Каква је разлика између ВПН-а, ВПС-а и ВПЦ-а?

впс впц впн
Иако ВПН (Виртуал Привате Нетворк), ВПС (Виртуал Привате Сервер) и ВПЦ (Виртуал Привате Цлоуд) могу звучати слично, они су у ствари прилично различити. Њих троје су често збуњени јер имају неке кључне карактеристике и могу се чак користити заједно. На пример, ВПН може да се угости на ВПС или ВПЦ. Овај чланак ће објаснити разлике.

Најпре, узмимо у обзир сличности. Разбијањем акронима можемо видети које особине имају.

 • 'В' означава виртуелно. То значи да је мрежа, сервер или облак на ВПН-у, ВПС-у или ВПЦ-у, створена виртуализацијом. Хардвер на који се ослањају је виртуелан и одвојен од основних физичких ресурса хардвера. У суштини, сви хардвер, оперативни системи, уређаји за складиштење података и мрежни ресурси опонашају се.
 • 'П' означава приватно. То значи да овим ресурсима могу приступити само дозвољени корисници. Корисници се обично идентификују криптографским сертификатом, корисничким именом и лозинком или обоје.

Шта је ВПН?

ВПН омогућава да приватна мрежа (као што је мрежа предузећа) ентитета буде доступна кроз јавну инфраструктуру, пре свега путем интернета. ВПН може омогућити корисницима да ефикасно размењују податке преко дељених или јавних мрежа, као да су директно повезани са приватном мрежом.

Комерцијални ВПН-ови осигуравају промет у шифрираном тунелу, а затим га усмјеравају кроз сервер на удаљеној локацији по избору корисника. Ово маскира локацију, ИП адресу и мрежну активност корисника.

Помоћу сигурносних механизама ВПН-а, као што је енкрипција, корисницима се гарантује безбедност и приватност података. Било да анонимно мучите, приступате гео-ограниченом садржају као што је Нетфлик или прегледавате неке приватне ствари, увек се можете сакрити иза ВПН-а.

Уз тренутни нагласак на питања сигурности и приватности, индустрија је преплављена с неколико ВПН провајдера који нуде бесплатне или плаћене услуге.

Бесплатне ВПН услуге су често несигурне, троме, непоуздане или имају ограничења података. Са друге стране, плаћени ВПН-ови, попут оних које смо прегледали на Цомпаритецх-у, обично су ефикаснији и имају неколико корисних функција. Већина њих је приступачна и захтева месечно плаћање око 10 долара.

Како функционише ВПН?

ВПН се успоставља генерирањем виртуалне пеер-пеер везе употребом комбинације намјенских веза и протокола шифрирања. Сав интернет саобраћај са прикљученог протока проћи ће кроз ВПН тунел. Будући да протокол тунелирања формира тунел између примаоца и пошиљатеља и шифрира сав пренесени саобраћај, сноопери нису у могућности да ископирају никакве податке приликом транспорта.

ВПН приватно се повезује на виртуелну мрежу ради спречавања неовлаштеног пресретања саобраћаја и омогућавања ефикасног протока података без губитака великих трошкова изградње физичке приватне мреже или корпоративне интранет инфраструктуре.

Да бисте започели са коришћењем ВПН-а, на уређај можете да инсталирате десктоп клијент или уграђену ВПН подршку. Неке од најпопуларнијих ВПН услуга су:

 • ЕкпрессВПН
 • НордВПН
 • ИПВанисх
 • ВипрВПН
 • ПуреВПН

Коме треба ВПН?

Ако желите да безбедно приступите интранету компаније док сте изван канцеларије, можете да користите ВПН компаније. Они су корисни у сигурном повезивању географски раштрканих канцеларија рачунарске инфраструктуре компаније, што води ка јединственој јединственој мрежи.

Ако сте редовни корисник Ви-Фи жаришних тачака, ВПН ће спречити хакера да прислушкује ваш саобраћај у ономе што је познато као напад човека у средини. Ово је посебно битно за људе који пуно путују и оне који редовно користе јавне Ви-Фи услуге, чак и ако су заштићени лозинком, у ресторанима, аеродромима или било којим другим јавним местима.

Ако желите да заштитите своју интернетску безбедност и спречите треће стране да прате ваше активности, ВПН ће вам уштедјети дан. ВПН-ови могу прикрити стварну ИП адресу уређаја и комплицирају посао некога ко вас покушава шпијунирати или пратити на мрежи.

Надаље, ако желите заобићи гео-ограничења и цензуру неких врста мрежног садржаја, ВПН-ови ће вам помоћи у надмудривању тих ограничења. Наравно, ово може бити незаконито, зависно од прописа ваше државе. Такође, неке веб странице, као што је Хулу, забраниле су познатим ВПН услугама да се заобилазе њихова ограничења.   

Ако желите да претражите Интернет приватно и одржавате безбедност на мрежи, ВПН технологија је оно што вам је потребно. Вриједно је споменути да ВПН-ови не могу пружити 100-постотну анонимност; стога су компетентност и темељност у вашем крају и даље од суштинског значаја.

Шта је ВПС?

ВПС се односи на дељење рачунарских ресурса главног домаћина у дата центру. Пошто је један домаћин подељен у неколико виртуелних преграда у којима је свака јединица способна да функционише независно, свака 'инстанца' је оно што се назива виртуелни приватни сервер.

Ако сте пријављени на ВПС, он ће се појавити баш као и ваш кућни Виндовс рачунар, осим неколико естетских разлика. ВПС технологија се обично користи за разне функције, укључујући хостинг веб локација и хостинг удаљених апликација.

Ево неких од најпопуларнијих ВПС провајдера на тржишту.

 • ГоДадди
 • Хостгатор
 • У покрету
 • 1&1

Како функционише ВПС?

ВПС делује користећи концепт виртуализације. Успоставља се када је џиновски физички сервер подељен тако да на њему може да ради неколико засебних сервера без зависности једног од другог.

Након тога креирају се виртуални слојеви који осигуравају да сваки виртуални одјељак ради као "приватни" самостални сервер, с могућношћу покретања властите копије оперативног система који се може самостално управљати као виртуална инстанца.

Поред тога, корисници имају приступ на оном инстанцу ОС на нивоу суперрусера, што им омогућава покретање апликација и инсталирање било којег потребног софтвера.  

Будући да је сваки виртуелни одељак додељен независним ресурсима сервера (ЦПУ, РАМ, похрана диска, пропусни опсег, итд.), Перформансе сваке виртуелне машине не утичу на друге.

Технички гледано, ВПС-ови се покрећу на истом физичком серверу и деле његове рачунске ресурсе, корисници уживају потпуни коријенски приступ својим серверима, као да имају наменске сервере. ВПС је одличан за искориштавање предности скупог наменског сервера без великих трошкова.

На крају, ВПС се може објаснити овом формулом:

ВПС = Заједнички хостинг + Независно окружење + Приступ на нивоу Суперусер + Наменски рачунарски ресурси

Коме треба ВПС?

Ако су ваше потребе надмашиле план дељеног хостинга и поседовање наменског сервера је још увек недоступно, тада ВПС може да стави рачун. Ако желите да имате потпуну контролу над хостинг услугама и извршите одређене напредне радње, попут инсталирања софтвера треће стране или поновног конфигурисања поставки сервера, онда је ВПС оно што вам треба.  

Да бисте имали користи од брзе везе за напајање веб локација и удаљених апликација, ВПС може да задовољи те потребе.

За хостинг окружење које је скоро идентично оном наменском хостинг окружењу, а притом избегава жртву за сигурност, поузданост и велике трошкове, тада ВПС може да вам помогне да се повећате без пробијања банке.  

Шта је ВПЦ?

ВПЦ или виртуелни приватни облак је сличан ВПС-у. Али тамо где ВПС користи фиксни део сервера са фиксним ресурсима, ВПЦ може да управља великим бројем виртуелних машина и није ограничен на један сервер са фиксним ресурсима. Корисници нису везани ограничењем основног хардвера.

Надаље, ВПЦ-ови омогућавају својим корисницима да управљају властитим сервисом. У слободно време могу да укључе и искључе сервере. Ово омогућава модел цена по сату уместо месечног.

Неки од најпопуларнијих добављача ВПЦ укључују:

 • Амазон Веб Сервицес Еластиц Цлоуд 2 (ЕЦ2)
 • Гоогле Цлоуд
 • Дигитал Оцеан
 • Рацкспаце

Коме треба ВПЦ?

У два сценарија ВПЦ-ови су бољи од ВПС-а. Прво је ако немате релативно фиксну количину промета који улази и одлази. Ако, на пример, будете веб локација и та веб локација одједном добије огроман пораст промета, ВПЦ може аутоматски да повећа количину виртуелних ресурса за обраду. То је познато као „еластичност“.

ВПЦ-ови су такође бољи када је сервер потребан само неколико сати или неколико дана. Пошто се ВПЦ-и обично наплаћују по сату, то је много приступачније од плаћања за ВПС који се наплаћује по месецу.

Па, која је разлика између ВПН-а, ВПЦ-а и ВПС-а?

Иако ВПН, ВПЦ и ВПС нуде економичне технике рјешавања аспеката технолошких потреба компаније, оне се односе на потпуно различите ствари, као што је горе описано.  

ВПН је технологија коју можете користити да безбедно и приватно изводите мрежне активности.

ВПС је технологија коју можете да користите за хостовање веб локације и апликација, где имате користи од нивоа суперузерског приступа серверу док истовремено делите рачунске ресурсе.

ВПЦ је услуга еластичног облака која се може користити за хостовање веб локација и апликација. Може се искључити или укључити по вољи и може брзо да се прилагоди потребама ресурса.

ВПН софтвер може да се конфигурише и угости на ВПС или ВПЦ. На пример, имамо уџбеник за подешавање ОпенВПН-а на примерку Амазон Веб Сервицес ЕЦ2. ЕЦ2 инстанца је пример ВПЦ-а.

„Не видите зло, не говори зло, не чујте зло“ Јапанекпертерна.се лиценцирано под ЦЦ БИ-СА 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − 38 =

Adblock
detector