Најбољи приватни претраживачи који вас неће пратити у 2020. години

Најбољи приватни претраживачи који вас не прате (1)

Тражите најбоље приватне претраживаче који поштују вашу приватност и не прате ваше податке? Откривамо све што треба да знате.

Гоогле покушава да прати све што радите на мрежи, укључујући и сајтове које посећујете, са ким комуницирате и које производе бисте могли да занимате. Када користите Гоогле услуге - и многе придружене услуге, од којих неке наизглед немају никакве везе са Гооглеом - информације о вашим интеракцијама сакупљају се и чувају у облику корисничког профила.

Гоогле-ова функција претраживања се не разликује. Када унесете појам за претрагу, Гоогле га повезује са личним идентификаторима и он постаје део ваше историје претраге и мрежног профила.

Иако ово може бити корисно јер омогућава Гооглеу да пружи одговарајуће резултате претраживања, за многе кориснике то изгледа инвазија на приватност. Ово је посебно случај у данашњем свету где тражимо тражилице да одговоре на скоро сва наша свакодневна питања, укључујући и осетљива.

Срећом, ако сте забринути за Гоогле, Бинг и друге претраживаче који прате ваше појмове за претрагу, имате алтернативе. Многе организације су препознале потребу за претраживачима који пружају поуздане резултате без нарушавања приватности и смислили су дискретније верзије.

У овом посту откривамо најбоље приватне претраживаче и детаљније разговарамо о томе зашто бисте могли размотрити напуштање Гооглеа.

Шта потражити у најбољим приватним претраживачима

Једном када почнете да тражите, установићете да постоји велики број приватних алтернатива Гоогле претраживачу. Међутим, то нису сви на истој основи. На пример, неки нису приватни колико тврде, а други нуде лоше корисничко искуство. Наша листа најбољих приватних претраживача заснива се на следећим критеријумима:

 • Одржава вашу приватност (не прати било које податке)
 • Добија одговарајуће резултате претраживања
 • Има једноставан интерфејс
 • Пружа опције подешавања за прилагођени доживљај

Вриједно је напоменути да су неки приватни претраживачи прави претраживачи у смислу да заправо претражују веб локације како би прикупили информације које су им потребне за испоруку резултата претраживања. Они нуде више приватности јер не комуницирају са Гооглеом или Бингом, али можда не нуде најбоље резултате.

Други, у основи названи "метасеарцх мотори", у суштини дјелују као посредник између корисника и Гооглеа или другим веб локацијама што им омогућава боље опште искуство. Неки на овој листи се мешају и користе и своје алатке за индексирање, као и повлачење резултата из Гоогле-а и Бинг-а.

Најбољи приватни претраживачи

Ево наше листе најбољих приватних претраживача које можете употребљавати уместо Гоогле-а у 2019. години:

1. ДуцкДуцкГо

ДуцкДуцкГо најбољи приватни претраживач.

ДуцкДуцкГо је веома популаран међу љубитељима приватности и задани је претраживач у прегледачу Тор. Услуга са седиштем у САД има сопствени алат за индексирање (који се зове ДуцкДуцкБот), али такође повлачи информације из преко 400 других извора. Они укључују Бинг, Заклетву (раније Иахоо) и Википедију.

Овај претраживач спрема претраге, али нису везане за појединог корисника:

Такође чувамо претраге, али опет, не на лично препознатљив начин, јер не чувамо ИП адресе или јединствене низове корисничких агената. Користимо збирне, неособне податке о претраживању да побољшамо ствари попут погрешно написаних речи.

ДуцкДуцкГо приказује огласе за придружене странице на десној бочној траци, што је мало мање агресивно од Гооглеа који приказује огласе на врху резултата претраживања. Добива додатни профит од провизија са веб локација попут Амазона и еБаиа, тако да ћете можда желети да будете опрезни ако се ови појаве доста у резултатима претраге:

Слично томе, можемо додати придружени код неким веб локацијама е-трговине (нпр. Амазон & еБаи) што резултира враћањем малих провизија ДуцкДуцкГо-у када купујете на тим локацијама.

Услуга је пронашла очекиване резултате за наше тестове, укључујући једну претрагу локалних услуга. То поставља питање како ДуцкДуцкГо зна локацију корисника. Као што је у одговору Куора објаснио директор компаније ДуцкДуцкГо, Габриел Веинберг, претраживач користи вашу ИП адресу да служи локалним резултатима. Иако не чува вашу ИП адресу, она се види када пошаљете захтев за претрагу. У основи се користи за препознавање ваше приближне локације и затим се одмах брише.

Све у свему, ово је најбољи приватни претраживач у смислу корисничког искуства, посебно ако су заинтересовани за резултате локалног претраживања. С друге стране, ако радије уопште не користите своју ИП адресу, можда ће вам бити боље да покренете неки од других претраживача на овој листи.

Интерфејс ДуцкДуцкГо-а је врло сличан ономе на Гоогле-у и другим популарним претраживачима. Можете да претражите цео веб или да усавршите претрагу слика, видео записа, вести, мапа, значења или куповине. Филтри укључују садржај за одрасле и временски оквир резултата.

Доступан је низ подешавања која ће вам помоћи да прилагодите ваше искуство претраживања. На пример, можете да омогућите функције као што су бесконачно скроловање и аутоматско сугерисање и постављање веза да се отварају на новој картици.

Поставке најбољих приватних претраживача ДуцкДуцкГо.

Показане су неке сумње у легитимитет ДуцкДуцкГо-ових захтева за приватност. Они се врте око чињенице да је извршни директор компаније некада водио сада неисправно место за друштвено умрежавање под називом Намес Датабасе (легално Опобок).

Компанија је потом продата Цлассматес.цом заједно са свим преосталим подацима корисника, за вишемилионску суму. Чини се да уплетеност Веинберга у базу података имена представља контрадикторне вредности у односу на оне на којима се заснива ДуцкДуцкГо, отуда и сумње.

Габријел се бавио овим проблемима у 2018. години у реддит-у где брани праксе приватности своје бивше компаније и објаснио је да му је покретање претходне компаније помогло у изради политика приватности за ДуцкДуцкГо.

Преузео сам ове идеје о приватности на ДуцкДуцкГо, и схватио да је у случају претраживања веба минимална количина потребних информација заправо нула.

ДуцкДуцкГо реддит нит.

ДуцкДуцкГо је доступан преко прегледача, али нуди и апликације за иОС и Андроид и проширење Едге прегледача.

2. МетаГер

МетаГер најбољи приватни претраживач.

МетаГер има седиште у Немачкој, а њиме управља непрофитна организација, СуМа-еВ. Омогућава резултате на неколико различитих језика: енглеском, немачком и шпанском. МетаГер има своје веб претраживаче и индексере, али то је пре свега мета претраживач, који тражи до 50 претраживача, укључујући Иахоо и Бинг. Већина врхунских резултата током нашег тестирања стигла је из Бинга.

Софтвер који стоји иза овог претраживача је отвореног кода, што значи да свако може прегледати и проверити његов код. МетаГер има .онион веб локацију којој се може приступити путем Тор мреже.

Поред МетаГер-а, СуМа-еВ има апликацију и у другом подручју којим доминира Гоогле. Његова карта услуга и планер путања (Мапс.МетаГер.де) не бележе или не прате локације корисника.

Када одлучујете који ће се резултати приказати, МетаГер има за циљ да служи корисницима разноврсним. Као такав, не користи број кликова које веб страница добија као фактор рангирања. Пословни модел укључује донације, чланарине и нециљно оглашавање на страницама с резултатима.

Ваша ИП адреса се чува заједно са временском ознаком до 96 сати (четири дана). То је зато што МетаГер ограничава број претраживања по ИП адреси у одређеном временском периоду и треба му неки начин да то прати.

За не циљану рекламну компоненту свог модела, МетаГер прикупља неке податке. Омогућава оглашивачима скраћене ИП адресе (које могу пружити приближне податке о локацији) и детаље о корисничком агенту, укључујући из којег прегледача и оперативног система долази упит за претрагу. Ниједна од ових информација не може идентификовати корисника.

Претражио сам претраживаче са неколико израза и резултати су били релевантни, осим локалног појма за претраживање који је дао раштркане резултате.

МетаГер додаје додатни слој приватности пружајући вам могућност отварања веб странице анонимно. На овај начин претраживач делује као проки и сакрива вашу ИП адресу са одредишта.

МетаГер анонимно прегледавање.

МетаГер интерфејс није тако рафиниран као остали на овој листи, али је ипак лако за употребу. Немате толико опција претраживања као на неким другим платформама, али можете претраживати читав веб или само слике или куповати. Остале опције укључују филтрирање по датуму или језику или употребу сигурне претраге (за филтрирање садржаја за одрасле).

Страница са подешавањима вам не даје много додатних опција. Само вам показује филтер и омогућава вам да одлучите који претраживачи, на пример, Бинг, користе се за постизање резултата.

Подешавања најбољих приватних претраживача МетаГер-а.

Постоји додатак МетаГер Фирефок и можете поставити МетаГер као подразумевани претраживач за Цхроме и Едге. Корисници Андроид-а могу да преузму матичну апликацију.

3. Квант

Квант најбољи приватни претраживач.

Квант је са сједиштем у Француској и доноси резултате на избору од више десетина језика, укључујући енглески, француски и италијански. Овај претраживач не прати вас или ваш уређај и обећава да неће да бележи историју претраге.

Не користимо ниједан уређај за праћење (пиксел, отисак прста ...). Не сакупљамо и не чувамо историју или ваше претраге.

Ово је метасеарцх мотор који првенствено узима Бинг резултате претраге и доставља их кориснику. Такође има своје могућности индексирања.

Модел зараде за ову компанију укључује партнерске аранжмане са веб локацијама као што су еБаи и Трип Адвисор, тако да ћете код неких претрага можда имати неправедну предност у погледу веб страница са резултатима..

Већина претрага дала је очекиване резултате, али локални резултати претраге углавном нису били одговарајући. Квант има јединствен и естетски угодан интерфејс и омогућава вам претраживање интернета или сужавање резултата на вестима, сликама, друштвеним мрежама или видео записима. Поред тога, можете филтрирати резултате према старости („свежина“).

Подешавања омогућавају прилагођавање почетне странице, укључујући опције за приказивање трендних тема, вести и друштвених постова, као и отварање веза и видео записа у новим картицама.

Квант сеттигнс.

Квант се такмичи са Гоогле производима и производима других компанија, укључујући Квант Мапс, Квант Мусиц, Квант Боардс (сличне Пинтересту) и Квант Јуниор (за децу узраста од 6 до 13 година).

Постоје проширења Квант за Цхроме и Фирефок, а апликације су доступне за иОС и Андроид. Ако вам треба бржи и лакши претраживач, на пример, ако користите старији веб претраживач, Квант Лите је дизајниран посебно за ту сврху.

4. Сеарк

Најбољи приватни претраживач Сеарк.

Сеарк је метасеарцх енгине који је отвореног кода и доступан на ГитХуб-у. Ово је непрофитна иницијатива, тако да нећете видети огласе на врху странице са резултатима претраге. Иако постоји главна веб локација Сеарк (сеарцхк.ме), овај претраживач пронаћи ћете на многим другим веб локацијама јер је могуће да га покренете сами.

Међутим, ако планирате да покренете сопствену инстанцу за личну употребу, имајте на уму да упити за претрагу неће бити обједињени са онима других корисника. То значи мању анонимност. Такође имајте на уму да ако користите инстанцу претраживања која није службена, то сте поверење администратору те инстанце са вашим подацима.

Сеарк пружа опцију проки која вам омогућава да и даље маскирате свој идентитет када кликнете на веб локацију. Интерфејс је базичан и релативно једноставан. Резултати претраге су били одговарајући, али претраживач има проблема са Гооглеом и другим изворима, па се грешке испоручују за неке појмове.

Сеарк грешка.

Да бисте прилагодили основне поставке претраге, можете да кликнете на Напредна подешавања одмах испод траке за претрагу. На пример, између осталих опција можете да претражите веб или датотеке, слике или вести.

Постоји много више прилагодљивих функција када кликнете Подешавања у горњем десном углу. На пример, у Генерал на картици, можете прилагодити понашање претраживача и изглед страница с резултатима претраживача. И у Додаци на картици, видећете опције за омогућавање или онемогућавање одређених додатака као што су ХТТПС преписати и Бесконачно померање.

Сеарк подешавања.

Сеарк има Андроид апликацију и додатак за Фирефок.

5. Почетна страница

Почетна страница најбољи приватни претраживач.

Стартпаге (која се раније звала ИКСкуицк) је метајезични мотор са седиштем у Холандији. Своје резултате узима Гоогле и испоручује их кориснику. Као такав, он у основи делује као проки да би корисници могли да виде резултате Гоогле претраге без да их компанија прати. Почетна страница недавно је окруњена најбољим доступним претраживачем, чак и победом над Гооглеом.

Услуга не прати било које ваше податке, укључујући ваше упите за претрагу. Кратка верзија његове политике приватности гласи:

Стартпаге.цом не бележи или не дели ваше личне податке. Не пратимо те. Не профилујемо вас. Раздобље.

Политика приватности за почетне странице

Ако желите да претраживач користите као посредник да бисте анонимно посетили веб локације, једноставно кликните на Анонимни приказ поред резултата.

Искуство са почетном страницом је врло слично искуству Гооглеа. Интерфејс је практично исти, осим са мање опција. Можете претраживати веб или тражити слике или видео записе и одабрати старост резултата. Такође можете да спроведете напредну претрагу са подешавањима сличним онима Гоогле-ове напредне опције претраге.

Као што се очекивало, резултати претраге више су у складу с Гооглеовим резултатима него остали на овој листи, тако да ако тражите приватну верзију Гооглеа, ово је вероватно добар избор. Изузетак су, међутим, били локални резултати претраживања. Пробна локална претрага дала је неке резултате који су били у непосредној близини наше тренутне локације, али не тако блиски као резултати добијени од ДуцкДуцкГо.

Ово указује да почетна страница можда користи скраћену верзију ваше ИП адресе да би добила врло приближну локацију и дала пристојне локалне резултате. Међутим, ово се нагађа и компанија није потврдила.

Подешавања почетне странице укључују опције језика и изгледа и преклопнике за функције претраге као што су сугестије, мапе и тренутни одговори на Википедији. Постоји и неколико подешавања приватности и безбедности, која укључују породичне филтере, провере страница за злонамерни софтвер и повезивање само са одређеним серверима.

Подешавања почетне странице

На почетној страници налазе се апликације за иОС и Андроид, као и проширења прегледача за Цхроме и Фирефок.

6. Свиссцовс

Свиссцовс најбољи приватни претраживач.

Свиссцовс има сједиште у Швицарској и доступан је на осам језика, укључујући енглески, италијански и шпански. Партнер је са Бингом, па је већина резултата претраживања из тог претраживача. Међутим, Свиссцовс се разликује од других претраживача по начину на који даје резултате. Користи семантичку технологију да би одредио најкорисније резултате за корисника.

То не чува нити прати било које личне податке корисника као што су ИП адреса или упити за претрагу. Компанија се поноси чињеницом да се сви сервери налазе у Швајцарској, земљи познатој по својим јаким законима о приватности.

Ако тражите приватни претраживач који би породица могла да користи, Свиссцовс би могао да се добро уклопи. Циљ му је да буде претраживач прилагођен деци филтрирањем садржаја за одрасле попут порнографије и насиља.

Породични натпис Свиссцовс.

Ова компанија се ослања на донације корисника и предузећа тако да нећете видети огласе који искачу међу резултатима претраге.

Интерфејс је модеран и једноставан за употребу. Осим што тражите веб, можете посебно потражити слике, видео записе или музику. Можете да филтрирате претрагу по земљи или да сортирате резултате према досадашњој популарности.

Свиссцовс нуди неколико додатних алата, укључујући преводиоца који дјелује слично као Гоогле Транслате. Затим је ту „Дигест“, алатка која вас позива да испустите датотеку или везу да откријете суштину онога што садржи. Ово је заправо плаћени софтвер, али можете га испробати у интерфејсу за претраживање Свиссцовс.

Упити за претраживање углавном дају очекиване резултате. Пописи за локалне изразе нису били релевантни, али користећи селектор региона, били су барем из праве државе.

За разлику од других претраживача на овој листи, не постоји засебни екран поставки који би вам помогао да прилагодите своје искуство.

Које информације су Гоогле праћење и зашто?

Гоогле, Бинг и други популарни претраживачи бележе упите за претрагу које уносите заједно са другим информацијама. Ево шта се може снимити:

 • Ваша ИП адреса
 • Ваша локација
 • Јединствени идентификатор прегледача, апликација и уређаја
 • Појмови за претрагу

Када размишљате о томе колико пута дневно унесете појам за претраживање у Гоогле, лако је видети колико би било лако да компанија направи профил који свакодневно снажно одражава оно што радите. На пример, склони смо тражењу тона тема које се односе на наш лични живот, на пример:

 • Појединачни производи или продавнице
 • Кућне услуге, као што су водовод или чишћење прозора
 • Банке и инвестиције
 • Места за јело
 • Активности викендом
 • Одмор одредишта
 • Упутства до пријатељеве куће или места одржавања
 • Ствари које се односе на нашу децу (као што су школе и активности)
 • Медицинске проблеме које можда имамо

… Плус било који број ствари које се односе на наш посао или посао.

Све ове информације представљају лонац злата за оглашиваче. Огласи су високо циљани према нама на мрежи, јер често одражавају наше офлајн активности. Гоогле и придружени оглашавачи могу креирати врло тачан профил како свако од нас живи и продаје нам се у складу с тим.

Зашто Гоогле прати проблем?

Неким људима може бити корисно да се огласи приказују на веб локацијама, у друштвеним медијима и у е-порукама које су прилагођене њиховим личним укусима. Заправо, ово је основна претпоставка на којој Гоогле и сличне компаније оправдавају своје интензивно праћење на мрежи. Они ће обично рећи нешто у складу са „што боље служити нашим купцима“ или „пружити побољшано искуство за наше кориснике“.

Оно што се заиста догађа је да сте ви, или барем ваши подаци, производ који се може продати оглашивачима или другим трећим лицима, ко год је најбољи понуђач. Многи корисници сматрају да је то наметљиво и чак потпуно језиво. Осим што неко зна да скупља мноштво детаља о вама како би могао да схвати како вам најбоље продаје производе и услуге, постоје и друге импликације циљаног оглашавања. Ево само неколико непријатних сценарија:

 • Покушавате да покажете колеги веб локацију која се односи на посао, али то је покривено огласима за веб локације за упознавање.
 • Прегледали сте заручничке прстенове и сродни огласи се приказују на свим вашим кућним уређајима, покваривши изненађење за ваше значајне друге.
 • Срамотни медицински огласи почињу да се појављују на веб локацијама док радите из препуне кафетерије.

Постоје и озбиљније последице при излагању историје претраге циљаним оглашавањем или неким другим средствима. На пример, одређени људи, попут оних у насилничким односима или који живе у потлаченим заједницама, могу бити изложени озбиљној штети,.

Чињеница да су сви ови подаци негде похрањени такође га чине метом хакера. И не заборавимо потенцијал за људску грешку која може изазвати ненамјерно излагање података. На пример, у случају 2006. године, АОЛ је јавности објавио историју претраге више од 650.000 својих корисника. Случај је на крају ријешен 2013. године, а АОЛ је пристао да плати 5 милиона долара, али то не значи да се не би могло поновити.

Како променити подразумевани претраживач на вашем прегледачу

Ако сте одлучили да пређете на неки од горе наведених претраживача, без сумње ћете желети да ствари учините што је могуће згоднијим. Ако вам је задати претраживач постављен на Гоогле или Бинг, то је обично једноставно променити, мада поступак није увек потпуно очигледан.

Само следите доле наведене кораке за прегледач:

Гоогле Цхроме

Ево како да промените подразумевани претраживач у Цхроме-у:

 1. Кликните икону менија са три тачке у горњем десном углу екрана и изаберите Подешавања из падајућег места.
 2. У Подешавања екрана, помичите се до Претраживач.
 3. У падајућем поред Сеарцх енгине који се користи у адресној траци, требали бисте видети неколико опција, укључујући Гоогле, Бинг и Иахоо! Једини приватни претраживач на листи према заданом је ДуцкДуцкГо. Ако је ово оно што желите да користите, идите напред и изаберите га са падајућег изборника. Ово ће бити ваш нови подразумевани претраживач. Ако желите да додате другачији приватни претраживач као свој задани, пређите на следећи корак.

Екран са подешавањима за Цхроме.

 1. Кликните стрелицу десно од Управљај претраживачима.
 2. У Управљај претраживачима страницу, изаберите Додати.

Цхроме Управљање страницама претраживача.

 1. Испуните поља у пољу Измените претраживач страна. У примеру у наставку додајемо почетну страницу. За Претраживач унесите име претраживача. У Кључна реч поље, унесите текстуалну пречицу коју ћете користити у адресној траци. За крајње поље унесите УРЛ претраживача са „% с“ уместо упита. Да бисте добили овај УРЛ, једноставно унесите термин за претрагу у претраживач, а затим замените термин за претрагу са „% с“ (без наводника).

Цхроме Едит страница претраживача.

 1. Једном када су поља попуњена, притисните сачувати.
 2. Нови претраживач сада би требао бити опција испод Управљај претраживачима. Кликните икону са три тачке десно од претраживача и изаберите Учините подразумевано.

Мозилла Фирефок

Ево како да промените подразумевани претраживач у Фирефоку:

 1. Кликните икону хамбургера у горњем десном углу.
 2. Изаберите Опције > Претрага.
 3. У падајућем пољу испод Подразумевани претраживач, требали бисте видети неколико опција, укључујући Гоогле, Бинг, еБаи, Твиттер и Википедиа. Као и код Цхроме-а, једини приватни претраживач на листи је подразумевано ДуцкДуцкГо. Ако желите да користите овај, можете да га одаберете и готови сте. Ако бисте радије користили други приватни претраживач, пређите на следећи корак.
 4. Даље у Претрага, померите се до Тражилице једним кликом и изаберите Пронађи више претраживача.

Страница са поставкама Фирефок претраживања.

 1. Бићете упућени на страницу додатака за Фирефок. У поље за претрагу унесите претраживач који желите да користите, на пример, Квант.
 2. Кликните на претраживач на листи резултата и на резултирајућој страници изаберите + Додај у Фирефок.

Страница додатака за Фирефок.

 1. Видећете скочни прозор који потврђује додатак. Изаберите Додати.
 2. Требао би се појавити још један скочни прозор са питањем да ли желите да претраживач поставите као заданог. Кликните на да.

Појавни прозор потврде додатка за Фирефок.

 1. У случају да вам недостаје потврда, увек се можете вратити на то Опције > Претрага. Сада, испод Подразумевани претраживач, требали бисте видјети вашу ново додану тражилицу као опцију у падајућем менију.

Падајући мени претраживача Фирефок.

Мицрософт ивица

Ево како да промените подразумевани претраживач у програму Мицрософт Едге:

 1. Идите на почетну страницу претраживача, на пример, ввв.свиссцовс.цом.
 2. Кликните икону три тачке (више радњи) у горњем десном углу и изаберите Подешавања > Напредно.
 3. Под Претраживање адресне траке, одаберите Промените провајдера за претрагу.
 4. Тражилица којом сте се кретали у првом кораку требало би да се појави на листи са речју „откривено“ у заградама након назива. Изаберите га и притисните Фабрички подешен.

Подешавања ивица

иОС (Сафари)

Ево како да промените подразумевани претраживач у Сафарију:

 1. У Сафарију није могуће додати додатне претраживаче у задате опције. ДуцкДуцкГо је уграђена опција, па ако је ово оно што желите, онда ћете имати среће. Иди на Подешавања > Сафари > Претраживач, и изаберите ДуцкДуцкГо.

подешавања претраживача иОС.

 1. Ако не, постоји могућност да свој омиљени претраживач додате на почетни екран за брз и једноставан приступ. Дођите до почетне странице тражилице коју желите додати, на примјер, ввв.сеарк.ме.
 2. Изаберите дугме за дељење, померите се према доле и изаберите Додати на почетни екран. Тражилица ће сада бити доступна на вашем почетном екрану, тако да следећи пут када будете желели да претражите, погодите то уместо да улазите у Сафари.

иОС је додао нови претраживач.

Андроид (Цхроме)

Ево како да промените подразумевани претраживач у Андроиду:

 1. У Цхроме-у посетите страницу претраживача коју желите да користите, на пример, МетаГер, и извршите претрагу. Имајте на уму да ако не извршите претрагу, претраживач се неће појавити на списку у кораку 4 испод.
 2. Изаберите икону менија са три тачке у горњем десном углу и изаберите Подешавања.
 3. Под Основе, кликни Претраживач.
 4. Овде би требало да буде опција претраживач којим сте навигавали. Изаберите га са листе и то ће вам сада бити стандардно.

Андроид додаје претраживач.

И даље желите да користите Гоогле? Користите ВПН

Ако заиста не желите да се одрекнете употребе Гоогле-овог претраживача, требало би барем размислити да се заштитите угледним ВПН-ом. Скраћено за виртуелну приватну мрежу, ВПН шифрира сав ваш веб саобраћај тако да није читљив трећим лицима, попут вашег даваоца интернетских услуга и потенцијалних хакера. Такође тунелира ваш саобраћај преко секундарног ВПН сервера и замењује вашу стварну ИП адресу оном која одговара ВПН серверу.

Тај сервер може бити на локацији по вашем избору и ИП адреса ће бити повезана са том локацијом. Гоогле и било које друге одредишне локације више неће видети вашу стварну ИП адресу и локацију, већ ће уместо тога видети ВПН. Комбиновање ВПН-а са анонимним или приватним режимом прегледавања је прилично сигурна опклада да бисте спречили да вас Гоогле прати.

Ипак, мале су шансе да ће Гоогле ипак моћи да састави кориснички профил на основу других идентификатора, као што су јединствени идентификатор прегледача или уређаја. Неким од њих се може управљати у подешавањима прегледача или уређаја, али други, на пример ИМЕИ број мобилног телефона, не могу. Иако Гоогле обавјештава кориснике да се ови идентификатори користе, прилично је нејасно у погледу како и када се користе. Као такав, ваш најбољи облик заштите било би потпуно избегавање Гооглеа, чак и ако имате ВПН.

Није лоше користити ВПН поред приватног претраживача. Наишли смо на неколико наводно приватних претраживача с неким упитним политикама приватности које предлажу да се ИП адресе могу на неки начин користити. Уз ВПН, приватни претраживач ће видети само вашу ВПН ИП адресу, тако да нема чега да се бринете.

Када бирате ВПН, обавезно изаберите онај са записом о заштити приватности корисника, као што је ЕкпрессВПН. Кључне карактеристике на које треба пазити су истинска политика без евидентирања и заштита од цурења информација.

Такође видети:

 • Најбржи ВПН-ови
 • Најбољи ВПН-ови за Тор
 • Најбољи ВПН-ови за Виндовс 10
 • Најбољи ВПН-ови за Мац

Како да избришете историју Гоогле претраге

Ако сте одлучили да пређете на приватнији претраживач или наставите да користите Гоогле са ВПН, постоји још један проблем. Гоогле и други претраживачи и даље ће имати евиденцију свих података које су до данас прикупили о вама.

Можете да уклоните те податке (већим делом) брисањем своје активности. Чак и када је Гоогле избрисао ваше податке, он и даље чува неке информације. На пример, ако избришете историју претраге, појам за претрагу више неће бити смештен, али чињеница да сте тада нешто претраживали остаће забележена. Међутим, Гоогле нејасно говори о томе колико података се задржава. Ова линија је посебно нејасна:

Понекад задржавамо одређене информације дуже време како бисмо задовољили одређене пословне потребе или законске захтеве.

Гоогле политика брисања.

Без обзира на то, требали бисте бити у могућности да обришете већину своје историје претраге.

Ево како да избришете Гоогле историју:

 1. Иди на Гоогле-ове Моја активност у менију на левој бочној траци изаберите Избриши активност корисника.

Страница активности претраге Гоогле Делета.

 1. У искачућем прозору можете изабрати временски период за који желите да избришете активност.

Избриши скочни прозор Веб и апликација.

 1. Тада морате потврдити брисање. Изаберите Избриши.

Избриши скочни прозор за потврду.

 1. И то је то. Сада би требало да видите екран за потврду.

Избрисати екран за потпуну потврду.

Имајте на уму да такође можете да избришете своју активност са Гоогле почетне странице тако што ћете отићи на Подешавања > Ваши подаци у претраживању, и помичите се до Избришите своју претрагу одељак.

Проблем је што, ако наставите да користите Гоогле, и даље ће чувати податке о вама. Тако да ћете желети да искључите активност за будућност. На Моја активност на страници, видећете неколико оквира, од којих се лево односи на праћење активности. Изаберите Подешавање промена.

Кутије активности

У резултирајућем екрану обавезно поништите оба поља. Прва, ако је потврђена, омогућава Гооглеу да вас прати преко Цхроме-а и веб локација које користе Гоогле услуге. Други омогућава компанији да сачува снимке ваших гласовних и аудио улаза за Гоогле говорне услуге. Најбитније је да окренете прекидач поред Веб & Активност у апликацији у искључен (сив) положај.

Екран активности Веба и апликација

Враћајући се до две кутије на улазу Моја активност Ако одлучите да Гоогле из било којег разлога одлучи да дозволи Гоогле-у да снима вашу активност, помоћу десног оквира можете да одлучите колико дуго ће га компанија чувати: 18 месеци, три месеца или док је ручно не избришете.

Екран периода брисања

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 + = 39

Adblock
detector