NordVPN vs. TunnelBear pregled

NordVPN vs Tunnelbear

Odabir VPN-a može biti težak za nove korisnike. Postoji na desetine različitih pružatelja usluga, za koje svi tvrde da su najbolji, a često koriste tehničke izraze koje vjerojatno nećete razumjeti ako nemate pozadinu umrežavanja računala.

Da pojednostavimo stvari uspoređujemo dva glavna VPN-a jedan pored drugog, NordVPN i TunnelBear. Na ovaj ćete način moći na prvi pogled točno reći što nude NordVPN i TunnelBear. Također ćemo presjeći žargon i na jednostavan način objasniti što svaka značajka radi kako biste točno znali za što plaćate. Uz to, započnimo:

Naglasci

NordVPN

 • Ima najveću mrežu bilo kojeg velikog VPN-a
 • Deblokira najpopularnije usluge streaminga iz inozemstva
 • Omogućuje konstantno velike brzine
 • Nudi nekoliko naprednih sigurnosnih i privatnih značajki

Tunnelbear

 • Snažne značajke privatnosti i pravila bez zapisivanja
 • Razumne brzine
 • Nudi besplatan plan
 • Deblokira manje strujne platforme bez ikakvih problema

Cijene i popusti

NordVPNTunnelbear
Periodi pretplate Jedan mjesec Jedan mjesec
Jedna godina Jedna godina
Dvije godine Dvije godine
Tri godine
Posebna ponuda 75% popusta na trogodišnji plan 58% popusta na dvogodišnji plan
Najviša cijena mjesečno $ 11,95 $ 9,99
Najniža cijena mjesečno $ 2,99 $ 4.17
Jednogodišnja cijena $ 83,88 $ 59.88
Povrat novca zagarantovan 30 dana 30 dana

Kao što vidite, obje ove usluge povoljne su cijene, čak i ako se pretplaćujete iz mjeseca u mjesec. TunnelBear je kratkoročno nešto jeftiniji, ali ako se želite obvezati na duže razdoblje, NordVPN nudi značajnije uštede. Njegov trogodišnji plan košta samo 107,55 USD, što je samo nešto skuplje od dvogodišnje pretplate TunnelBear-a, koja košta 99,99 USD.

Naravno, TunnelBear ima i jednu vrlo atraktivnu ponudu: besplatnu verziju. No, ovo je manje privlačno nego što se čini, budući da su besplatni korisnici mjesečno ograničeni na 500 MB podataka. U kontekstu, to je dovoljno za gledanje otprilike pola sata videozapisa standardne definicije na Netflixu (iako ako samo pregledavate web, 500MB će trajati malo duže).

I NordVPN i TunnelBear nude 30-dnevno jamstvo povrata novca. To vam omogućuje da isprobate svaku uslugu mjesec dana i zatražite povrat novca ako niste zadovoljni. Ne morate čak ni navesti razlog za otkazivanje pretplate.

Najbolja ponuda za NordVPN: Smanjite troškove za 75% trogodišnjom pretplatom NordVPN-a.

Najbolja ponuda za TunnelBear: odaberite dvogodišnji plan TunnelBear-a za uštedu 58%.

Značajke

NordVPNTunnelbear
Istovremene veze 6 5
Aplikacije operativnog sustava Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick Windows, MacOS, Android, iOS
Ručno instalirajte uređaje Usmjerivači, televizijski prijemnici Linux (ograničena podrška), usmjerivači, televizijski prijemnici
Split tuneliranje Ne Samo Android
Besplatni dodaci Blokiranje oglasa, skeniranje zlonamjernog softvera, automatska zaštita WiFi, proširenja preglednika za Chrome i Firefox Automatska zaštita WiFi, proširenja za Chrome, Firefox i Opera

Na prvi pogled čini se da ove usluge nude slične značajke, ali u praksi postoji nekoliko važnih razlika. Oba VPN-a nude aplikacije za najčešće platforme, iako je NordVPN uključen u Amazonovu trgovinu aplikacija i TunnelBear se mora ručno instalirati na Linux. Uz to, TunnelBear radi samo s dvije posebne distribucije (Ubuntu 16+ i Fedora Workstation 25+).

S druge strane, TunnelBear ima proširenje za preglednik Opera, što NordVPN ne. Umjesto toga, vrijednost ovoga je upitna jer se manje od tri posto korisnika interneta oslanja na Opera. Nadalje, važno je napomenuti da proširenja VPN preglednika štite samo promet od vašeg preglednika, a ne bilo koji drugi program (P2P klijenti, aplikacije za razmjenu poruka i tako dalje).

Tada su tu naprednije opcije. Oba VPN-a uključuju automatsku zaštitu WiFi, ali NordVPN također omogućuje automatsko blokiranje oglasa i skeniranje datoteka za zlonamjerni softver, olakšavajući sigurno pregledavanje. Međutim, Androidova aplikacija TunnelBear uključuje značajku podijeljenog tuneliranja koja vam omogućuje odabir određenih programa za zaobilaženje VPN-a..

Deblokiranje mogućnosti

NordVPNTunnelbear
Streaming usluga
Netflix Preko desetak knjižnica, uključujući Netflix SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada, Japan, Nizozemska Ne
Hulu SAD, Japan Ne
Sky Go Da Ne
Amazon Prime Video SAD, Velika Britanija Ne
BBC iPlayer Da Ne
abeceda Ne Ne
DZS Da Ne
nacionalna komunikaciona mreža Da Da
ITV Da Da
Jedanaest sportova Da Da
Kanal 4 Da Ne

TunnelBear ima puno prednosti, ali deblokiranje platformi za streaming nije jedna od njih. Ovaj se VPN bori za deblokiranje bilo koje veće streaming platforme (posebno, uopće ne može deblokirati bilo koju Netflix biblioteku), iako vam omogućuje pristup nekoj manje popularnoj usluzi kao što je ITV Hub iz inozemstva.

U kontrastu, NordVPN se u ovom području ističe. Potpuno je u stanju deblokirati usluge poput Netflixa, Amazon Prime Video i BBC iPlayera, a iako vam on neće dopustiti prijenos uživo ABC-a, to je samo zato što ABC ima posebno snažne značajke zaključavanja regije. Također je vrijedno napomenuti da svi NordVPN-ovi serveri deblokiraju Netflix, iako ako se NordVPN ne može povezati s Netflix bibliotekom koju ste odabrali, bit ćete preusmjereni na Netflix US.

Kina

Kineska internetska ograničenja neka su od najstrožih na svijetu i možda ne iznenađuje što većina VPN-a jednostavno neće raditi. Međutim, i NordVPN i TunnelBear rade u Kini nakon što su pravilno konfigurirani.

NordVPN ima posebne poslužitelje dizajnirane za upotrebu u zemljama s strogom internetskom cenzurom. Međutim, morate promijeniti postavku kako biste ih koristili. Jednom kada to omogućite (postavke > Napredna > Zatečeni poslužitelji), na popisu s lijeve strane glavnog zaslona naći ćete prikladne poslužitelje. TunnelBear ima sličnu postavku (postavke > sigurnosti > GhostBear), a skrivanje podataka može se koristiti s bilo kojeg poslužitelja.

Iako ti VPN-ovi savršeno funkcioniraju u Kini, njihov web-mjesto blokira Veliki vatrozid. Kao rezultat, prije dolaska u Kinu morate instalirati svoj VPN.

Postavljanje i sučelje

NordVPNTunnelbear
Čarobnjak za automatsko postavljanje Linux, Windows, MacOS, iOS, Android Windows, Android, MacOS, iOS
Odabir glavne lokacije Karta bazi / popis-based Karta bazi
Stranice dodatnih postavki Da Da
Mobitel za obitelji Da Da

Aplikacije za radne površine

I NordVPN i TunnelBear nude intuitivne, prilagođene korisniku prilagođene aplikacije. Aplikacija TunnelBear vodi vas kroz postupak povezivanja s VPN-om svaki put kada se prijavite, a karta na glavnom zaslonu olakšava pregled koji su poslužitelji dostupni. Postavke su na zasebnoj stranici i podijeljene su u tri kategorije, tako da je relativno jednostavno pronaći ono što tražite.

NordVPN vs. TunnelBear pregled

Desktop aplikacija NordVPN-a podijeljena je u dva odjeljka: popis dostupnih poslužitelja s lijeve strane i karta s desne strane. Korisnici se mogu povezati na specijaliziranim poslužiteljima (poput onih dizajniranih za dijeljenje datoteka P2P) izravno s početnog zaslona, ​​što je izvrsno. Također nam se sviđa što NordVPN omogućava uvećavanje i smanjivanje karte jer se na poslužiteljima u 60 zemalja može prilično skupiti.

Snimka zaslona za radnu površinu NordVPN

Mobilne aplikacije

Iako su mobilne aplikacije TunnelBear gotovo su identične onima na radnoj površini većina opcija konfiguracije uklonjena je. I dalje možete zakotrljati svoj promet, aktivirati prekidač kill i koristiti podijeljeno tuneliranje (na Androidu), ali su te značajke označene s "GhostBear", "VigilantBear" i "SplitBear", što korisniku zapravo ništa ne govori.

NordVPN vs. TunnelBear pregled

Ovo nije jedina instanca TunnelBear-ovog pristupa "forme preko funkcije": od šest dostupnih opcija u mobilnoj aplikaciji, tri (uključujući "medvjeđe zvukove" i onu koja "prikazuje tečne oblake na karti") nemaju nikakav utjecaj na performanse VPN-a.

NordVPN-ova mobilna aplikacija sjajan je primjer onoga što bi TunnelBear mogao biti. Zadržava većinu funkcionalnosti radne površine i jednostavno preuređuje sučelje kako bi bolje odgovarali malim ekranima. Neke su značajke uklonjene, poput prekidača kill (na Androidu) i zbrkanih poslužitelja, ali sveukupno ostaje svestran i jednostavan za upotrebu.

NordVPN vs. TunnelBear pregled

Poslužitelji i performanse

NordVPNTunnelbear
Zemlje poslužitelja 60 21
Ukupni broj poslužitelja 5700+ 350+

NordVPN mreža pokriva gotovo tri puta više zemalja od TunnelBear-a i sadrži 16 puta više poslužitelja. Međutim, valja napomenuti da NordVPN ima više poslužitelja od bilo kojeg drugog velikog pružatelja usluga.

Koje to veze ima s korisnikom? Pa, s više poslužitelja, NordVPN je bolji za širenje korisničkog opterećenja, što znači da je veća vjerojatnost da ćete uspostaviti vezu velike brzine čak i u vrijeme najveće brzine. Naravno, i ovdje je faktor broj korisnika.

TunnelBear omogućuje korisnicima besplatne usluge da odaberu bilo koju od njegovih 20+ lokacija. Iako je ovo sjajno za one korisnike (većina besplatnih VPN-a nudi samo nekoliko lokacija), može značiti uslugu slabije kvalitete za plaćene korisnike.

Donja tablica pokazuje gdje NordVPN i TunnelBear imaju poslužitelje:

NordVPNTunnelbear
Albanija
Argentina
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Belgija
Bosna i Hercegovina
Brazil
Bugarska
Kanada
Čile
Kostarika
Hrvatska
Kipar
Češka Republika
Danska
Estonija
Finska
Francuska
Gruzija
Njemačka
Grčka
Hong Kong
Mađarska
Island
Indija
Indonezija
Irska
Izrael
Italija
Japan
Letonija
Luksemburg
Makedonija
Malezija
Meksiko
Moldavija
Nizozemska
Novi Zeland
Norveška
Poljska
Portugal
Rumunjska
Rusija
Srbija
Singapur
Slovačka
Slovenija
Južna Afrika
Južna Korea
Španija
Švedska
Švicarska
Tajvan
Tajland
purica
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ujedinjene države
Ukrajina
Vijetnam

sigurnosti

NordVPN Tunnelbear
VPN protokoli OpenVPN, IKEv2 OpenVPN, IKEv2, IPSec (samo za iOS)
Šifriranje podataka OpenVPN AES-256 AES-256
Šifriranje upravljačkog kanala OpenVPN RSA-4096 RSA 2048-
Nakriva tehnologija Obfsproxy Obfsproxy
Sigurnost aplikacije Prekidač za zaustavljanje (osim na Androidu) Kill prekidač (sve platforme)
DNS status Privatni DNS Privatni DNS

Oba ova VPN-a omogućuju vam korištenje OpenVPN i IKEv2 protokola, iako TunnelBear također koristi IPSec na iOS uređajima. Zanimljivo je da TunnelBear zapravo ne omogućuje ručnu promjenu protokola; umjesto toga, on uspostavlja dvije veze i koristi onaj protokol koji se najbrže povezuje.

NordVPN koristi 4096-bitne RSA tipke za sigurnu komunikaciju s vašim uređajem, dok TunnelBear koristi 2048-bitne tipke. Oboje su učinkovito nespojivi (kao što je 256-bitna enkripcija koju koristi svaki od ovih VPN-a), premda hipotetski, trebalo bi još više vremena da se kompromitiraju RSV ključevi NordVPN-a, u protivnom, NordVPN i TunnelBear imaju slične napredne značajke.

Oboje koriste Obfsproxy kako bi promijenili promet i sakrili, na primjer, činjenicu da koristite VPN. Uz to, svaka usluga posjeduje svoje DNS poslužitelje, što znači da vaše podatke nikada ne vide treće strane. Svako od njih nudi i prekidač za ukidanje, iako TunnelBear ovdje ima malu prednost. Prekidač "kill", nazvan VigilantBear, dostupan je u svakoj verziji aplikacije.

Privatnost

NordVPNTunnelbear
HQ baza Panama Kanada
Zapisnici veza nijedan Neki
Evidencije aktivnosti nijedan nijedan
Podaci o korisniku za prijavu Email adresa Email adresa
Anonimne mogućnosti plaćanja Bitcoin, Ethereum, Ripple Bitcoin, staklenke s medom 

Kada je riječ o privatnosti, NordVPN je jedan od najboljih. Za početak se ta usluga nalazi u Panami, zemlji koja nema zakonske propise o obveznom čuvanju podataka. Ne zadržava evidencije aktivnosti ili veze i omogućuje vam plaćanje s tri najpopularnije kripto valute.

TunnelBear bilježi neke podatke, uključujući da li ste koristili uslugu u posljednjih mjesec dana i koliko ste prenijeli podataka. To ne bilježi nikakve detalje o vašim aktivnostima, međutim. Ovaj VPN sa sjedištem je u Kanadi, član je obavještajnog partnerstva Five Eyes. To znači da bi te podatke teoretski mogla zatražiti neka druga država članica (SAD, Velika Britanija, Australija ili Novi Zeland) i podijeliti ih sa svim ostalim.

Kao i NordVPN, TunnelBear prihvaća bitcoin. Također prihvaća staklenke s medom kao plaćanje, što je tehnički anonimno, pod uvjetom da ne uključite povratnu adresu. Vrijedno je imati na umu da će troškovi otpreme staklenke meda u Kanadu vjerojatno biti viši od cijene mjesečne pretplate.

Konfiguracija

NordVPNTunnelbear
Dodjela adrese Zajednički Zajednički
Moguća je namjenska IP adresa Da (u Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj) Ne
DDoS zaštita Ne Ne
NAT vatrozid Da Ne

Obje ove usluge koriste zajedničko dodjeljivanje IP adresa. To znači da svaki korisnik koji je povezan s određenim poslužiteljem dijeli istu IP adresu, pa je nemoguće reći kojoj je osobi pristupilo određenoj web lokaciji gotovo nemoguće. Ako biste više voljeli IP adresu za sebe, NordVPN omogućuje vam da je kupite za dodatnih 70 USD godišnje.

Nijedna od ovih usluga ne nudi anti-DDoS poslužitelje, iako je NordVPN prije. To se kaže, bilo koji VPN zaštitit će vas od DDoS napada budući da njihove velike mreže mogu apsorbirati i distribuirati utjecaj daleko učinkovitije od vašeg kućnog usmjerivača.

NordVPN dolazi s NAT vatrozidom, dok TunnelBear ne. Kad se povežete s VPN-om, sav vaš promet šifriran je, a usmjerivač više ne može vidjeti za koji je uređaj svaki paket namijenjen. NAT zaštitni zid VPN-a jednostavno preusmjerava vaše podatke tamo gdje treba i blokira sumnjivi ili neželjeni promet.

Služba za korisnike

NordVPNTunnelbear
Live chat Da (interno) Ne
Podrška za ulaznice Da Da
Podrška putem e-pošte Da Da
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 8 sati, 18 minuta 4 sata, 55 minuta
Telefonska podrška Ne Ne
Pretražujuća baza znanja Da Da
Video vodiči Da Ne

Podrška za TunnelBear pristojna je, ali blijedi u odnosu na NordVPN-ove. Ne postoji podrška uživo u chatu, na primjer, što znači da na odgovore na relativno jednostavna pitanja često morate čekati nekoliko sati. TunnelBear, međutim, sadrži čvrstu bazu znanja s odgovorima koji objašnjavaju stvari u laičkim uvjetima.

NordVPN nudi podršku koja radi na 24 sata dnevno, a osoblje obično reagira na poruke u nekoliko sekundi. Tu je i baza znanja koja može pretraživati ​​ili, ako vam je draže, izbor video vodiča na YouTube kanalu NordVPN-a.

Da bismo precizno usporedili odzivnost ovih usluga, poslali smo svaka tri pitanja putem e-pošte. TunnelBear bi ovdje trebao imati malu prednost, jer je e-pošta njegov primarni kanal za korisničku podršku. Vremena odgovora putem e-pošte razlikuju se ovisno o doba dana i broju korisnika koji imaju problema. Rezultate naših testova možete pronaći u nastavku:

NordVPN
Pitanje  Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Kakve zapise čuva NordVPN? 3 sata, 8 minuta 1 Da
Mogu li instalirati NordVPN na moj Raspberry Pi? 12 sati, 1 minutu 1 Da
Mogu li NordVPN automatski zaštititi moj wifi? 6 sati, 52 minute 1 Da
Tunnelbear
Pitanje  Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Kakve zapise čuva TunnelBear? 5 sati, 59 minuta 1 Da
Mogu li instalirati TunnelBear na svoj Raspberry Pi? 4 sata, 35 minuta 1 Da
Mogu li TunnelBear automatski zaštititi moj wifi? 4 sata, 14 minuta 1 Da

Kao što se očekivalo, TunnelBear je imao niže i konzistentnije prosječno vrijeme odgovora. Obje su službe imale tendenciju odgovaranja unaprijed napisanim odgovorima, što je i razumljivo s obzirom na učestalost naših pitanja. Međutim, odgovori TunnelBear-a učitani su s referencama za medvjede, a to nije baš ono što vam treba kada tražite tehničku podršku.

Pobjednik: NordVPN

NordVPN

Dostupne aplikacije:

 • PC
 • ortak
 • IOS
 • Android
 • Linux

Web stranica: www.NordVPN.com

Povrat novca zagarantovan: 30 DANA

TunnelBear je bolji VPN od prosjeka, ali ne uspijeva ispuniti sigurnije i svestranije plaćene rivale. Trži se kao jednostavna usluga koja se lako koristi za početnike, ali bez 24-satnog chata uživo korisnici bi mogli naići na to da satima ne mogu sigurno pretraživati, čekajući odgovor podrške. Zbog toga i nekoliko drugih faktora, NordVPN je bolji izbor za prosječnog korisnika.

NordVPN ne samo da pruža veće brzine, već ima daleko više poslužitelja i deblokira daleko širi raspon sadržaja. Ova usluga također stavlja veliki naglasak na vašu privatnost i sigurnost, što je neophodno za bilo koji VPN koji radi u Kini. Najbolje od svega, NordVPN, iako nije besplatan, jedan je od najpristupačnijih VPN-ova na tržištu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 72 = 73

Adblock
detector