Обнускација ВПН-а је објасњена

Обнускација ВПН-а је објасњена

Неке владе, провајдери Интернет услуга (ИСП) и мрежни администратори имају за циљ да открију (и често блокирају) ВПН саобраћај из различитих разлога. Замена ВПН се односи на маскирање ВПН саобраћаја таквог који није лако идентификовати као такав. Сродни појмови у литератури добављача ВПН-а укључују „обфспроки сервере“, „пригушење саобраћаја“, „прикривени ВПН“ и „скривачку технологију“. Али шта то заиста значе?

У овом посту помажемо вам да схватите ову збуњујућу терминологију. Расправљамо о томе шта је замрачење и зашто вам је потребна. Објашњавамо и различите методе које се користе за обуздавање саобраћаја и препоручујемо неколико ВПН-ова који то раде врло добро.

Шта је замрачење ВПН-а?

Дефиниција у речнику "обфускације" је:

радња стварања нечег нејасног, нејасног или неразумљивог

Обфускација ВПН-а прикрива ВПН саобраћај тако да више не личи на ВПН саобраћај. На тај се начин то може сакрити од свакога ко то покуша открити. Технике замрачења не мењају сами саобраћај, већ стварају маску која сакрива препознатљиве обрасце.

ОпенВПН је подразумевани протокол који користи већина ВПН-а. Осигурава податке шифрирањем, али додаје и препознатљив потпис. Неке технике детекције, нарочито напредна дубинска инспекција пакета (дискутована доле), могу открити овај потпис.

Сврха обскрпције ВПН-а је да настави пренос података на сигуран (шифрован) начин, али да сакрије природу саобраћаја тако да може заобићи блокове.

ВПН обфускацијски дијаграм.

Постоје разне методе које се користе за прикривање ВПН промета, али оне углавном укључују додавање слоја шифрирања који промет прикрива као редован промет. О овима ћемо расправљати у даљем тексту, али прво ћемо погледати зашто морамо маскирати ВПН саобраћај..

Зашто вам треба замрачење ВПН-а?

Постоји неколико главних разлога због којих ћете можда требати да сакријете чињеницу да користите ВПН:

  1. Заобићи владину цензуру
  2. Избјегавајте мрежне блокове
  3. Побољшајте приватност и анонимност
  4. Спречити истицање ИСП-а

Погледајмо их детаљније:

1. Заобићи владину цензуру

У неким земљама, попут Кине, Египта, Ирана, Северне Кореје и Пакистана, влада снажно ограничава приступ интернету. Често блокирају одабране одредишне веб локације заустављајући саобраћај који путује на те веб локације. На пример, у Кини, „Греат Фиревалл“ садржи разне методе за спречавање корисника да приступају блокираним веб локацијама и апликацијама као што су Фацебоок, ВхатсАпп и Твиттер.

Да би заобишли ове блокове, многи корисници користе коришћење ВПН-а. Када је повезан са ВПН-ом, саобраћај корисника је шифриран тако да је садржај нечитљив. ВПН такође шаље саобраћај преко секундарног сервера, тако да би преглед саобраћаја показао да иде на ВПН сервер, а не на забрањену веб локацију.

Кинеска влада се, наравно, ухватила чињенице да људи користе ВПН-ове да би заобишли блокове. Као одговор, они покушај да се блокира ВПН саобраћај. То се може учинити на више начина. На пример, ако је ВПН сервер познат влади, они могу једноставно блокирати саобраћај који иде на тај сервер. То се догађа често, чак и на врхунским ВПН-има, због чега провајдери морају остати на прстима и бити спремни да пошаљу саобраћај преко различитих сервера који влади нису познати.

Друга метода која се користи за блокирање ВПН промета је блокирање порта кроз који ОпенВПН промет обично улази (порт 1194). Слање ОпенВПН саобраћаја преко другог порта понекад може заобићи ову врсту блокирања.

Напредније методе блокирања укључују откривање природе самог саобраћаја. Дубока инспекција пакета (ДПИ) може открити јединствени потпис који носи ОпенВПН. Ако се открије ВПН саобраћај, блокира се. Овде долази замрачење. Прекривајући ВПН саобраћај као нешто друго, неки ВПН-ови успевају да заобиђу напредне ДПИ методе.

2. Избјегавајте мрежне блокове

Ако користите ВПН у својој канцеларији или школи да бисте заобишли блокове, можда неће увек успети. Неки мрежни администратори постављају методе за откривање ВПН промета. Замрачење ће вам помоћи заобилазе ове мере откривања и заобићи блокове као нормално.

3. Побољшајте приватност и анонимност

Већина метода прикривања служи као додатни слој сигурности, приватности и анонимности ваших података. Са додатни слој шифровања, било којим сноперсима је тешко открити да користите ВПН. Ово укључује ваш ИСП, владине агенције и цибер криминалце.

Без обзира да ли сте једноставно безбедни и желите да задрже хакере у близини или сте новинар или активиста који траже додатну приватност на мрежи, обмањивање може помоћи.

4. Спречите давање ИСП-а

Многи даваоци интернетских услуга смањују вашу брзину интернета ако виде да стримујете, преузимате или посећујете одређене веб странице. ВПН треба да спречи да се то догоди јер ваш ИСП више не може видети садржај или одредиште вашег саобраћаја.

Међутим, ваш ИСП ће можда моћи да открије да користите ВПН, а неки корисници пријављују да њихови даваоци интернетских услуга умањују ВПН саобраћај. Иако је вероватније да су успоравања последица самог ВПН-а (енкрипција успорава везе), вероватно је да неки даватељи интернетских услуга могу неселективно умањити ВПН саобраћај. Ако је то случај, онда би замрачење требало да помогне у спречавању ове праксе.

Такође видети: Како зауставити истицање ИСП-а помоћу ВПН-а

Како функционира обфускација ВПН-а?

Када читате о значајкама различитих ВПН-а, можете наићи на појмове повезане са замрачењем ВПН-а. Постоји пуно „буззворд-ова“ повезаних са овом темом, али многе од њих значе отприлике исту ствар. Неки примери су „прикривени ВПН“ или „прикривени режим“, „скривачка технологија“ и „замагљени сервери“. Све ово значи да ВПН користи неки начин заташкавања како би прикрио свој саобраћај када користите одговарајућа подешавања. Неки провајдери проналазе нова имена за њихове методе замрачења, на пример, Сурфсхарков „режим без граница“ и ВипрВПН-ов „камелеонски протокол“.

Па шта они заправо раде на вашем ВПН саобраћају? Испод су неке од метода које ВПН провајдери могу користити за замрачење. Имајте на уму да за било какву закулисност која ради, и клијент и сервер морају бити постављени да би их користили. На пример, Обфспроки треба да буде конфигуриран и на ВПН апликацији и на послужитељу да би радио.

Обфспроки

Информације о обфспроки.

Обфспроки је подпројект пројекта Тор (одговоран за анонимни прегледач Тор). Настао је као одговор на блокирање промета Тор у неким земљама, попут Кине. То замрачује Торов саобраћај тако да више није препознат. Иако је Обфспроки развијен за употребу са Тором, може се користити и са ОпенВПН.

Обфспроки покреће различите преносиве транспортере који раде на различите начине да сакрију ОпенВПН саобраћај. Тхе Користи се прикључни транспорт који зависи од врсте блока то се заобилази. Тренутно је најчешћи прикључни транспорт који се користи за ОпенВПН саобраћај обфс4, који функционише тако што скреће саобраћај да би у суштини изгледао као ништа.

Стуннел

Стуннел је софтвер отвореног кода који маскира ОпенВПН саобраћај као ТЛС / ССЛ саобраћај. ТЛС / ССЛ је врста шифрирања које користи ХТТПС. ВПН саобраћај је пролази кроз ТЛС / ССЛ тунел, додајући још један слој шифрирања и учинивши да се чини да је снооперима то редован ХТТПС саобраћај.

ОпенВПН КСОР кодирање

Информације о ОпенВПН КСОР Сцрамбле-у.

ОпенВПН КСОР сцрамбле користи КСОР шифру за прикривање ОпенВПН промета. Ово је једноставна шифра која укључује замену вредности сваког бита података другом вредношћу. Ово је довољно да се осигура да неке ДПИ методе могу више не откривају ОпенВПН потпис. Међутим, једноставност КСОР-а значи да није увек ефикасан против владиних блокова.

Вриједно је напоменути да је КСОР стекао нотор као популарни алат који користе програмери злонамерног софтвера да сакрију свој код од откривања.

Најбољи ВПН-ови који нуде замрачење

Иако многи ВПН-ови тврде да нуде супериорне методе обмулкације, многи од њих не раде да би заобишли владине блокове. А од оних који раде, велика је варијација у квалитети услуге у смислу фактора као што су брзина, сигурност и подршка. Испод је приказ најбољих ВПН-ова на тржишту који нуде замаму.

Најбољи ВПН-ови са замрачењем:

  1. ЕкпрессВПН: ЕкпрессВПН је изузетно брз и поуздан ВПН, познат по својој способности да заобиђе ограничења у Кини и другим земљама где се намећу блокови. Лако је започети са, чак и у Кини, без посебног подешавања. ЕкпрессВПН долази са 30-дневном гаранцијом поврата новца без ризика.
  2. НордВПН: НордВПН је врхунски провајдер буџета који омогућава заобилажење ВПН блокова у Кини. Једноставно се повежите на један од многих закинутих сервера и биће вам добро да кренете.
  3. Хотспот Схиелд: Овај ВПН може заобићи мере откривања и омогућити вам приступ бесплатном вебу. Одликује се великом брзином и користи власнички протокол “Цатапулт Хидра” за безбедан и дискретан саобраћај..
  4. Сурфсхарк: Сурфсхарк је одличан за деблокирање и омогућава повезивање неограниченог броја уређаја. Нуди напредну функцију подешавања која се зове НоБордерс мод која обрушава ваш ВПН саобраћај када је омогућена.
  5. ВипрВПН: ВипрВПН нуди брзу и поуздану услугу. Пребацивање на његов власнички протокол Цхамелеон помаже вам да избегнете откривање.
  6. ПриватеВПН: Ово је још један брзи ВПН са одличним способностима деблокирања. Софтвер можете користити у режиму „Стеалтх ВПН“ да бисте засметали саобраћају.

За информације о томе како да подесите своја подешавања унутар ових ВПН апликација како бисте омогућили замрачење, можете да проверите наш пост о томе како да свој ВПН учините препознатљивим и заобиђите блокове.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4

Adblock
detector