Krajnji vodič o privatnosti na Instagramu

Razmišljate o prijavi na Instagramu, ali brinete zbog svoje privatnosti? Jeste li se ikad zapitali koliko informacija dajete kada ti objaviti ili pitati postoje li bolji načini za kontrolu tko može vidjeti vaše podatke? Svi želimo uživati ​​u našim društvenim mrežama da se povežemo s obitelji, prijateljima i sljedbenicima, ali ponekad imamo priče koje ne želimo da cijeli svijet vidi. Znajući koje su vaše mogućnosti privatnosti prije prijave može vam pomoći da se osjećate ugodnije tijekom upotrebe aplikacije i započnete s pouzdanjem dijeliti trenutke.

Krajnji vodič o privatnosti na Instagramu

Omnicore ima preko milijardu aktivnih korisnika mjesečno, Instagram je popularna društvena mreža brzim, predanim slijeđenjem. Bez obzira jeste li novi korisnik koji želi znati više o privatnosti prije nego što se pridružite ili ste Instagram profi koji želi naučiti više opcija privatnosti prilikom upotrebe aplikacije, evo na što morate paziti..

1. Obratite pažnju na ono što objavljujete

To bi trebao raditi svaki korisnik na Instagramu, ali užasni primjeri kojih obiluju nedužni fotografi koji otkrivaju više o sebi nego što bi trebali fotografijom ... puno više. Instagram je sada jedna od mreža koja redovito pretražuju hakeri u potrazi za svježim žrtvama koje nenamjerno daju ključeve uspješne prevare ili detaljne informacije kako bi dovršili svoju sljedeću veliku prevaru u društvenom inženjeringu. Evo primjera stavki koje se nikada ne smiju objavljivati:

 • Kreditne kartice, bankovni čekovi, putne karte za ukrcavanje, dokumenti koji uključuju financijske brojeve i podatke o računu.
 • Slike predmeta koji uključuju brojeve socijalnog osiguranja na vidiku, kao što su SIN kartice.
 • Porezni dokumenti, povrat, financijski obrasci.
 • Identifikacijske kartice i dokumenti, poput vozačke dozvole, putovnice.
 • Detaljne zdravstvene iskaznice, poput zdravstvene iskaznice, broja osiguranja ili obrasca.
 • Nakon glasanja papirnati ili elektronički listići (ti će glasovi poništiti!).
 • Slike vas krše lokalne, državne, pokrajinske ili savezne zakone.
 • Slike na kojima odskačete ili izazivate poremećaje na poslu - osim što riskirate na HR pozivu zbog ponašanja, možete snimiti povjerljive podatke koji nisu namijenjeni dijeljenju izvan ureda.

2. Isključite status aktivnosti

Vaš status aktivnosti na Instagramu govori drugim korisnicima kada upotrebljavate ili pregledavate aplikaciju, omogućavajući prijateljima da znaju kada je možda dobro vrijeme za razgovor. To može biti dobra stvar kada se želite povezati, ali neugodno ako radite brzu provjeru računa i ne želite da vas ometaju.

Da biste isključili status aktivnosti kako drugi korisnici ne bi mogli reći kada ste na mreži:

 1. Idite na gumb Podstavljeno pri vrhu vašeg izbornika i pritisnite postavke.
 2. Pomaknite se prema dolje na Privatnost i sigurnost> Prikaži status aktivnosti.
 3. Prebacite opciju na od.
Krajnji vodič o privatnosti na Instagramu
Krajnji vodič o privatnosti na Instagramu Krajnji vodič o privatnosti na Instagramu

3. Poboljšajte sigurnost računa upotrebom dvofaktorske provjere identiteta

Iako nije nepobjediva, dvofaktorska provjera identiteta popularna je u sigurnosti i visoko se preporučuje, jer znači da je vanjskom hakeru potrebno više od vašeg korisničkog imena i lozinke za pristup vašem računu. Na Instagramu vam pružaju dvije mogućnosti: možete postaviti svoj račun da šalje tekstualni kod na jedan od vaših uređaja prilikom prijave, slično kao druga lozinka. Od nedavnih ažuriranja, možete se prijaviti u Instagram putem sustava za provjeru autentičnosti treće strane, kao što je Google Authenticator.

Da biste aktivirali dvofaktorsku provjeru autentičnosti na svom računu:

  1. Idite na gumb Podstavljeno pri vrhu vašeg izbornika i pritisnite postavke.
  2. Pomaknite se prema dolje na Privatnost i sigurnost> Dvofaktorska provjera autentičnosti.
  3. žabica Zahtijeva sigurnosni kôd.

Imajte na umu da na ovaj način koristite dvofaktornu provjeru autentičnosti, možda ćete morati dodati telefonski broj na svoj račun kako biste mogli primiti tekstualne kodove za provjeru autentičnosti. 

4. Razmislite o zaključavanju računa

Ako želite spriječiti strancima da u potpunosti pregledavaju vaše fotografije, razmislite o zaključavanju računa tako da samo oni prijatelji i sljedbenici koje odobravate mogu vidjeti što objavljujete.

Da biste svoj račun učinili privatnim:

 1. Idite na gumb Podstavljeno pri vrhu vašeg izbornika i pritisnite postavke.
 2. Pomaknite se prema dolje na Privatnost i sigurnost> Privatni račun.
 3. Prebacite opciju na na.

Instagram primjećuje da će, nakon što je vaš profil privatan, novi sljedbenici morati poslati zahtjev za praćenje kako bi vidjeli vaše slike; međutim, postovi koje dijelite na drugim društvenim mrežama mogu biti vidljivi ovisno o mrežnim preferencijama.

5. Blokirajte pojedinačne račune

Osjećate li se pod mikroskopom određene stranke? Razmislite o blokiranju određenog računa kako vas ne bi vidjeli. Blokirani računi ne mogu vidjeti vaše slike ili videozapise, tražiti vaše ime i njihovi se komentari neće pojaviti u vašoj aktivnosti. Iako nećete biti potpuno skriveni, jer korisnici koji nisu prijavljeni i dalje će moći pregledati vaš račun, blokiranjem određenih korisnika moguće je spasiti tugu znajući da se vaše slike ne prikazuju na njihovoj vremenskoj traci.

Da biste blokirali račun:

 1. Posjetite račun koji želite blokirati.
 2. Idite do tri točke uz svoje korisničko ime.
 3. Pritisnite crvenu 'Blok' opcija, iznad izvještaja.

Krajnji vodič o privatnosti na Instagramu

6. Kontrolirajte komentare na svoje stvari

Kontrole komentara neće zaštititi privatnost skrivanjem vaših slika ili podataka, ali mogu ograničiti ono što drugi objavljuju na vašim slikama i ukloniti uvredljive ili neugodne poruke.

Za više moći u razgovorima:

 1. Idite na gumb Podstavljeno pri vrhu vašeg izbornika i pritisnite postavke,
 2. Pomaknite se prema dolje na Privatnost i sigurnost> Kontrole komentara.

Ovdje ćete imati mogućnost dopustiti komentare na temelju toga tko vas prati ili ko vas slijedi, blokirati komentare određenih pojedinaca ili općenito sakriti uvredljivi tekst.

7. Ograničite pristup aplikacijama treće strane

Aplikacije treće strane - one aplikacije koje mogu pristupiti vašem Instagram računu - mogu omogućiti korisniku da doživi ili primijeni Instagram na jedinstvene načine. Na primjer, možete upotrijebiti aplikaciju treće strane za primjenu jedinstvenih filtara na vašu sliku prije prijenosa, interakciju sa svojim sljedbenicima na različite načine ili analiziranje onoga što vas sljedbenike najviše zanima. Međutim, postoji bojazan da sve privatne aplikacije ne shvataju ozbiljno privatnost i mogu prikupiti ili otkriti više informacija nego što vam je drago.

Sam Instagram implementirao je nove kontrole za podatke kojima može pristupiti od travnja 2018. godine, za koju su neka izvješća navela da je djelomično pokrenut skandal "matične tvrtke" s Facebookom Cambridge Analytica. Prije upotrebe aplikacije treće strane i njenom pristupu Instagramu pročitajte pravila o privatnosti i potražite crvene zastave ili opcije za ograničavanje podataka kojoj aplikacija može pristupiti.

8. Postavite "Fotografije i videozapise o vama" na isključeno

Vaši prijatelji ne samo da mogu pregledavati i komentirati vaše slike, već vas mogu označiti na slikama koje učitaju identificirajući pojedince na slici. S Fotografije i videozapisi o vama, te se slike također mogu automatski dodati u vaš vlastiti profil, gdje ih mogu vidjeti vaši sljedbenici i posjetitelji. Ponekad, međutim, kao loš dan kose na kameri, radije ne prikazujemo sliku na vlastitim mrežama.

Ako ovo zvuči poput vas, postoji opcija:

 1. Idite na gumb Podstavljeno pri vrhu vašeg izbornika i pritisnite postavke.
 2. Pomaknite se prema dolje na Privatnost i sigurnost > Fotografije i videozapisi od tebe.
 3. Prebacite izbornik na od.

Da budemo jasni, isključivanjem ove opcije zaustavit će se slike označene tako da se automatski dodaju u vaš profil; neće ukloniti izvornu sliku ili oznaku. No pruža vam mogućnost ručnog dodavanja ili odbijanja onih slika da biste otišli na vlastiti profil, što omogućuje određenu kontrolu nad vašim računom.

9. Koristite "Priče"

priče kratki su postovi na Instagramu koji nestaju nakon 24 sata. Ne prikazuju se u vašem uobičajenom feedu, ali su umjesto toga prikazani kao popis gumba na vrhu feeda dok korisnici pregledavaju i ne ostaju kasnije na vašem profilu, savršen način za kratko dijeljenje memorije bez zadržavanja zauvijek sa svojom povijesti profila. Slike i videozapise možete postaviti kao priče pritiskom na gumb kamere na vrhu vašeg profila. Uz to, Instagram vam omogućuje isključivanje drugih koji mijenjaju vaše priče i pruža druge postavke u Priče o kontroli. Iako nema načina da blokira korisnike da dijele slike prenose kao priče u cijelosti zbog snimki zaslona, ​​razmislite Priče o kontroli kao opcija.

Da biste postavili Priče o kontroli:

 1. Idite na gumb Podstavljeno pri vrhu vašeg izbornika i pritisnite postavke.
 2. Pomaknite se prema dolje na Privatnost i postavke> Priče o kontroli.
 3. Odaberite svoje postavke dijeljenja iz ponuđenog izbornika.

10. Isključite svoju lokaciju

Trebat ćete zasebno pronaći svoje uređaje za ove uređaje, ali ako je privatnost briga, nikad nije loše ukloniti pristup lokaciji, bilo kao općenito zadani ili putem aplikacije.

Da biste isključili svoju lokaciju s Apple uređaja:

 1. Pogoditi postavke i idi na Privatnost.
 2. Odaberi Usluge lociranja.
 3. Isključite pristup lokaciji određenim aplikacijama ili u potpunosti isključite pristup lokaciji svim aplikacijama.  

11. Ograničite metapodatke sadržane na fotografijama koje prenosite

Metapodaci se obično nazivaju "podaci o podacima", mali građevni blokovi informacija poput verzija, vremenskih oznaka, autora i zemljopisnog položaja koji mogu biti korisni aplikacijama i entuzijastima čine više od izvorne datoteke. Nažalost, međutim, slike prenesene na Instagram ovjerene zemljopisnim položajem mjesta fotografiranja mogu drugima pružiti više detalja nego što je fotograf želio, posebno zato što rudari podataka mogu te podatke izbrisati za vlastitu upotrebu.  

Na uređaju Apple, to se može isključiti na isti način na koji ograničite pristup Instagram aplikacije vašoj lokaciji: isključivanjem pristupa lokacijskih usluga kamerom. Ako želite ukloniti metapodatke, ali ostaviti svoje usluge lokacije uključenima, razmislite o besplatnoj ili plaćenoj aplikaciji koja će vam omogućiti da vidite i uklonite metapodate prije prijenosa.

12. Provjerite privatnost novim ažuriranjima aplikacija

Kao i svi kanali društvenih medija, Instagram periodično mijenja promjene u svojoj usluzi, bilo da uvede nove značajke ili postavi bolje sigurnosne kontrole i ukloni neželjene pogreške. Nakon ažuriranja, brzo pregledajte svoje postavke privatnosti ili potražite najnovije verzije Instagrama s privatnošću na internetu da biste vidjeli ima li zabrinutosti oko novih značajki i kako ih isključiti.

Otkako je izašao na scenu 2010. godine, Instagram je razvio brzo sljedeće: analize sada sugeriraju da 32% svih korisnika interneta koristi platformu društvenih medija za razmjenu slika., s većinom u kasnim tinejdžerima / ranim dvadesetima. Kvote su čak i ako niste na Instagramu, a zanimali ste kada biste se pridružili. Aplikacija je iznimno popularna kod svojih obožavatelja, od psića psića i ludih mačaka do financijskih savjeta, vrhunskih sportskih trenutaka, obiteljske zabave i roleta 'selfija'. Postavljanjem nekoliko dodanih kontrola privatnosti i sigurnosti, korisnici se mogu povezivati ​​s Instagramom dok ograničavaju pristup aplikaciji osobnim podacima na razini koja im odgovara, privlači zajednicu i zabavlja se.

Vidi također:

 • Najbolji VPN za Instagram
 • Zaštita privatnosti djece na mreži
 • Zaustavite praćenje Facebooka
 • 15 savjeta za unapređenje vaše sigurnosti i privatnosti na Facebooku

"Srebrni iPhone 6 na smeđem namještaju" od freestocks.org na Unsplash, pod licencom pod CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + = 9

Adblock
detector