Neto gubitak neutralnosti znači da bi više Amerikanaca trebalo početi koristiti VPN-ove. Evo zašto

ajit pai fcc

Nedavna odluka FCC-a da ukine pravilo Obamine ere kojim su davatelji internetskih usluga klasificirani kao uobičajeni prijevoznici naslova II zadali su težak udarac neutralnosti mreže. Davatelji internetskih usluga uvijek su imali i tehničku sposobnost i poslovni poticaj za blokiranje, prigušivanje, cenzuru i / ili ubrzavanje određenih web stranica i usluga. Sada imaju i zakonsko pravo na to.

Bitka je izgubljena, ali rat još nije kraj. Zagovornici neutralnosti mreže izazivat će FCC na sudovima i Capitol Hillu. Ali u međuvremenu, možemo očekivati ​​da će ISP-ovi početi koristiti velika sredstva zbog ukidanja. Ovo je druga velika politička pobjeda ISP-a ove godine; drugo regulatorno ukidanje početkom ove godine labalo je pravila o tome kako davatelji internetskih usluga mogu prikupljati, koristiti i dijeliti podatke o pregledavanju korisnika.

Sada kada ISP-ovi drže sve kartice, VPN-ovi su važniji nego ikad za korisnike interneta u Sjedinjenim Državama. Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN kriptira sav internetski promet na uređaju i usmjerava ga preko posredničkog poslužitelja na lokaciju po vašem izboru.

Ako se povežete s VPN-om, vaš davatelj internetskih usluga više ne može preskakati sadržaj vašeg internetskog prometa niti kuda ide. Svi ISP vide šifrirane podatke koji idu na i sa servera. Kada je riječ o neutralnosti mreže, ISP ne može više diskriminirati određene web stranice, usluge ili mrežne aktivnosti. A što se tiče privatnosti, davatelji internetskih usluga ne mogu sakupljati nikakve korisne informacije poput vaše web povijesti, kupovine ili sadržaja e-poruka i poruka. Isto tako, nadzor koji će voditi vlada puno će teže pratiti vašu aktivnost i gdje se nalazite.

Ukratko, korištenje VPN-a zadržava mrežu neutralnom i privatnom, barem za sebe.

Odabir prave VPN

Stotine VPN aplikacija i usluga gube rezultate pretraživanja i trgovine aplikacijama. Mnogi od njih su besplatni. Velika većina nije vrijedna vašeg vremena.

Toplo preporučujemo korištenje renomirane VPN usluge. Besplatnim VPN-ovima nedostaje neophodnih mjera zaštite kako bi vaša aktivnost ostala privatna. Možda ne koriste dovoljno jaku ili šifrirajuću šifriranje uopće. Besplatni VPN-ovi često nameću stroga ograničenja propusnosti ili ograničenja podataka. Neki zahtijevaju da korisnici sjednu u redovima čekanja prije povezivanja, a većina ima vrlo ograničen izbor poslužitelja.

Ako vam nije dovoljno da vas uvjerimo, znajte da neke VPN aplikacije zapravo mogu biti kontraproduktivne za vaše napore u održavanju privatnosti. Oni mogu umetati reklame u web stranice, ubrizgavati kolačiće za praćenje u vaš preglednik ili rudariti vaš promet zbog osobnih podataka koji se mogu prodati trećim stranama.

Stoga preskočite besplatne opcije i plaćajte nekoliko dolara mjesečno kako biste dobili stvarnu zaštitu. Pronađite VPN s ažurnim standardima šifriranja, velikim brzinama i strogim pravilima o zapisivanju. Napominjemo da mnogi VPN-ovi tvrde da na površini imaju pravilo bez zapisnika, ali u stvari pravilo ima nekoliko upozorenja kada prođete malo dublje. Iako možda ne prikupljaju sadržaj vašeg internetskog prometa, mogli bi zabilježiti koje web stranice posjećujete ili vašu stvarnu IP adresu. Zbog toga im neće biti bolje od prisluškivanja davatelja internetskih usluga.

Iako ne postoji zajamčeni način da saznate da vas VPN ne prati ili ne prikuplja osobne podatke, reputacija i transparentnost VPN pružatelja usluga često su jaki pokazatelji. Ako VPN ima tisuće ili čak milijune kupaca i nikad se nitko nije javno žalio zbog propuštenih njihovih podataka ili razmjene s trećim stranama, to je dobar znak.

Comparitech redovito uspoređuje i pregledava VPN-ove za bilo koji broj slučajeva uporabe. Kada je riječ o neutralnosti mreže i privatnosti, neki idealni kandidati uključuju ExpressVPN, NordVPN i IPVanish.

deblokiranja

Uz sve gore opisane prednosti, VPN-ovi su također popularni jer mogu deblokirati geografski ograničen sadržaj. Na primjer, Amerikanci ne mogu gledati Blue Planet II na BBC iPlayeru jer je to ograničeno na stanovnike Velike Britanije. Spajanjem na VPN poslužitelj u Velikoj Britaniji možete "prevariti" svoju lokaciju i dobiti pristup cijelom BBC-evom geo-zaključanom sadržaju.

Što je s Torom??

Tor je mreža anonimnosti koju čine tisuće volonterskih čvorova širom svijeta. Kad se na Tor mrežu povežete koristeći nešto poput Tor preglednika, vaš internetski promet "preskače" kroz nekoliko ovih čvorova nasumičnim redoslijedom, čineći gotovo nemogućim praćenje aktivnosti na jednom izvoru. Za razliku od VPN-a, jedan entitet ne kontrolira sve poslužitelje.

Tor je fantastičan za anonimno gledanje interneta, ali ima svoje nedostatke. Prvo, jednostavno korištenje Tor mreže može privući neželjenu pažnju zakona za provođenje zakona. Tor se često koristi za obavljanje kriminalnih aktivnosti, poput kupovine neovlaštene robe s DarkNeta.

Drugo, Tor je mnogo sporiji od VPN-a. Nije pogodno za velika preuzimanja ili streaming videozapisa. Dostupna širina pojasa stvarno je pogodna samo za osnovno pregledavanje web stranica.

Konačno, mnoge web stranice blokiraju korisnike Tor. U drugim slučajevima, Tor korisnici moraju završiti CAPTCHA testove samo za pristup web stranicama. Preglednik Tor, koji većina ljudi koristi za povezivanje s Tor mrežom, prilično je bazičan i ne može se lako poboljšati ekstenzijama ili dodacima. To čini web surfing neugodnijim u usporedbi s VPN-om.

Ograničenja VPN-a

VPN-ovi neće popraviti sve pogrešno s internetom i nedavnim nedostatkom primjene neutralnosti mreže. ISP-ovi bi teoretski mogli blokirati ili gasiti veze s VPN poslužiteljima, mada tome još nismo bili svjedoci u Sjedinjenim Državama.

Sheme nulte ocjene i pakiranja gotovo sigurno će postati češći u godinama koje dolaze. Kada je aplikacija ili usluga "ocjenjena nula", ne računaju se s mjesečnom dodjelom podataka vašeg davatelja internetskih usluga. Ako je usluga u paketu s vašim internetskim planom, uslugu ćete dobiti besplatno ili s popustom. Takvi se programi u početku mogu činiti korisnima, a trošak se na kraju prebacuje na kupca. Aplikacije i usluge koje nemaju nultu ocjenu ili paket su izložene ozbiljnom nedostatku, gubeći inovacije i konkurenciju. T-Mobile svoju uslugu sada spaja s Netflixom, AT&T s HBO, a Sprint s Huluom.

VPN neće imati puno dobrog u pogledu skupa i nulte ocjene. U stvari, povezivanje s VPN-om dok koristite uslugu nula ocijene zapravo može biti kontraproduktivno jer će se ti podaci računati s mjesečnim ograničenjem.

VPN-ovi su jeftine usluge koje nude niz pogodnosti za pojedince koji ih plaćaju. Oni su 100 posto legalni u Sjedinjenim Državama i većini drugih zemalja. Ali ako vam je zaista stalo do privatnosti i neutralnosti mreže na ljestvici, tada se pridružite borbi i započnite pozivati ​​vaše zakonodavce.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 − 48 =

Adblock
detector