Kakva je razlika između VPN-a, VPS-a i VPC-a?

vps vpc vpn
Iako VPN (Virtual Private Network), VPS (Virtual Private Server) i VPC (Virtual Private Cloud) mogu zvučati slično, oni su u stvari prilično različiti. Njih troje često su zbunjeni jer imaju neke ključne karakteristike i mogu se čak koristiti zajedno. Na primjer, VPN se može ugostiti na VPS ili VPC. Ovaj će članak objasniti razlike.

Kao prvo, zabilježimo sličnosti. Razbijanjem akronima možemo vidjeti koje osobine imaju.

 • 'V' znači virtualno. To znači da je mreža, poslužitelj ili oblak na VPN-u, VPS-u ili VPC-u stvorena virtualizacijom. Hardver na koji se oslanjaju virtualni su i odvojeni od osnovnih fizičkih hardverskih resursa. U osnovi, svi hardver, operacijski sustavi, uređaji za pohranu i mrežni resursi oponašaju se.
 • 'P' označava privatno. To znači da tim resursima mogu pristupiti samo dozvoljeni korisnici. Korisnici se obično identificiraju kriptografskim certifikatom, korisničkim imenom i lozinkom ili oboje.

Što je VPN?

VPN privatnu mrežu (kao što je mrežna tvrtka) čini subjekt dostupnim putem javne infrastrukture, prvenstveno interneta. VPN omogućuje korisnicima učinkovitu razmjenu podataka putem zajedničkih ili javnih mreža, kao da su izravno povezani s privatnom mrežom.

Komercijalni VPN-ovi osiguravaju promet u šifriranom tunelu, a zatim usmjeravaju promet putem poslužitelja na udaljeno mjesto koje odabere korisnik. To maskira lokaciju, IP adresu i mrežnu aktivnost korisnika.

Zahvaljujući sigurnosnim mehanizmima VPN-a, kao što je enkripcija, korisnicima se jamči sigurnost i privatnost podataka. Bilo da anonimno mučite, pristupite geografski ograničenom sadržaju kao što je Netflix ili pregledavate neke privatne stvari, uvijek se možete sakriti iza VPN-a.

S trenutnim naglaskom na pitanja sigurnosti i privatnosti, industrija je potopljena s nekoliko VPN pružatelja usluga koji nude besplatne ili plaćene usluge.

Besplatne VPN usluge često su nesigurne, trome, nepouzdane ili dolaze s ograničenjima podataka. S druge strane, plaćeni VPN-ovi, poput onih koje smo pregledali na Comparitechu, obično su učinkovitiji i opterećeni s nekoliko korisnih značajki. Većina ih je pristupačna i zahtijeva mjesečno plaćanje oko 10 USD.

Kako djeluje VPN?

VPN se uspostavlja generiranjem virtualne vršnjačke veze pomoću kombinacije namjenskih veza i protokola šifriranja. Sav internetski promet s spojenog provest će kroz VPN tunel. Budući da protokol tuneliranja formira tunel između primatelja i pošiljatelja i šifrira sav preneseni promet, snajperi nisu u stanju izbrisati podatke prilikom prijenosa.

VPN privatno se povezuje na virtualnu mrežu radi sprečavanja neovlaštenog presretanja prometa i omogućavanja učinkovitog protoka podataka bez pretjerivanja velikih troškova izgradnje fizičke privatne mreže ili korporativne intranet infrastrukture.

Da biste započeli koristiti VPN, na uređaj možete instalirati klijent za radnu površinu ili ugrađenu VPN podršku. Neke od najpopularnijih VPN usluga su:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • IPVanish
 • VyprVPN
 • PureVPN

Kome treba VPN?

Ako želite sigurno pristupiti intranetu tvrtke dok je izvan ureda, možete koristiti VPN tvrtke. Korisni su u sigurnom povezivanju geografski raštrkanih ureda računalne infrastrukture tvrtke, što vodi do jedinstvene mreže.

Ako ste redovni korisnik Wi-Fi žarišnih točaka, VPN će spriječiti hakera da prisluškuje vaš promet u onome što je poznato kao napad čovjeka u sredini. To je posebno važno za ljude koji puno putuju i one koji redovito koriste javne Wi-Fi usluge, čak i ako su zaštićene lozinkom, u restoranima, zračnim lukama ili bilo kojim drugim javnim mjestima.

Ako želite zaštititi svoju internetsku sigurnost i spriječiti treće strane da prate vaše aktivnosti, VPN će vam uštedjeti dan. VPN-ovi mogu prikriti stvarnu IP adresu uređaja i kompliciraju posao osobe koja vas pokušava špijunirati ili pratiti na mreži.

Nadalje, ako želite zaobići geo-ograničenja i cenzuru nekih vrsta mrežnog sadržaja, VPN-ovi će vam pomoći u nadmudrivanju tih ograničenja. Naravno, ovo može biti nezakonito, ovisno o propisima vaše države. Također, neke web stranice, kao što je Hulu, zabranile su poznatim VPN uslugama da zaobilaze svoja ograničenja.   

Ako želite privatno pregledavati Internet i održavati internetsku sigurnost, VPN tehnologija je ono što vam treba. Vrijedno je spomenuti da VPN-ovi ne mogu pružiti 100-postotnu anonimnost; stoga, kompetencija i temeljnost u vašem kraju i dalje su neophodni.

Što je VPS?

VPS se odnosi na dijeljenje računalnih resursa glavnog računala u podatkovnom centru. Budući da je jedan domaćin podijeljen u nekoliko virtualnih odjeljaka u kojima je svaka jedinica sposobna nezavisno funkcionirati, svaka "instanca" je ono što se naziva virtualni privatni poslužitelj.

Ako se prijavite na VPS, pojavit će se poput vašeg kućnog Windows računala, osim nekoliko estetskih razlika. VPS tehnologija se obično koristi za razne funkcije, uključujući hosting web stranica i hosting udaljenih aplikacija.

Evo nekih od najpopularnijih VPS dobavljača na tržištu.

 • GoDaddy
 • Hostgator
 • U pokretu
 • 1&1

Kako funkcionira VPS?

VPS djeluje koristeći koncept virtualizacije. Postavlja se kada je gigantski fizički poslužitelj podijeljen, tako da se na njemu može pokrenuti nekoliko zasebnih poslužitelja bez ovisnosti jednog o drugom.

Nakon toga stvaraju se virtualni slojevi koji osiguravaju da svaki virtualni odjeljak radi kao "privatni" samostalni poslužitelj, s mogućnošću pokretanja vlastite kopije operativnog sustava koji se može samostalno upravljati kao virtualna instanca.

Uz to, korisnici imaju pristup na razini pretplatnika toj instanci OS-a, što im omogućuje pokretanje aplikacija i instaliranje bilo kojeg potrebnog softvera.  

Budući da je svaki virtualni odjeljak dodijeljen neovisnim resursima poslužitelja (CPU, RAM, pohrana na disku, propusnost itd.), Na druge virtualne uređaje drugi ne utječu..

Tehnički gledano, VPS-ovi se pokreću na istom fizičkom poslužitelju i dijele njegove računalne resurse, korisnici uživaju potpuni korijenski pristup svojim poslužiteljima, kao da imaju namjenske poslužitelje. VPS je izvrstan za iskorištavanje prednosti skupocjenog namjenskog poslužitelja bez velikih troškova.

Konačno, VPS se može objasniti ovom formulom:

VPS = Dijeljeni hosting + neovisno okruženje + pristup na razini superrusera + Namjenski računski resursi

Kome treba VPS?

Ako su vaše potrebe nadmašile plan zajedničkog hostinga i posjedovanje namjenskog poslužitelja je još uvijek nedostupno, tada VPS može odgovarati računu. Ako želite imati potpunu kontrolu nad svojim hosting uslugama i izvršiti određene napredne radnje, poput instaliranja softvera treće strane ili ponovnog konfiguriranja postavki poslužitelja, VPS je ono što vam treba.  

Da biste imali koristi od brze veze za napajanje web stranica i udaljenih aplikacija, tada VPS može zadovoljiti te potrebe.

Za hosting okruženje koje je gotovo identično onome posvećenom hosting okruženju, a pritom izbjegava žrtvu za sigurnost, pouzdanost i velike troškove, tada VPS može vam pomoći da se povećate bez probijanja banke.  

Što je VPC?

VPC ili virtualni privatni oblak sličan je VPS-u. Ali tamo gdje VPS koristi fiksni dio poslužitelja s fiksnim resursima, VPC može upravljati velikim brojem virtualnih strojeva i nije ograničen na jedan poslužitelj s fiksnim resursima. Korisnici nisu ograničeni ograničenjem temeljnog hardvera.

Nadalje, VPC-ovi omogućuju svojim korisnicima da upravljaju vlastitim servisom. U slobodno vrijeme mogu uključivati ​​i isključivati ​​poslužitelje. Ovo omogućava model cijene po satu umjesto mjesečni.

Neki od najpopularnijih VPC pružatelja usluga uključuju:

 • Amazonovi web servisi elastični oblak 2 (EC2)
 • Google Cloud
 • Digitalni ocean
 • Rackspace

Kome treba VPC?

U dva scenarija VPC-ovi su bolji od VPS-a. Prvo je ako nemate relativno fiksnu količinu prometa koji ulazi i odlazi. Na primjer, ako imate web mjesto, a ta web stranica odjednom povećava promet, VPC može automatski povećati količinu virtualnih resursa za obradu. To je poznato kao "elastičnost".

VPC-ovi su također bolji kada je poslužitelju potrebno samo nekoliko sati ili nekoliko dana. Budući da se VPC-i obično naplaćuju po satu, to je mnogo pristupačnije od plaćanja za VPS koji naplaćuje po mjesecu.

Dakle, koja je razlika između VPN, VPC i VPS?

Iako VPN, VPC i VPS nude ekonomične tehnike rješavanja aspekata tehnoloških potreba tvrtke, odnose se na potpuno različite stvari, kako je gore opisano.  

VPN je tehnologija koju možete koristiti za sigurno i privatno provođenje mrežnih aktivnosti.

VPS je tehnologija koju možete koristiti za hostiranje vaše web stranice i aplikacija, gdje imate koristi od pristupa razini poslužitelja na poslužitelju dok dijelite računalne resurse.

VPC je usluga elastičnog oblaka koja se može koristiti za hosting web stranica i aplikacija. Može se isključiti ili uključiti po volji i može se brzo smanjiti kako bi se zadovoljile potrebe resursa.

VPN softver može se konfigurirati i ugostiti na VPS ili VPC. Na primjer, imamo udžbenik za postavljanje OpenVPN-a na primjerku Amazon Web Services EC2. Primjerak EC2 primjer je VPC-a.

"Ne vidi zlo. Ne govori zlo. Ne čuj zlo." Japanexperterna.se licencirano pod CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + = 15

Adblock
detector