Које америчке државе најбоље штите приватност на мрежи?

Закони који регулишу приватност на мрежи у САД-у увелике се разликују од државе до државе. Да бисмо сазнали како се свака америчка држава рангира од најмање до највише приватних, проценили смо сваку од њих на основу 20 кључних критеријума. Резултати откривају широк спектар различитих заштите приватности које смо приказали на доњој мапи. Резултати су приказани као проценти, а резултат 20 од 20 је 100 процената.

приватност према државним резултатима 2019

Наши критеријуми се крећу од закона који регулишу како компаније могу да користе и откривају податке о клијентима до оних који штите новинаре, децу и запослене. Резултати нашег истраживања састављени су у табели испод, једноставним одговором „да“ или „не“ да ли постоји примјењив закон у свакој држави.

Које америчке државе најбоље штите приватност на мрежи?

2019 Кључна ажурирања и трендови

Током истраживања ажурирања за 2019. годину, истакнуто је неколико кључних тачака које представљају нове трендове закона о заштити приватности у САД-у:

 • Маине је 2019. године представио нови акт о заштити података који предвиђа да провајдери интернетских услуга не могу „користити, открити, продати или дозволити приступ личним подацима купца“ без пристанка клијента, изузев одређених изузетака попут поштивања судског налога
 • Невада је 1. октобра 2019. године усвојила акт којим се купцима омогућава одустајање од мрежне размјене података
 • Јужна Дакота је у марту донијела закон о штиту да заштити новинаре
 • Утах је 2019. усвојио закон којим се спречава широк спектар провајдера да предају корисничке податке органима за спровођење закона без налога
 • Резултати државе умјерено су у корелацији (р = 0,4) са начином на који су гласали на предсједничким изборима 2016. године. Они који су гласали за Цлинтона обично су имали више резултата приватности.

У нашем ажурирању за 2019. годину додали смо три нова критеријума и уклонили три друга.

Додали смо:

 • Закони за заштиту права на приватност и спровођење маркетиншких ограничења за малолетнике
 • Закони о сигурности података који су специфични за осигуравајуће компаније и слиједе закон о моделу сигурности података, који је креирала Национална асоцијација повјереника осигурања (НАИЦ). Циљ је да све државе то усвоје у наредних неколико година
 • Закони о заштити података који су специфични за посреднике података
 • Дистрикт Цолумбиа због тога што тај округ не управља на државном нивоу. ДЦ је хваљен због свог закона о приватности података о студентима, а има и закон о широком штиту за новинаре. Такође се причало да се размишља о усвајању модела безбедности података НАИЦ-а, али то се још није догодило

Уклонили смо:

 • ИСП-ови захтијевају изричиту сагласност за дијељење података о купцима (савезни закони) - како је приватност широкопојасне приватности укинута од стране владе 2017. године, овдје нема доступне савезне заштите
 • Закони који штите приватност деце - све државе имају посебне законе који се односе на то, тако да смо увели нову категорију у вези са малолетницима да видимо које су државе активније и више напријед у свом приступу безбедности деце на мрежи.

Такође смо пооштрили категорију комуникације са запосленима само представљајући државе које имају јасне законе који забрањују послодавцима да надгледају комуникацију запослених а да их они претходно не обавештавају.

Најбоље америчке државе за приватност на мрежи

Цалифорниа

Оцена: 75%

Калифорнија је усвојила многе законе за специфична питања приватности која друге државе игноришу. Шта више, држава је такође створила оно што је АЦЛУ назвао најопсежнијим законом о дигиталној приватности у земљи. Калифорнија је једина држава која у свом државном уставу помиње неотуђиво право на приватност. То је уједно и једина држава која је донијела закон који посебно штити податке прикупљене од интернета ствари.

Закон о приватности електронских комуникација спречава било који орган за спровођење закона или истражни орган да приморава компанију да се одрекне електронских података или комуникација без налога. Ово укључује податке у облаку, метаподатке, поруке е-поште, текстуалне поруке, податке о локацији и претраге уређаја. Иако друге државе имају сличне законе који штите неке од ових облика података, Калифорнија је до сада једина држава која је све заштитила.

Калифорнија је у септембру 2018. године увела нови закон који штити податке о стварима на Интернету, обезбеђујући произвођачима да уређаје опрему одговарајућим безбедносним функцијама. Овај закон ступа на снагу у јануару 2020. године.

26. јуна 2018. године, Калифорнија је усвојила један од најстрожих закона о приватности у Сједињеним Државама Закон о приватности потрошача из 2018. На снази у 2020. години, овај закон омогућава потрошачима право да знају које информације је о њима прикупила било која компанија и са ким их деле. Поред тога, потрошачи могу захтевати да компанија обрише њихове личне податке, а компаније морају да пруже једнаку услугу купцима без обзира на информације које су прикупили..

Делавер

Оцена: 55%

Делаваре је постигао највећи резултат у нашој процени у 2017. години, али је склизнуо испод Калифорније у 2018. Закони који захтевају од владе да одлаже податке о клијентима након одређеног временског периода, штите приватност података о е-читачу и библиотеци и штите приватност запослених држава да се истакне.

Државни закон о приватности недавно је усвојио оглашавање деци, неупадљиве политике приватности и унапређење заштите приватности за читаоце е-књига. Ако вам звуче познато, то је зато што су по много чему слични законима о приватности донесенима у Калифорнији, који је следећи на нашој листи.

Утах

Оцена: 45%

Утах је само једна од две државе у целој земљи која забрањује провајдерима интернетских услуга да деле податке о клијентима са трећим лицима без пристанка. Утах захтева од свих нефинансијских предузећа да клијентима кажу врсте личних података које пословање дели или продаје трећој особи у сврху директног маркетинга или компензације. Држава такође захтева да компаније одлажу податке о клијентима након одређеног временског периода.

Закон из 2013. забрањује послодавцима да траже од запослених и подносилаца захтева да им открију лозинке или корисничка имена за налоге на друштвеним медијима.

Похвала

Иллиноис

Оцена: 40%

Илиноис је једина држава у држави која успешно доноси закон који посебно штити биометријске податке попут отисака прстију, скенирања препознавања лица и скенирања мрежнице..

И компаније и влада морају да располажу личним подацима након одређеног временског периода. Послодавци и школе не могу приморати запослене и студенте да предају информације о пријави на друштвеним мрежама.

Арканзас

Оцена: 35%

Аркансас захтева од владе и компанија да одлажу податке о клијентима након одређеног временског периода. Закон о заштити личних података из 2005. године каже да сва предузећа у држави, без обзира на њихову величину, морају да чувају личне податке купаца.

Аркансас је 2015. године усвојио два нова закона о приватности података. Један регулише како пружаоци услуга на мрежи могу да прикупљају и користе податке о студентима у комерцијалне или друге сврхе, док други захтева да родитељски пристанак за личне податке ученика буде подељен другим владиним агенцијама.

Нев Хампсхире

Оцена: 25%

Нев Хампсхире се придружио редовима пионирских држава приватности попут Калифорније када је донио закон по узору на калифорнијски Закон о заштити личних података у Калифорнији. Закон намеће строге обавезе компанијама које прикупљају и чувају податке о ученицима од вртића до средњошколског узраста.

Библиотека Килтон, смештена у градићу Либанон у Њу Хемпширу нуди корисницима невиђен приступ Тору, веб претраживачу који им омогућава потпуно анонимно прегледавање веба. Кад је Министарство за унутрашњу безбедност упозорило власти Њу Хемпшир-а о приступу Торту библиотеке Килтон, државни званичници и заједница стали су у прилог овом чину приватности.

Нажалост, у Нев Хампсхиреу немају законе који штите новинаре и запослене, а држава чини мало да регулише како компаније и влада користе податке.

Вермонт

Оцена: 25%

Вермонт је бацио индустрију финансијских услуга на петљу са строгим „опт-ин“ законом о приватности. Овај закон, наметнут финансијским институцијама, захтева изричиту сагласност потрошача пре него што се њихови подаци могу делити. То значи да ове компаније морају пажљиво третирати податке становника Вермонта него податке становника било које друге државе.

Закон из Вермонта који је забранио продају података о идентификацији лекара који су прописали одређене лекове, оборио је Врховни суд 2011. године. Пресуда показује да државе не контролишу увек своје законе о приватности, чак и ако то желе..

Најгоре америчке државе због приватности на мрежи

Виоминг

Оцена: 5%

Иако све државе немају законе о заштити како би новинари заштитили од излагања својих извора, Виоминг је једина држава која за то чак нити нема судски преседан. Компаније нису обавезне да након одређеног временског периода располажу личним подацима корисника, а послодавцима није забрањено присиљавање запослених да предају лозинке на рачунима друштвених медија.

Миссиссиппи

Оцена: 10%

У Мисисипију нема закона који штите личне рачуне и комуникације запослених од послодаваца. Од компанија није обавезно да располажу личним подацима корисника. Подаци за студенте К-12 немају законску изричиту заштиту.

Ајдахо

Оцена: 10%

Идахо не захтева од компанија нити владе да располажу било којим подацима које су прикупили. Недостаје закон о штиту који би заштитио новинаре и њихове изворе. Приватност друштвених медија није заштићена од послодаваца или образовних институција.

Пеннсилваниа

Оцена: 10%

Компаније и влада могу лично задржати личне податке о корисницима без одлагања у Пенсилванији. Не постоје закони о књигама који штите информације о ученицима разреда. Програми друштвених медија нису заштићени од послодаваца или школа по закону.

Иова

Оцена: 10%

Влада и компаније у Ајови не морају да располажу личним подацима које су прикупили. Иова нема закон о заштити који штити новинаре и не штити приватност друштвених медија када су у питању школе и послодавци.

2018. Кључна ажурирања и трендови

Током провођења истраживања ажурирања за 2018. примијетили смо неколико кључних трендова у начину на који се закон о приватности обликује широм земље:

 • Свака држава у Унији сада има закон којим се од компанија захтева да јавно обелодане када дође до кршења података.
 • Многе државе су прошириле дефиницију „лично препознатљивих података“ на више врста података и комбинације података.
 • Калифорнија је донијела најстрожи закон о заштити приватности и података у земљи, гурнувши га на врх љествице.
 • Мејн је једина држава која је донела закон којим забрањује да спровођење закона прати место особе користећи ГПС или друге информације о гео-локацији уграђене у паметне телефоне и рачунаре. У прошлости су такви рачуни објављивали и Илиноис и Калифорнија, али на њих су стављени вето.
 • Илиноис је једина држава која посебно штити биометријске податке, али тај закон (БИПА) је тренутно у опасности.

У нашем ажурирању за 2018. годину додали смо шест нових критеријума према нашој процени приватности државе по држави, за укупно 20. Они укључују:

 • Компаније морају омогућити потрошачима да се одвоје од дељења података трећих страна
 • Компаније морају на захтев особе избрисати личне податке
 • Компаније морају открити које су податке о особи прикупиле о некој особи
 • За проведбу закона потребан је налог за приступ личним подацима о корисницима које држе добављачи услуга
 • Потребан је налог за праћење нечије локације путем ГПС-а или других гео-локација
 • Закони за заштиту биометријских података

Федерални закони о приватности

Неким аспектима приватности на мрежи управља савезна влада САД-а, а не владе државе. Дјеломични прописи постоје, али не постоји свеобухватан закон који регулише прикупљање, чување или употребу личних података у САД-у..

Устав САД-а никада не помиње приватност и штити само од државних актера, а не од појединаца. Међутим, Прва, Четврта, Девета и Четрнаеста измена и допуна ограничавају уплитање владе у право појединаца на приватност.

Закон о приватности из 1974. године регулише прикупљање, одржавање, употребу и ширење личних података о појединцима које чувају савезне агенције. Опет, ово ограничава начин на који влада може да приступа и користи евиденцију и не односи се на појединце или предузећа.

ХИПАА је донесена 1996. ради заштите медицинске документације.

Закон о фер извештавању о кредитним извештајима (ФЦРА) омогућава појединцима да се одрекну нежељених кредитних понуда и да сваке године добију по један бесплатан кредитни извештај од сваке од главних агенција за кредитно извештавање.

Закон о приватности електронских комуникација може се користити за изрицање кривичних санкција свима који пресрећу електронску комуникацију без пристанка, али бројне рупе су учиниле закон углавном бескорисним, кажу стручњаци.

Закон о заштити приватности за децу из 1998. године налаже да веб странице усмерене на децу млађу од 13 година морају добити родитељску сагласност међу осталим стандардима усаглашености. Закон је широко дискредитован као неефикасан и чак контрапродуктиван када је у питању заштита деце на мрежи.

Остали савезни закони који се односе на рачунарску безбедност и закон о приватности укључују (извор: Википедија):

 • 1970. амерички Закон о фер извештавању о кредитима
 • 1970. Закон о рекетираним и корумпираним организацијама под утицајем САД и Рекета
 • 1974. Амерички закон о приватности
 • 1980. Смјернице Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД)
 • 1984. Амерички закон о медицинском рачунарском криминалу
 • 1984. амерички савезни Закон о рачунарском криминалу (ојачан 1986. и 1994.)
 • 1986 амерички Закон о рачунарским преварама и злоупотребама (допуњен 1986, 1994, 1996 и 2001)
 • 1986 амерички Закон о приватности електронских комуникација (ЕЦПА)
 • 1987. амерички Закон о рачунарској безбедности (размењен од савезног Закона о управљању информационом сигурношћу из 2002.)
 • 1988. амерички Закон о заштити приватности видео записа
 • 1990. Закон о злоупотреби рачунарске злоупотребе у Уједињеном Краљевству
 • 1991. Смернице савезне казне за САД
 • 1992. смернице ОЕЦД-а да послуже као тотални оквир безбедности
 • 1994. Закон о комуникацијској помоћи за спровођење закона
 • 1995. Директива Савета о заштити података Европске уније (ЕУ)
 • 1996. амерички Закон о заштити и заштити власничких информација
 • Закон о преносивости и одговорности за здравство из 1996. године (ХИПАА) (услов је додат у децембру 2000.)
 • 1998. амерички Закон о ауторским правима о дигиталном миленијуму (ДМЦА)
 • 1999. амерички Закон о униформи о рачунарским информацијама (УЦИТА)
 • 2000. Електронски потписи америчког Конгреса у Глобалном закону о националној трговини („ЕСИГН“)
 • 2001. САД обезбедити одговарајуће алате потребне за пресретање и спречавање тероризма (ПАТРИОТ)
 • Закон о домовинској сигурности из 2002. године (ХСА)
 • 2002. Закон о управљању информационом сигурношћу из 2002. године

Узмите своју приватност у своје руке

Држављани САД, нити грађани било које земље, требало би очекивати да ће њихова влада заштитити њихову приватност од свих претњи. На свима нама као појединцима је да будемо проактивни у заштити наше приватности.

Ниједна држава није савршена, али бар сви нивои америчке владе омогућавају грађанима да пооштре своју безбедност на мрежи по вољи. Неколико кључних корака укључују шифрирање датотека и комуникација, приступ интернету путем сигурног ВПН-а и управљање дозволама за он-лине налоге вас и породице..

Да ли смо нешто погрешили? Закон који смо пропустили? Јавите нам у коментарима!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 36 = 39

Adblock
detector