Krajnji vodič za I2P i kako ga instalirati i koristiti

i2p-logo

Mnogi su ljudi upoznati s Torom. Tor je anonimna mreža prekrivena na javnom internetu koja svojim korisnicima omogućuje anonimni pristup internetu i korištenje internih web stranica Tor koja se nalaze samo unutar Tor mreže. Ove se vrste anonimnih mreža nazivaju tamne mreže jer ih nije moguće pretraživati ​​poput javnog interneta, a korisnicima je potreban poseban softver za pristup njima. Tor je najpoznatiji tamni web, ali Invisible Internet Project (I2P) je vjerojatno anonimniji, iako mnogo manji.

POVEZANO: Kako pristupiti tamnom webu

I2P vs Tor vs Freenet

Tor se najčešće koristi anonimnom pristupu javnom internetu. Korisnici se povezuju na mrežu Tor i prolaze kroz uobičajeni internet koji se naziva čistim webom. Kad se Tor pokreće, internetski promet se usmjerava preko Tor mreže, tako da je teško povezati zahtjev koji ulazi u mrežu Tor s istim zahtjevom koji izlazi iz mreže. Osim toga, usluge se mogu nalaziti unutar Tor mreže, što znači da promet nikad ne izlazi iz Tor-a na čistu mrežu. I2P ima ograničenu podršku za jasan pristup internetu, ali ima istu osnovnu funkciju tamnog weba po tome što podržava web mjesta koja postoje unutar I2P mreže.

POVEZANO: Vrhunski vodič za Tor

Usitnjavanje češnjaka

Riječ Tor potječe od tehnologije usmjeravanja nazvane The Onion Router. Ručno usmjeravanje uključuje šifriranje paketa podataka u slojevima enkripcije. Svaki čvor samo dešifrira sloj koji mu je potreban da bi razumio kamo sljedeće poslati paket. Na taj način, kažu da slojevi šifriranja nalikuju slojevima luka. I2P ne koristi usmjeravanje luka. Umjesto toga, koristi usmjeravanje češnjaka.

i2p-češnjak-češanj

Usitnjavanje češnjaka je varijacija usmjeravanja luka koja skuplja poruke, baš kao što luk češnjaka ima mnogo klinčića. Torova slojevita metoda "luk" znači da se jedan paket više puta kriptira, ali to je i dalje jedna poruka. To olakšava vremenska opažanja - metodu za povezivanje Tor-ovog ulaza i izlaza - olakšava. Kako bi se smanjio rizik da se na jedan način promatra od strane jedne promatrače, I2P pakira poruke zajedno u paket u kojem je svaka poruka poput češnjaka visiča od češnjaka češnjaka. Još jedna važna značajka usmjeravanja češnjaka je da je jednosmjerna. To znači da podaci poslani putem I2P imaju jednu stazu da bi se stiglo do odredišnog mjesta i drugu put da bi se podaci vratili podnositelju zahtjeva. To otežava promatranje jer nije moguće znati kojim putem ide druga polovica razgovora. Torovo usmjeravanje je dvosmjerno, što znači da se promet prema odredištu i od njega vozi istim putem kroz Tor.

Eepsites

I2P mjesto naziva se eepite, što je analogno usluzi Tor onion. Eepite je uobičajena web stranica s izuzetkom da je dostupan samo korisnicima koji su povezani s I2P. Eepite je analogan onim poznatim mjestima iz Tor luka.

Jedna upotreba Tor-a je stvaranje usluge luka, koja je web stranica dostupna samo kad je spojena na Tor mrežu. Ova vrsta korištenja Tor-a ima još veću anonimnost jer promet nikada ne napušta Tor-ovu mrežu, pa je teško čak i vidjeti promet, bez obzira na špijuniranje.

Outproxies

I2P je malo drugačiji od Tor-a, iako obojica imaju isti cilj. Tehnički je moguće postaviti I2P izlazni čvor (koji se u jeziku I2P naziva outproxy), ali u praksi se I2P općenito ne koristi na taj način. I2P se gotovo isključivo koristi za pristup eepites web lokacijama umjesto da ga koristi kao anonimni način za pristup javnom internetu.

  Koje američke države najbolje štite privatnost na mreži?

Freenet

Freenet je još jedan darknet temeljen na anonimnosti. Za razliku od I2P-a ili Tor-a, Freenet nije osmišljen kao proxy poslužitelju na čistom webu, stoga ne postoji takav koncept kao exproxies ili izlazni čvorovi. Freenet se prije svega bavi anonimnom distribucijom i pohranjivanjem sadržaja na Freenetu koju mogu pronaći i drugi korisnici Freeneta, čak i nakon što čvor izdavanja postane izvan mreže. Unutarnje Freenet stranice nazivaju se freesites što je sinonim za Torove stranice luka i I2P eepites. Kao i drugi darkneti, i Freenet kriptira podatke u tranzitu i u mirovanju te usmjerava promet kroz proizvoljni broj čvorova kako bi se zamijenio inicijator. Nijedan Freenet čvor ne zna je li čvor kojem se podaci prosljeđuju krajnje odredište ili je samo još jedan čvor na putu. Nakon primitka zahtjeva, svaki čvor provjerava svoju predmemoriju lokalnog sadržaja kako bi utvrdio ima li traženi sadržaj. Ako to ne učini, on šalje zahtjev svom sljedećem susjednom čvorištu. Ako sadrži sadržaj, čvor će ga poslati natrag istim putem, a čvorovi na tom putu taj će sadržaj spremiti u svrhu bržih budućih zahtjeva..

Instaliranje I2P klijenta

IP2 projekt ima aplikacije za Windows, macOS, Linux i Android. Jedina zapažena iznimka je iOS.

Za početak, preuzmite verziju I2P klijenta koja odgovara vašem operativnom sustavu s ove stranice.

Download-i2p-za-Windows

I2P zahtijeva Javu. Ako nemate odgovarajuću Java instalaciju na računalu, instalacija I2P neće uspjeti s porukom u tom smislu. Tada će vas otvoriti na početnoj stranici Java za instaliranje Jave, tako da možete nastaviti s instalacijom.

Instalirajte-Java sustav Windows

Odaberite opciju Windows servisa ako želite da se I2P pokreće cijelo vrijeme počevši od pokretanja sustava Windows. Ako želite jednostavno uključiti i isključiti I2P onako kako vam treba, ostavite taj potvrdni okvir prazan.

Windows instalacija-1

Ostatak instalacije vrlo je jasan. Ako ste zadane postavke ostavili sami tijekom instalacije, vidjet ćete I2P grupu u vašem Start Menuu. Kliknite jednu od opcija Pokretanje I2P da biste je pokrenuli, a zatim kliknite unos konzole I2P usmjerivača da biste pogledali i konfigurirali I2P usmjerivač..

Windows start-izbornik

Korištenje I2P

Konzola I2P usmjerivača je mjesto za kontrolu svega o vašoj upotrebi I2P. Aplikacija usmjerivača radi tiho u pozadini, a vi ćete s njom sučeliti vaš web preglednik na 127.0.0.1:7657. Imajte na umu da samo zato što se usmjerivač prikazuje ne znači da ga vaše aplikacije koriste. Prvo što ćete vjerojatno željeti učiniti je konfigurirati vaš preglednik za upotrebu I2P. Ako to niste učinili, vaš preglednik neće moći riješiti eepites i prikazat će neku vrstu pogreške DNS-ove razlučivosti poput ove iz Internet Explorera.

IE-DNS-pogreška

Lijek za to je da navedete preglednik da koristi I2P proxy koji usmjerivač pruža. Početna stranica usmjerivača kaže: "Također možete postaviti preglednik da bi pomoću I2P proxyja mogao doći do eepitesa. Samo unesite 127.0.0.1 (ili localhost) priključak 4444 kao http proxy u postavke preglednika. Ne koristite SOCKS za to. "Ovdje se nalaze upute o tome kako konfigurirati proxy za većinu preglednika na web stranici clearnet I2P ovdje.

Preglednici kao što su Internet Explorer i Firefox imaju svoje postavke internetskih veza. Unutar tih postavki preglednik je moguće konfigurirati na upotrebu proxy I2P na priključku 4444 vašeg računala. Na primjer, u programu Internet Explorer put je Postavke -> Internet opcije -> Kartica veze -> Gumb LAN postavke da biste došli ovdje:

IE-proxy-settings

Ako ste pravilno postavili proxy, sada ćete moći pregledavati eepites kao što je I2P dev forum na http: //zzz.i2p (eepsite)

I2P-forum-1

Za nastavak pregledavanja interneta morat ćete ukloniti te postavke proxyja. Sva ova ponovljena konfiguracija može predstavljati bol, a mnogo je lakši način za to da se koristi proxy dodatak kao što je FoxyProxy. FoxyProxy može automatski koristiti I2P proxy za eepites i redoviti internet za sve ostalo uz tri jednostavna koraka.

Dodajte dodatak FoxyProxy

FoxyProxy je dostupan za Chrome i Firefox. Imajte na umu da će svaki proxy dodatak nužno vidjeti sav vaš internetski promet pa mu morate vjerovati.

  Korak po korak vodič za siguran pristup mračnoj mreži i dubokom webu

Dodajte I2P proxy na locahost port 4444

i2p-foxproxy ulaz

Dodajte u uzorak URL-a kako bi FoxyProxy koristio tu I2P postavku samo za eepites

i2p-foxyproxy-uzorak

Upozorenje: Ovako postavljanje Foxyproxy-a neće usmjeriti vaš redoviti internetski promet putem I2P-a. Koristit će vašu uobičajenu internetsku vezu za redoviti internetski promet i I2P proxy za eepites. Više informacija potražite u sljedećem odjeljku o pristupu web lokacijama unutar I2P.

Imajte na umu da je I2P mala i bujna mreža. Eepitesi se obično nalaze na računalima pojedinačnih korisnika i kao takvi mogu imati različit stupanj produžetka. Nije nimalo neobično naići na mrtve eepites-ove koji se vraćaju u neko kasnije vrijeme. Ako vidite stranicu poput ove, ne znači da ste napravili išta pogrešno. I2P radi, jednostavno ne možete trenutno doći na tu web lokaciju.

I2P-nedostupan site-u

Upotreba I2P-a za pristup web stranicama

Ako ne upotrebljavate metodu FoxyProxy, primijetit ćete da kad aktivirate postavke proxyja, izgubit ćete vezu s čistom mrežom. To je zato što I2P ne pruža exproxije prema zadanim postavkama. U jeziku I2P, outproxy je I2P čvor koji se povezuje na čistu mrežu i omogućava unutarnji I2P promet van redovnog interneta. Na jeziku Tor ovo se zove izlazni čvor. I2P je mreža s većom razuzdanošću i obično se ne koristi kao proxy do jasne mreže. Često postavljana pitanja za I2P govore o vanjskim mogućnostima:

Kako na uobičajenom internetu mogu pristupiti IRC-u, BitTorrentu ili drugim uslugama?

Ako nije postavljen outproxy za uslugu s kojom se želite povezati, to nije moguće. Trenutno postoje samo tri vrste vanproksida: HTTP, HTTPS i e-pošta. Imajte na umu da trenutno ne postoji javno kotirana vanjska strana SOCKS-a. Ako je potrebna ova vrsta usluge, pokušajte sa Torom.

U skladištu IP2 dodataka trenutno su navedena tri outproxy dodatka (eepsite). Dvije više ne postoje, a preostali dio upućuje na I2P forum za programere koji sadrži upute o tome kako hakirati instalacijske testove od 2016. Nisam uspio raditi tako da ne izgleda da postoji neki javno dostupan način korištenja I2P u ovom trenutku kao anonimni internetski proxy.

Dok pregledavate I2P web stranice eepites, možda nećete moći učitati web mjesto, a umjesto toga vam je prikazana stranica poput ove.

skok-servis

To znači da vaš I2P usmjerivač ne zna gdje se nalazi, ali to ne mora nužno značiti i da web mjesto ne postoji; drugi usmjerivači mogu znati gdje je to. Da biste to saznali, kliknite jednu ili sve predstavljene veze za skok. Te će veze konzultirati dobro informirane I2P usmjerivače kako bi utvrdili može li se stranica pronaći. U mnogim slučajevima to uspijeva.

Korištenje I2P za slanje i primanje e-pošte

Trenutno postoje dva uobičajena načina slanja i primanja e-pošte između I2P i običnih internetskih adresa e-pošte. SusiMail dolazi u paketu s vašim I2P usmjerivačem, a tu je i dodatak pod nazivom I2P Bote. Oba se mogu koristiti za slanje e-pošte unutar I2P-a, ali u ovom se trenutku samo SusiMail može koristiti za slanje e-pošte na i sa redovnih internetskih adresa.

Za početak upotrebe SusiMail kliknite ikonu Email na vašoj I2P usmjerivač stranici.

susimail-ikona

SusiMail će vas zatražiti da otvorite račun na web lokaciji I2P poštara prije nego što ga možete koristiti. Od tamo ćete prepoznati prilično standardno webmail sučelje i moći biste slati i primati e-poštu i na I2P adrese i na uobičajene internetske adrese e-pošte.

Napomena: Može potrajati doslovno nekoliko sati dok I2P e-adrese stignu na uobičajene internetske adrese. To je zapravo korist jer otežava vremensko usklađivanje opažanja. Ako poznati korisnik I2P šalje i šalje e-poštu, a zatim je primijeti napuštanje svoje kuće, a nekoliko trenutaka kasnije stiže e-pošta s I2P adrese e-pošte, što može ugroziti njezinu anonimnost. Ako e-poruke stižu mnogo kasnije, uklanja se ta mogućnost povezivanja.

Kad sam postavio svoj račun e-pošte I2P, poprimio je oblik [email protected]. E-poruke poslane unutar I2P mreže zadržavat će tu adresu e-pošte. No, kako domena .i2p vršne razine nije rješiva ​​na javnom internetu, modificirana je za e-poruke poslane izvan I2P mreže radi korištenja domene .i2pmail.org najviše razine. Zbog..

  Što je Tor? Kako ga sigurno i legalno koristiti (plus 5 Tor mogućnosti)

Za razliku od SusiMaila, I2P Bote smatra stvaranje računa kao opciju i ne zahtijeva račun da pošalje anonimnu e-poštu. Ako želite primati e-poštu, morat ćete proći postupak kreiranja računa.

I2P Bote projekt radi na implementaciji Interneta <-> I2P gateway e-pošte, ali trenutno nije funkcionalan.

Bote-gateway-ne-rad

Postavljanje I2P Bote zahtijeva malo više posla. Koraci instalacije mogu se naći na stranici za instalaciju I2PBote (eepsite).

  1. Idite na obrazac za instaliranje dodataka na vašoj konzoli usmjerivača: http://127.0.0.1:7657/configclients#plugin
  2. Zalijepite u URL http: //bote.i2p/i2pbote.su3
  3. Kliknite Instaliraj dodatak.
  4. Nakon instaliranja kliknite SecureMail na bočnoj traci ili na početnoj stranici ili idite na http://127.0.0.1:7657/i2pbote/

Proces instalacije može potrajati duže vremena i nema trake napretka koja će vam obavijestiti što se događa. Nakon otprilike pet minuta, osvježio sam svoju početnu stranicu I2P usmjerivača i bio nagrađen novom ikonom Bote SecureMail.

Bote-ikona

U stvarnoj modnoj mreži, ne morate stvarati nikakve vrste računa ili identiteta za slanje e-pošte s Boteom. Možete kliknuti ikonu + u donjem desnom kutu zaslona, ​​upisati e-poštu i poslati je s potpunom anonimnošću. Međutim, nećete moći primati e-poštu jer ste potpuno anonimni. Ako želite primati e-poštu, morat ćete stvoriti identitet.

Bote-identtity-upute

Kako postaviti vlastiti eepite (I2P web mjesto)

Vaš I2P usmjerivač dolazi s eeepitesom spreman za rad, samo trebate dodati sadržaj.

Da biste pogledali upute kako ga ispravno postaviti, kliknite gumb web poslužitelja ili ga zalijepite u adresnu traku usmjerivača I2P: http://127.0.0.1:7658/help/

I2P-router-web poslužitelju gumb

Dodavanje funkcionalnosti vašoj I2P konzoli

I2P dolazi s osnovnim setom alata većina korisnika mračnog weba traži u paketu. Glavna stranica I2P usmjerivača ima alate za IRC, prijenos datoteka, e-poštu i web poslužitelje, kao i mnoge druge. Ta se funkcionalnost može proširiti pomoću dodatka I2P, iako je na raspolaganju vrlo malo dodataka.

Da biste upravljali svojim dodacima, idite na stranicu configplugins http://127.0.0.1:7657/configplugins i vidjet ćete mogućnosti za instaliranje dodataka na dva načina. Ako imate dodatak u datoteci xpi2p ​​i su3, možete je prenijeti na usmjerivač. Drugi način je davanje URL-a jednoj od tih vrsta datoteka.

Repozitorij dodataka I2P nalazi se na I2P eepsiteu (eepsite). Čini se vrlo vjerojatnim da bi napadač ili promatrač mogao mnogo dobiti od prevariti I2P korisnika u instalaciju nadzornog dodatka, stoga budite sigurni da ćete svoje dodatke dobiti iz ovog službenog spremišta, a ne iz nepouzdanih izvora treće strane..

Pronalaženje sadržaja na I2P

Za razliku od jasnog weba, tamne mreže nisu baš u promociji njihovih web lokacija. Ne postoji Google za mračni web, pa čak i da je postojalo, mnoštvo tamnih web stranica podiže se i spušta zbog neortodoksnih postavljanja hostinga. Rekavši to, postoji nekoliko mjesta na kojima možete pronaći I2P usluge ako nemate određeno odredište na umu

I2P planeta - najnovija I2P u svijetu

I2P Planeta (eepsite) skupno je mjesto aktivnosti oko I2P mreže. Sadrži uglavnom bujice, ali ima i nekoliko vijesti u vezi s ulaznicama i vijestima o aplikacijama.

FAQ o I2P

Postoji puno zabluda o I2P; što je to i zašto nije Tor. Mnoga od tih pitanja adresirana su na stranici za često postavljana pitanja I2P (eepsite).

Praćenje grešaka I2P

Mislite da ste pronašli bugu? Pitate se da li netko zna za to ili postoji li zakrpa za to? Praćenje grešaka I2P mjesto je gdje možete pronaći te informacije. Projekti u zajednici poput I2P trebaju svježe oči i različite sustave kako bi otkrili pogreške koje mogu postojati u softveru. Učinite svoj dio i prijavite nove bugove koje pronađete na I2P programu za praćenje grešaka (eepsite).

Završne riječi o korištenju I2P i anonimnosti

I2P nije zamjena za Tor. Iako Tor sigurno ima sigurnosnih problema, on je i mnogo zreliji, a njegova napredna funkcionalnost čini beskonačno korisnijim za većinu ljudi. Ako je vaša namjera steći anonimnost na internetu pomoću proxyja, onda je Tor bolji izbor. I2P samo grubo uključuje mogućnost spajanja na čistu mrežu, a njegova sposobnost da to učini je nepouzdana. Međutim, ako želite pokrenuti potpuno tamno web mjesto koje ostaje što je moguće skrivenoje, I2P je možda bolji izbor. Ako vaša namjeravana baza korisnika već upotrebljava I2P ili je tehnički dovoljno pametna da ga postavi, usmjeravanje češnjaka I2P-a pruža bolju obranu od taktika koje se na Toru mogu koristiti za razbijanje anonimnosti.

About the author

Comments

  1. I2P je vrlo zanimljiva anonimna mreža koja omogućuje korisnicima pristup web stranicama koje se nalaze samo unutar I2P mreže. Iako je manje poznata od Tor-a, I2P je vjerojatno anonimniji. Usmjeravanje češnjaka koje koristi I2P je jednosmjerno, što otežava promatranje prometa. Eepites su analogne Tor onion uslugama, a I2P se uglavnom koristi za pristup tim web lokacijama umjesto da se koristi kao anonimni način za pristup javnom internetu. Sve u svemu, I2P je vrlo zanimljiva alternativa Tor-u za one koji traže anonimnost na internetu.

Comments are closed.