Крајњи водич за И2П и како га инсталирати и користити

и2п-лого

Многи су упознати са Тором. Тор је анонимна мрежа прекривена на јавном интернету која својим корисницима омогућава анонимни приступ интернету и коришћење интерних Тор-ових веб локација које се налазе само у Тор мрежи. Ове врсте анонимних мрежа називају се дарк вебс јер их није могуће претраживати попут јавног интернета, а корисницима је потребан посебан софтвер да би им приступили. Тор је најпознатији мрачни веб, али Инвисибле Интернет Пројецт (И2П) је вјероватно анонимнији, иако много мањи.

ПОВЕЗАНО: Како приступити тамном вебу

И2П вс Тор вс Фреенет

Најчешћа употреба Тор-а је анонимни приступ јавном интернету. Корисници се повезују на мрежу Тор и преко ње прелазе на уобичајени интернет, који се назива чиста мрежа. Када се Тор покреће, интернетски промет се усмјерава преко Тор мреже тако да је тешко повезати захтјев који улази у мрежу Тор с истим захтјевом који излази из мреже. Поред тога, услуге могу да бораве унутар Тор мреже, што значи да саобраћај никада не излази из Тор-а на чисту мрежу. И2П има ограничену подршку за јасан приступ мрежи, али има исту основну функцију тамног веба по томе што подржава веб локације које постоје унутар И2П мреже.

ПОВЕЗАНИ: Врхунски водич за Тор

Усвајање чешњака

Ријеч Тор потјече од технологије усмјеравања назване Тхе Онион Роутер. Ручно усмјеравање укључује шифрирање пакета података у слојевима шифрирања. Сваки чвор само дешифрује слој који му је потребан да би разумео где следећи пакет треба послати. На тај начин се каже да слојеви шифровања наликују слојевима лука. И2П не користи усмјеравање лука. Уместо тога, користи уситњавање белог лука.

и2п чешањ белог лука

Уситњавање белог лука је варијација усмеравања лука која скупља поруке, баш као што лук белог лука има много каранфила. Слојевита метода "лук" Тор значи да је један пакет више пута шифриран, али то је још увек једна порука. То олакшава временска опажања - метод за повезивање чвора Тор и улаза и излаза. Да би се смањио ризик да једна посматрана порука користи посматрача на овај начин, И2П пакује поруке заједно у пакету где је свака порука попут каранфила виси од лука чешњака. Још једна битна карактеристика уситњавања белог лука је да је једносмерна. То значи да подаци послати путем И2П имају један пут да би дошли до одредишног места и други пут да би се подаци вратили тражиоцу. Ово отежава запажање јер није могуће знати којим путем иде друга половина разговора. Торово усмјеравање је двосмјерно, што значи да се саобраћај до одредишта и од циља креће истом стазом кроз Тор.

Еепситес

И2П место назива се еепите, што је аналогно услузи Тор онион. Еепите је уобичајена веб локација са изузетком да је доступан само корисницима који су повезани на И2П. Еепите је аналоган оним познатим сајтовима Тор лук.

Једна употреба Тор-а је креирање услуге лука, која је веб локација доступна само када сте повезани на Тор мрежу. Ова врста употребе Тор-а има још већу анонимност, јер саобраћај никада не напушта Тор-ову мрежу, па је тешко чак и видети саобраћај, без обзира на шпијунирање.

Оутпрокиес

И2П је мало другачији од Тор-а, иако обојица имају исти циљ. Технички је могуће подесити излазни чвор И2П (који се у језику И2П назива оутпроки), али се у пракси И2П не користи на тај начин. И2П се готово искључиво користи за приступ еепитес веб локацијама уместо да га користи као анонимни начин приступа јавном интернету.

Фреенет

Фреенет је још један даркнет заснован на анонимности. За разлику од И2П-а или Тор-а, Фреенет није дизајниран да буде проки на јасном вебу, па не постоји такав концепт као екпрокиес или излазни чворови. Фреенет се превасходно бави анонимном дистрибуцијом и складиштењем садржаја широм Фреенета коју могу да пронађу и други корисници Фреенета, чак и након што чвор издавања постане ван мреже. Интерни Фреенет сајтови су названи фрееситес што је синоним за Тор-ове лук странице и И2П еепитес. Као и други даркнети, Фреенет шифрира податке у транзиту и у мировању, те усмјерава промет кроз произвољни број чворова како би се замијенио иницијатор. Ниједан Фреенет чвор не зна да ли је чвор којем се подаци прослеђују крајње одредиште или је само још један чвор на путу. Након примитка захтјева, сваки чвор провјерава своју предмеморију локалног садржаја како би видио има ли тражени садржај. Ако то не учини, шаље захтев свом следећем суседском чворишту. Ако садржи садржај, чвор га шаље натраг истим путем, а чворићи на том путу ће тај садржај спремити у спремање да би бржи будући захтеви били бржи.

Инсталирање И2П клијента

ИП2 пројекат има апликације за Виндовс, мацОС, Линук и Андроид. Једина запажена изузетак је иОС.

За почетак, преузмите верзију И2П клијента која одговара вашем оперативном систему са ове странице.

Преузми-и2п-за-Виндовс

И2П захтева Јава. Ако немате одговарајућу Јава инсталацију на рачунару, инсталација И2П неће успети уз поруку о томе. Затим ће вас довести до Јава странице да инсталирате Јава тако да можете наставити са инсталацијом.

Инсталирајте Јава-Виндовс

Изаберите опцију Виндовс Сервице ако желите да се И2П покреће све време почевши од покретања система Виндовс. Ако желите да једноставно укључите и искључите И2П по потреби, оставите тај празан поље празан.

Виндовс-инсталација-1

Остатак инсталације је врло јасан. Ако сте задате поставке оставили сами током инсталације, видећете И2П групу у вашем Старт менију. Кликните једну од опција И2П Старт да бисте је покренули, а затим кликните унос конзоле И2П рутера да бисте погледали и конфигурирали И2П рутер..

Виндовс-Старт-мени

Коришћењем И2П

Конзола И2П рутера је мјесто за контролу свега о употреби вашег И2П. Апликација усмјеривача тихо ради у позадини, а ви ћете с њом интерфејсирати путем веб прегледача на 127.0.0.1:7657. Имајте на уму да само зато што рутер ради, не значи да га ваше апликације користе. Прво што ћете вероватно желети је да конфигуришете прегледач за коришћење И2П. Ако то нисте учинили, прегледач неће моћи да реши еепитес и приказаће неку врсту грешке у ДНС резолуцији попут ове из Интернет Екплорера.

ИЕ-днс-грешка

Лек за то је да кажете свом прегледачу да користи И2П проки који усмјеривач пружа. На почетној страници рутера наведено је: „Такође можете да подесите свој претраживач тако да користи И2П прокси за приступ еепитесима. Само унесите 127.0.0.1 (или лоцалхост) порт 4444 као хттп проки у подешавања прегледача. Не користите СОЦКС за ово. “Садржи упутства о томе како да конфигуришете проки за већину прегледача на цлеарнет И2П страници овде.

Прегледници као што су Интернет Екплорер и Фирефок имају своја подешавања за интернетске везе. У оквиру тих поставки могуће је конфигурирати претраживач тако да користи И2П проки на порту 4444 вашег рачунара. На пример, у програму Интернет Екплорер пут је Подешавања -> Интернет опције -> Картица за везе -> Тастер за ЛАН подешавања да бисте стигли овде:

Подешавања ИЕ-проки-а

Ако сте правилно поставили проки, моћи ћете сада да прегледате еепитес-ове, као што је И2П форум за развој, на хттп: //ззз.и2п (еепсите)

И2П-форуми-1

Да бисте наставили са претраживањем интернета, мораћете да уклоните та подешавања прокија. Сва ова поновљена конфигурација може представљати бол и много је лакши начин да се то подузме ако користите проки додатак као што је ФокиПроки. ФокиПроки може аутоматски користити И2П проки за еепитес и обичан интернет за све остало уз три једноставна корака.

Додајте додатак ФокиПроки

ФокиПроки је доступан за Цхроме и Фирефок. Имајте на уму да ће сваки проки додатак нужно видети сав ваш интернет саобраћај, па му морате веровати.

Додајте И2П проки на лоцхост порт 4444

и2п-фокпроки-ентри

Додајте у узорак УРЛ-а како би ФокиПроки користио ту И2П поставку само за еепитес

и2п-фокипроки-паттерн

Упозорење: Овако постављање Фокипроки-а неће усмјерити ваш редовни интернетски промет путем И2П-а. Користиће вашу интернетску везу за редован интернет саобраћај и И2П проки за еепитес. У следећем одељку се налази више информација о приступу веб локацијама у оквиру И2П.

Имајте на уму да је И2П мала и бујна мрежа. Еепитес се обично налазе на рачунару појединачних корисника и као такви могу имати различит степен продужења. Није нимало необично наићи на мртве еепитес-ове који се враћају касније. Ако видите страницу попут ове, то не значи да сте направили било шта погрешно. И2П ради, једноставно не можете тренутно да дођете до те веб локације.

И2П-недоступан сајт

Користећи И2П за приступ веб локацијама

Ако не користите методу ФокиПроки, приметићете да када једном активирате поставке проки-а, изгубит ћете везу са чистом мрежом. То је зато што И2П подразумевано не пружа експроксије. У језику И2П, оутпроки је И2П чвор који се повезује на чисту мрежу и омогућава унутрашњи И2П саобраћај на уобичајени интернет. На језику Тор, то се назива излазни чвор. И2П је много сигурнија мрежа и обично се не користи као проки до јасне мреже. Најчешћа питања о И2П-у говоре о ванпроксимацијама:

Како да приступим ИРЦ-у, БитТорренту или другим услугама на редовном Интернету?

Ако није постављен оутпроки за услугу на коју се желите повезати, то није могуће. Тренутно постоје само три врсте експроксидација: ХТТП, ХТТПС и е-пошта. Имајте на уму да тренутно не постоји јавно котирана понуда СОЦКС-а. Ако је потребна ова врста услуге, покушајте са Тором.

У овом тренутку су три оутпроки додатка (еепсите) наведена у складишту ИП2 додатака. Две више не постоје, а преостала једна упућује на И2П форум за програмере који садржи упутства о томе како да заједно хакирамо инсталационо подешавање од 2016. Нисам успео да то учиним тако да не изгледа да постоји јавно доступан начин коришћења И2П као анонимни интернетски проки у овом тренутку.

Док прегледавате И2П веб странице еепитес, можда нећете моћи учитати веб мјесто и умјесто тога бити представљени са овом страницом.

скок услуга

То значи да ваш И2П усмјеривач не зна гдје се та веб локација налази, али то не мора нужно значити и да веб локација не постоји; други усмјеривачи можда знају гдје је то. Да бисте то сазнали, кликните једну или све представљене везе за скок. Те везе ће се распитати о добро информисаним И2П рутерима да виде може ли се локација пронаћи. У многим случајевима то успева.

Користећи И2П за слање и примање е-поште

Тренутно постоје два уобичајена начина слања и примања е-поште између И2П и обичних интернет адреса е-поште. СусиМаил долази у пакету са вашим И2П рутером, а ту је и додатак који се зове И2П Боте. Оба се могу користити за слање е-поште унутар И2П, али у овом тренутку само СусиМаил може се користити за слање е-поште на и са редовних интернет адреса.

Да бисте започели са СусиМаил-ом, кликните икону Емаил на вашој И2П рутер страници.

сусимаил-икона

СусиМаил ће вас затражити да отворите налог на И2П поштар страници пре него што га можете користити. Одатле ћете препознати прилично стандардни интерфејс за веб пошту и требало би да буде у могућности да шаље и прима е-пошту и на И2П адресе и на уобичајене интернет адресе е-поште.

Напомена: Може потрајати буквално неколико сати док И2П е-поруке стигну на редовне интернет адресе. То је у ствари корист јер отежава временске корелације. Ако познати корисник И2П шаље и шаље е-пошту, а затим је примети како напушта своју кућу, а неколико тренутака касније стиже е-пошта са И2П адресе е-поште, што може угрозити њену анонимност. Ако е-пошта стигне много касније, елиминира се ова могућност корелације.

Када сам поставио свој И2П налог е-поште, имао је облик усер@маил.и2п. Е-поруке послане унутар И2П мреже задржаће ту адресу е-поште. Међутим, будући да домен .и2п врха није решив на јавном интернету, модификован је тако да се е-поруке које се шаљу изван И2П мреже користе .и2пмаил.орг домен највишег нивоа. Пошто је .орг решив, Интернет адресе е-поште шаљу се назад на тај прилаз пре него што се проследе преко И2П-а мојој конкретној примени СусиМаил.

За разлику од СусиМаил-а, И2П Боте сматра креирање налога као опцију и не захтева налог да пошаље анонимну е-пошту. Ако желите да можете да примате е-пошту, тада ћете морати да прођете кроз поступак креирања налога.

И2П Боте пројекат ради на имплементацији Интернета <-> И2П гатеваи е-поште, али тренутно није функционалан.

боте-гатеваи-не ради

Подешавање И2П Боте захтева мало више посла. Кораци инсталације могу се наћи на страници за инсталацију И2ПБоте (еепсите).

  1. Идите на образац за инсталирање додатака на вашој конзоли рутера: хттп://127.0.0.1:7657/цонфигцлиентс#плугин
  2. Налепите на УРЛ хттп: //боте.и2п/и2пботе.су3
  3. Кликните на Инсталирај додатак.
  4. Након инсталирања кликните на СецуреМаил на бочној траци или почетној страници рутера или идите на хттп://127.0.0.1:7657/и2пботе/

Процес инсталације може да прође дуго и нема траке напретка која ће вам рећи шта се дешава. Након отприлике пет минута, освежио сам своју почетну страницу И2П рутера и био сам награђен новом иконом Боте СецуреМаил.

Боте-икона

У стварном модном веб моду, нема потребе да креирате било који тип налога или идентитета за слање е-поште са Ботеом. Можете да кликнете икону + у доњем десном углу екрана, упишете поруку е-поште и пошаљете је са потпуном анонимношћу. Међутим, нећете моћи да примате е-пошту јер сте потпуно анонимни. Ако желите да можете да примате е-пошту, мораћете да направите идентитет.

Боте-идентитет-упутства

Како подесити властити еепите (И2П веб локација)

Ваш И2П рутер долази са ееепитесом спреман за рад, само требате да додате садржај.

Да бисте погледали упутства о томе како да га правилно поставите, кликните на тастер Веб сервера или га залепите у адресну траку рутера И2П: хттп://127.0.0.1:7658/хелп/

И2П-роутер-тастер за вебсервер

Додавање функционалности И2П конзоли

И2П долази са основним сетом алата који већина корисника мрачног веба тражи у пакету. Главна И2П рутер страница има алате за ИРЦ, пренос датотека, е-пошту и веб сервере, као и многе друге. Та се функционалност може проширити помоћу додатка И2П, иако је на располагању врло мало додатака.

Да бисте управљали додацима, идите на страницу цонфигплугинс хттп://127.0.0.1:7657/цонфигплугинс и видећете опције за инсталирање додатака на два начина. Ако имате додатак у кпи2п и су3 датотеци, можете је отпремити у свој рутер. Други начин је да се УРЛ-у достави једна од ових врста датотека.

Репозиториј додатака И2П налази се на И2П еепсите-у (еепсите). Чини се врло вероватним да би нападач или посматрач имао много користи од варања корисника И2П у инсталирање надзорног додатка, зато будите сигурни да ћете своје додатке набавити из овог званичног складишта, а не из непоузданих извора других произвођача.

Проналажење садржаја на И2П

За разлику од чистог веба, тамне мреже нису баш у промоцији њихових веб локација. Не постоји Гоогле за мрачни веб, па чак и да постоји, много тамних веб локација се подиже и спушта због неортодоксног постављања хостинга. Рекавши то, постоји неколико места на којима можете наћи И2П услуге ако немате одређено одредиште на уму

И2П планета - најновија И2П света у свету

И2П планета (еепсите) је збирно место активности око И2П мреже. Садржи углавном торрент везе, али такође има и неколико вести које се преплићу у вези карата за подршку пројекта и вести о апликацијама.

И2П ФАК

Постоји пуно заблуда о И2П; шта је то и зашто није Тор. Многа од тих питања адресирана су на И2П ФАК страници (еепсите).

И2П програм за праћење грешака

Мислите да сте пронашли бугу? Питате се да ли неко зна за то или постоји ли закрпа за то? И2П програм за праћење грешака је место за проналажење тих информација. Пројектима у заједници као што је И2П потребне су нове очи и различити системи да би открили грешке у софтверу. Учините свој дио и пријавите нове грешке које нађете на И2П програму за праћење грешака (еепсите).

Завршне речи о коришћењу И2П и анонимности

И2П није замена за Тор. Иако Тор сигурно има својих сигурносних проблема, он је такође много зрелији, а његова напредна функционалност га чини бесконачно кориснијим за већину људи. Ако је ваша намера да стекнете анонимност на Интернету користећи проки, онда је Тор бољи избор. И2П само грубо укључује могућност спајања на чисту мрежу, а његова способност да то учини је непоуздана. Међутим, ако желите да покренете мрачну веб локацију која остаје максимално скривена, И2П је можда бољи избор. Ако ваша намеравана база корисника већ користи И2П или је технички довољно паметна да га постави, И2П уситњавање белог лука пружа бољу одбрану од тактика које се на Тору могу користити за разбијање анонимности.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 + = 88

Adblock
detector