NordVPN vs privatni pristup internetu (PIA)

S toliko pružatelja VPN-a koji nude svoj jedinstveni paket funkcija, može se teško odlučiti između različitih usluga. Danas ćemo vidjeti kako dva glavna VPN-a, NordVPN i privatni pristup internetu (PIA) djeluju u pogledu različitih aspekata njihove usluge. Na taj način moći ćemo pošteno i precizno odmjeriti svoje prednosti i slabosti u odnosu na druge, omogućavajući nam da odlučimo koji je najbolji izbor za prosječnog korisnika u cjelini..


NordVPN vs PIA

Naglasci

NordVPN

  • Možete deblokirati najpopularnije usluge streaminga
  • Poslužitelji optimizirani za strujanje
  • Izuzetno prilagodljive sigurnosne opcije

Privatni pristup internetu

  • Brz, a opet jeftin
  • Moguća je anonimna registracija
  • Isprobana i testirana politika bez zapisnika

cijena & popusti

NordVPN PIA
Periodi pretplate Jedan mjesec Jedan mjesec
Šest mjeseci Jedna godina
Jedna godina Dvije godine
Dvije godine
Posebna ponuda 75% popusta na trogodišnji plan 58% popusta na dvogodišnju pretplatu PIA-e
Najviša cijena mjesečno $ 11,95 $ 6,95
Najniža cijena mjesečno $ 2,99 $ 2,91
Jednogodišnja cijena $ 83,88 $ 39.95
Povrat novca zagarantovan 30 dana 7 dana

Iako je mjesečna cijena NordVPN-a gotovo dvostruko viša od PIA-ove, razlika se brzo smanjuje kako se dužina pretplate povećava. U stvari, dvogodišnji NordVPN plan mjesečno je tek nešto više od dolara. Uz to, NordVPN nudi puno duži rok garancije povrata novca: 30 dana do sedam PIA-ovih. Kao takav, možete se prijaviti za NordVPN-ov dogovor kako biste učinkovito dobili besplatnu VPN pokrivenost dok ste na odmoru; sjetite se otkazati prije isteka garancije povrata novca.

NORDVPN UGOVOR: Ovdje uštedite 75% i smanjite mjesečni trošak na samo 2,99 dolara odabirom trogodišnjeg plana NordVPN-a.

PRIVATNI INTERNET DOZVOLA: Smanjite troškove za 58% s dvogodišnjim sporazumom PIA-e. To radi na samo 2,91 USD mjesečno.

Značajke

NordVPN PIA
Istovremene veze 6 5
Aplikacije operativnog sustava Windows, MacOS, Linux, Android, iOS Windows, MacOS, Android, iOS
Ručno instalirajte uređaje Set-top box, usmjerivači Linux, set-top box, usmjerivači
Split tuneliranje Ne Ne
Besplatni dodaci Proširenja preglednika za Firefox i Chrome. Blokiranje oglasa i zlonamjernog softvera Proširenja preglednika za Firefox, Chrome i Opera

Privatni pristup internetu i NordVPN nude sličnu podršku na više platformi. Svaki nudi aplikacije za širok raspon operativnih sustava, ali NordVPN ima jednostavan instalacijski program naredbenog retka za Linux platforme, dok PIA mora biti instaliran ručno. Postoje i proširenja za najpopularnije web-preglednike. hmeđutim, važno je zapamtiti da VPN proširenja samo kodiraju vaš preglednik i ne sakrivaju vašu IP adresu prilikom korištenja P2P mreža ili drugih web-aplikacija..

NordVPN uključuje dodatnu sigurnosnu značajku nazvanu CyberSec. Ove unakrsne stranice koje posjetite s poznatim popisom štetnih web mjesta, automatski zaustavlja učitavanje stranice ako postoji podudaranje. Također blokira oglase, uklanjajući potrebu za dodatnim, ne uvijek zakonitim proširenjima preglednika. Najbolje od svega, CyberSec sprječava da se vaš uređaj upotrebljava kao botnet, čak i ako je već zaražen zlonamjernim softverom.

Obje ove usluge omogućuju vam zaštitu više uređaja istovremeno, iako NordVPN ima malu prednost, uz dopušteno šest veza u odnosu na pet PIA-ova. Vrijedno je napomenuti da na usmjerivač možete instalirati bilo koji servis i automatski zaštititi bilo koji uređaj koji je na njega povezan; ovo je najbolji način zaštite svih uređaja u vašem domaćinstvu, jer usmjerivač broji samo jednu vezu.

Deblokiranje mogućnosti

NordVPN PIA
Streaming usluga
Netflix Da - potvrđeno za SAD,
Velika Britanija, Kanada, Njemačka,
Francuska, Japan,
Australija, Finska
Ne
Hulu SAD, Japan SAD, Japan
Sky Go Da Da
Amazon Prime Video Da Ne
BBC iPlayer Da Ne
abeceda Ne Ne
DZS Da Da
nacionalna komunikaciona mreža Da Da
ITV Da Da
Kanal 4 Da Da

Kao što je prikazano u gornjoj tablici, NordVPN nema problema s deblokiranjem nekih od najpopularnijih dostupnih streaming usluga. Čak je u stanju zaobići geo-ograničenja na zloglasno tvrdokornim platformama poput Netflixa i BBC iPlayera. Suprotno tome, PIA može pouzdano deblokirati samo manje, obično regionalne platforme. Izuzetak je Hulu u kojem PIA nastupa jednako dobro kao i NordVPN.

Kina

Privatni pristup internetu tehnički djeluje iz Kine, iako se održavanje ove usluge pokazalo "vrlo teško" za tvrtku. U praksi to znači da se ponekad nećete moći povezati i Na PIA se ne treba osloniti kada je u Kini.

NordVPN, s druge strane, ima nekoliko problema zaobilazeći Veliki kineski vatrozid. Većina korisnika trebala bi se moći povezati baš kao i obično, ali postoje i namjenski poslužitelji za upotrebu na strogo ograničenim lokacijama. Web lokacija NordVPN-a trenutno je blokirana u Kini, ali možete se obratiti korisničkoj podršci putem e-pošte ([email protected]) ili na neki od njihovih alternativnih URL-ova da biste pronašli radno mjesto za registraciju..

Postavljanje i sučelje

NordVPN PIA
Čarobnjak za automatsko postavljanje Windows, MacOS, LinuxAndroid, iOS Windows, MacOS, Android, iOS
Odabir glavne lokacije Kartirani, temeljeni na popisu Lista se temelji
Stranice postavki dodataka Da Da
Mobile friendly Da Da

Oba ova VPN-a imaju čiste, nesmetane mobilne aplikacije. NordVPN, posebno, izgleda sjajno, s glavnim zaslonom temeljenim na mapi i malim prostorom za kontekstualne opcije pri dnu. Korisnici se mogu zaštititi jednim klikom, pa čak mogu odlučiti i brzo se povezati s jednim od namjenskih IP usluga, P2P-optimiziranih poslužitelja ili Double VPN poslužiteljima izravno na početnom zaslonu.

Zasloni mobilnih aplikacija NordVPN

PIA zapravo ima dvije verzije svoje mobilne aplikacije: jednu, dostupnu izravno s PIA-ove web stranice i jednu iz Google Play Store-a. Pa koja je razlika? Pa, verzija trgovine aplikacija ne uključuje MACE - PIA-in kombinirani blokator oglasa i skener zlonamjernog softvera. Osim ove, dvije su aplikacije učinkovito identične.

PIA ima minimalistički početni zaslon s klizačem za brzo povezivanje, izbornikom odabira regije i trenutnom javnom IP adresom korisnika. Međutim, uključuje i veći izbor u izborniku postavki, uključujući mogućnost pokretanja PIA-e kada se uređaj pokrene i promjene postavki šifriranja..pia mobilna aplikacija 1

NordVPN ima, međutim, mnogo korisniju aplikaciju za stolna računala. Održava glavnu stranicu temeljenu na mapi, ali također omogućava korisnicima da odaberu željenu lokaciju s popisa, ako žele. Izbornik postavki nudi širok raspon kontrole nad načinom na koji se spajate na VPN, a korisnicima omogućuje jednostavno prebacivanje gumba za opcije poput prikazivanja nevidljivih za lokalne mreže, promjene protokola ili automatskog povezivanja pri pokretanju.

Odabir zemlje NordVPN

Suprotno tome, PIA-ova aplikacija za radne površine nalazi se na vašoj traci. Većini njenih značajki možete pristupiti jednostavnim klikom na ikonu. Automatski se sakriva kad ga i minimizirate, što može biti mala smetnja ako pokušavate slijediti vodič za konfiguraciju. U skladu s tim, pruža pristojan broj opcija, uključujući automatsko blokiranje oglasa i uključivanje i isključivanje zaštite od curenja DNS / IPv6.  

Izbornik PIA trake

Poslužitelji i performanse

NordVPN PIA
Zemlje poslužitelja 62 33
Ukupni broj poslužitelja 5152 3152

S 2.000 više poslužitelja od PIA-e i pokriva gotovo dvostruko više zemalja, NordVPN ima prednost u pogledu infrastrukture. To je posebno očito u područjima poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije, gdje NordVPN ima stotine više poslužitelja od svog rivala.

U praksi to znači da NordVPN omogućava korisnicima da deblokiraju geo-ograničene platforme iz šireg raspona lokacija. No, kako u malim zemljama obično postoji samo nekoliko poslužitelja, možda nećete postići iste brzine kao što biste, primjerice, povezali poslužitelj u SAD-u. PIA je, međutim, napravila dobar posao kreiranja klastera poslužitelja na lokacijama na kojima je najviše zahtjeva i kao takva će raditi dovoljno dobro za većinu ljudi.

Samo nam PIA-ova radna aplikacija omogućuje odabir poslužitelja u određenom gradu, iako ne prema zadanim postavkama. Morate ući u izbornik postavki i odabrati opciju "Poveži se po regiji". NordVPN ipak nudi tu funkciju u svojoj mobilnoj aplikaciji. Ova značajka omogućuje korisnicima povezivanje s obližnjim poslužiteljima, smanjujući latenciju njihove veze, tako da nije jasno zašto NordVPN nije uključio ove dodatne informacije. Uz to, to znači da je za korisnike na stolnim računalima jedini način za strujanje događaja obuhvaćenih gradskim ili državnim geo-ograničenjem isprobavanje svakog poslužitelja u državi pojedinačno kako bi vidjeli ima li uopće posla.

Pogledajte tablicu ispod da biste vidjeli u kojim zemljama NordVPN i PIA imaju poslužitelje:

NordVPNPIA
Albanija
Argentina
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Belgija
Bosna i Hercegovina
Brazil
Bugarska
Kanada
Čile
Kostarika
Hrvatska
Kipar
Češka Republika
Danska
Egipat
Estonija
Finska
Francuska
Gruzija
Njemačka
Grčka
Hong Kong
Mađarska
Island
Indija
Indonezija
Italija
Irska
Izrael
Japan
Letonija
Luksemburg
Makedonija
Malezija
Meksiko
Moldavija
Nizozemska
Novi Zeland
Norveška
Poljska
Portugal
Rumunjska
Rusija
Srbija
Singapur
,b>Slovačka
Slovenija
Južna Afrika
Južna Korea
Španija
Švedska
Švicarska
Tajvan
Tajland
purica
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ujedinjene države
Ukrajina
Vijetnam

sigurnosti

NordVPN PIA
VPN protokoli OpenVPN, L2TP, PPTP, IKEv2 OpenVPN, L2TP, PPTP
Šifriranje podataka OpenVPN AES-256 AES-128, AES-256
Šifriranje upravljačkog kanala OpenVPN RSA-4096 RSA-4096
Nakriva tehnologija Obfsproxy nijedan
Sigurnost aplikacije Prilagodljivi prekidač Prekidač za isključivanje (samo za radnu površinu)
DNS status Privatni DNS Privatni DNS

I NordVPN i PIA omogućuju vam upotrebu OpenVPN protokola (UDP i TCP). To nudi dobru ravnotežu između brzine i sigurnosti. Napomena: ove su usluge nudile podršku za PPTP, L2TP i IKEv2, ali to više nije slučaj.

Izbornik postavki NordVPN

Iako oba VPN-a imaju prekidač za zaustavljanje, NordVPN je bolji. Također možete odlučiti ubiti promet iz određenih aplikacija u slučaju pada vaše veze. PIA-ova mobilna aplikacija također uključuje prekidač kill, ali ne možete je prilagoditi; ili je uključeno ili isključeno. Možete odlučiti pokrenuti bilo koju uslugu kad god se uređaj pokrene.

Izbornik postavki PIA

NordVPN koristi softver temeljen na Obfsproxy kako bi sakrio činjenicu da koristite VPN. Neke vlade i institucije koriste dubinsku paketnu inspekciju (DPI) za nadzor i blokiranje određenih vrsta web prometa. Obfsproxy samo mijenja vaš promet tako da više nalikuje prihvaćenim vrstama i obrascima prometa. Na ovaj način možete sigurno koristiti Internet, čak i u zemljama s dalekosežnom mrežnom cenzurom.

Privatnost

NordVPN PIA
HQ baza Panama NAS
Zapisnici veza nijedan nijedan
Evidencije aktivnosti nijedan nijedan
Podaci o korisniku za prijavu Email adresa Email adresa
Anonimne mogućnosti plaćanja Bitcoin, Litecoin, Dash, Ethereum, Monero Mint, BitPay, 32 kripto valute, uključujući Bitcoin, Ethereum i Litecoin

Gotovo svaki VPN tvrdi da ne vodi nikakve zapisnike. Iako ćete većinu vremena otkriti da u sitnom tisku ili skriveni iza namjerno nejasnih izjava bilježe neke podatke o korisniku. Ovdje je važno razlikovati zapisnike veza (na primjer, vrijeme koje ste povezali od poslužitelja i poslužitelja) i zapise aktivnosti (kao što su web lokacije koje ste posjetili). Dakle, koliko su privatne usluge NordVPN i privatnog pristupa internetu?

Sjedište tvrtke NordVPN ima sjedište u Panami, a na njega se ne primjenjuju zakoni o zadržavanju podataka. S druge strane, PIA je sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, koja je jedna od 5 zemalja očiju. To znači da sigurnosne agencije mogu izvršiti pravni pritisak kako bi pristupile korisničkim informacijama i podijelile ih s ostalim članovima 5 Oči: Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland. No, kako bi se to spriječilo kao problem, privatni pristup internetu ima strogu politiku zapisivanja.

PIA je zapravo njihov dvostruki zahtjev dva puta testirao na sudu. U oba slučaja tvrtka nije mogla pružiti nikakve detalje o određenim vremenima povezivanja, datumima povezivanja ili aktivnostima određenih korisnika. Jedina informacija koju usluga pohranjuje je adresa e-pošte s kojom se prijavite. Kao rezultat toga, ako se odlučite registrirati s odbačenom adresom e-pošte i platite s jednom od mnogih podržanih kripto valuta, vaše aktivnosti se ne mogu vratiti na vas.

NordVPN ima sličnu politiku i ne vodi nikakve zapisnike. Korisnicima omogućuje plaćanje s raznim kripto valutama, ali manje su prihvaćene nego kod PIA. Da budemo pravedni, PIA je ovdje izvanserijski raspon, a mnogo glavnih VPN-ova prihvaća više od nekoliko različitih anonimnih načina plaćanja.

Konfiguracija

NordVPN PIA
Dodjela adrese Zajednički Zajednički
Moguća je statička IP adresa Da, na sljedećim lokacijama:

SAD (Buffalo, Los Angeles, Dallas, Matawan), Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska

Ne
DDoS zaštita Da Ne
NAT vatrozid Da Da

NordVPN je jasan pobjednik u ovom aspektu. Pruža anti-DDoS poslužitelje, pa čak omogućava korisnicima da dobiju statičku IP adresu u jednoj od četiri zemlje (iako to košta dodatno). Iako statična IP adresa otežava pokrivanje zapisa na mreži, daleko je manje vjerojatno da će pokrenuti automatizirane mjere sprječavanja prijevara, na primjer, kada se prijavite na uslugu internetskog bankarstva dok ste povezani na strani poslužitelj.

Obje ove usluge koriste dodjelu dijeljenja adresa. To znači da svi povezani na određeni poslužitelj istovremeno dijele IP adresu. Čak i ako su te usluge vodile dnevnike aktivnosti (koje nemaju), ne bi bilo načina da se kaže koji je korisnik pristupio određenoj web stranici.

NordVPN i PIA uključuju NAT vatrozid. Ova prilično uobičajena tehnologija: čak i vaš kućni usmjerivač ima ugrađenu. Problem je u tome što prilikom upotrebe VPN-a vaš se promet šifrira, a usmjerivač ne može znati gdje da ga pošalje. Umjesto toga, vatrozid vašeg VPN-a brine se za to, šalju dolazne pakete gdje god su namjeravali i odbijaju sve neželjene ili sumnjive pakete. Dobro djeluje, ali nije suludo; za najbolje rezultate, preporučujemo kombiniranje NAT vatrozida s dodatnom zaštitom, na primjer, vatrozid uključen u vaš operativni sustav.

Služba za korisnike

NordVPN PIA
Live chat Da Ne
Podrška za ulaznice Da Da
Podrška putem e-pošte Da Da
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 4 sata, 15 minuta 8 sati, 45 minuta
Telefonska podrška Ne Ne
Pretražujuća baza znanja Da Da
Video vodiči Da Da

NordVPN nudi korisnicima više načina za kontakt s podrškom u slučaju bilo kakvih problema; postoji 24/7 chat uživo, što je najbrži način, a odgovori se obično dobivaju u nekoliko sekundi. Osim toga, dostupna je podrška za e-poštu i ulaznice. PIA nudi samo podršku za ulaznice i e-poštu, tako da u pravilu možete očekivati ​​da duže pričekate prije nego što primite pomoć. Pored toga, morat ćete se prijaviti na račun (ne nužno plaćeni) da biste koristili sustav podrške jer se nepoželjna pošta na adresu e-pošte za podršku PIA-a zanemaruje..

Obje usluge uključuju baze znanja koje se mogu pretraživati ​​i koje korisnicima omogućuju brzi pronalazak odgovora na najčešće probleme. NordVPN je malo bolji, jer uključuje upute za videozapise za određene zadatke poput rješavanja problema s vezom. Međutim, većina NordVPN-ovih vodiča ilustrirana je postupnim snimkama zaslona umjesto videozapisima. PIA koristi snimke zaslona umjesto videozapisa u gotovo svim svojim udžbenicima, ali postoji 11 videozapisa koji pokrivaju osnovne aspekte korištenja usluge.

Zatražili smo korisničku podršku za svaku uslugu tri pitanja kako bismo utvrdili njihovu reaktivnost na korisničke upite. Kako NordVPN nudi live chat, ali privatni pristup internetu ne radi, kako bi se usporedila pošteno, sva donja pitanja poslana su putem e-pošte. Dva su jasna, opća pitanja, na koja su tvrtke vjerojatno imale unaprijed pisani odgovor. Treće je pitanje, međutim, bilo malo zamršenije i zahtijevalo je detaljniji odgovor.

NordVPN
Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo?
Sjedište NordVPN-a je u jednoj od 5 zemalja očiju? 6 sati, 54 minute 1 Da
Kakvu enkripciju koristi NordVPN? 2 sata, 2 minute 1 Da
Kako mogu instalirati NordVPN na LibreELEC uređaje? 3 sata, 48 minuta 1 Da
PIA
Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo?
Sjedište PIA-e je u jednoj od 5 zemalja? 11 sati, 7 minuta 1 Da
Kakvu enkripciju koristi PIA? 3 sata, 19 minuta 1 Da
Kako mogu instalirati PIA na LibreELEC uređaje? 11 sati, 50 minuta 1 Da

NordVPN je pružio vrlo detaljan odgovor na naše posljednje pitanje, zajedno s detaljnim uputama za instalaciju VPN klijenta na OS-u temeljen na Kodi-ju. Njegovi su odgovori bili brzi i općenito su objasnili sve probleme laičkim izrazima. PIA je trajala znatno duže, ali uspjela je riješiti pitanja koja su postavljena na jednako učinkovit način.

Pobjednik: NordVPN

NordVPN

NordVPN i privatni pristup internetu izvrsne su i cijenjene usluge. PIA, posebno, uspijeva ostati isplativa, pružajući istinsku uslugu nultih zapisa i velike brzine. To je reklo, NordVPN je bolji izbor za većinu ljudi, i objasnit ćemo zašto u nastavku.

Prvo, lakše je strujati putem NordVPN-a. Ova usluga deblokira širi spektar visokoprofilnih platformi za streaming i ima poslužitelje u gotovo dvostruko većem broju zemalja od PIA. S velikim brzinama i više od 5000 poslužitelja širom svijeta, bez ikakvih problema moći ćete strujati HD videozapise uživo s bilo kojeg mjesta na svijetu..

NordVPN olakšava pomoć kada se mučite. Obično možete dobiti pomoć putem live chat-a u samo nekoliko sekundi, a postoje i korak po korak videozapisi koji će vam pomoći s nekim češćim preprekama s kojima biste se mogli suočiti. Sustav PIA-e, s druge strane, zahtijeva nekoliko dodatnih koraka, uključujući registraciju za besplatni račun i unošenje detaljnih podataka o vašem sustavu, čak i za opća pitanja o usluzi..

Napokon, NordVPN dolazi s 30-dnevnim jamstvom povrata novca, za razliku od sedam dana PIA-e. Što više vremena možete isprobati, instalirati ga na sve svoje različite uređaje i koristiti ga za strujanje, imat ćete bolju ideju da li vam odgovara ili ne. Bez obzira odlučite li se koristiti NordVPN ili privatni pristup internetu, zajamčeni su vam vaši osobni podaci i sigurnost sustava.

Vidi također: ExpressVPN vs NordVPN

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1