopuštenje webrtc mikrofona

Ako VPN procuri na vašu IP adresu prije nego što toj web lokaciji čak dodijelite dozvolu za upotrebu vaše kamere ili mikrofona, to je velika crvena zastava. To znači da bi svaka web stranica mogla koristiti neki jednostavan javascript za nadgledanje vaše IP adrese i otkrivanje vaše stvarne lokacije. Označujemo to „postojanim curenjem vanilije“, što je najoštrije tipa. Većina VPN-a koji tvrde da sprečavaju curenje WebRTC-a mogu se barem zaustaviti od toga.

Osim dva gore spomenuta, gotovo svi VPN-ovi pate od manje ozbiljne verzije propuštanja WebRTC-a u kojoj je vaša IP adresa izložena na web mjestu tek nakon što joj date dozvolu za korištenje vašeg mikrofona ili kamere. Iako je ovo curenje manje ozbiljno, još uvijek izaziva zabrinutost. VPN korisnik trebao bi biti u mogućnosti da bezbrižno posjećuje web mjesta sa omogućenim WebRTC-om, bez izlaganja njihove IP adrese.

Kako zaustaviti curenje WebRTC-a u Chromeu

postavke internetskog ograničenja za krom

Za onemogućavanje WebRTC-a Google Chrome zahtijeva jednostavno proširenje preglednika. WebRTC Network Limiter omogućuje vam odabir načina usmjeravanja mrežnog prometa WebRTC-a. Možete ga lako konfigurirati da koristi samo javnu IP adresu vaše VPN.

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za Chrome

Kako spriječiti curenje WebRTC-a u Firefoxu

U Firefoxu možete onemogućiti WebRTC u postavkama preglednika:

 1. U traci URL unesite: about: config
 2. Pokrenite a traži za: media.peerconnection.enabled
 3. Dvaput kliknite unos da biste ga promijenili u lažan

Promjene u postavkama možda neće biti u toku kroz ažuriranja, pa ćete možda morati ponovo podesiti ovu postavku ako se vaš preglednik ažurira.

Kako zaustaviti propuštanje WebRTC-a u programu Microsoft Edge

Microsoft Edge sada podržava i WebRTC plus svoju vlastitu verziju, nazvanu ORTC. Nažalost, Edge ne dopušta ni vas da onemogućite. Dovoljno je samo da sakrijete svoju lokalnu IP adresu preko WebRTC veza, ali ne i svoju javnu IP adresu.

Ako ste Edge korisnik i želite spriječiti propuštanje WebRTC-a, ExpressVPN i NordVPN oba će posao obaviti. Web stranice vidjet će javnu IP adresu vašeg VPN poslužitelja, a ne vašu vlastitu samo kad su povezane bilo kojom od njihovih aplikacija.

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za Microsoft Edge

Kako zaustaviti curenje WebRTC-a u Safariju

safari webrtc

Safari prema zadanim postavkama blokira web mjesto za pristup vašoj kameri i mikrofonu, tako da nas doista zabrinjava samo manje težak tip WebRTC-a. Možete isključiti WebRTC u postavkama za programere:

 1. Otvori Safari i idi do Safari > Postavke ...
 2. Idi na Napredna i potvrdite okvir na dnu koji kaže Prikaži traku izbornika na traci izbornika
 3. Zatvorite izbornik postavki i idite na Razviti > Eksperimentalne značajke
 4. Provjerite opciju za Uklonite Legacy WebRTC API

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za Safari

Kako zaustaviti curenje WebRTC-a na Androidu

U najnovijoj verziji Chromea za Android (testirano s 8.1.0 Oreo) trenutno nije moguće potpuno onemogućiti WebRTC. Mnoge druge upute o ovoj temi upućuju korisnike na onemogućavanje Zaglavlje podrijetla WebRTC omamljivanje u zastave jelovnika, ali po našem iskustvu to ne uspijeva. Čak i ako onemogućimo sve postavke povezane s WebRTC-om, naša stvarna IP adresa propušta.

znatno, ExpressVPN i NordVPN sprečavaju ovo curenje kada se povežemo putem njihovih Android aplikacija. Web stranice i dalje mogu vidjeti IP adresu, ali to je IP adresa VPN poslužitelja, a ne naša stvarna IP adresa.

Ažurirat ćemo ovaj odjeljak vodiča ako pronađemo način za onemogućavanje WebRTC-a u Android 8 Oreo ili, kada se pojavi, Android 9 Pie.

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za Android

Kako spriječiti curenje WebRTC-a na iOS-u

Možeš onemogući samo WebRTC u mobilnom Safariju na iOS 11 ili starijem. Postavka za njegovo onemogućivanje uklonjena je u iOS-u 12. Za kasnije verzije iOS-a (12+) možete koristiti ExpressVPN-ovu ili NordVPN-ovu aplikaciju za iOS da maskirate svoju stvarnu IP adresu i spriječite propadanje WebRTC-a.

Onemogućivanje WebRTC-a na pregledniku Safari u sustavu iOS 11 ili stariji prilično je slična verziji za radnu površinu:

 1. Otvori postavke aplikaciju na vašem iPhoneu ili iPadu
 2. Pomaknite se prema dolje i dodirnite Safari > Napredna > Eksperimentalne značajke
 3. Dodirnite prekidač pored Uklonite Legacy WebRTC API pa postaje zelena

Ovaj ćemo članak ažurirati ako naiđemo na način povezivanja WebRTC curenja u iOS-u 12 i novijim.

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za iPhone

Kako zaustaviti propuštanje WebRTC-a s uBlock Origin

ublock origin webrtc

uBlock Origin popularan je dodatak / proširenje preglednika za Firefox i Chrome. To može spriječiti da vaš preglednik propušta lokalnu IP adresu uređaja, ali ne i vaša javna IP adresa. Iz tog razloga, preporučujemo uBlock Origin više kao dodatak ostalim rješenjima na ovom popisu, i a ne samostalno rješenje.

Nakon što ga instalirate, samo idite na postavke i potvrdite okvir koji kaže, Spriječite WebRTC da curi lokalnu IP adresu.

Što je s proširenjima VPN preglednika?

NordVPN Firefox dodatak na stranici.

Ne postoji nedostatak dodataka za preglednike koji tvrde da djeluju poput VPN-a preusmjeravanjem internetskog prometa putem sigurnog proxyja. Velika većina proširenja VPN preglednika neće vas zaštititi od curenja WebRTC-a. Jedini samostalni dodatak VPN za koji znamo da zaustavlja curenje WebRTC-a je NordVPN. Uz domaću radnu površinu i mobilne aplikacije, proširenje preglednika za Chrome i Firefox štiti od curenja WebRTC-a.

Onemogućavanje WebRTC-a neće pokvariti VoIP aplikacije

Ako želite zaustaviti propuštanje WebRTC-a, ali želite upotrebljavati aplikacije za glasovni i video chat kao što su Google Hangouts, Discord i Skype, ne brinite. Onemogućavanje WebRTC-a obično ne pokvari te aplikacije; samo se moraju prepustiti drugačijoj metodi komuniciranja. Iako će kvaliteta poziva možda malo pogoršati, i dalje možete normalno koristiti glasovni i video chat s onemogućenim WebRTC-om.

Ispitivanje nepropusnosti WebRTC-a

dns test propusnosti comparitech

Nakon što primijenite ispravku, možete provjeriti da li djeluje koristeći Comparitechov test za propuštanje DNS-a. Ova stranica pokreće test u dva dijela: s VPN-om spojenim i s VPN-om koji je isključen. Rezultati će vam jasno pokazati da li vaš VPN curi DNS, IPv6 ili WebRTC promet. Možete čak odabrati hoćete li dopustiti ili onemogućiti dopuštenja mikrofona i kamere za određivanje ozbiljnosti propuštanja.

"WebRTC-ova mapa puta" Tsahi Levent-Levi licencirana pod CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − = 8

Adblock
detector