Obnuskacija VPN-a objasnjena

Obnuskacija VPN-a objasnjena

Neke vlade, davatelji internetskih usluga (ISP-ovi) i mrežni administratori imaju za cilj otkrivanje (i često blokiranje) VPN prometa iz različitih razloga. Obfuskacija VPN odnosi se na maskiranje VPN prometa takav koji nije lako prepoznati kao takav. Povezani izrazi u literaturi dobavljača VPN-a uključuju "obfsproxy poslužitelje", "prigušivanje prometa", "prikriveni VPN" i "skrivajuću tehnologiju". No, što oni zapravo znače?

U ovom postu pomažemo vam da shvatite ovu zbunjujuću terminologiju. Raspravljamo o tome što je zamračenje i zašto vam treba. Objašnjavamo i različite metode koje se koriste za obluku prometa i preporučujemo nekoliko VPN-a koji to rade vrlo dobro.

Što je zamračenje VPN-a?

Rječnička definicija "zamračenja" glasi:

radnja stvaranja nečeg nejasnog, nejasnog ili nerazumljivog

Obfuskacija VPN-a prikriva VPN promet tako da više ne izgleda kao VPN promet. Na taj se način to može sakriti od svakoga tko to pokuša otkriti. Tehnike zatamnjenja ne mijenjaju sami promet, već stvaraju masku koja skriva prepoznatljive obrasce.

OpenVPN je zadani protokol koji koristi većina VPN-a. Osigurava podatke šifriranjem, ali dodaje i prepoznatljiv potpis. Neke tehnike otkrivanja, posebice napredna dubinska inspekcija paketa (raspravljano u nastavku), mogu otkriti ovaj potpis.

Svrha obrušavanja VPN-a je da nastavi prijenos podataka na siguran (šifriran) način, ali da sakrije prirodu prometa kako bi mogao zaobići blokove.

VPN obfuskacijski dijagram.

Postoje razne metode za prikrivanje VPN prometa, ali one obično uključuju dodavanje sloja šifriranja koji promet prikriva kao redoviti promet. O njima ćemo raspravljati u nastavku, ali prvo ćemo pogledati zašto trebamo maskirati VPN promet.

Zašto vam treba zamračenje VPN-a?

Nekoliko je glavnih razloga zbog kojih trebate sakriti činjenicu da koristite VPN:

  1. Zaobići vladinu cenzuru
  2. Izbjegavaju mrežne blokove
  3. Poboljšajte privatnost i anonimnost
  4. Spriječiti ispuštanje ISP-a

Pogledajmo ih detaljnije:

1. Zaobići vladinu cenzuru

U nekim zemljama, poput Kine, Egipta, Irana, Sjeverne Koreje i Pakistana, vlada strogo ograničava pristup internetu. Često blokiraju odabrane odredišne ​​web stranice zaustavljanjem prometa koji putuje na te web lokacije. Na primjer, u Kini "Veliki vatrozid" sadrži razne metode za sprečavanje korisnika da pristupaju blokiranim web lokacijama i aplikacijama kao što su Facebook, WhatsApp i Twitter.

Da bi zaobišli ove blokove, mnogi korisnici zapošljavaju korištenje VPN-a. Kad je spojen na VPN, promet korisnika šifriran je, tako da je sadržaj nečitljiv. VPN također šalje promet putem sekundarnog poslužitelja, pa bi pregled prometa pokazao da ide prema VPN poslužitelju, a ne na web mjestu zabranjenog odredišta.

Naravno, kineska vlada zahvatila je činjenicu da ljudi koriste VPN-ove kako bi zaobišli blokove. Kao odgovor, oni pokušaj blokiranja VPN prometa. To se može učiniti na više načina. Na primjer, ako je VPN poslužitelj poznat državi, oni mogu jednostavno blokirati promet koji ide na taj poslužitelj. To se događa često, čak i na vrhunskim VPN-ima, zbog čega davatelji usluga moraju ostati na prstima i biti spremni poslati promet putem različitih poslužitelja koji vlada nisu poznati.

Druga metoda koja se koristi za blokiranje VPN prometa je blokiranje priključka kroz koji OpenVPN promet obično ulazi (port 1194). Slanje OpenVPN prometa preko drugog ulaza ponekad može zaobići ovu vrstu blokiranja.

Naprednije metode blokiranja uključuju otkrivanje prirode samog prometa. Inspekcija dubokog paketa (DPI) može otkriti jedinstveni potpis koji nosi OpenVPN. Ako se otkrije VPN promet, blokira se. Tu dolazi do zamračenja. Prekrivajući VPN promet kao nešto drugo, neki VPN-ovi uspijevaju zaobići napredne DPI metode..

2. Izbjegavajte mrežne blokove

Ako u svom uredu ili školi koristite VPN da biste zaobišli blokove, možda neće uvijek uspjeti. Neki mrežni administratori postavljaju metode za otkrivanje VPN prometa. Zamagljivanje će pomoći zaobilaze ove mjere otkrivanja i zaobići blokove kao normalno.

3. Poboljšajte privatnost i anonimnost

Većina metoda prikrivanja služi kao dodatni sloj sigurnosti, privatnosti i anonimnosti vaših podataka. Sa dodatni sloj šifriranja, bilo kojim snopersima je teško otkriti da koristite VPN. To uključuje vaš davatelja internetskih usluga, vladine agencije i cyber kriminalce.

Bez obzira na to da li ste jednostavno sigurni u sigurnost i želite da hakere držite u blizini ili ste novinar ili aktivist koji traže dodatnu internetsku privatnost, zabuna može pomoći.

4. Spriječite ispuštanje ISP-a

Mnogi davatelji internetskih usluga smanjuju brzinu vašeg interneta ako vide da struji, preuzimate ili posjetite određene web stranice. VPN treba spriječiti da se to dogodi jer vaš davatelj internetskih usluga više ne može vidjeti sadržaj ili odredište vašeg prometa.

Međutim, vaš davatelj internetskih usluga možda će moći otkriti da koristite VPN, a neki korisnici prijavljuju da njihovi davatelji internetskih usluga umanjuju VPN promet. Iako je vjerojatnije da su usporavanja zbog samog VPN-a (enkripcija usporava veze), vjerojatno je da neki davatelji internetskih usluga mogu neselektivno umanjiti VPN promet. Ako je to slučaj, onda bi zamračenje trebalo pomoći u sprečavanju ove prakse.

Vidi također: Kako zaustaviti isticanje ISP-a s VPN-om

Kako djeluje prigušnica VPN-a?

Kad čitate o značajkama različitih VPN-a, možete naići na pojmove povezane sa prigušivanjem VPN-a. Postoji puno "riječi" koje se odnose na ovu temu, ali mnoge od njih znače otprilike istu stvar. Neki primjeri su „prikriveni VPN“ ili „prikriveni način“, „skrivačka tehnologija“ i „zbrkani poslužitelji“. Sve ovo znači da VPN koristi neka metoda zatamnjenja kako bi prikrila svoj promet kada koristite odgovarajuće postavke. Neki pružatelji usluga nude nova imena za njihove metode zatamnjenja, na primjer, Surfsharkov "NoBorders" i VyprVPN-ov "Chameleon protokol".

Pa što oni zapravo rade na vašem VPN prometu? Ispod su neke od metoda koje VPN davatelji mogu koristiti za zamračenje. Imajte na umu da za bilo kakvu zakulisnost radi, i klijent i poslužitelj moraju biti postavljeni da bi ga koristili. Na primjer, Obfsproxy treba biti konfiguriran i na VPN aplikaciji i na poslužitelju da bi radio.

Obfsproxy

Informacije o obfsproxy.

Obfsproxy je potprojekt Tor projekta (odgovoran za anonimni preglednik Tor). Nastao je kao odgovor na blokiranje prometa Tor u nekim zemljama, poput Kine. Obuhvaća Torov promet tako da više nije prepoznat. Iako je Obfsproxy razvijen za upotrebu s Torom, može se koristiti i s OpenVPN.

Obfsproxy pokreće različite prijenosne prijenosnike koji rade na različite načine kako bi sakrili OpenVPN promet. Upotrijebljeni transportni utikač ovisi o vrsti bloka koje se zaobilazi. Trenutno je najčešći priključni transport koji se koristi za OpenVPN promet obfs4, koji funkcionira tako što skreće promet da bi u suštini izgledao kao ništa.

Stunnel

Stunnel je softver otvorenog koda koji maskira OpenVPN promet kao TLS / SSL promet. TLS / SSL je vrsta šifriranja koju upotrebljava HTTPS. VPN promet je preusmjeren kroz TLS / SSL tunel, dodajući još jedan sloj šifriranja i učinivši da se čini da je bilo koji snooper riječ o redovitom HTTPS prometu.

OpenVPN XOR kodiranje

Informacije o OpenVPN XOR Scramble-u.

OpenVPN XOR scramble koristi XOR šifru za prikrivanje OpenVPN prometa. Ovo je jednostavna šifra koja uključuje zamjenu vrijednosti svakog bita podataka drugom vrijednosti. To je dovoljno da se osigura da neke DPI metode mogu više ne otkriva OpenVPN potpis. Međutim, jednostavnost XOR-a znači da on nije uvijek učinkovit protiv vladinih blokova.

Vrijedno je napomenuti da je XOR postao poznat kao popularan alat koji koriste programeri zlonamjernog softvera da sakriju svoj kôd od otkrivanja.

Najbolji VPN-ovi koji nude zamračenje

Iako mnogi VPN-ovi tvrde da nude superiorne metode prigušivanja, mnogi od njih ne rade zaobići vladine blokove. A od onih koji rade, velika je varijacija u kvaliteti usluge u smislu čimbenika kao što su brzina, sigurnost i podrška. U nastavku pogledajte najbolje VPN-ove na tržištu koji nude prigušenje.

Najbolji VPN-ovi sa zamračenjem:

  1. ExpressVPN: ExpressVPN je izuzetno brz i pouzdan VPN, poznat po svojoj sposobnosti zaobilaženja ograničenja u Kini i drugim zemljama u kojima se nameću blokovi. Lako je započeti s tim, čak iu Kini, bez posebnog postavljanja. ExpressVPN dolazi s 30-dnevnom garancijom povrata novca bez rizika.
  2. NordVPN: NordVPN je najveći proračunski pružatelj koji omogućuje zaobići VPN blokove u Kini. Jednostavno se povežite s jednim od mnogih zakamufliranih poslužitelja i bit ćete dobri.
  3. Štitnik žarišta Ova VPN može zaobići mjere otkrivanja i omogućiti vam pristup besplatnom webu. Odlikuje se velikim brzinama i koristi vlastiti protokol “Catapult Hydra” za sigurno i diskretno odvoženje prometa..
  4. Surfshark: Surfshark je izvrstan za deblokiranje i omogućuje vam povezivanje neograničenog broja uređaja. Nudi naprednu značajku postavki nazvanu NoBorders način koji obrušava vaš VPN promet kad je omogućen.
  5. VyprVPN: VyprVPN nudi brzu i pouzdanu uslugu. Prebacivanjem na njegov vlasnički protokol Chameleon pomaže vam izbjeći otkrivanje.
  6. PrivateVPN: Ovo je još jedan brzi VPN s odličnim sposobnostima deblokiranja. Softver možete koristiti u načinu "Stealth VPN" da biste obesmislili svoj promet.

Informacije o tome kako prilagoditi svoje postavke unutar tih VPN aplikacija kako bi se omogućila zamračenja možete pogledati u našem postu o tome kako napraviti svoj VPN ne može se otkriti i zaobići blokove.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 − = 19

Adblock
detector