Koje američke države najbolje štite privatnost na mreži?

Zakoni koji reguliraju internetsku privatnost u SAD-u uvelike se razlikuju od države do države. Da bismo saznali kako se svaka američka država rangira od najmanje do većine privatnih, procijenili smo svaku od njih na temelju 20 ključnih kriterija. Rezultati otkrivaju širok raspon različitih zaštite privatnosti koje smo prikazali na donjoj karti. Rezultati su prikazani kao postotak, a 20 od 20 bodova je stopostotno.

privatnost prema državnim rezultatima 2019

Naši kriteriji kreću se od zakona koji reguliraju kako tvrtke mogu koristiti i otkrivati ​​podatke o klijentima do onih koji štite novinare, djecu i zaposlenike. Rezultati našeg istraživanja sastavljani su u donjoj tablici, uz jednostavan odgovor da ili ne da li postoji primjenjiv zakon u svakoj državi.

Koje američke države najbolje štite privatnost na mreži?

2019 Ključna ažuriranja i trendovi

Tijekom istraživanja ažuriranja za 2019. godinu, istaknuto je nekoliko ključnih točaka koji su primjer novih trendova zakona o privatnosti u SAD-u:

  • Maine je 2019. godine predstavio novi zakon o zaštiti podataka koji određuje da pružatelji internetskih usluga ne mogu "koristiti, otkriti, prodati ili dozvoliti pristup osobnim podacima kupca" bez pristanka korisnika, osim određenih izuzeća kao što je poštivanje sudskog naloga
  • Nevada je 1. listopada 2019. godine donijela akt kojim se kupcima omogućuje odustajanje od mrežne razmjene podataka
  • Južna Dakota donijela je zakon o štitu kako bi zaštitila novinare u ožujku
  • Utah je 2019. usvojio prijedlog zakona koji sprječava da širok spektar pružatelja usluga predaje korisničke podatke policiji bez naloga
  • Državni rezultati umjereno su povezani (r = 0,4) s načinom na koji su glasali na predsjedničkim izborima 2016. godine. Oni koji su glasali za Clintona obično su imali više ocjena privatnosti.

U našem ažuriranju za 2019. godinu dodali smo tri nova kriterija i uklonili tri druga.

Dodali smo:

  • Zakoni za zaštitu prava na privatnost i provođenje marketinških ograničenja za maloljetnike
  • Zakoni o sigurnosti podataka koji su specifični za osiguravajuća društva i slijede zakon o modelu sigurnosti podataka, koji je kreirala Nacionalna asocijacija povjerenika osiguranja (NAIC). Cilj je da sve države to usvoje u narednih nekoliko godina
  • Zakoni o sigurnosti podataka koji su specifični za posrednike podataka
  • Distrikt Columbia zbog toga što taj distrikt ne upravlja na državnoj razini. DC je hvaljen zbog svog zakona o privatnosti podataka o studentima, a također ima i zakon o širokom štitu za novinare. Takođe se pričalo da se razmišlja o usvajanju modela sigurnosti NAIC-a, no to se još nije dogodilo

Uklonili smo:

  • Davatelji internetskih usluga zahtijevaju izričitu suglasnost za dijeljenje podataka o kupcima (savezni zakoni) - kako je privatnost širokopojasne privatnosti ukinula vlada 2017. godine, ovdje nema dostupne savezne zaštite
  • Zakoni koji štite privatnost djece - sve države imaju posebne zakone u vezi s tim, tako da smo uveli novu kategoriju koja se odnosi na maloljetnike da vidimo koje su države aktivnije i više naprijed u svom pristupu dječjoj sigurnosti na mreži.

Također smo pooštrili našu kategoriju komunikacije zaposlenika samo predstavljajući države koje imaju jasne zakone koji zabranjuju poslodavcima da nadgledaju komunikaciju zaposlenika a da ih oni prethodno ne obavijeste.

Najbolje američke države za internetsku privatnost

Kalifornija

Ocjena: 75%

Kalifornija je donijela mnogo zakona za posebna pitanja privatnosti koja druge države ignoriraju. Štoviše, država je također stvorila ono što je ACLU nazvao najcjelovitijim zakonom o digitalnoj privatnosti u državi. Kalifornija je jedina država koja u svom državnom ustavu spominje neotuđivo pravo na privatnost. To je ujedno i jedina država koja je donijela zakon koji posebno štiti podatke prikupljene od interneta.

Zakon o privatnosti elektroničkih komunikacija sprječava bilo koji organ za provođenje zakona ili istražni organ prisiljavanje tvrtke da se odrekne elektroničkih podataka ili komunikacija bez naloga. Ovo uključuje podatke u oblaku, metapodatke, e-poštu, tekstualne poruke, podatke o lokaciji i pretraživanja uređaja. Iako druge države imaju slične zakone koji štite neke od ovih oblika podataka, Kalifornija je do sada jedina država koja je sve zaštitila.

Kalifornija je u rujnu 2018. godine uvela novi zakon kojim se štite podaci internetskih stvari osiguravajući proizvođačima uređaje da opreme odgovarajućim sigurnosnim značajkama. Ovaj zakon stupa na snagu u siječnju 2020. godine.

26. lipnja 2018. u Kaliforniji je usvojen jedan od najstrožih zakona o privatnosti u Sjedinjenim Državama Zakon o privatnosti potrošača iz 2018. godine. Na snazi ​​od 2020. godine, ovaj prijedlog zakona omogućava potrošačima pravo da znaju koje su informacije o njima prikupljale i s kime ih dijele. Nadalje, potrošači mogu zahtijevati da tvrtka izbriše njihove osobne podatke, a tvrtke moraju pružiti jednaku uslugu kupcima bez obzira na podatke koje su prikupili..

Delaver

Ocjena: 55%

Delaware je postigao najveći rezultat u našoj procjeni u 2017., ali je skliznuo ispod Kalifornije u 2018. Zakoni koji zahtijevaju od vlade da odlaže podatke o klijentima nakon određenog vremenskog razdoblja, zaštite privatnost podataka e-čitača i biblioteke i zaštite privatnost zaposlenika pomogli su država izdvojiti.

Najnoviji državni zakon o privatnosti odnosi se na oglašavanje djeci, neprimjetne politike privatnosti i na poboljšanje zaštite privatnosti za čitatelje e-knjiga. Ako vam zvuče poznato, to je zato što su po mnogo čemu slični zakonima o privatnosti donesenima u Kaliforniji, koji je sljedeći na našem popisu.

Utah

Ocjena: 45%

Utah je samo jedna od dvije države u cijeloj državi koja zabranjuje davateljima internetskih usluga razmjenu podataka o klijentima s trećim stranama bez pristanka. Utah zahtijeva da sve nefinancijske tvrtke kažu kupcima vrste osobnih podataka koje posao dijeli ili prodaje trećoj strani u svrhu izravnog marketinga ili kompenzacije. Država također zahtijeva od tvrtki da nakon određenog vremenskog razdoblja raspolažu podacima o klijentima.

Zakon iz 2013. zabranjuje poslodavcima da traže od zaposlenika i podnositelja zahtjeva da im otkriju lozinke ili korisnička imena za račune na društvenim medijima.

Časni spomen

Ilinois

Ocjena: 40%

Illinois je jedina država u državi koja uspješno donosi zakon koji posebno štiti biometrijske podatke poput otisaka prstiju, skeniranja prepoznavanja lica i mrežnice..

I tvrtke i vlada moraju raspolagati osobnim podacima nakon određenog vremenskog razdoblja. Poslodavci i škole ne mogu prisiliti zaposlenike i studente da predaju podatke o prijavi na društvenim mrežama.

Arkanzas

Ocjena: 35%

Arkansas zahtijeva od vlade i tvrtki da nakon određenog vremenskog razdoblja raspolažu podacima o klijentima. Zakon o zaštiti osobnih podataka iz 2005. godine kaže da sve tvrtke u državi, bez obzira na njihovu veličinu, moraju štititi osobne podatke kupaca.

Arkansas je 2015. godine donio dva nova zakona o privatnosti podataka. Jedan uređuje kako davatelji internetskih usluga mogu prikupljati i koristiti podatke o studentima u komercijalne ili druge svrhe, dok drugi zahtijeva roditeljski pristanak da se osobni podaci učenika mogu dijeliti s drugim vladinim agencijama.

New Hampshire

Ocjena: 25%

New Hampshire pridružio se redovima država pionira privatnosti poput Kalifornije kad je donio zakon po uzoru na kalifornijski Zakon o zaštiti osobnih podataka na mreži. Zakon nameće stroge obveze tvrtkama koje prikupljaju i pohranjuju podatke o učenicima od vrtića do srednjoškolske dobi.

Biblioteka Kilton, koja se nalazi u gradiću Libanonu, New Hampshire, korisnicima nudi neviđen pristup Toru, web pregledniku koji im omogućuje potpuno anonimno pregledavanje weba. Kad je Ministarstvo za unutarnju sigurnost upozorilo vlasti New Hampshirea o pristupu biblioteci Kilton knjižnici, državni dužnosnici i zajednica podržali su taj čin privatnosti.

Nažalost, u New Hampshireu nemaju zakoni koji štite novinare i zaposlenike, a država čini malo da regulira kako kompanije i vlada koriste podatke.

Vermont

Ocjena: 25%

Vermont je bacio industriju financijskih usluga na petlju sa strogim „opt-in“ zakonom o privatnosti. Ovaj zakon, nametnut financijskim institucijama, zahtijeva izričitu suglasnost potrošača prije nego što se njihovi podaci mogu podijeliti. To znači da ove tvrtke moraju postupati s podacima stanovnika Vermonta pažljivije nego s podacima stanovnika bilo koje druge države.

Vrhovni sud oborio je zakon iz Vermonta koji je zabranio prodaju podataka o identifikaciji liječnika koji su propisali određene lijekove. Presuda pokazuje da države ne kontroliraju uvijek svoje zakone o privatnosti, čak i ako to žele..

Najgore američke države zbog internetske privatnosti

Vajoming

Ocjena: 5%

Iako sve države nemaju zakone o zaštiti kako bi zaštitile novinare da ne otkrivaju svoje izvore, Wyoming je jedina država koja za to čak niti nema sudski presedan. Tvrtke nisu obvezne raspolagati osobnim podacima korisnika nakon određenog vremenskog razdoblja, a poslodavcima nije zabranjeno prisiljavanje zaposlenika da predaju lozinke na računima društvenih medija.

Misisipi

Ocjena: 10%

U Mississippiju nemaju zakone koji štite osobne račune i komunikacije zaposlenika od poslodavaca. Od tvrtki nije obvezno raspolagati osobnim podacima korisnika. Podaci za učenike K-12 nemaju zakonsku izričitu zaštitu.

Ajdaho

Ocjena: 10%

Idaho ne zahtijeva da tvrtke i vlada raspolažu bilo kojim podacima koje su prikupili. Nedostaje zakon o štitu koji bi štitio novinare i njihove izvore. Privatnost društvenih medija nije zaštićena od poslodavaca ili obrazovnih ustanova.

Pensilvanija

Ocjena: 10%

Tvrtke i vlada mogu osobno zadržati osobne podatke o korisnicima u neograničenom vremenu u Pennsylvaniji. Ne postoje zakoni o knjigama koji štite podatke učenika o razredima. Zakoni nisu zaštićeni od poslodavaca ili škola.

Iowa

Ocjena: 10%

Vlada i tvrtke u Iowi nisu dužni raspolagati osobnim podacima koje su prikupili. Iowa nema zakon o štitu koji bi štitio novinare i ne štiti privatnost društvenih medija kada su u pitanju škole i poslodavci.

2018. Ključna ažuriranja i trendovi

Tijekom provođenja istraživanja o ažuriranju za 2018. primijetili smo nekoliko ključnih trendova u načinu na koji se zakon o privatnosti oblikuje oko zemlje:

  • Svaka država Unije sada ima zakon kojim se od društava traži da javno objavljuju kada dođe do kršenja podataka.
  • Mnoge su države proširile definiciju "osobno prepoznatljivih podataka" na više vrsta podataka i kombinacije podataka.
  • Kalifornija je donijela najstroži zakon o zaštiti privatnosti i podataka u državi, gurnuvši ga na vrh ljestvice.
  • Maine je jedina država koja je donijela zakon koji zabranjuje provedbi zakona praćenje lokacije osobe pomoću GPS-a ili drugih informacija o geo-lokaciji ugrađenih u pametne telefone i računala. U prošlosti su takvi računi iznijeli Illinois i Kalifornija, ali oni su bili uloženi veto.
  • Illinois je jedina država koja posebno štiti biometrijske podatke, ali taj zakon (BIPA) je trenutno u opasnosti.

U našem ažuriranju za 2018. godinu dodali smo šest novih kriterija prema našoj procjeni privatnosti prema državi za ukupno 20. Oni uključuju:

  • Tvrtke moraju dopustiti potrošačima da se isključe od razmjene podataka trećih strana
  • Tvrtke moraju na zahtjev osobe izbrisati osobne podatke
  • Tvrtke moraju objaviti koje su podatke o osobi prikupile o nekoj osobi
  • Za provedbu zakona potreban je nalog za pristup osobnim podacima o korisnicima koje drže davatelji usluga
  • Potrebni je nalog za praćenje nečije lokacije putem GPS-a ili drugih tehnologija geo-lokacije
  • Zakoni za zaštitu biometrijskih podataka

Savezni zakoni o zaštiti privatnosti

Nekim aspektima internetske privatnosti upravlja federalna vlada SAD-a, a ne država. Djelomični propisi postoje, ali ne postoji sveobuhvatni zakon koji regulira prikupljanje, pohranu ili upotrebu osobnih podataka u SAD-u..

Ustav Sjedinjenih Država nikada ne spominje privatnost i štiti samo od državnih sudionika, a ne od pojedinaca. Međutim, Prva, Četvrta, Deveta i Četrnaesta izmjena i dopuna ograničavaju uplitanje vlade na pravo pojedinaca na privatnost.

Zakon o zaštiti privatnosti iz 1974. regulira prikupljanje, održavanje, upotrebu i širenje osobnih podataka o osobama koje pohranjuju savezne agencije. Opet, to ograničava način na koji vlada može pristupiti i koristiti evidenciju i ne odnosi se na pojedince ili poduzeća.

HIPAA je donesena 1996. radi zaštite medicinske dokumentacije.

Zakon o fer izvještavanju o kreditnim izvještajima (FCRA) omogućuje pojedincima da isključe neželjene kreditne ponude i dobiju jedno besplatno kreditno izvješće od svake od glavnih agencija za izvještavanje o kreditima svake godine.

Zakon o privatnosti elektroničkih komunikacija može se upotrijebiti za izricanje kaznenih sankcija svima koji presreću elektroničku komunikaciju bez pristanka, ali zbog nekih rupa zbog toga je zakon uglavnom beskoristan, kažu stručnjaci.

Zakon o zaštiti privatnosti za djecu iz 1998. godine zahtijeva da web stranice usmjerene na djecu mlađu od 13 godina moraju dobiti roditeljski pristanak, među ostalim standardima usklađenosti. Zakon je široko diskreditiran kao neučinkovit i čak kontraproduktivan kada je u pitanju zaštita djece na mreži.

Ostali savezni zakoni koji se odnose na računalnu sigurnost i zakon o privatnosti uključuju (izvor: Wikipedia):

  • 1970. američki Zakon o fer izvještavanju o kreditima
  • 1970. Zakon o utjecaju i korumpiranoj organizaciji utjecaja i korumpiranosti Sjedinjenih Država (RICO)
  • 1974. američki Zakon o privatnosti
  • 1980. Smjernice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)
  • 1984. američki Zakon o medicinskom računalnom kriminalu
  • 1984. američki savezni Zakon o računalnom kriminalu (ojačan 1986. i 1994.)
  • 1986 američki Zakon o računalnim prijevarama i zlostavljanju (izmijenjen i dopunio 1986., 1994., 1996. i 2001.)
  • 1986 američki Zakon o privatnosti elektroničkih komunikacija (ECPA)
  • 1987. američki Zakon o računalnoj sigurnosti (ukinuti saveznim Zakonom o upravljanju informacijskom sigurnošću iz 2002.)
  • 1988. američki Zakon o zaštiti privatnosti videozapisa
  • 1990. Zakon o zlouporabi računala u Velikoj Britaniji
  • 1991. Američke smjernice za odmjeravanje kazne
  • 1992. OECD-ove smjernice koje služe kao totalni okvir sigurnosti
  • 1994. Zakon o komunikacijskoj pomoći za provedbu zakona
  • 1995. Direktiva Vijeća o zaštiti podataka Europske unije (EU)
  • 1996. američki Zakon o zaštiti i zaštiti vlasničkih informacija
  • Zakon o prenosivosti i odgovornosti za zdravstvo iz 1996. (HIPAA) (zahtjev je dodan u prosincu 2000.)
  • 1998. američki Zakon o autorskim pravima digitalnog tisućljeća (DMCA)
  • 1999. američki jedinstveni Zakon o prometu informacijskim informacijama (UCITA)
  • 2000. Elektronički potpisi američkog Kongresa u Globalnom zakonu o nacionalnoj trgovini („ESIGN“)
  • 2001. SAD osigurati odgovarajuće alate potrebne za presretanje i zaustavljanje terorizma (PATRIOT)
  • Zakon o domovinskoj sigurnosti iz 2002. (HSA)
  • 2002. Zakon o upravljanju informacijskom sigurnošću iz 2002. godine

Uzmite svoju privatnost u svoje ruke

Državljani SAD-a, niti građani bilo koje zemlje, trebali bi očekivati ​​da će njihova vlada zaštititi njihovu privatnost od svih prijetnji. Na svima nama kao pojedincima je da budemo proaktivni u čuvanju svoje privatnosti.

Nijedna država nije savršena, ali barem sve razine američke vlade omogućavaju građanima da pooštre svoju internetsku sigurnost po volji. Nekoliko ključnih koraka uključuju šifriranje datoteka i komunikacija, pristup internetu putem sigurnog VPN-a i upravljanje dozvolama na mrežnim računima vas i vaše obitelji..

Jesmo li nešto pogriješili? Zakon koji smo propustili? Javite nam se u komentarima!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =

Adblock
detector