Коришћење дубинских веб претраживача за академска и научна истраживања

академска научна истраживања

Можда сте чули тај израз у пролазу, тема која се причала, али се ретко говори, о "дубоком вебу". Веб испод веба, испуњен петабајтима података и информација које су ван домашаја вашег стандардног Гоогле, Бинг или Иахоо трака за претрагу.

Али шта је тачно веб и која сврха служи широј истраживачкој заједници у целини? Прочитајте у нашем водичу да бисте сазнали све што требате знати о дубоком вебу, укључујући шта то значи, где живи и како то можете користити у своју корист.

Тхе Дееп Веб: Исправна дефиниција

Гоогле користи оно што је познато као "паук на пауку" да би претраживао веб за статичке резултате веб страница, а затим вам их вратио кад пребаците праве појмове у траку за претрагу. Ово покрива само врло мали део стварних информација које су доступне на вебу.

Сви резултати које добијете из основне Гоогле претраге налазе се из онога што је познато као „Сурфаце Веб“. Сурфаце Веб покрива ваше основе: друштвене мреже, вести, куповина, блогови итд.

Затим је ту Дееп Веб, који се не сме бркати са "Дарк Вебом", делом Интернета који је најчешће повезан са услугама повезивања заштите приватности попут ТОР-а и он-лине тржишта дрога попут сада непуштеног Силк Роад-а..

Такође видети: Како приступити дубоком вебу и даркнету

Дубински веб садржи непрестано ажурирану бујицу сирових, непровјерених информација, напредовање сложених техничких израза и толико дијаграма који су довољни да Гоогле-ов Дееп Дреам АИ разнесе плочу. Ово су документи који воде евиденцију о стварима попут пописних података, података НАСА мисије, патената и база података академског папира..

Процењује се да целокупна површинска мрежа износи само око 20 терабајта информација или 5 процената информација доступних за отворену претрагу. С друге стране, дубока мрежа заузима око 7,5 петабајтова информација, или тек око 95 одсто укупног броја.

Како претраживати дубински веб

Знајући где да погледам када зароним у дубину крај веба је први и вероватно најважнији корак који бисте требали предузети пре него што започнете било шта друго. Иако је дубинска мрежа готово бесконачно огромна када је у питању количина информација коју можете пронаћи, за разлику од онога на што је већина навикла када нешто траже у Гооглеу, сви ти подаци нису централизовани на истом месту.

То значи да за што више различитих предмета можете размишљати (финансије, софтвер, бизнис, економија, академија, итд.), Постоји једнак број претраживача дизајниран да зарони у дубоке веб архиве тих одређених предмета.

Једно од проблема са којим се неки истраживачи сусрећу јесте проблем платних зидова. Нема тога; да би покренули ове веб странице / базе података и одржали светла, многе од поменутих веб локација задржаће свој садржај скривен иза платног зида који може коштати више од 50 УСД за читање једног документа или месечних планова претплате који вам омогућавају приступ свима садржај за паковање.

Ако су заостали зидови проблем за вас, један алат који препоручујемо да проверите је проширење Гоогле Цхроме прегледача Унпаивалл. Поништи зид аутоматски претражује интернет бесплатном верзијом било којег садржаја којем покушавате да приступите и пише да је иза платног зида. Нећете увек добити бесплатан резултат за сваки рад који тражите, али ипак је лепо знати да ли постоји опција уколико вам треба.

Испод смо уврстили списак неких услуга за које мислимо да су најбољи посао у каталогизацији свих информација које ће вам бити потребне током вашег следећег истраживачког пројекта, са посебном напоменом да бисте истакли оне које олакшавају претраживање од већине.

поређење дубинских веб академских претрага

ЈСТОР - Прва - и вероватно најочитија - додатак овој листи је ЈСТОР база података. Основан 1995. године, та ризница истраживања и даље је једно од првих заустављања за било којег академског истраживача на путу ка зечјој рупи. Нудећи претрагу преко целог текста за преко 2.000 појединачних часописа и 15.000+ књига, ЈСТОР је обавезан за све који преферирају вишенаменски приступ током својих дубинских података. ЈСТОР вам омогућава бесплатан приступ до три књиге, док ће вам претплата на ЈПАСС услугу (19.50 УСД месечно / 199 долара годишње) омогућити неограничено читање и 10 преузимања ПДФ-а сваких 30 дана (до 120 годишње). Ако то не можете да приуштите, многи универзитети (тачније њихови професори) треба да имају претплату коју би били спремни да вам дозволе да користите све док довољно лепо тражите.!

Арцхиве.орг - Гигантска база података која је унесена у јавно власништво. Звучни снимци, стари видео снимци, ретке књиге, готово све што ће вам можда требати да направите следећу сјајну презентацију у школи, на послу или у оба! У партнерству са Ваибацк Мацхине-ом, који има преко 280 милијарди веб страница које су индексиране од скоро почетка самог интернета.

Библиотека Конгреса - Дигитализоване архиве свега што је ушло у Конгресну библиотеку. Преко 200 година историјских информација и ажурних свезака

Ости.гов - Владине истраживачке архиве, заједно са историјом свих студија које је предузела влада. Ваши су долари плаћени за то, па зашто не би и они припадали вама? Могуће је 100% претраживања и могућности да врати резултате из било којег документа који покушавате да тражите.

Генерал

Каталог владиних публикација ГПО-а - Федерална база публикација.

Национална архива - истраживачки алати Националне архиве и мрежна база података. Ако има ишта што треба да знате о историји Америке или тренутном стању нације, ово је место.

ХигхВире Пресс - Интернетски каталог највећег складишта бесплатног цјеловитог и нон-фрее текста, рецензираног садржаја, из преко 1000 различитих часописа. Ударите или промашите шта стоји иза платног зида, а шта није. Једини начин да то откријете је филтрирање појмова за претрагу до тачке у којој можете видети довољно публикација и на плаћеној и неплаћеној страни пролаза да бисте одлучили да ли ћете морати да извучете новчаник или не.

Енциклопедија Британница - оригинални Гоогле, сада на мрежи са свим сјајним сликама и текстом којих се још увек сећате из књига!

ФРЕД - Ажурирани финансијски подаци који обухватају 470.000 временских серија из 85 различитих ресурса, ова база података обезбеђена је бесплатно захваљујући пружању помоћи у Банци савезних резерви Ст. ФРЕД повезује се с низом других једнако импресивних ресурса за економске податке. То би требао бити основни ресурс за оне који истражују у областима финансија и економске теорије у САД-у.

Књиге

Гоогле књиге - најочитији избор. Иако су други списи у наставку добри за оно што раде, али ниједан не може баш да мери до Гооглеове вештине скенирања књига. Неке ће књиге имати делимичне прегледе, друге ће бити у потпуности доступне, а још више вам неће омогућити да уопште ишта видите. Читав текст је дигитализован (и може се претраживати), али да ли ћете моћи да прочитате резултате зависи у потпуности од стања лиценце о ауторском праву на том комаду текста.

Сцрибд - Ово можда баш и не испуњава улогу ваше коначне базе података о академском истраживању, међутим услуга месечне претплате и даље је добар начин да будете у току са било којим новим чланцима који се приказују у вашим омиљеним часописима или можете да претражите књиге који је управо ударио на полице. Одељак са документима омогућава корисницима да учитају готово све са мало ограничења, тако да је постало складиште за многе уџбенике и други академски садржај. 

Пројецт Гутенберг - 53.000 бесплатних е-књига доступних на мрежи, такође део базе података Арцхиве.орг у којој се може претраживати.

Страница са књигама на мрежи - База података са више од 28.000 књига на енглеском језику са комплетним текстом доступан на мрежи.

Гети истраживачки институт - Библиотеке библиотеке истраживачког института Гетти укључују преко милион књига, студијских фотографија, периодике и каталога аукција. Такође постоји прилично дубока колекција ретких или јединствених материјала који су усмерени на историју уметности и архитектуру.

Закон и политика

Конгресна библиотека закона - Тврди да је највећа колекција правног материјала на свету, са преко 2 милиона доступних свезака.

ТХОМАС (Конгресна библиотека) - Законодавне информације из Конгресне библиотеке. Овде се архивирају сви актуелни и прошли предлози закона који су икада представљени на поду Представничког дома.

ЛекисНекис - солидан ресурс за сваког амбициозног студента права или адвоката у пракси. Свакодневно ажурирана база података, мада не долази јефтино. Цене за различите услуге које нуди ЛекисНекис варираће у зависности од услуге и чак државе коју тражите, али очекујте да ћете потрошити више од 125 УСД месечно за услуге попут Лекис Адванце, помоћу којих можете претраживати милионе судских и правних докумената. у стварним случајевима из целог Сједињених Држава. Ваша локална библиотека или универзитет можда имају претплату коју можете да користите.

Медицина и здравље

Сциенце.гов - Информације о науци које пружају америчке владине агенције. Претражује збирну базу података од 200 милиона различитих публикација и часописа, најбоље за оне који покушавају да истражују теме које су посебно покривене у категорији „наука“..

ПубМед - Америчка национална медицинска библиотека садржи преко 16 милиона цитата МЕДЛИНЕ-а и других часописа о науци о животу који сежу све до педесетих година прошлог века. Једна од првих и још увек једна од најбољих медицинских база података која је данас доступна на мрежи.

Глобалхеалтхфацтс.орг - Индексирана база података о светским здравственим подацима, која се може претраживати према врсти болести, земљи, условима, симптомима и још много тога. Сјајан ресурс заједно са стотинама инфографика које се могу користити за шире објашњење статистика одређених здравствених проблема.

Нев Енгланд Јоурнал оф Медицине - Један од водећих медицинских часописа са цијелим текстом прошлих издања доступан на мрежи. Будите спремни да платите за неки садржај, али прилично је мало доступан и бесплатно.

Научна и академска

Географија и геологија


Америчка геолошка анкета - набијено са што већим бројем мапа и слика, покривајући много различитих аспеката америчке геолошке топографије.

Национална мапа САД-а од стране УСГС - Извор актуелних геопросторних података из УСГС-а. Све пружене мапе су интерактивно доступне на вебу, као и у својим форматима за преузимање.

Подаци о води у стварном времену УСГС - Карта Сједињених Држава која приказује податке о квалитету воде у стварним рекама и акумулацијама земље..

УСГС програм потреса од земљотреса - Мапе света са подацима о земљотресима у стварном времену. Користи интерактивну мапу помоћу које можете прескочити с локације на локацију, забава за све који су чак и сами заинтересирани за оно што се заиста догађа под нашим ногама.

Физика и астрономија

САО / НАСА Астропхисицс Дата Систем - физички и астрономски мотор података за академске радове. Сваки рад који желите да прочитате мора бити појединачно затражен, што може бити гњаважа, али и даље је један од најбољих начина да се рукујете са сировим подацима који се излијевају из телескопа и експеримената из физике широм света..

Академски индекс - дијели се на двије различите врсте претраживања: главна претрага која у основи враћа прецизније прилагођене Гоогле резултате и друга која претражује дубоке веб академске скупове.

Инжењеринг и технологија

ИЕЕЕ Ксплоре Дигитал Либрари - Садржи преко 1,4 милиона докумената Института за електронику и електро инжењере. Претражива база података са најновијим материјалима која се тичу готово свега и свега што се тиче електротехнике и технологије у целини.

ТецхКстра - Бесплатан приступ извештајима, е-материјалима, истраживањима, вестима у индустрији, па чак и списковима послова у области математике, науке и инжењерства.

Разно

Језгро - Највећа свјетска база података о истраживању са отвореним приступом. Огромна база података сакупљених радова и истраживања, која се може претраживати по тексту. Требало би да буде прво место за било која рана истраживања која не захтевају зарон дубоко као негде другде.

Аркив - Репозиториј Универзитета Цорнелл. Приступ 700 000+ техничких радова о свему, од квантитативне биологије до рачунарске науке. Изгледа да нуди цео текст у неколико формата.

ДеепДиве - ДеепДиве је комерцијални трговац који је сакупио готово буквално милион чланака у хиљадама научних часописа. Ако тражите било шта на путу СТЕМ пројеката, ово је сјајно место за почетак (ипак ћете морати да платите за привилегију).

Видео ресурси 

ВидеоЛецтурес.нет - Стварно јак сет видео предавања из извора високог ауторитета, готово 20.000 предавања које можете бирати из и преко 22.000 информативних видео записа.


Веб је дивно и дивно место испуњено информацијама о којима би могли да сањате, а затим и са неким. Коришћењем ових веб локација и претраживача за проналажење дубоког веба, можете бити сигурни да ће ваш следећи академски рад, докторска дисертација или есеј за пријаву на факултет бити препуни најбогатијих могућих извора.

„Библиотека“ из Пикабаја лиценцирана под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 26

Adblock
detector