Može li vaš poslodavac čitati vaše osobne e-poruke?

Prema nadolazećem istraživanju tima Comparitech.com, 53% radne britanske javnosti smatra da njihov poslodavac ne bi trebao imati pravo čitati bilo kakve osobne poruke poslane putem korporativnih računa e-pošte ili preko mreža na radnom mjestu.


Uz to, nešto više od jednog od 1.000 ispitanika smatra da je nadgledanje njihovih privatnih poruka na poslu nezakonito.

Ali što kaže zakon?

Nažalost za njih to zapravo nije slučaj.

Prema vlastitoj web stranici britanske vlade, poslodavci mogu nadzirati svoje osoblje na brojne načine, uključujući provjeru njihove povijesti pregledavanja weba i svih poruka e-pošte poslanih i primljenih.

Jedna od upozorenja je da je takvo nadgledanje dopušteno samo ako je poslodavac otkrio da se može odvijati, ugovorom o radu ili javno objavljenim politikama i postupcima..

No, zaposlenik ima pravo na ostavku i zatražiti konstruktivno otpuštanje ako se takav nadzor odvija bez njihovog znanja, iako će naglasak biti na njima da dokažu da nisu bili obaviješteni o takvom nadzoru..

Nedavna presuda Europskog suda za ljudska prava dodatno pojašnjava stvari.

Kada je jedan Rumunj osporio njegovu otkaz, koja je nastala nakon što je njegov poslodavac pristupio privatnim porukama poslanim putem Yahoo Maila u radno vrijeme, sud je odgovorio rekavši da nije „nerazumno da poslodavac želi provjeriti da zaposlenici obavljaju svoje profesionalne zadatke tijekom radni sati".

Pored pravne situacije, postoji nekoliko drugih točaka o kojima valja razmišljati prilikom slanja osobnih poruka na poslu. Čitajte dalje kako biste naučili što još trebate uzeti u obzir.

Mogu li poslodavci pristupiti e-porukama poslanim putem korporativne mreže ako koristim svoj osobni račun?

stockfresh_5348431_cellphone izoliran-over-laptop-keyboard_sizeS

Kao što je već spomenuto, velika je vjerojatnost da vaš poslodavac ima zakonsko pravo na pristup informacijama koje prenosite putem svojih mreža.

Ima li tehničku sposobnost za to ili ne, nije tako jasno rezano.

Ovisno o klijentu e-pošte ili web pošte koji koristite, vaše komunikacije mogu ili ne moraju biti kriptirane.

Ako su sjajne, ali morate zapamtiti da će softver za praćenje i dalje prepoznati da ste pristupili svom računu e-pošte, čak i ako ne može prepoznati sadržaj poruka koje šaljete ili primate.

Ako vaša usluga e-pošte ne koristi šifriranje, pretpostavite da će sve vaše poruke e-pošte moći i biti pročitane.

Kad prvi put na poslu pristupim svom osobnom računu e-pošte, može li moj poslodavac pročitati bilo koje stare poruke u mom pretinacu ili poslanoj mapi?

Odgovor je možda i ovisit će o tome kako su konfigurirani poslužitelji vašeg poslodavca i da li vaša usluga razmjene poruka koristi šifriranje ili ne..

Najsigurnije je pretpostaviti da je svaka poruka na vašem računu fer igra.

Već sam poslao osobne poruke e-pošte preko mreže svog poslodavca - koliko traje njihovo uklanjanje?

To je dobro pitanje na koje nema jednako dobar odgovor - svaka tvrtka drugačije konfigurira svoje poslužitelje. To znači da nema vremenskog ograničenja u pogledu informacija koje se više ne pohranjuju.

Poruke poslane i primljene mogu se arhivirati dan, tjedan, mjesec ili duže.

Da stvari postavim u perspektivu, pravila e-pošte mog prethodnog poslodavca navela su da će se sve poruke arhivirati u vječnost.

Mene je uhvatila nedavna svađa iz travnja Google i moram izbrisati poruku - je li to moguće?

Prije svega, dobra vijest: niste sami, ta promišljena ruga izazvala je više od nekoliko glavobolja za velik broj ljudi.

Sad za loše vijesti: brisanje poslane poruke ne jamči da je primalac već nije primio (i pročitao). I ne samo to, već je i svaka šansa da se korporativna mreža napravi sigurnosna kopija, potencijalno mnogo puta.

Zvuči očigledno i otvoreno pokroviteljski, ali stvarno biste trebali dobro razmisliti prije nego što pritisnete gumb 'Pošalji'.

U vezi s tom temom, provjerite i upotrebu 'Odgovori svima', najvećeg ikada dostupnog fasilitatora e-pošte i isticanja podataka ikad.

Sve ovo zvuči prilično zastrašujuće - postoji li nešto što mogu učiniti da zaštitim svoju osobnu e-komunikaciju?

Da: šifriranje.

Kao što je spomenuto ranije, šifriranje najvjerojatnije neće spriječiti poslodavca da zna da ste poslali ili primili osobne poruke, ali trebalo bi osigurati da sadržaj tih poruka e-pošte ostane privatan.

Već smo opisali kako možete šifrirati i zaštititi svoju e-poštu u prethodnom članku. Pročitajte to sada da biste saznali kako možete poboljšati svoju privatnost pomoću usluga Gmail, webmail, Outlook, iOs, Android i OS X.

Imate li još kakvih savjeta o privatnosti e-pošte na poslu?

Kao što smo spomenuli u priopćenju za tisak uz rezultate našeg istraživanja, trebali biste:

  • Provjerite ugovor o radu i pravila i postupke tvrtke da biste shvatili mogu li se pročitati vaše osobne poruke e-pošte
  • Ako ste u nedoumici, pretpostavite da će sve što je poslano i primljeno na vašem korporacijskom računu e-pošte nadzirati i pristupa mu poslodavac
  • Ako na poslu morate slati osobni e-mail, razmislite o prijavi za šifrirani račun web-pošte (ako je to dopušteno)
  • Što je još bolje, uvijek koristite svoj osobni uređaj, povezan s vlastitim mobilnim računom, a ne korporativnu Wi-Fi mrežu
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 42 = 51